خیزش عمومی علیه قرارداد 1919
یکم مهر 1298، اجتماع بزرگی در تهران به پیشنهاد سید حسن مدرس در اعتراض به انعقاد قرارداد 1919 وثوق الدوله با انگلیسیها برگزار شد.
در حین جنگ اول جهانی در روسیه انقلاب شد و بلشویکها در1917 میلادی/1296 شمسی قدرت را به دست گرفتند. نیروهای روسیه تزاری از ایران خارج شدند و همین امر باعث شد تا انگلستان یکهتاز میدان ایران شود.
دولت بریتانیا بعد از پایان جنگ جهانی تصمیم گرفت ایران را تحت قیمومیت خود درآورد و به بهانه جلوگیری از نفوذ کمونیسم وارد میدان اخذ امتیازات شد. لردکرزن، وزیر خارجه انگلیس با همفکری کاکس وزیر مختار آن کشور نقشهای برای در اختیار گرفتن اداره ایران طراحی کردند که در قالب قرارداد 1919 به سران ایران ارایه شد و منظور از این قرارداد ایجاد نوعی نظام مستشاری بود و هدفی جز تحتالحمایه کردن ایران نداشت. بعضی از مفاد آن عبارت بودند از: حفظ تمامیت ارضی ایران؛ اعزام مستشار مورد نیاز برای ایران و تامین هزینه آنها از سوی ایران؛ تامین مهمات و اعزام صاحب منصب برای ایجاد قشون متحدالشکل؛ تامین وام و واگذاری قرضه از سوی بریتانیا به دولت ایران برای اصلاحات؛ اعزام متخصص جهت توسعه راهآهن و راههای ارتباطی و..
طبق این قرارداد، انگلستان اداره تمامیتشکیلات از جمله قشون و مالیه را در اختیار میگرفت و اتباع آنها به عنوان صاحب منصب به استخدام دولت ایران در میآمدند. امتیازها و دیگر امور اقتصادی به سرمایهدارهای انگلیسی واگذار میشد. در ازای این سخاوت ظاهری دولتمردان انگلیس، ایران هم متعهد شد انحصار تأمین سلاح، آموزش نظامیان و مشاوران کشوری را به انگلیسیها واگذار کند. از نظر کرزن و همدستان ایرانیاش، این قرارداد ایران را با توجه به موقعیت استراتژیک، مخازن نفت و چشمانداز سرمایهگذاری از ورشکستگی نمایان و مخمصه مالی و توطئه بلشویکی نجات میداد. پخش خبر مفاد قرارداد جامعه را به واکنش تندی واداشت و بطور کلی همه صنوف و اقشار مختلف اعم از مردم عادی، سیاسیون، ناسیونالیستهای متجدد، روحانیون، اصناف و حتی برخی از افسران ژاندارمری در کنار هم و یکصدا به اقدام وثوقالدوله نخستوزیر وقت اعتراض کردند. حتی تعدادی از رجال دولتی هم بطور انفرادی و البته پنهانی آتش مخالفت با وثوقالدوله را دامن میزدند. از جمله شخصیتهای برجسته مخالف میتوان به سید حسن مدرس، امام جمعه خویی، مشیرالدوله پیرنیا، مستوفیالممالک، محتشمالسلطنه، ارباب کیخسرو شاهرخ، حسین علاء، مستشارالدوله و عدهای دیگر اشاره کرد.