طلا از مرز 1500 دلار در هر اونس عبور کرد
گروه بانک و بیمه| احسان شمشیری|
نرخ هر اونس طلا روز جمعه18 مرداد 98 در بازارهای جهانی از مرز 1500 دلار عبور کرد و با افزایش 6 دلاری نسبت به پنج شنبه رقم 1504 دلار را ثبت کرد. تحلیلگران در بانک گلدمن ساکس امریکا پیشبینی کردهاند که طلا تا ۱۶۰۰ دلار صعود میکند و قیمت طلا که اکنون به بالاترین حد خود در شش سال گذشته رسیده است، تا شش ماه آینده با تقاضای سرمایهگذاران برای خرید داراییهای امن به ۱۶۰۰ دلار در هر اونس صعود میکند.
به گزارش «تعادل»، تحلیلگران بانک گلدمن ساکس بر این باورند که صعود هر اونس طلا به بالای مرز ۱۵۰۰ دلار تازه شروع روند افزایشی این فلز ارزشمند است. ضعیف شدن چشمانداز اقتصاد جهانی به دلیل تشدید تنشهای تجاری میان امریکا و چین، جذابیت طلا را به عنوان پناهگاه امن در برابر ناملایمات مالی افزایش داده است.
تحلیلگران گلدمن ساکس در یادداشتی نوشتند: اگر نگرانیهای پیرامون رشد اقتصادی به دلیل تشدید جنگ تجاری استمرار پیدا کند، احتمالا سرمایههای بیشتری وارد صندوقهای سرمایهگذاری تحت پشتوانه طلا خواهد شد. تولید صنعتی در آلمان با بزرگترین کاهش سالانه در حدود یک دهه گذشته روبرو شده است و نگرانیها نسبت به حرکت اقتصاد جهانی به سوی نخستین رکود خود در یک دهه اخیر را تقویت کرده است. در منطقه آسیا اقیانوسیه، بانکهای مرکزی نیوزیلند، هلند و تایلند برای مصون نگه داشتن اقتصادهایشان از ناملایمات جهانی، در اقدامی غیرمنتظره نرخهای بهره را کاهش دادند. این اقدام درست یک هفته پس از تصویب ۲۵ واحدی کاهش نرخهای بهره از سوی بانک مرکزی امریکا صورت گرفت.
مایکل ویدمر، تحلیلگر بانک امریکا مریل لینچ هفته گذشته اعلام کرده بود طلا ممکن است تا دو سال آینده به دلیل سیاست پولی تسهیل بانکهای مرکزی به مرز ۲۰۰۰ دلار صعود کند. طلا در سال ۲۰۱۱ به رکورد ۱۹۲۱ دلار و ۱۷ سنت در هر اونس صعود کرده بود.
وی در مصاحبه با تلویزیون بلومبرگ اظهار کرد: ما بر این باوریم که کاهش بیشتر نرخهای بهره در راه است. صحبتها درباره تسهیل سیاست پولی در سایر بخشهای جهان در جریان است و روی ارزش دلار تاثیر میگذارد. نوسانات فزاینده ممکن است باعث شود طلا به قیمتی بالاتر از قیمت ۱۵۰۰ دلار پیشبینی شده از سوی این بانک صعود کند. بر اساس گزارش بلومبرگ، بانکهای “یو بیاس گروپ “ و “سیتی گروپ “ نیز به طلا خوشبین هستند و پیشبینی میکنند قیمت این فلز میتواند تا رکورد ۱۶۰۰ دلار صعود کند.
در بازار داخلی نیز به دنبال ثبت نرخ دلار در بازار آزاد و معاملات نقدی به قیمت 11930 تومان، مظنه مثقال 17 عیار یا طلای آّبشده 1 میلیون و 810 هزار، گرم 18 عیار 418 هزار تومان، سکه امامی 4 میلیون و 212 هزار، نیم سکه 2 میلیون و 230 هزار، ربع سکه 1 میلیون و 440 هزار، و سکه گرمی 950 هزار تومان معامله شده و پیشبینی میشود که متاثر از رشد قیمت اونس جهانی طلا، در هفته جاری و از روز شنبه انواع طلا و سکه با قیمتهای بالاتری مبادله شود.
در بازار ارز نیز سامانه سنا نرخ میانگین معاملات ارز روز پنج شنبه 17 مرداد 98 را برای دلار 11847، یورو 13362، درهم 3228، یوان 1784، پوند 14514، لیر ترکیه 2245 تومان اعلام کرده است.
در بازار ارز رسمی نیز بانک مرکزی نرخ ۴۷ ارز را اعلام کرد که بر اساس آن نرخ ۱۲ ارز مانند یورو کاهش و قیمت ۲۳ واحد پولی دیگر از جمله پوند افزایش یافت. همچنین نرخ دلار و ۱۱ ارز دیگر نیز ثابت ماند. هر دلار امریکا ۴۲ هزار ریال قیمت خورد. همچنین هر پوند انگلیس با ۳۵ ریال افزایش ۵۱ هزار و ۱۱۰ ریال و هر یورو نیز با ۲۰ ریال ۴۷ هزار و ۸۲ ریال ارزشگذاری شد. ارز ترمز طلا را هم کشید.
یک کارشناس بازار طلا و سکه با بیان اینکه حباب سکه در محدوده ۱۰۰ هزار تومان قرار دارد، گفت: در پی تغییر و تحولات شاخصهای اقتصادی و بازار نفت، ارزش هر اونس طلای جهانی به یکباره رشد قابل توجهی را به ثبت رساند اما ثبات نرخ ارز از افزایش یکباره طلا و سکه در بازار داخلی جلوگیری کرده است. محمد کشتی آرای در رابطه با وضعیت بازار طلا و سکه اظهار کرد: در هفته گذشته بازار طلا با اتفاق عجیبی روبرو شد و هر اونس طلا در بازار جهانی با رشد قابلتوجهی در محدوده ۳۵ تا ۶۰ دلاری مواجه شد.این کارشناس بازار طلا و سکه خاطرنشان کرد: دلیل اصلی رشد قابل توجه ارزش هر اونس طلا تغییر شاخصهای اقتصادی و تحولات بازار نفت بوده است.
وی تاکید کرد: رشد ارزش اونس جهانی در حالی رخ داد که در پی مدیریت بانک مرکزی بر بازار ارز، ارزش ارز به ویژه دلار روند با ثباتی را در پیش گرفته بود که این موضوع تا حدودی از افزایش قابل توجه طلا و سکه در بازار داخلی جلوگیری کرد.
کشتی آرای با اشاره به اینکه قیمت سکه طی یک هفته رشد ۱۴۰ هزار تومانی را تجربه کرده است، بیان کرد: قیمت هر گرم طلای خام ۱۸ عیار طی هفته گذشته از ۴۰۵ هزار به ۴۱۸ هزار تومان افزایش یافت و این در حالی بود که حباب سکه به ۱۰۰ هزار تومان رسید. اگر مدیریت بازار ارز ادامه یابد و ارزش هر اونس طلای جهانی روند صعودی به خود نگیرد، قیمتها برای هفته آینده در همین محدوده باقی خواهد ماند.
این کارشناس بازار طلا و سکه، ارزش هر اونس طلای جهانی را ۱۴۹۵ دلار، قیمت سکه تمام طرح قدیم را چهار میلیون و ۱۵۰ هزار تومان، سکه تمام طرح جدید را چهار میلیون و ۲۲۵ هزار تومان، نیم سکه را دو میلیون و ۲۶۰ هزار تومان، ربع سکه را یک میلیون و ۴۶۰ هزار تومان و سکه گرمی را ۹۷۰ هزار تومان اعلام کرد.
صعود کم جان دلار
به گزارش رویترز، پس از تشدید اختلافات بین چین و امریکا بر سر مسائل تجاری که از روز دوشنبه این هفته با سقوط یوان یه یک کانال پایینتر وارد فاز تازهای شد، ارزش دلار در برابر همتای چینیاش با ۰.۱۳ درصد کاهش به ۷.۰۷۲۷ یوان رسید که هنوز هم یکی از پایینترین سطوح در طول ۱۰ سال اخیر محسوب میشود.
امریکا چین را به دستکاری تعمدی در ارزش نرخ ارز متهم کرده و حتی نام این کشور را رسما به فهرست سیاه ارزی وزارت خزانهداری خود افزوده است.مازن عیسی، کارشناس ارشد ارزی در موسسه «تی دی سکیوریتیز» گفت: صعود اخیر یوان با استقبال معامله گران مواجه شد چرا که به نظر میرسد بانک مرکزی چین برای نجات این ارز وارد عمل شده است.
از سوی دیگر شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد با رشد خفیف ۰.۰۸ درصدی به ۹۷.۶۲۶ واحد رسید. به نظر میرسد که در آینده نزدیک، چشمانداز روشنی از حل و فصل اختلافات بین دو اقتصاد نخست جهان بر سر مسائل تجاری وجود نداشته باشد و این مساله به نوسانات بیشتر بازار ارز دامن بزند.
در بین دیگر ارزها، یورو با وجود تشدید اختلافات داخلی بین دولت ائتلافی راستگرای ایتالیا به دنبال انتشار خبری از تلاش آلمان برای دستیابی به تراز بودجهای متعادلتر در برابر دلار تقویت شد و به ازای ۱.۱۱۹۷ دلار مبادله شد هر چند که هنوز موفق به بازپسگیری کانال ۱.۱۲ دلاری نشده است.
هر پوند به ازای ۱.۲۱۰۴ دلار و هر فرانک سوییس به ازای ۱.۰۲۶۷ دلار مبادله شدند. دیگر ارز امن جهانی یعنی ژاپن با اندکی عقبنشینی به نرخ برابری ۱۰۵.۹۴۴۸ در برابر هر دلار رسید. همچنین هر دلار امریکا به ازای ۱.۴۶۸۳ دلار استرالیا، ۱.۳۲۲۲ دلار کانادا و ۱.۳۸۱۲ دلار سنگاپور معامله شد.
ترامپ بازهم به جنگ دلار قوی رفت!
از سوی دیگر، رییسجمهور امریکا بار دیگر در توییتی از قوی بودن دلار ابراز نارضایتی کرد.
به گزارش سیانان، دونالد ترامپ در حساب توییتر خود نوشت از اینکه دلار قوی است ناراضی است، زیرا دلار قوی مانع از رقابت شرکتهای امریکایی در بازار جهانی میشود.در متن توییت ترامپ آمده است: : “به عنوان رییسجمهور شما، شاید فکر میکنید که من باید از اینکه دلار قوی است شاد باشم، اما خیر اینطور نیست! “ وی نوشت: “باید ارز ملی را ضعیف کرد. نرخ بهره بالای سیستم ذخیره فدرال در مقایسه با دیگر کشورها دلار را در سطح بالایی نگه میدارد که در نتیجه رقابت برای تولیدکنندگان خوب ما هر چه دشوارتر میشود. “ به نوشته رویترز، رییسجمهور امریکا خواهان سقوط دلار است. زیرا ارز ارزانتر محرک خوبی برای اقتصاد امریکا خواهد بود و شاید این موضوع ورق مثبتی در دست او در انتخابات آتی بشود. اما دستکاری ارزی ممکن است مقام دلار به عنوان ارز ذخیره جهانی را به خطر بیندازد و جنگ ارزی را دامن بزند. رییسجمهور امریکا گفت: مدیران بانک مرکزی امریکا مغرورتر از آن هستند که بگویند اشتباه کردهاند!
به گزارش رویترز، بار دیگر بانک مرکزی امریکا به دلیل کاهش ندادن گسترده نرخ بهره و ممانعت از تضعیف دلار، هدف حملات دونالد ترامپ قرار گرفت و وی نارضایتی خود از قوی بودن دلار در برابر سایر ارزها را ابراز کرد.
رییسجمهور امریکا که از ماهها پیش انتقادات تندی را علیه مدیران بانک مرکزی امریکا و رییس آن، جروم پاول مطرح کرده است، بار دیگر به این نهاد مالی تاخت و نوشت: نرخهای بهره بالای فدرال رزرو در مقایسه با دیگر کشورها، دلار را بالا نگه داشته و کار را برای تولیدکنندگان بزرگ ما برای رقابت با دیگران دشوار کرده است. چندی پیش بانک مرکزی امریکا برای نخستینبار در طول یک دهه اخیر نرخ بهره را کاهش داد اما به نظر میرسد که این کاهش ۰.۲۵ درصدی نرخ بهره چندان باعث رضایت خاطر ترامپ نشده است. وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: فدرال رزرو باید نرخ بهره را سریعتر و بیشتر کاهش دهد. مشکل ما این است که مدیران بانک مرکزی ما مغرورتر از آن هستند که بگویند اشتباه کرده اند! باید همین حالا سیاست بیمعنای انقباضی خود را خاتمه دهند!
حملات جدید ترامپ به دلار و فدرال رزرو در شرایطی صورت میگیرد که اقدام غافلگیرکنده وی در تهدید چین به اعمال تعرفه بر تمامی ۳۰۰ میلیارد دلار کالاهی وارداتی باقی مانده از این کشور، بازارهای مالی و ارزی جهان را به هم ریخت.
به گفته بسیاری از کارشناسان، بانک مرکزی امریکا اکنون گزینه دیگری به جز کاهش بیشتر نرخ بهره ندارد. انتظار میرود فدرال رزرو ماه آینده نرخ بهره را ۰.۲۵درصد دیگر کاهش دهد. پیشتر ترامپ خواهان کاهش بیشتر و گستردهتر نرخ بهره شده و گفته بود چیزی که بازارها میخواهند ببینند این است که جروم پاول و دیگر مدیران فدرال رزرو، تازه یک چرخه کاهش نرخ بهره را هم گام با چین، اتحادیه اروپا و دیگر مناطق جهان آغاز کردهاند نه اینکه صرفا به همین کاهش بسنده کنند.
چین از «دلار» دورتر شد
همچنین حجم خرید طلا توسط بانک مرکزی چین برای هشتمین ماه متوالی افزایش یافت.
به گزارش اسپوتنیک، با وجود تلاشها برای یافتن راهحل پایان دادن به بن بست تجاری ایجاد شده بین امریکا و چین، نزاع اقتصادی پکن و واشنگتن روزبه روز عمیقتر میشود و این نزاع، پس از آنکه دونالد ترامپ، رییسجمهور امریکا تهدید کرد بر تمامی ۳۰۰ میلیارد دلار محصول باقی مانده چینی تعرفه ۱۰ درصدی اعمال خواهد کرد، بیش از پیش تشدید شده است. امریکا در حال حاضر بخش بزرگی از محصولات چینی را مشمول تعرفه ۲۵ درصدی کرده است.
طبق اعلام شورای جهانی طلا، میزان خرید طلا توسط چین برای هشتمین ماه متوالی افزایش یافته است و تنها در ماه ژوئیه ۱۰ تن طلا خریداری شده است. از ابتدای امسال تاکنون چین ۹۴ تن طلا خریداری کرده است تا بدینترتیب، ذخایر طلای چین به ۱۹۴۵ تن برسد. با در نظر گرفتن متوسط بهای ۱۵۰۰ دلار در هر اونس، ارزش ذخایر طلای چین اکنون ۹۰ میلیارد دلار است.
تشدید تقاضای کشورهای مختلف برای خرید طلا و بالا گرفتن جنگ تجاری بین امریکا و چین باعث رسیدن طلا به بالاترین سطح خود در طول ۶ سال اخیر نیز شده است. تحلیلگران بانک “سوسیه جنرال “ در گزارشی اعلام کردند که این اقدام چین در راستای کاهش وابستگی اقتصادی به دلار و رسیدن به موضع مستحکمتر در جنگ ارزی خواهد بود. در حال حاضر بانکهای مرکزی روسیه، چین و لهستان بیش از سایر کشورها در حال خرید طلا هستند. از ماه ژانویه تاکنون بانک مرکزی روسیه ۹۶.۴ تن طلا خریداری کرده است و بدینترتیب ذخایر طلای روسیه تا ابتدای ماه اوت ارزشی معادل ۱۰۰.۳ میلیارد دلار داشته است.
تام مک گرگور، تحلیلگر مسائل چین گفت: پکن نگران است که تنش با امریکا بدتر شود و به همین دلیل در حال تقویت ذخایر طلای خود است. طلا یک سرمایهگذاری کاملاً امن در شرایط فعلی است.
لیر ترکیه به قله چهار ماهه رسید
از سوی دیگر، همزمان با بهبود نسبی روابط بین ترکیه و امریکا، ارزش لیر به بالاترین سطح چهار ماه اخیر رسید.
به گزارش اهوال، لیر ترکیه که از چندی پیش و با تشدید اختلافات بین ترکیه و امریکا سر خرید سامانه موشکی اس ۴۰۰ از روسیه وارد محدوده ریزشی شده بود، با تغییرات صورت گرفته در نرخ بهره و بهبود روابط بین دو متحد عضو ناتو، بار دیگر تقویت شد. یک هیات عالیرتبه از پنتاگون اخیرا از ترکیه دیدن کرد و وزیر بازرگانی امریکا نیز به زودی راهی آنکارا خواهد شد تا سر مسائل تجاری با همتای ترک خود رایزنی کند. امروز ارزش هر دلار در صرافیهای استانبول با ۰.۴ درصد کاهش به ۵.۴۹ لیر رسید تا با ثبت دومین صعود متوالی، ارزش لیر به بالاترین سطح خود از ماه مه برسد. اوت سال گذشته ارزش لیر با رسیدن به ۷.۲۲ لیر در برابر هر دلار به ضعیفترین سطح خود رسیده بود. در برابر دیگر ارز مهم جهانی یعنی یورو نیز لیر ۰.۴ درصد صعود کرد تا هر یورو به ازای ۶.۱۵ لیر مبادله شود. با صعود اخیر، زیان لیر در برابر دلار از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون به ۳.۶ درصد کاهش یافت. این اتفاق در شرایطی که نرخ تورم ماه ژوئیه نسبت به ماه قبل افزایش یافت کمی دور از انتظار بود. بانک مرکزی ترکیه اعلام کرده است که تا ابتدای ماه اوت، حجم سپردههای دلاری در ترکیه به ۲۱۴.۹ میلیارد دلار کاهش پیدا کرده است که نسبت به ماه قبل ۱.۷ میلیارد دلار کمتر است.
به نظر میرسد که با تصمیم بانک مرکزی ترکیه برای کاهش نرخ بهره و احتمال بالای تداوم روند کاهشی، تقاضا برای خرید لیر در مقطع کنونی افزایش پیدا کرده و همین مساله لیر را تقویت کرده است. با این حال هنوز مشخص نیست که این کاهش نرخ بهره تا چه حد بر تمایل سرمایهگذاران خارجی برای خرید لیر اثر بگذارد.