استیضاح مدیرعامل گوگل برای عرضه موتور جستوجوی چینی
ساندار پیچای| مدیرعامل شرکت گوگل در برابر نمایندگان مجلس کنگره امریکا حاضر شد و به سوالات آنها مبنی بر عرضه یک نسخه از موتور جستوجوی گوگل با قابلیت فیلترینگ خودکار پاسخ داد.
مدتهاست که اخبار و گزارشهایی مبنی بر احتمال همکاری شرکت امریکایی گوگل با دولت چین برای عرضه یک نسخه اختصاصی از موتور جستوجوی گوگل در این کشور که قابلیت سانسور و فیلترینگ نتایج جستوجوهای کاربران را به صورت خودکار دارد، بهشدت داغ و رسانهای شده است و اعتراضات بسیاری از کارمندان فعال در این شرکت، طرفداران حقوق بشر در جهان و نمایندگان کنگره امریکا را درآورده است.
بدینترتیب از ساندار پیچای به عنوان مدیرعامل این شرکت درخواست شده بود که در مجلس کنگره امریکا حاضر شده و برای این همکاری احتمالی به نمایندگان این مجلس توضیح دهد.
وی در این جلسه گفت که گوگل برنامهای برای عرضه دوباره موتور جستوجوی چینی و همکاری با دولت این کشور ندارد و تنها در حال بررسی ایده و طرح احتمالی آن بوده است. چند سال پیش شرکت امریکایی گوگل تحتتاثیر قوانین محدودکننده و سختگیرانه دولت چین، اعلام کرد که دیگر با این کشور همکاری نمیکند و به همین دلیل نیز بسیاری از سرویسهای خود را در این کشور از دسترس خارج کرد.
چین یکی از معدود کشورهایی است که قوانین و مقررات محدودکننده و سخت گیرانهای برای استفاده از خدمات اینترنتی و آنلاین وضع کرده و بسانسور و فیلترینگ شبکههای اجتماعی و پیام رسانها در جهان معروف است. گوگل در سال ۲۰۱۰ میلادی در اعتراض به تلاش چین برای محدود کردن استفاده آزادانه شهروندانش از اینترنت، بسیاری از سرویسهای خود را در این کشور قطع کرده بود. اما به نظر میرسد با توجه به وسعت کشور چین و جمعیت بالای آن، بسیاری از غولهای تکنولوژی از جمله گوگل همواره نظر و توجه خاص و ویژهای به آن دارند و حضور در بازار این کشور برای آنها به معنای موفقیت و دستاوردهای بزرگی خواهد بود.این در حالی است که چندی پیش کارمندان و مهندسان فعال در گوگل با انتشار نامهای بلندبالا از این شرکت امریکایی خواستند که از همکاری با دولت چین برای توسعه موتور جستوجوی سانسورشده در این کشور دست بردارد ولی با توجه به منابع آگاه و شواهد موجود، به نظر میرسد با وجود همه مخالفتهایی که تاکنون برای گوگل به وجود آمده است، به نظر میرسد که این شرکت امریکایی قصد دارد همچنان به این همکاری ادامه دهد.
پیچای در برابر کمیته قضایی مجلس نمایندگان ایالات متحده امریکا در این باره خاطرنشان کرد که هیچ برنامهای برای عرضه این سرویس در چین و همکاری دوباره با دولت این کشور ندارد.
وی همچنین در ادامه افزود: ما تنها نمونهای از یک موتور جستوجو را که قابلیت فیلترینگ و سانسور خودکار دارد، را توسعه داده و بررسی کردهایم. این پروژه مدتهاست که در دست مهندسان و متخصصان گوگل است و حتی در یک بازه زمانی بیش از ۱۰۰ نفر از آنها بر روی این پروژه کار میکردند.