اونس جهانی به 1313 دلار رسید
تغییر در شرایط خرید ارز در صرافیها با هدف مشخص شدن میزان خرید ارز توسط افراد
گروه بانک وبیمه|احسان شمشیری|
پس از چهار روز کاهش نرخ ارز و سکه در بازار، از پنجشنبه تا عصر یکشنبه که به دنبال اعلام خبر ایجاد کانال مالی ایران و اروپا صورت گرفت، از روز دوشنبه بار دیگر، نرخها افزایش نسبی داشته و روز سه شنبه 16 بهمن 97، نیز برای دومین روز در هفته جاری، نرخهای طلا و سکه و ارز با افزایش همراه شده است. براین اساس، نرخ لحظهای دلار در سامانه سنا به 11750 تومان و یورو 13750 تومان رسید. همچنین سامانه سنا برای روز دوشنبه 15 بهمن 97 میانگین نرخهای ارز معامله شده را برای دلار 11 هزار و 612 تومان، یورو 13 هزارو 559 تومان، پوند 15 هزار و 305 تومان، یوان 1 هزار و 769 تومان، دهم 3208، لیر ترکیه 2330 تومان اعلام کرد.
به گزارش تعادل، نرخ دلار نقدی در بازار نیز 11950تومان، در صرافیهای ملی و بانکی فروش دلار 11800، خرید دلار 11700 تومان، فروش یورو 13800 و خرید یورو 13700 تومان معامله شده است
دلار و سکه سومین روز افزایش متوالی را تجربه کردند، ولی هیچکدام نتوانستند قدم به بالای سطوح مقاومتی بگذارندبهطوریکه روز سهشنبه ۱۶ بهمن۹۷ نرخ لحظهای دلار 11هزار و 750 تومان و یورو 13 هزار و 750 تومان اعلام شد همچنین شعب منتخب بانکی قیمت فروش ارز مسافرتی یورو را بدون کارمزد ۱۳ هزار و ۳۶۵ تومان اعلام کردند. در بازار طلا نیز با اعلام اونس جهانی 1313 دلار و همچنین افزایش نرخ دلار به 11950 تومان، قیمت نرخ سکه طرح جدید، ۴ میلیون و ۲۴۵ هزار تومان رسید . هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم ۴ میلیون و ۱۰۰هزار تومان، نیم سکه ۲ میلیون و ۲8۰ هزار تومان، ربع سکه ۱ میلیون و ۳8۰ و سکه یک گرمی ۷۷۵ هزار تومان است. از سوی دیگر، هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز ۳۷۱ هزار و ۲۰۷ تومان و مظنه مثقال 17 عیار 1 میلیون و 598هزار تومان داد و ستد شد.
قیمت رسمی یورو و پوند کاهش یافت
بانک مرکزی نرخ ۴۷ ارز را اعلام کرد که براساس آن قیمت ۱۵ ارز نسبت به روز دوشنبه افزایش و قیمت ۲۰ واحد پولی دیگر از جمله یورو و پوند کاهش یافت. نرخ ۱۲ ارز دیگر مانند دلار نیز ثابت بود. هر دلار امریکا ۴۲ هزار ریال قیمت خورد. هر پوند انگلیس با ۱۶۵ ریال کاهش ۵۴ هزار و ۷۵۳ ریال و هر یورو نیز با ۵۵ ریال افت ۴۸ هزار و ۱۶ ریال ارزشگذاری شد.
تغییر در شرایط خرید ارز در صرافیها
بانک مرکزی در راستای اصلاح نظام بانکی و ایجاد شفافیت بیشتر، بهنام بودن چکهای تضمینی، خرید و فروش ارز با کارت ملی و ... را مطرح کرد و اخیرا نیز خرید ارز با کارت ملی، کارت بانکی و سیمکارت همنام با شخص خریدار را در صرافیها اعمال کرده و در آینده نزدیک هم قرار است تراکنشهای موبایلی فقط با سیمکارت همنام فرد متقاضی انجام شود.
بانک مرکزی امسال تمرکز جدی بر اصلاح نظام بانکی داشته و برخی اقدامات این بانک نشان از آن دارد که بسیاری از تصمیمات اتخاذ شده در ماههای اخیر، با هدف اصلاح نظام بانکی بوده و این در حالی است که یکی از مهمترین وظیفههای این بانک در ماههای گذشته، مدیریت بازار ارز بوده است.
یکی از موضوعاتی که بانک مرکزی در جریان اصلاح نظام بانکی به دنبال آن است، مقابله با پولشویی و مشخص بودن رد پول و نقل و انتقالات ریالی و ارزی مردم است که در این راستا چکهای تضمینی بانکی را غیرقابل پشتنویسی و فقط با نام و درج کد ملیگیرنده معتبر اعلام کرد.
مشخص شدن میزان خرید ارز توسط افراد
اقدامات دیگری نیز انجام شده که این سیاست را همزمان با کنترل بازار ارز پیش میبرد. یکی از این اقدامات، تغییر در شرایط خرید و فروش ارز است؛بهطوری که بر اساس شرایط جدید، صرافیهای مجاز فقط با ارایه کارت ملی، کارت بانکی و سیمکارت همنام با شخص خریدار اقدام به فروش ارز تا سقف ۲۰۰۰ یورو به متقاضیان میکنند.
بر این اساس، در صورتی که فردی بخواهد از این صرافیها ارز بخرد، باید مشخصات کامل آن شامل اطلاعات فردی، شماره کارت بانکی و شماره تلفن همراه به نام شخص خریدار در سیستم ثبت شود. با این اقدام به نظر میرسد که بانک مرکزی به دنبال این است که آمار ارزهای موجود در دست مردم و اینکه هرکسی چه میزان ارز خریده باشد را داشته باشد.
اما این مهم، زمانی عملی میشود که تمامی صرافیهای مجاز، نسبت به انجام این کار و ثبت اطلاعات خریداران در سیستم اقدام کنند، چراکه در حال حاضر بعضاً صرافیها خرید و فروش ارز را به صورت مستقیم با خود خریدار انجام میدهند و آن را در سامانه سنا ثبت نمیکنند که این موضوع باید با نظارت بیشتری از سوی بانک مرکزی انجام شود. از سوی دیگر، با وجود تلاش بانک مرکزی و نیروهای امنیتی در ماههای اخیر برای حذف دلالان از بازار آزاد ارز، هنوز برخی از این دلالان به فعالیت خود در حاشیه بازار ارز ادامه میدهند؛ جالبتر آنکه گزارش میدانی ایسنا از فعالیت این دلالان حاکی از آن است که اکثر آنها با صرافیهای مجاز در ارتباط بوده و به عنوان دلال آنها کار میکنند.
تراکنشهای موبایلی به نام شخص
بانک مرکزی در این خصوص اقدام دیگری را نیز انجام داده که استفاده از تراکنشهای موبایلی فقط با سیمکارت همنام شخص در آینده نزدیک است. این بانک با ابلاغ بخشنامهای به شرکتهای پرداخت اعلام کرده که در آینده نزدیک تراکنشهای موبایلی فقط با سیمکارت همنام خود شخص امکانپذیر خواهد بود و شرکتها نیز باید در این زمینه اقدامات لازم را انجام دهند.
این اقدامات بانک مرکزی شفافیت را در نظام مالی افزایش میدهد و علاوه بر آن میتواند جلوی بسیاری از تخلفات و جرایم را بگیرد؛بهطوری که در سالهای گذشته استفاده از سیمکارت همنام شخص با مشکلات زیادی روبرو بود و این موضوع به تدریج شفافتر شد و با این اقدامات قطعاً شفافیت استفاده از سیمکارت به نام شخص استفادهکننده نیز افزایش مییابد. به این ترتیب به نظر میرسد که بانک مرکزی تمرکز خود را بر افزایش شفافیت در نظام مالی گذاشته و با این اقدامات اصلاح نظام بانکی را جدیتر از دورههای قبل پیگیری میکند.
عرضه ارز صادرکنندگان افزایشی شد
بانک مرکزی اعلام کرد: بر اساس تفاهمهای انجام گرفته، روند عرضه ارز صادرکنندگان در سامانههای ارزی نیما و سنا به تدریج رو به افزایش است. بانک مرکزی در راستای اجرای مصوبات شورای عالی هماهنگی اقتصادی، جلسات متعددی با تولیدکنندگان و صادرکنندگان برای برگشت ارز حاصل از صادرات برگزار کرده است.
در این جلسات ضمن مذاکرات مستقیم و دریافت اسناد و مدارک صادرکنندگان، تفاهمهای بسیار خوبی در جهت تعیین تکلیف ارز حاصل از صادرات آنها در 10 ماهه گذشته و نیز میزان عرضه ارز حاصل از صادرات برای ماههای آتی صورت گرفته و در همین راستا به منظور تسهیل و تسریع در تامین نیازهای ارزی واردات بخشهای تولیدی، نهایت مساعدت با آنها انجام شده است.
در این اطلاعیه آمده است: بر اساس تفاهمهای انجام گرفته روند عرضه ارز صادرکنندگان در سامانه نیما و سنا به تدریج رو به افزایش نهاده است و بانک مرکزی ضمن تاکید مجدد بر حمایت از تولید و صادرات کشور از آن دسته از صادرکنندگان که در راستای منافع و مصالح ملی، اقدام به برگرداندن ارز صادراتی خود به چرخه اقتصاد کشور اقدام میکنند، قدردانی میکند. این اطلاعیه میافزاید: حسب تکالیف محول شده به این بانک در مصوبه شورای عالی هماهنگی اقتصادی کشور در مورد صادرکنندگانی که نسبت به برگرداندن ارز خود اقدام نکردهاند، بانک مرکزی بار دیگر به آن دسته از صادرکنندگان تاکید میکند که در صورت عدم اقدام و تعیین تکلیف نحوه بازگرداندن ارز ناشی از صادرات خود به چرخه اقتصاد، این بانک اقدامات قانونی پیشبینی شده برای آنها را به مرحله اجرا خواهد گذاشت. بر اساس بخشنامههای دولت، صادرکنندگان ملزم هستند ارز حاصل از صادرات خود را به کشور بازگردانند که این بازگشت میتواند در قالب واردات کالا توسط خود صادرکننده یا دیگر واردکنندگان از طریق نیما، واردات مواد اولیه مورد نیاز برای تولید، پرداخت بدهیهای ارزی، فروش ارز در صرافیها برای صادراتهای خرد یا سپردهگذاری ارزی در بانکها باشد.
ثبات نرخ دلار در برابر سایر ارزها
در مبادلات بازارهای مالی جهان، ارزش دلار در برابر همتایانش نسبتا بدون تغییر باقی ماند. به گزارش رویترز، شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای مهم جهانی را اندازه میگیرد، پس از سه صعود متوالی امروز نسبتا بدون تغییر و در سطح ۹۵.۸۲۴ واحد باقی ماند. ماسافومی یاماموتو، استراتژیست ارزی موسسه «میزوهو سکیوریتیز» گفت: با بازنگری بانک مرکزی امریکا در سیاستهای پولی خود، رویکرد خوشبینانه به بازارها برگشته است.
بر خلاف دلار که روز آرامی را سپری کرد، بازدهی اوراق قرضه وزارت خزانه داری امریکا برای دومین روز متوالی افزایش یافت. هر دلار با ۰.۱ درصد افزایش در مقابل ین ژاپن به ۱۰۹.۹۹ رسید اما از رسیدن به کانال ۱۱۰ ین که آخرین بار در سی و یکم دسامبر سال گذشته به آن دست یافته بود، ناکام ماند.ارزش یورو و پوند در مقابل دلار نسبتا بدون تغییر باقی ماند به گونهای که هر یورو به ازای ۱.۱۴۳۳ دلار و هر پوند به ازای ۱.۳۰۳۸ دلار مبادله شد. پوند که از اواخر دیروز در برابر دلار دست به پیشروی زده بود در نهایت به دلیل انتشار اخباری از نرسیدن انگلیس و اتحادیه اروپا به توافقی برای حمل کالاها از طریق کشتی، مجددا به قیمت اولیه برگشت.
در برابر سایر ارزها، جز دلار استرالیا، ارزش دلار در برابر سایر همتایانش نسبتا بدون تغییر بود به گونهای که هر دلار امریکا به ازای ۷۱.۷۶۹۲ روپیه هند، ۱.۳۷۶۸ دلار استرالیا، ۱.۳۱۰۳ دلار کانادا و ۶.۷۴۷۵ یوان چین مبادله شد. همچنین هر فرانک سوییس به ۱.۰۰۱۶ دلار رسید.
ادامه کاهش قیمت طلا در بازار جهانی
قیمت طلا در معاملات روز سهشنبه تحت تاثیر رشد ارزش دلار امریکا و بهبود ریسکپذیری سرمایهگذاران کاهش یافت و به پایینترین حد در حدود یک هفته اخیر رسید. هر اونس طلا برای تحویل فوری در معاملات روز جاری بازار سنگاپور ثابت بود و ۱۳۱۳.۹۵ دلار معامله شد. بهای معاملات این بازار روز گذشته به ۱۳۰۸.۲۰ دلار سقوط کرده بود که پایینترین قیمت از ۲۹ ژانویه بود. در بازار امریکا، هر اونس طلا برای تحویل در آوریل با ۰.۱ درصد کاهش، به ۱۳۱۸.۴۰ دلار رسید. معاملات در بازار آسیا به دلیل تعطیلی یک هفتهای بازار چین به مناسب فرا رسیدن سال نوی چینی، سوت و کور بود. جفری هالی، تحلیلگر ارشد بازار در شرکت OANDA در این باره گفت: طلا بعد از آنکه بازده اوراق قرضه و دلار امریکا به دلیل بهبود فضای ریسکپذیری افزایش یافتند، دچار کاهش شد. با این حال موضع بانک مرکزی امریکا برای عدم افزایش سریع نرخهای بهره از قیمت طلا در محدوده ۱۳۰۰ دلار حمایت خواهد کرد دلار در معاملات روز سهشنبه در برابر ارزهای همتای خود ثابت ماند. هر اونس طلا برای تحویل فوری هفته گذشته پس از اینکه بانک مرکزی امریکا نرخهای بهره را ثابت نگه داشت و اعلام کرد برای افزایش بیشتر نرخهای بهره دست نگه خواهد داشت، تا مرز ۱۳۲۶.۳۰ دلار صعود کرده بود که بالاترین قیمت از آوریل سال گذشته بود. با این حال انتشار آمار رشد قوی اشتغال امریکا در ژانویه تا حدودی نگرانیها نسبت به کندی اقتصاد این کشور را برطرف کرد.بر اساس گزارش رویترز، لورتا مستر، رییس بانک فدرال رزرو کلیولند روز دوشنبه اظهار کرد بانک مرکزی در صورت عملکرد اقتصادی مطلوب، ممکن است لازم باشد نرخهای بهره را اندکی افزایش دهد. طلا از پایین ماندن نرخهای بهره سود میبرد زیرا هزینه نگهداری این فلز کمتر شده و جذابیت سرمایهگذاری بیشتری پیدا میکند.