ارزش افزوده، قربانی خام فروشی

۱۳۹۸/۰۳/۰۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۴۵۵۷۴

رییس کمیسیون رقابت، خصوصی‌سازی و سلامت اداری اتاق ایران معتقد است که رقابت‌پذیری محصولات صنایع تبدیلی قربانی تصمیم نابخردانه افزایش صادرات خام محصولات کشاورزی شد. حسن فروزان‌فرد در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتاق تهران، بیان کرد: بدون تردید خام فروشی محصولات کشاورزی هیچ کمکی به رشد اقتصادی نمی‌کند و تنها راه‌حل اثرگذاری صادرات محصول صنایع تبدیلی است که به ایجاد ارزش افزوده منجر شده است. او افزود: اما صادرات محصولات کشاورزی با قیمت و شیوه‌های امروز تاثیری در ارزش آفرینی و توسعه بخش کشاورزی ندارد و تنها به کاهش رفاه مصرف‌کننده داخلی و افزایش قیمت محصول تازه خوری منجر می‌شود.

به گفته فروزان‌فرد، با صادرات خام محصولات کشاورزی تنها قیمت را برای مصرف‌کننده داخلی و صنایع تبدیلی افزایش می‌دهیم. این اتفاق در نیمه دوم سال گذشته افتاد. او تصریح کرد: افزایش صادرات گوجه فرنگی خام به عراق هرچند سود خوبی در مقطع کوتاه‌مدت عاید کشاورز و دلالان کرد اما حجم تولید محصول نهایی در صنایع تبدیلی را کاهش داد و قیمت گوجه و محصولاتی که از این محصول به عنوان ماده اولیه استفاده می‌کرد، برای مصرف‌کننده داخلی دو تا 3 برابر افزایش داد.

رییس کمیسیون رقابت، خصوصی‌سازی و سلامت اداری اتاق ایران تشریح کرد: رقابت‌پذیری محصولات صنایع تبدیلی قربانی تصمیم نابخردانه افزایش صادرات خام محصولات کشاورزی شد درحالی که طی آن دوره هیچ ارزش افزوده قابل توجهی هم ایجاد نشد. او افزود: این درحالی است که براساس برنامه‌های وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صمت، صنیع تبدیلی باید توسعه پیدا کند تا کشاورزی در ایران هرچه بیشتر به سمت حرفه‌ای شدن و بهره وری و ارزش افزوده نهایی پیش برود. به گفته فروزان فرد، در بخش کشاورزی آنچه ابزار توسعه است، سازماندهی برای خرید بلندمدت و پایدار صنایع تبدیلی از کشاورز و برنامه‌ریزی برای تولید پایدار و بلندمدت کشاورز است. بی‌تدبیری‌هایی مثل افزایش ناگهانی صادرات خام محصولات کشاورزی به کشورهای همجوار چنین معادلاتی را بر هم می‌زند.

رییس کمیسیون رقابت، خصوصی‌سازی و سلامت اداری اتاق ایران گفت: پیش‌بینی می‌کنیم که به واسطه بارش‌های مناسب آغاز سال جاری و ترسالی مطلوب کنونی بخش کشاورزی بتواند آسیب‌های ناشی از محدودیت آب و دیگر مسائل را جبران کند. پیش بینی ما از وضعیت رشد کشاورزی در سال جاری مثبت است. او افزود: امیدواریم که این‌ بارش‌ها فرصت تولید حرفه‌ای بخش کشاورزی و رشد صادرات صنایع تبدیلی را فراهم کند اما تا زمانی که با رویه گذشته به کار ادامه دهیم، هیچ ارزش افزوده‌ای از بخش کشاورزی عاید اقتصاد کشور نخواهد شد.