ایران ۱۵ شهریور گام سوم کاهش تعهدات برجام را برمیدارد
رفتن به کاخ سفید مشکلات ایران را حل نمیکند
گروه ایران|
در روزهایی که اخبار مربوط به تداوم برجام و احتمال گفتوگو میان ایران و سایر طرفهای برجام در راس اخبار رسانههای داخلی و خارجی نشسته و هر روز خبر تازهای در خصوص این موضوع منتشر میشود، رییس دستگاه دیپلماسی ایران که در ادامه سفرهای خود راهی کشورهای جنوب شرقی آسیا (چین و ژاپن) شده با اشاره به این واقعیت که در صورت عدم استیفای منافع کشورمان از برجام، «ایران آماده است در 15شهریور ماه گام سوم کاهش تعهدات برجامیاش را بردارد» توپ اجرای برجام را به زمین اروپا و امریکا میاندازد تا در این فاصله زمانی قدمهای بلندتری برای تحقق منافع ایران از دل این سند بینالمللی بردارند. وزیر امور خارجه کشورمان با تأکید بر اینکه ایران برای حفظ برجام نه با امریکا بلکه با اروپا مساله دارد، گفت که نیم ساعت رفتن به کاخ سفید مشکلات ایران را حل نمیکند. به گزارش تسنیم، محمدجواد ظریف، در مصاحبه با روزنامه آلمانی «زوددویچه سایتونگ» در پاسخ به اینکه «شما گفتوگوهای خود با رییسجمهور فرانسه را سازنده توصیف کردهاید و چه اتفاقی باید بیفتد تا توافق هستهای نجات یابد؟» گفت: توافق هستهای بر 2 ستون استوار است؛ یکی اینکه ایران خود را ملزم میکند که برنامه اتمیاش منحصراً در راستای اهداف صلحآمیز استفاده شود و دیگری اینکه جامعه بینالمللی و بهخصوص دیگر احزاب (شرکتکننده در این توافق) تضمین کنند که مناسبات اقتصادی ایران با بقیه دنیا بهحالت معمولی درآید. ایران تعهدات خود را انجام داده است و آژانس بینالمللی انرژی اتمی 15 بار این مساله را تأیید کرده است که 5 بار آن بعد از خروج امریکا از برجام بوده است. اما مناسبات اقتصادی ایران با دنیا نرمال نشده است، در واقع این مناسبات امروز خیلی بدتر از قبل از توافق هستهای است، این بدین مفهوم است که طرف مقابل این توافق را اجرا نکرده است. ظریف در ادامه درباره اقدام اخیر ایران در کاهش برخی تعهدات خود نسبت به برجام در اعتراض به طرف مقابل نیز گفت: در این توافق هستهای مکانیسمی وجود دارد که راهحلی را برای زمانی که یک طرف به تعهدات خود عمل نکرد ارایه میدهد، ما از این مکانیسم استفاده میکنیم. بهمحض اینکه اروپاییان اجرای تعهدات خود را آغاز کنند ما نهتنها از اقدامات بیشتر در این راستا انصراف میدهیم بلکه به همان جایی برمیگردیم که تا به حال بودهایم. وی در توضیح این گفته خود اینطور گفت که اروپا خود را به یازده نکته متعهد کرده است؛ اینها شامل سرمایهگذاریها، هواپیمایی غیرنظامی، حملونقل و بازگشت شرکتهای اروپایی است. ما هیچ یک از اینها را به عنوان پیششرطی برای اجرای کامل تعهدات خود درخواست نمیکنیم. ما تنها میخواهیم بتوانیم نفت خود را بفروشیم و پول خود را دریافت کنیم. ما صدها میلیارد ضرر کردهایم، اقتصاد ما رنج میبرد، ارز ما 75 درصد ارزش خود را از دست داده است. اروپا تنها خود را به این بیانیه که از برجام حمایت میکند محدود کرده است. اما اینجا انسانها شغل و درآمد خود را از دست میدهند.
جزئیات مرحله سوم کاهش تعهدات ایران
رییس دستگاه دیپلماسی اما درباره گام سوم کاهش تعهدات ایران نسبت به برجام در صورت عمل نکردن طرف مقابل به تعهداتش نیز گفت: در 6 سپتامبر (15 شهریور) مرحله سوم آغاز خواهد شد. اگر ما با اروپا به تفاهم برسیم و طرف اروپایی اجرای آن را آغاز کند ما این گام سوم را برنمیداریم. ظریف در پاسخ به این پرسش که گام سوم کاهش تعهدات ایران نسبت به برجام چگونه خواهد بود گفت: ما هنوز آن را نمیدانیم. یک دیدگاه این است که گام بعدی ما مانند دو مورد قبلی باید در جهت لغو و کاهش تعهدات باشد. یک دیدگاه دیگر این است که ما تا به حال 120 روز به اروپا مهلت دادهایم و حالا زمان انجام اقدامات سختگیرانهتر و قاطعانهتر فرا رسیده است. وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه در پاسخ به این پرسش که «اروپا میخواهد برجام را نجات دهد و شما هم همینطور، آیا این دیگر مسالهای بین شما نبوده بلکه مشکلی بین ایران و امریکا است؟» گفت: این بهنظر میرسد که یک مشکل شخصی برای من هم بتواند باشد چرا که من تحریم شدهام. اما این مسالهای بین ما و امریکا نیست. این مسالهای بین ما و اروپا است.
امریکا تعهداتی داشت و تصمیم گرفته است به آن پایبند نماند. اما اروپا قبل از خروج امریکا تعهداتی داشت که مستقل از ایالات متحده است و در این توافق هم بهصورت جداگانه لیست شده است. اروپاییها همچنین تازه همین دیروز نبوده که از اهمیت اقتصاد امریکا یا دلار آگاه شدهاند. ظریف در ادامه در پاسخ به این پرسش که آیا شما هیچ امیدی ندارید که این مساله با مشارکت امریکا بتواند حل شود؟ گفت: خیر، ما این مشکلات را شروع نکردهایم. رییسجمهور ترامپ، رییسجمهور اوباما را نمیخواهد و دوست ندارد. این مساله را من نمیتوانم حل کنم و اروپا هم همینطور. وی درباره دعوت امریکا از وی برای رفتن به کاخ سفید نیز گفت: برای انجام چهکاری؟ نیم ساعت رفتن به کاخ سفید مشکلات ما را حل نمیکند. اگر شما به مهمانیای دعوت شوید که به شما گفته شود «اگر نیایید در آینده از ورود شما به آن شهر ممانعت میشود» آیا شما به آن مهمانی میروید؟ این یک دعوت نیست بلکه ارعاب است. وزیر خارجه ایران در ادامه در پاسخ به این پرسش که «آیا شما چنین دعوتی را قبول نخواهید کرد؟» گفت: نه نه، اگر من بروم این تصمیمات همانطور که به من گفته شده یک بار دیگر تغییر داده خواهد شد. اما تصمیمات قبلا گرفته شده است. ظریف در ادامه در پاسخ به این پرسش که «این بدین مفهوم است که شما در حال حاضر مذاکرات با کاخ سفید را رد میکنید؟» گفت: نه، این دست ما نیست. امریکاییها سالن مذاکرات را ترک کردند نه ما. اگر آنها میخواهند به این سالن بازگردند باید یک بلیت بخرند و آن عمل به تعهدات بینالمللی است. وزیر خارجه در ادامه گفت: امریکاییها باید به این مساله خاتمه دهند که دیگران را از انجام تعهدات خود بازدارند. امریکاییها باید به این مساله خاتمه دهند که دیگران را مجبور کنند برجام را نقض کنند.