سوریها هزینه بازسازی را پرداخت میکنند نه ایران
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت راه و شهرسازی گفت: قطع به یقین هیچ گونه منابع مالی از سوی دولت ایران به بازسازی سوریه اختصاص نمییابد و همه هزینههای عمرانی را دمشق متقبل میشود. امیر امینی، معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت راه و شهرسازی که در همه جلسات مشترک میان نمایندگان ایران و سوریه، چه در دمشق و چه در تهران حضور داشته است، در گفتوگو با مهر درباره آخرین وضعیت قرارداد همکاری ایران و سوریه در پروژههای بازسازی این کشور و اقداماتی که طرف ایرانی قرار است در این کشور انجام دهد و همچنین تعهداتی که طرف سوری برای پرداخت هزینههای اجرای این پروژهها متقبل شده، اظهار کرد: در حال حاضر تفاهم نامه یا موافقت نامه راهبردی همکاری بلندمدت میان دو کشور را در حد پاراف داریم ولی وقتی امضا شود در آن همه موارد به صورت شفاف و روشن ذکر میشود. وی ادامه داد: به این معنا که اگر مکانیزم تأمین مالی را دولت سوریه تدارک نبیند، طبیعتا بخش خصوصی ما هم نمیتواند ورود پیدا کند. یکی از پیش نیازهای مشارکت بخش خصوصی ما در بازسازی سوریه، شفاف بودن نظام تأمین مالی طرف سوری است.
دولت ایران هیچ هزینهای نمیدهد
معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: سوریها یا امتیاز میدهند یا منابع مالی. قرار نیست مبلغ یا منبعی را دولت ایران سرمایهگذاری کند. بلکه قرار است بازار کار مناسبی را در این کشور فراهم کند.
سوریها متقاضیان زیادی برای مشارکت در بازسازی این کشور دارند. اما دولت دمشق و خود مردم این کشور مایل هستند تا این پروژهها را به ایران و بخش خصوصی کشورمان واگذار کنند.
وی با بیان اینکه سوریها متقاضیان زیادی برای مشارکت در بازسازی این کشور دارند، گفت: از روسیه و کشورهای عربی به دمشق مراجعه کردهاند تا در پروژههای عمرانی سوریه مشارکت کنند. اما دولت دمشق و خود مردم این کشور مایل هستند تا این پروژهها را به ایران و بخش خصوصی کشورمان واگذار کنند. بنابراین قطع به یقین منابع مالی از سوی دولت ایران برای بازسازی سوریه نخواهد رفت.
امینی تأکید کرد: در موافقت نامه راهبردی دو کشور نظر بر این است که مشارکت بخش خصوصی اتفاق بیفتد تا صدور خدمات فنی و مهندسی داشته باشیم. در حقیقت بازار کاری در این کشور ایجاد میشود که مهندسان مشاور و پیمانکاران ما بتوانند با همکاری مهندسانی که در این کشور هستند، به فعالیت بپردازند. اتفاقا سوریها نظام مهندسی قویای دارند ممکن است در طول این ۷ سال، شاکله بخش مهندسی آنها از بین رفته باشد اما به لحاظ علمی همچنان از مهندسان با دانشی سود
میبرند.
وی اظهار کرد: موافقت نامه نهایی راهبردی ایران و سوریه تهیه شده ولی هنوز به امضا نرسیده است. در این موافقتنامه، نظام تأمین مالی هم پیش بینی شده است. نیت این است که ما بتوانیم از بازار کار سوریه استفاده کنیم و سوریها هم علاقهمند هستند ایران این امتیاز را داشته باشد که حضور داشته باشد. خودِ سوریه ایها میگویند خون ما و ایرانیها با هم درآمیخته است. بنابراین حق تقدم و حق تشرف برای ورود به بازسازی سوریه را حاضریم به ایرانیها بدهیم.
روشهای اجرای پروژههای عمرانی؟
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت راه و شهرسازی با بیان اینکه یکی از سیستمهای تأمین مالی در بخش پروژههای زیرساختی سوریه، نظامهای تأمین مالی BOT (ساخت، بهرهبرداری، واگذاری) یا BLT (ساخت، اجاره، واگذاری) است، درباره نحوه تأمین مالی بخش مسکن در سوریه تصریح کرد: دو گروه ابنیه در سوریه لطمات زیادی دیدهاند. در بخشهایی که آزاد شدهاند، بخشی از ساختمانهای دولتی و بخشی از ساختمانهای خصوصی آسیب دیدهاند.
یکی از پیش نیازهای مشارکت بخش خصوصی ما در بازسازی سوریه، شفاف بودن نظام تأمین مالی طرف سوری است.
وی ادامه داد: هزینه ساخت ساختمانهای دولتی را دولت مرکزی دمشق تقبل میکند و ممکن است از ایران مصالح ساختمانی به این کشور صادر شود و همزمان از مهندسان و کارگران سوری هم استفاده شود. آنها عمدتا به مصالح ساختمانی مانند کاشی، سیمان و ... نیاز دارند.
امینی یادآور شد: تصور بسیاری از مردم این است که ساختار این کشور پس از ۷ سال جنگ داخلی از هم فروپاشیده باشد اما اینگونه نیست و روابط اجتماعی این کشور مستحکم است و مردم به سرنوشت خود علاقهمند بوده و مردم قانعی هستند. ممکن است دولت این کشور از نظر مالی با محدودیت روبه رو باشد اما این محدودیت، شدید نیست.
وی درباره شکل امتیازاتی که ممکن است به پیمانکاران ایرانی برای مشارکت در بازسازی واگذار شود، گفت: این امتیازات میتواند به صورت واگذاری زمین باشد؛ زمین را دولت سوریه در آن بخش که تخریب نشده، میدهد و هزینه ساخت را متقاضیان پرداخت میکنند و ساکن میشوند. سپس با بازگشت بیشتر مردم سوریه به شهرها و خانههای خود، بخشهایی که تخریب شده بازسازی میشود و مردم در خانههای سابق خود سکونت میکنند؛ این سیستم گردشی ادامه مییابد.
استفاده از الگوی مسکن مهر در سوریه
امینی در پاسخ به اینکه آیا با توجه به تجربه موفقی که پیمانکاران ایرانی در ساخت مسکن مهر داشتهاند، امکان آن وجود دارد تا فرآیند مشابه مسکن مهر ایران در سوریه اجرا شود؟ گفت: این طرح هم نوعی نظام تأمین مالی است، اگر آن بخش از آسیبهای مسکن مهر شامل فشارهای نقدینگی را کنار بگذاریم و آورده مردم را در نظر بگیریم، شبیه همان مکانیزم تأمین مالی است که سوریها پیشنهاد دادهاند.