تشکیل پایگاهی برای توسعه روابط اقتصادی
گروه ایران|
در روزهایی که به دلیل حاشیهسازیهای ایالات متحده، نشانگرهای امنیتی منطقه وضعیت فوق حساس را نشان میدهد، امیر قطر با استقبال رسمی رضا اردکانیان وزیر نیرو وارد تهران شد و در مجموعه فرهنگی سعد آباد مورد استقبال رسمی روحانی قرار گرفت تا ضمن گفتوگو بر سر موارد مورد علاقه دو طرف در خصوص راهکارهای عملیاتی برای کاستن از بار التهابات منطقهای و حاشیهسازیهای بازیگران خارجی نیز تبادل نظر کنند. شبکه خبری المیادین اما ساعاتی پیش از ورود امیر قطر به تهران گزارش داد؛ « شیخ «تمیم بن حمد آل ثانی» قرار است در این سفر با رییسجمهوری ایران ملاقات و درباره مسائل دوجانبه و امور منطقهای بحث و تبادل نظر کند.»ضمن اینکه بر اساس اعلام منابع داخلی برنامه دیدار با مقام معظم رهبری نیز در دستور کار برنامههای امیر قطر گنجانده شده است. به گفته علیرضا معزی معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رییسجمهوری، امیر قطر قرار است با رهبر انقلاب اسلامی هم دیدار کند. این سفر در حالی صورت میگیرد که پیش از این، «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی»، معاون نخستوزیر و وزیر امور خارجه قطر، در یک سفر از پیش اعلام نشده، روز شنبه ۱۴ دی با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران، در تهران، دیدار و گفتوگو کرد. محمد بن جاسم آل ثانی، پس از این دیدار با حسن روحانی دیدار و گفتوگو کرد. رییسجمهوری ایران، در این دیدار خطاب به معاون نخستوزیر قطر اظهار داشت: « در شرایط کنونی از کشورهای دوست و همسایه توقع داریم که با لحن صریح، امریکا را در این جنایت محکوم کنند چرا که امریکا یک فرمانده بزرگ نیروهای مسلح ایران را در کشور دیگری با جنایتبارترین شکل به شهادت رسانده است.» بهرغم اینکه مقامات رسمی قطر هدف این سفر را تلاش برای کاهش تنش در منطقه عنوان کرده بودند اما پیش از این سفر، یکی از دیپلماتهای سابق کشورمان مدعی شد وزیر امور خارجه قطر حامل پیام مقامات امریکا برای ایران است تا مانع واکنش ایران به ترور شهید سردار سپهبد قاسم سلیمانی و همراهانش شود. یک هفته بعد از این اخبار دامنهدار امیر قطر در راس یک هیات بلندپایه راهی تهران شد تا از دل مراودات بین کشورهای همسایه راهکاری برای بهبود شاخصهای ارتباطی و امنیتی پیدا شود.
روحانی: قطر میتواند پایگاهی برای توسعه روابط اقتصادی دو کشور باشد
بعد از گفتوگوهای خصوصی رییسجمهوری کشورمان و امیر قطر دو طرف در جریان نشست هیاتهای عالیرتبه دو کشور به مهمترین موضوعات مطرح شده در این نشستها اشاره کردند. رییسجمهوری ضمن ابراز خرسندی از حضور امیر قطر در ایران گفت: قطر به عنوان کشور دوست و برادر، میتواند پایگاهی برای توسعه روابط و همکاریهای تجاری، اقتصادی و دریایی دو کشور باشد. روحانی دیروز در نشست مشترک با شیخ تمیم بن حمدآلثانی امیر قطر اظهارداشت: امیدواریم در این سفر بتوانیم گام مهمی در راستای توسعه روابط و مناسبات تهران، دوحهبرداریم. گسترش مناسبات و همکاریهای ایران و قطر برای دو ملت مهم بوده و منافع آنان را به دنبال دارد و جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تا گامهای جدیدی در روابط اقتصادی و تجاری دو کشور برداشته شود. قطر به عنوان کشور دوست و برادر، میتواند پایگاهی برای توسعه روابط و همکاریهای تجاری، اقتصادی و دریایی دو کشور باشد. رییسجمهوری با اشاره به توانمندیها و ظرفیتهای فراوان سرمایهگذاری در بخشهای مختلف مانند کشاورزی، صنعت و هتلسازی کشورمان اظهار داشت: فعالان اقتصادی و بخش خصوصی قطر هم میتوانند از این فرصت استفاده کرده و با سرمایهگذاری در این پروژهها، همکاریهای مشترک دو کشور را بیش از پیش گسترش دهند. روحانی همچنین با اشاره به پیشرفتهای ایران در بخشهای گوناگون علم و فناوری، فعالیتهای دانشبنیان و خدمات مربوط به بخشهای آب و برق گفت: آماده انتقال تجربیات خود در این بخشها به کشور دوست، قطر هستیم. رییسجمهوری توسعه روابط دو ملت و گردشگری میان دو کشور را حائز اهمیت برشمرد و افزود: تشکیل کمیسیون مشترک همکاریهای دو کشور در راستای تسریع در اجرای توافقات فیمابین و برنامهریزی برای توسعه مناسبات همهجانبه دو کشور امری مهم و ضروری است. روحانی با بیان اینکه همکاری ایران و قطر در زمینه توسعه ثبات و امنیت منطقه به ویژه اجرای طرح صلح هرمز بسیار حایز اهمیت است، افزود: جمهوری اسلامی ایران از گذشته در مسائل گوناگون منطقهای و بینالمللی با قطر رایزنی و تعامل داشته و امروز میبایست این مناسبات بیش از پیش گسترش پیدا کند. رییسجمهوری ضمن اظهار امیدواری از اینکه هنگام تشکیل کمیسیون مشترک همکاریهای دو کشور شاهد برگزاری نمایشگاهی از توانمندیهای ایران و قطر و ارایه فرصتهای سرمایهگذاری در این نمایشگاه باشیم، دعوت امیر قطر برای سفر به این کشور را پذیرفت.
هرگونه همکاری امنیتی در منطقه بدون حضور ایران ارزشی ندارد
شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر نیز در این نشست با تقدیر از حسن استقبال و میهماننوازی جمهوری اسلامی ایران از هیات قطری و دعوت رسمی از روحانی برای سفر به دوحه گفت: دوستی و روابط ایران و قطر ریشه در تاریخ دارد که خوشبختانه در سالهای اخیر توسعه یافته و تقویت شده و امیدوارم این سفر گامی خوب برای گسترش بیش از پیش مناسبات تهران - دوحه و تسریع در اجرای توافقات فیمابین باشیم. امیر قطر با اشاره به برگزاری کمیسیون مشترک همکاریهای دو کشور در آینده نزدیک اظهار داشت: از اعضای این کمیسیون میخواهیم که در این نشست موضوعات گوناگون مورد علاقه دو کشور را که میتواند در توسعه، تقویت و تحکیم همهجانبه مناسبات تهران - دوحه تاثیرگذار باشد، دنبال کنند. وی با بیان اینکه باید با تلاش مسوولان روابط دو کشور در بخشهای مختلف اقتصادی، تبادل تجاری، گردشگری و سرمایهگذاری مشترک بیش از پیش گسترش پیدا کند، گفت: از همکاری مشترک فعالان اقتصادی و تجار و بازرگانان ایران و قطر استقبال کرده و برای توسعه این همکاریها تسهیلات ویژهای در نظر خواهیم گرفت. امیر قطر با بیان اینکه ایران و قطر همواره در تحولات گوناگون منطقهای و بینالمللی در سطوح مختلف با هم رایزنیها و همکاریهای گوناگون داشتهاند، گفت: معتقدیم افزایش تنش در منطقه هرگز به نفع کشورهای منطقه و جهان نیست و آنچه از ایران در قبال مسائل منطقه دیدیم همواره حکمت و تدبیر بوده است. شیخ تمیم بن حمد آل ثانی افزود: معتقدیم باید برای حفظ امنیت در این منطقه با جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری تاثیرگذار در منطقه همکاری کنیم و هرگونه همکاری امنیتی در این منطقه بدون حضور ایران ارزشی ندارد.
ایران در کنار قطر خواهد ماند
بعد از نشست هیاتهای عالیرتبه دو کشور روحانی و آلثانی با حضور در جمع خبرنگاران به مهمترین پرسشهای مطرح شده پاسخ گفتند.روحانی در این نشست خبری تاکید کرد: در مقطعی برخی از کشورهای منطقه علیه قطر محدودیتهایی ایجاد کردند اما ایران براساس وظایف همسایگی، تاریخی و دوستی خود عمل کرد، در کنار قطر بود و در کنار قطر خواهد ماند. روحانی گفت: برای همه روشن است که روابط دو کشور برادر، دوست و همسایه تاریخی و حسن همجواری بین ما برقرار بوده است. در سالهای اخیر بعد از آنکه برخی کشورها تحریمهایی علیه قطر به وجود آوردند در کنار قطر بودیم و در آینده هم در کنار قطر خواهیم بود. وی با بیان اینکه در این دیدار تصمیمات مهمی برای توسعه مناسبات دو کشور اتخاذ کردیم، اظهار داشت: روابط سیاسی دو کشور روابط بسیار خوبی است. در زمینه اقتصادی، تجاری و همچنین روابط علمی و فرهنگی ظرفیتهای خوبی داریم. رییس دولت دوازدهم ادامه داد: در چند ماه آینده کمیسیون مشترک بین دو کشور تشکیل میشود و امیدواریم در کنار تشکیل کمیسیون مشترک، دو کشور در همکاریهای تجاری، سرمایهگذاری و فناوری در همه زمینهها به توافق برسند. روحانی با بیان اینکه امروز تصمیم گرفتیم کمیسیون مشترک دو کشور به صورت منظم و سالانه تشکیل شود، تصریح کرد: همچنین تصمیم گرفتیم روابط سیاسی و رفت و آمد مقامات سیاسی و اقتصادی بیشتر شود و بتوانیم از همه ظرفیتها به نفع دو ملت استفاده کنیم. وی با اشاره به امنیت منطقهای خاطرنشان کرد: با توجه به اهمیت امنیت منطقه به ویژه امنیت راههای آبی در خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان تصمیم گرفتیم رایزنیها و همکاریهای بیشتری برای امنیت کل منطقه داشته باشیم. رییسجمهوری اضافه کرد: برای این سفر و حضور امیر قطر در ایران اهمیت قائلیم و امیدواریم شاهد مناسبات وسیعتر دو کشور و به نفع دو ملت و کل منطقه باشیم. روحانی همچنین گفت: امیدواریم این سفر تاثیر بسیار مفیدی برای دو کشور داشته باشد و بار دیگر از سفر امیر قطر و حضور در ایران تشکر میکنم.
مواضع و کمکهای ایران در زمان مشکلات را فراموش نمیکنیم
بعد از صحبتهای روحانی نوبت به شیخ تمیم بن حمدآلثانی رسید تا درباره مهمترین موضوعات مطرح شده در نشست با رییسجمهوری ایران اظهارنظر کند. امیر قطر گفت: ما هیچگاه مواضع و کمکهای ایران در زمان مشکلات را فراموش نمیکنیم. شیخ تمیمبنحمدآلثانی دیروز بعد از دیدار با روحانی در نشست خبری در مجموعه تاریخی- فرهنگی سعد آباد در جمع خبرنگاران اظهارداشت: از رییسجمهور و جمهوری اسلامی ایران و ملت ایران برای استقبال خوبی که از ما داشتهاند تشکر کنم. وی ادامه داد: دیدار و ملاقات خیلی خوب و مفیدی را با آقای روحانی داشتم. در مورد روابط دو کشور صحبت شد. روابط دو کشور روابط بسیار ویژهای است که برای گسترش هرچه بیشتر این روابط باید تلاش کنیم. توافق کردیم که ارقام و اعدادی را در زمینه تبادل تجاری و گردشگری هدف قرار دهیم و تلاش کنیم به این ارقام برسیم. امیر قطر با بیان اینکه رابطه ما با جمهوری اسلامی ایران رابطه تاریخی است، افزود: اگرچه مراحل و تحولات زیادی را شاهد بوده و دورههایی را داشتیم که در رابطه با مسائل صحبت کردهایم. همواره این کانالها و راهها حتی در زمانی که اختلافاتی داشتیم، برای ارتباط باز بوده است. وی افزود: از موضع ی ایران در سالهای اخیر به ویژه در زمانی که ما تحت محاصره بودیم، تشکر میکنیم چرا که این مواضع، مواضع بسیار خوبی بود که به ما و ملت قطر کمک کرده و تمامی تسهیلات را سریع در اختیار ما قرار دادند. آسمانشان و همه امکاناتشان را سریع در اختیار ما گذاشتند. مواضع و کمکهایی که نمیشود به هیچ طریق آن را فراموش کرد و ما آن را ارج مینهیم و از شخص رییسجمهور و جمهوری اسلامی تشکر میکنیم . شیخ تمیم ادامه داد: سفر من به ایران در زمان بسیار حساسی انجام شد و در منطقه در زمان بسیار حساسی انجام میشود. با آقای رییسجمهور توافق کردیم که راهحل تمامی مسائل بحرانها و مشکلات و تنها راهحلی که وجود دارد گفتوگو است. امیر قطر گفت: من در این سفر از رییسجمهور برای سفر به قطر دعوت کردم که ایشان به من وعده دادند که این سفر را در آیندهای نزدیک انجام خواهند داد.