افزایش 25 درصدی قیمت گوشی تلفن همراه در بازار
گروه دانش و فن | مرجان محمدی|
روز گذشته فروشندگان تلفن همراه در اعتراض به بسته شدن سایت ثبت کالای مسافری اقدام به بستن مغازههای خود کردند، این در حالی است که به منظور کاهش ورود گوشی قاچاق به کشور به اسم مسافر محدودیتهایی در این سایت اعلام شد و کمیته اجرای رجیستری طی اطلاعیهای اعلام کرد: از آنجا که برخی از واردکنندگان گوشی تلفن همراه از طریق غیر رسمی اقدام به واردات گوشی میکردند و پس از ورود به کشور آن را در سامانه ثبت کالای مسافری، ثبت میکردند تا در شبکه فعال شود، محدودیتهایی در این سامانه اعمال شد تا تنها مسافران واقعی که گوشی تلفن همراه وارد کشور کردهاند بتوانند اقدام به ثبت در سامانه بکنند، طبق این اطلاعیه با توجه به تغییرات ایجادشده در تارنمای ثبت دستگاه مسافری در گمرک جمهوری اسلامی ایران به اطلاع میرسد؛ طبق گذشته همچنان هر دستگاهی که در گمرک ثبت شده و اطلاعات آن توسط گمرک برای همتا ارسال شود، بدون هیچ مشکل و تاخیری در همتا ثبت شده و کد فعالسازی میگیرد.
بر این اساس کمیته اجرای ریجستری بطور رسمی و عملی اتصال سامانه گمرک به ناجا را برای احراز هویت مسافران واقعی اعلام کرد.
حال با انتشار این خبر و بسته شدن سامانه مسافری و عدم دسترسی واردکنندگان تلفن همراه به این سامانه برای ثبت گوشیهای مسافری قیمت گوشی تلفن همراه در بازار بین 20 تا 25 درصد رشد کرد. این در حالی است که طی چند روز گذشته قیمت ارز در بازار روند کاهشی به خود گرفته است و در حالی که پیش بینی میشد قیمت گوشی تلفن همراه با تاثیر از این ماجرا کاهش پیدا کند با این حال قیمتها به یکباره روند صعودی به خود گرفت، مسالهای که اعتراض خریداران تلفن همراه را به همراه داشت. این در حالی است که روز گذشته فروشندگان در اعتراض به سیاست اجرا شده سامانه ثبت کالای مسافری در اقدامی هماهنگ اقدام به بستن مغازههای خود کردند. بسیاری از فروشندگان در بازار تلفن همراه معتقدند اجرایی شدن سیاستهای اشتباه نه تنها قیمت گوشی تلفن همراه را کاهش نمیدهد بلکه باعث گرانی گوشیها نیز میشود. محسن آرامیده از فعالان بازار تلفن همراه در این خصوص به خبرنگار «تعادل» گفت: بسته شدن سامانه همتا نه به نفع خریدار است و نه به نفع فروشنده، چرا که برای خریداران قیمتها را بالا میبرد و برای فروشنده باعث کمبود کالا در بازار میشود.
وی گفت: در حال حاضر برخی از فروشندگان گوشیهایی را خریداری کردهاند که رجیستر نشده است و با بسته شدن سامانه این گوشیها همچنان به بازار تزریق نمیشود، تزریق نشدن گوشی به بازار باعث کمبود عرضه میشود و در صورت افزایش تقاضا، قیمتها روز به روز افزایش پیدا میکند.
وی تصریح کرد: فروشندگان به این رویه و اطلاعیه کمیته رجیستری معترض هستند و مغازههای خود را تعطیل کردهاند. وی تصریح کرد: از آنجا که تعداد گوشیهای وارد شده به کشور با تعداد مسافران همخوانی نداشت به گونهای که افراد میتوانستند با پرداخت عوارض گمرکی و کارت ملی در سایت همتا اقدام به ثبت نام کنند و کد رجیستری دریافت کنند، البته با هر کارت ملی تنها یک نفر میتوانست ثبت نام کند و نیازی به پاسپورت نبود، در نتیجه فروشندگان به راحتی گوشیهایی را به خریداران میفروختند و با کارت ملی خریدار اقدام به ثبت در سامانه میکردند و گوشی فعال میشد، به اصطلاح گوشی به صورت قاچاق وارد کشور میشد، اما قانونی به فروش میرسید، یعنی قانون را به راحتی دور میزدند، بعد از مشخص شدن دور زدن قانون سایت همتا بسته شدو همین مساله باعث اعتراض فروشندگان شده است.
آرامیده افزود: ورود گوشی قاچاق به کشور همچنان ادامه دارد، هرچند راهکارها و قوانینی برای آن وضع کردند، اما همیشه یک راه برای دور زدن قانون است، گوشی به صورت قاچاق وارد کشور میشود، اما هملانطور که قانون گفته است در سایت همتا و با کد ملی فرد ثبت میشود و رجیستری صورت میگیرد، درست است قسمت اول این ماجرا غیرقانونی است، اما قسمت دوم آنکه قانون بر آن تاکید داشته است، کاملا قانونی صورت گرفته است. در نتیجه این ضعف قانون است که نتوانسته راهکار درستی در نظر بگیرد که اصلا گوشی قاچاق وارد کشور نشود.
وی در خاتمه گفت: هنوز مشخص نیست که مسوولان چه تصمیمی برای باز کردن دوباره سایت همتا میگیرند، از سوی دیگر بسته شدن سایت، هزاران گوشی که دارای کد رجیستری نیستند را بلا استفاده میکند و به نظر میرسد اصرار فروشندگان برای باز کردن سایت همتا گوشیهایی باشد که آنها در انبار یا مغازه خود دارند و میخواهند آنها را به فروش برسانند تا متضرر نشوند.
در هر صورت به نظر میرسد قانونهایی که در راستای جلوگیری از قاچاق گوشی تلفن همراه در کشور وضع میشود، چندان پایدار نیست و فعالان بازار به راحتی راهکارهایی را برای دور زدن آن پیدا میکنند، این در حالی است که واکنش به هر اقدامی در بازار تلفن همراه منجر به افزایش قیمتها میشود، مسالهای که با توجه به روزهای پایانی سال برای خریداران خوشایند نیست، چرا که هر ساله با فرارسیدن روزهای پایانی سال فروشندگان تلفن همراه اقدام به افزایش قیمتها میکنند، حال با افزایش چند باره قیمت گوشی تلفن همراه در یک سال (بالا رفتن قیمت ارز، بسته شدن سامانه همتا وروزهای پایانی سال) به نظر میرسد رکود در بازار تلفن همراه همچنان ادامه داشته باشد و پیش بینی فعالان بازار برای رونق بازار در روزهای پایانی سال درست از آب در نیاید، هرچند که شاید برخی تصمیمها از سوی مسوولان بتواند آرامش را به بازار تلفن همراه باز گرداند.