یک دهک ثروتمند تنها 3 درصد مالیات کشور را پرداخت میکند
مهدی موحدی، کارشناس اقتصادی با تاکید بر ناراضی بودن مردم از سیستم مالیاتی کشور تصریح کرد: ما یکی از ناعادلانهترین نظام مالیاتی دنیا را در کشور داریم و این نظام باعث شده است که عقبماندگیهایی در عدالت داشته باشیم.
وی گفت: در نقاط مختلف دنیا یکسری پایههای مالیاتی با نرخهای مختلف وجود دارد.. زمانی میتوان از عدالت مالیاتی سخن گفت که هر فرد کشور بر اساس درآمدهایی که دارند مالیاتی متناسب پرداخت کنند. اما این اصل ساده در نظام مالیاتی کشور ما رعایت نمیشود.
موحدی افزود: ما از 60 درصد تولیدکنندگان مالیات میگیریم و 40 درصد مابقی مالیات نمیدهند که بخشی از آنها شناسایی نمیشوند و بخشی از آنها معاف از مالیات هستند.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: از سال 79 برنامه سوم توسعه کشور وزارت اقتصاد را مامور میکند که با طراحی یک سیستم جامع عدالت مالیاتی را برقرار کند. اما تاکنون هیچ اقدامی در این زمینه صورت نگرفت.
وی گفت: ما شاخص مالیات بر مجموع درآمد در نظام مالیاتی کشور نداریم. این شاخص در همه کشورها وجود دارد. حتی در قوانین مالیاتی سالهای 1322 و 1345 نیز این شاخص وجود داشته است. معافیتهای متنوع مالیاتی در کشور وجود دارد که همین ناعدالتی مالیاتی را رقم زده است.
موحدی با بیان اینکه باید معافیتهای مالیاتی منظم شوند، گفت: ما یک مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی داریم و پیشنهاد این است که به جای شرکتها و موسسات، از افراد که کد ملی دارند، مالیات گرفته شود. چرا که میتوان با استفاده کد ملی میزان درآمد واقعی افراد را شناسایی کرد و مبتنی بر آن مالیات گرفته شود.
وی افزود: این روش در بیشتر کشورهای جهان پیاده میشود. به عنوان مثال 54 درصد درآمد کل مالیاتی کشور دانمارک از مالیات بر درآمد اشخاص است و این در حالی است که در ایران با تسامح 4 درصد است.
کارشناس اقتصادی کشور گفت: معافیت مالیاتی موسسات آموزشی برای کنکور 6 هزار میلیارد تومان است و اگر این مالیات گرفته شود میتوان چند خط مترو با آن ایجاد کرد.
موحدی افزود: در امریکا که مهد سرمایه داری در جهان است، 5 دهک پایین درآمدی 3 درصد مالیات و دهکهای ثروتمند 70 درصد مالیات کشور را پرداخت میکنند. ولی در ایران یک دهک ثروتمند تنها 3 درصد مالیات کشور را پرداخت میکند.
این کارشناس اقتصادی بیان کرد: ما به جای اینکه از اشخاص حقیقی مالیات بگیریم، به سراغ اشخاص حقوقی رفتهایم. به گونهای که 31 درصد مالیات کشور از اشخاص حقوقی اخذ میشود و این درحالی است که در سایر کشورها حداکثر 10 درصد مالیات کشور از اشخاص حقوقی تامین میشود.
وی در پایان افزود: عملا با این کار ما به تولیدکنندگان فشار مضاعفی آوردهایم که خود باعث رکود در تولید شده است. مالیات بر ثروت نیز پایه مالیاتی دیگری است که باید در کشور ایجاد شود. در امریکا 16 درصد درآمد مالیاتی از این راه به دست میآید و در ایران این رقم با ارفاق به 2 درصد میرسد.