معاملات الگوریتمی نیاز اجتناب ناپذیر بازار
در معاملات الگوریتمی سیستمها بر اساس اطلاعات به جای فرد تصمیمگیری میکنند و نتیجه آن نقد شوندگی بازار و روانی داد و ستد در بازار ثانویه است. به گزارش سنا، حسین فهیمی مدیرعامل شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه (سمات)، گفت: از آنجا که توسعه بازار اولیه وابسته به ایجاد بازار ثانویهای مدرن و روان است و معاملات الگوریتمی نقش مهمی در روان سازی معاملات و نقد شوندگی دارد، از این رو توسعه آن به یکی از ضرورتهای اجتناب ناپذیر بازار سرمایه بدل شده است.
مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکزی مهمترین مزیت معاملات الگوریتمی را تصمیمگیری سیستم به جای انسان دانست و گفت: در این نوع از معاملات نحوه خرید و فروش بر اساس فاکتورهای متعدد تعیین میشود. برای مثال، سرمایهگذار یا راهبر الگوریتمی تعیین میکند که وقتی سهم به قیمت مشخصی و حجم تعیین شده رسید، سهم خریداری یا فروخته شود.
فهیمی با تاکید بر اینکه توسعه بازار سرمایه کشور با رشد هر دو بازار اولیه و بازار ثانویه محقق میشود، افزود: یکی از مهمترین مسائل پیش روی بازار سرمایه موضوع نقدشوندگی و روانی معاملات است. بازار اولیه که بطور مستقیم تامین مالی بنگاههای اقتصادی را بر عهده دارد، بطورمطلق وابسته به بازار ثانویه است و بدون بازار ثانویه روان و نقدشونده، صحبت از بازار اولیه، توجیهی ندارد. وی ادامه داد: بنابراین باید یک بازار ثانویه، قدرتمند، روان، مدرن، مطابق با آخرین دستاوردهای دنیا داشته باشیم تا بتوانیم در کنار آن بازار اولیه را به منظور تامین مالی بنگاهها بزرگ توسعه دهیم. مدیرعامل سمات افزود: در این میان بحث معاملات الگوریتمی و توسعه این نوع داد و ستد مطرح است. روش داد و ستد الگوریتمی معاملات بازار ثانویه را روان و نقدشوندگی در این بازار را افزایش میدهد و در نهایت رشد بازار اولیه و توسعه مجموعه بازار سرمایه را به همراه دارد.
فهیمی ادامه داد: بنابراین توسعه معاملات الگوریتمی به یکی از نیازهای ضروری و اجتنابناپذیر بازار بدل شده و از طریق آن، اراده افراد حرفهای در داد و ستد با استفاده از توان سیستمی به مرحله عمل حرفهای میرسد. مدیرعامل شرکت سپرده گذاری مرکزی در مقابل این پرسش که گام اول توسعه معاملات الگوریتمی چیست؟ پاسخ داد: یکی از اقداماتی که باید در سطح جامعه انجام دهیم، تفکیک سهام داران به دو دسته حرفهای و غیرحرفهای است. ما نباید ابزارهای حرفهای را بدون فرهنگ سازی و آموزش در اختیار افراد غیرحرفهای قرار بدهیم.
وی افزود: معاملات الگوریتمی و معاملات مشتقه، از ابزارهای حرفهای هستند. به همان میزان که توسعه این ابزارها برای روان سازی بازار ضروری است و برای افزایش نقدشوندگی به آنها نیاز داریم، استفاده افراد غیر حرفهای از آنها میتواند زیان بار باشد. فهیمی ادامه داد: ممکن است فردی پزشک یا مهندس متخصصی و تحصیلکرده باشد، اما لزوما سهامدار حرفهای نباشد یا حتی ممکن است فردی سهامدار حرفهای باشد، اما آشنایی کافی با ابزارها نداشته باشد مشخصا برای این افراد نتیجه بهرهبرداری از ابزار ناشناخته زیان است. مهم است که جامعه هدف ابزارها را شناسایی کنیم و فرهنگسازیها را متناسب با آن انجام دهیم. وی با بیان اینکه معاملات الگوریتمی باید تنها در اختیار افراد حرفهای قرار بگیرد و در غیر این صورت ممکن است به بازار آسیب وارد کند، تاکید کرد: برای استفاده از این ابزار فرهنگ سازی صحیح ضروری است.