ادعایی بیاساس درباره آفلاتوکسین در شیر
ادعای عجیب کارشناس تغذیه صدا و سیما درباره آلودگی شیرهای خوراکی و اظهارات عجیبتر مجری پرحاشیه این برنامه که از مردم خواست فعلا شیر نخورند، سر و صداهای زیادی به پا کرده است.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، ضمن آنکه ادعای وجود سم آفلاتوکسین در لبنیات را کذب خواند، گفت: مطرح کردن چنین ادعاهایی تنها میتواند باعث کاهش مصرف شیر و لبنیات در کشور شود که مقدمهای برای عوارض جبرانناپذیری مانند کمبود کلسیم، نرمی استخوان، شکستگی خود به خودی و... شود.
زهرا عبداللهی در مورد حواشی طرح وجود سم آفلاتوکسین در شیر و لبنیات، گفت: بهطور کلی کپک ایجاد شده بر روی هر ماده غدایی میتواند منجر به ترشح سم آفلاتوکسین شود. میزان ترشح این سم در هر ماده غذایی میزان مشخصی دارد و در صورتی که بیش از حد استاندارد باشد، میتواند در طول زمان مشکلاتی برای انسان ایجاد کند. کپک موجود بر روی رب گوجه فرنگی، آبغوره، آبلیمو، مربا، میوه و... همگی نمونههایی برای وجود سم آفلاتوکسین است.
او با بیان اینکه مهمترین اصل این است که مردم بدانند آفلاتوکسین میتواند در هر ماده غذایی وجود داشته باشد و این موضوع تنها شامل حال شیر و لبنیات نیست، اظهار کرد: البته میزان مجاز برای وجود این سم در مواد غذایی کاملا مشخص است و در صورتیکه بیش از استاندارد موجود در مواد غذایی گزارش نشود، نمیتواند ضرری به انسان برساند. عبدالهی ضمن آنکه فرضیه وجود سم آفلاتوکسین در شیر و لبنیات را کذب محض خواند، تاکید کرد: ادعایی که در روزهای اخیر مطرح شده بدون هیچ مدرک و سند علمی ارایه شده است و فاقد اعتبار و استناد است، از این رو مردم نباید نگران باشند. اصلیترین ضرر این دست ادعاها کاهش مصرف شیر و لبنیات در کشور است؛ در حالی که در شرایط عادی نیز سرانه مصرف شیر و لبنیات در کشور بسیار پایین است؛ در حالی که یک برنامه غذایی سالم میگوید روزانه حداقل مصرف دو لیوان شیر یا معادل آن امری ضروری است.
او در مورد میزان مجاز سم آفلاتوکسین در مواد غذایی طبق استانداردهای کشورمان، افزود: این استاندارد در کشورهای مختلف متفاوت است؛ بهطور مثال این استاندارد در امریکا ۵۰۰ نانوگرم در هر لیتر است؛ درحالی که استاندارد مجاز وجود سم در کشور ما بر اساس کدکس موجود ۱۰۰ نانوگرم در هر لیتر است. نکته حائز اهمیت اما این است که بر اساس بازرسیهای وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی این رقم اکنون به ازای هر لیتر شیر یا لبنیات بهطور متوسط ۵۰ نانوگرم گزارش شده است.
عبدالهی درمورد عوارض سم آفلاتوکسین بر بدن انسان، تصریح کرد: در صورتی که این سم بیش از حد استاندارد و بیش از یک بار آن هم به صورت مداوم به بدن انسان وارد شود، میتواند در بلندمدت منجر به مشکلات کبدی شود که این امر کاملا دور از انتظار و حتی نادر است. اکنون نیز در کشور هیچ موردی از سرطان کبد به دلیل مصرف سم آفلاتوکسین گزارش نشده است. نکته مهم آن است که میزان دوز خطرناک سم آفلاتوکسین برای بدن انسان 3.5 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن انسان است که ورود این میزان دوز به بدن انسان از طریق مواد غذایی کاملا بعید است.
او در مورد سرانه مصرف لبنیات در کشور، اظهار کرد: سرانه مصرف لبنیات در کشور بر اساس آخرین گزارشات در سال 2020، سالانه 27 لیتر برای هر نفر است؛ در حالی که سرانه مصرف لبنیات به ازای هر نفر در ایرلند 125 لیتر در سال و در فنلاند 120لیتر در سال است. این آمار نشان میدهد مصرف روزانه شیر بهطور متوسط در ایران یک استکان است که بسیار کمتر از حد استاندارد است. به تبع پایین بودن سرانه مصرف شیر در کشور، مصرف سایر مواد لبنی نیز با آمار قابل توجهی روبرو نیست؛ به شکلی که سرانه مصرف لبنیات حدود 70 کیلوگرم برای هر نفر در یک سال است؛ در حالی که این رقم در اروپا به 350 کیلوگرم و در امریکا به 250 کیلوگرم میرسد.