ماجرای رشوه شرکتهای تجهیزات پزشکی به پزشکان
سخنگوی وزارت بهداشت درباره ماجرای رشوه برخی شرکتهای تجهیزات پزشکی به برخی از پزشکان توضیحاتی ارائه کرد و در عین حال نسبت به مصرف قرص ریتالین از سوی دانشآموزان و دانشجویان در ایام امتحانات هشدار داد.
ایرج حریرچی با اشاره به میزان مصرف سیگار و سایر دخانیات از سوی نوجوانان گفت: بطور کلی در دنیا یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون نفر سیگاری هستند و مصرف دخانیات شایعترین عامل مرگ در جهان محسوب میشود همچنین سالانه ۱۰۰ میلیون نفر به دلیل مصرف دخانیات از بین میروند و ۹۰۰ هزار نفر هم به دلیل مواجهه دست دوم آسیب میبینند یعنی خودشان دخانیات را مصرف نمیکنند بلکه در معرض دود آن هستند. او افزود: تقریبا نیمی از کودکان جهان در معرض مواجهه با دود دست دوم دخانیات قرار دارند.
افزایش ۵۰ درصدی مصرف «ریتالین»
در ایام امتحانات
حریرچی در ادامه صحبتهایش با اشاره به مصرف ریتالین از سوی برخی از دانشآموزان و دانشجویان در زمان امتحانات گفت: در ایام امتحانات میزان مصرف قرص ریتالین ۵۰ درصد افزایش مییابد و طبق بررسیها حدود ۵ درصد از دانشجویان و 4.5 درصد از دانشآموزان سال آخر دبیرستان ریتالین مصرف میکنند این در حالی است که این دارو عوارض جدی دارد و منجربه استفراغ، اسهال و در برخی موارد مرگ میشود.
حریرچی در پاسخ به سوالی درباره ماجرای رشوه شرکتهای تجهیزات پزشکی به پزشکان گفت: رابطه مالی میان برخی از ارائهکنندگان خدمات درمانی با شرکتهای فروشنده تجهیزات پزشکی یا دارویی موضوعی ناراحتکننده و هشداردهنده است. در این زمینه چندین دوگانه وجود دارد. یکی از دوگانهها این است که جامعه پزشکی وهمه دستاندرکاران این حوزه باید بدانند که حفظ اعتماد مردم به جامعه پزشکی سرمایه اصلی حوزه درمان است و نباید اجازه دهیم که این اعتماد خدشهدار شود. از طرفی پیشگیری از تخلف و برخورد با متخلفان باید بهخوبی انجام شود. طبق قانون هر گونه رابطه مالی میان ارائهکنندگان خدمات درمانی و شرکتهای فروشنده تجهیزات پزشکی و دارو حتی با ارقام جزیی تخلف و رفتاری غیرحرفهیی و مستوجب مجازات است. از طرفی همانطور که از اطلاعیه سازمان نظام پزشکی هم عنوان شده هر گونه رفتار سهمخواهانه از اعمال جراحی یا ارجاع خدمات درمانی طبق مواد ۶، ۷و ۲۰آییننامه انتظامی رسیدگی به تخلفات اعضای نظام پزشکی ممنوع و مستحق مجازات است.
او افزود: باید توجه کرد که این تخلف مانند یک قیچی دو لبه است. از طرفی یک لبه این قیچی پرداختکنندگان یعنی شرکتهای فروشنده تجهیزات پزشکی و دارویی قراردارند و لبه دیگر آن نیز ارائهکنندگان خدمت هستند که تسهیلات مالی یا سفرهای خارجی دریافت میکنند. قربانی حرکت این قیچی مردم، بیماران و تا حدودی بیمهها هستند. عامل حرکت این قیچی هم سودخواهی و قانع نبودن برخی افراد اعم از ارائهکنندگان خدمات یا شرکتهای فروشنده است. حریرچی با بیان اینکه روش مقابله با چنین تخلفاتی دو قسمت دارد، گفت: نخستین قسمت، پیشگیری از بروز چنین تخلفاتی است یعنی افرادی که وارد این حرفه میشوند باید صلاحیت داشته باشند همچنین باید امکان بروز چنین تخلفاتی را از بین برد. به عنوان مثال قبل از اجرای طرح تحول سلامت هیچ یک از تجهیزات پزشکی قیمت نداشتند اما در حال حاضر همه تجهیزات پزشکی را قیمتگذاری کردهایم و خرید خارج از سامانه تجهیزات و ملزومات پزشکی برای بیمارستانهای دولتی ممکن نیست و رابطه مالی در این حوزه به میزان قابل ملاحظهیی قطع شده است. در این زمینه احتمالا طی هفته آینده بخشنامهیی خواهیم داشت تا در مورد بیمارستانهای خصوصی همچنین برنامه اجرا کنیم تا رابطه خصوصی بین ارائهکنندگان خدمات و فروشندگان تجهیزات قطع شود.
او ادامه داد: موضوع مهم دیگر برخورد قاطع با چنین تخلفاتی است حتی در کشوری مانند امریکا که بازار آزاد دارد در صورت بروز چنین تخلفاتی برخوردهای جدی مانند لغو پروانه کار متخلف میشود.
سخنگوی وزارت بهداشت درباره آمار این تخلفات در کشور گفت: مواردی که دراین زمینه شکایت شده بود مورد رسیدگی قرار گرفته و منجر به صدور حکم شده است. درخواست جدی ما از جامعه ارائهکنندگان خدمات درمانی این است که خودشان در حوزه پیشگیری از این تخلفات وارد شوند و برخوردهای لازم را با متخلفان انجام دهند. خوشبختانه قیمتگذاری در حوزه تجهیزات پزشکی دستاوردهای خوبی داشته است. اگر این کار را انجام نمیدادیم بیمار در شرایط استیصال باید برای تامین تجهیزات و ملزومات مورد نیازش مراجعه میکرد و قیمتهای مختلفی هم به او داده میشد. از طرفی هم قادر نبود میان جنس تقلبی و اصلی تفاوتی قائل شود. تاکید میکنم عمده فعالیتهای وزارت بهداشت در زمینه حذف رابطه مالی، پیشگیری از ایجاد رابطه مالی در حوزههای تجهیزات پزشکی، دارو و... است. قاعدتا دستگاههای نظارتی هم در این زمینه و با این گزارشها اقدامات نظارتی شان را تشدید میکنند. حریرچی درباره قیمتگذاری تجهیزات پزشکی داخلی گفت: سرلوحه اصلی کار ما حمایت از تولیدات داخلی است البته در زنجیره تامین منابع مشکلاتی داشتیم که سعی کردیم آنها را حل کنیم. در حوزه تجهیزات پزشکی با برخی شرکتهای داخلی و وارداتی بر سر قیمت مشکلاتی داریم. به هر حال قیمت مناسب بهگونهیی تعیین میشود که سود مناسبی داشته باشد و مورد استطاعت مردم هم باشد. در برخی موارد شرکتهای وارداتی میخواهند با استفاده از اهرم کمبود، مشکلات قیمت یا مجوزهایشان را حل کنند اما سازمان غذا و دارو، وزارت بهداشت و دولت در این زمینه از اهرمهای لازم برای تنظیم بازار و خدمت رسانی به مردم استفاده میکنند.