علت بارشهای شدید اخیر چیست؟
مدیرکل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی کشور با بیان اینکه بارشهای اخیر در فصل بهار بهدلیل شرایط جوی است، گفت: بارور شدن ابرها و موضوعاتی که مطرح میشود، رخ نداده و در سازمان هواشناسی اصلا جایی ندارد و دنبال آن نیستیم.
ادامههای بارشهای بیسابقه در فصل بهار برخی شائبهها را در ذهن مردم ایجاد کرده است که چرا اینگونه بارشها در این فصل رخ میدهد و دلیل آن چیست؛ البته برخی افراد اظهارنظرهایی در این مورد دارند که از بارور شدن ابرها گرفته تا موضوع تکنولوژی هارپ که در این بارشها نقش دارد، اما نظر سازمان هواشناسی این موارد را رد میکند و علت آن را تغییرات شرایط جوی عنوان کرد؛ البته بارشها در تهران بهگونهیی است که بهعنوان مثال یکی از مخاطبان الف در مورد بارش باران و وزش توفان در شب گذشته گفته است که در خیابان طالقانی شاهد آبگرفتگی بودم و در میدان فاطمی اثری از بارش باران نبود.
احد وظیفه مدیرکل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی کشور در گفتوگویی با خبرنگار الف، در مورد اینکه علت بارشهای بیسابقه در این فصل از سال چیست؟ گفت: اینکه بارندگیها در فصل بهار بیش از مقدار طبیعی است که شهروندان تجربه کردهاند، بهدلیل تغییر الگوی جوی است که خوشبختانه در فصل بهار بارشهای خوبی در ایران شاهد هستیم که شرایط ساختار جوی تغییراتی داشته، بهنوعی که جریانها یا سامانههای بارشزا بیشتر به سمت منطقه خاورمیانه یا فلات ایران هدایت شده که عمده آن شکلگیری الگوی بنلاند یا فلاکین روی اروپا است.
وی افزود: وقتی جریان فنلاند شکل میگیرد، مانند جریانی است که به کوه برخورد میکند و مجبور است که از کناره کوه عبور کند که فلاکین وقتی روی اروپا شکل گرفت، باعث میشود جریانها از جنوب اروپا و مدیترانه به سمت ایران هدایت شود و موجی ایجاد خواهد شد که با کسب رطوبت از مدیترانه و از اعضای جنوبی اروپا بارشهایی را در ایران تولید کند، بهخصوص اینکه ما در منطقه کوهستانی هستیم و این بارشها بیشتر به چشم میآید. مدیرکل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی کشور اضافه کرد: شب گذشته وزش باد در جنوب و در حاشیه شهر تهران زیادتر و بارندگی در آنجا خیلی کمتر بود که جنوب تهران بارش آنچنانی نداشتیم، ولی در شرق و شمال شرق تهران بارشها قابلتوجه بود.
وی در مورد اینکه آیا بارشها به شایعاتی که مطرح میشود ارتباطی دارد، گفت: نه اصلا ربطی ندارد و این موضوعات در بین عامه جامعه است که مطرح میشود و اصلا اینچنین نیست، بلکه فرآیند بارشها طبیعی بوده و حتی بیسابقه هم نیست و قبلا هم رخ داده است و وقتی که چه در زمستان و چه در تابستان بندالها در اروپا شکل بگیرد، موجی ایجاد خواهد شد که وارد جو کشور میشود مثلا در تابستان با پایین و بالا رفتن هوا ابر تولید میشود و شرایط توفانی را ایجاد میکند.
مدیرکل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی کشور درخصوص اینکه آیا ابرها بارور شدهاند و چه میزان تاثیر دارد، گفت: هیچ تاثیری ندارد و ابری در این شرایط بارور نشده و تاثیری نداشته است و هر کسی هم در این مورد ادعا میکند برای خودش گفته است، بیان کرده است؛ البته برخی این موضوعات را مطرح میکنند و ممکن است این موضوع را کمی از نظر علمی هم بررسی کرده باشند، اما 100درصد و بهصورت علمی برای سازمان هواشناسی که قابلقبول باشد، مطمئنا نیستند. وظیفه گفت: مواردی که مطرح است مانند بحث باروری و بارش صحت ندارد البته پروژههایی مربوط به یونوزیسون جو (بالای 40 کیلومتری سطح زمین قرار دارد و جایی ابری شکل نمیگیرد) مربوط به بحث مخابراتی است و یونیزه کردن جو برای تاثیر آن در امواج انتشار الکترومغناطیس است. در بحث باروری ابرها هم به هر حال همان چیزی که با هواپیما انجام میدهند و نقره پخش میکنند یا موضوعاتی شبیه آن یا ممکن است بهصورت آزمایشگاهی بتواند اجرایی باشد و جواب دهد، اما اینکه واقعا میزان بارشی که ایجاد میکند، نمیتوان گفت قابلقبول است یا نه.