افزایش حمایت مالی از خدمات درمان ناباروری در سال 99
شش ماه دوم سال برای وزارت بهداشتیها روزهای پرالتهابی بود. از یک سو شیوع موج آنفلوآنزای H1N1 و از سوی دیگر اپیدمی کرونا که دنیا را به خود مشغول کرده است. به این ترتیب حوزه بهداشت و سلامت علاوه بر مشکلات زیرساختی قدیمی مانند معضل کمبود تختهای بیمارستانی، کمبود پزشک در مناطق محروم، کم و کاستیهای پوشش بیمه که هر کدام معطل تامین بودجه ماندهاند، با هزینه فوری برای مقابله با دو ویروس پردردسر هم مواجه شد، با این حال مسوولان این وزارتخانه معتقدند مشکلات بودجه اگرچه سرعت تحقق اهداف این وزارتخانه را کند میکند اما مانع اجرای آنها نمیشود. از همین رو معاون درمان وزیر بهداشت از افزایش پوشش بیمهای داروهای درمان ناباروری از سال آینده خبر داد و گفت: از سال ۹۹ حدود ۳۰۰ میلیارد تومان توسط ستاد اجرایی فرمان امام(ره) در داروخانههای منتخب جهت پوشش دارویی درمان ناباروری اختصاص مییابد؛ به شکلی که هر خانواده تا سقف ۵ میلیون از این خدمات بهرهمند میشود.
تجهیز ۸ هزار تخت بیمارستانی
قاسم جانبابایی در نشستی خبری همزمان با ایام دهه فجر بیان کرد: امسال تجهیز ۸هزار تخت بیمارستانی در ۶۶ بیمارستان صورت گرفت که ۴۴ بیمارستان جدید و مابقی در حال توسعه است. با توسعه تختهای بیمارستانی تعادل میان تختها در بیمارستانها و استانها صورت میگیرد. این موضوع هم در استان تهران و هم در استانهای مرزی اجرا میشود تا تمرکز بیمار در بیمارستانهای خاص صورت نگیرد. وی در ادامه به توسعه بخشهای سوختگی بیمارستانی در مراکز استانها اشاره کرد و گفت: اکنون در تمام مراکز استانی بخش سوختگی ویژه داریم. امسال بیش از ۱۰۰ تخت سوختگی به تختهای سوختگی کشور اضافه شد. همچنین امسال بخش سوختگی در هرمزگان افتتاح شد تا بیماران مجبور به اعزام به شهرهای مجاور نباشند.
جانبابایی در خصوص اضافه شدن تختهای ویژه بیان کرد: از اول طرح تحول سلامت بیش از ۳۰۰۰ تخت مراقبت ویژه به تختها اضافه شد. وی درباره توانایی ایران در ساخت بیمارستان صحرایی در کوتاهمدت، افزود: در این زمینه مهندسی ایران باید پیشرفت کند تا در کوتاهمدت بیمارستان صحرایی بسازد اما، نمیتوان منکر تجربه مدیریتی ایران در زمینه کنترل بیماریهای واگیر شد. در حالی بیماری سرخک در ایران حذف شده است که سایر کشورهای اروپایی و امریکایی درگیر آن هستند.
پوشش بیمهای داروهای ناباروری از سال آینده
جانبابایی اظهار کرد: طی تفاهمنامهای که با ستاد اجرایی فرمان امام(ره) به امضا رسیده، قرار شد تا برای رسیدگی به اعتراض بیماران مبنی بر اینکه فقط داروهای ایرانی درمان ناباروری تحت پوشش بیمه است، اقدام شود و بر این اساس از سال ۹۹ حدود ۳۰۰ میلیارد تومان توسط ستاد اجرایی فرمان امام(ره) در داروخانههای منتخب جهت پوشش دارویی درمان ناباروری اختصاص مییابد به شکلی که هر خانواده تا سقف ۵ میلیون از این خدمات بهرهمند میشود. این در حالی است که تمام خدمات درمان ناباروری برای افراد تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد رایگان است. معاون درمان وزارت بهداشت، در ادامه سخنان خود اظهار کرد: قاطبه منابع ما در طول بسته کاهش فرانشیز امسال به سمتی سوق پیدا کرد که به سوی تامین مواد مصرفی و تجهیزات گران قیمتی برویم که ممکن است بیمارستانها یا بیماران توانایی خرید آنها را نداشته باشند. کل پولی که در بسته کاهش فرانشیز به ما تعلق میگرفت ۲ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان بود که بیش از ۶۰ درصد آن برای تامین اینگونه مواد و تجهیزات مصرفی استفاده شد. البته این رقم باید به ۸۰ درصد برسد. همچنین طی تفاهم نامهای که با هیات امنای ارزی به امضاء رساندهایم آنها مکلف هستند برای تمام بیمارستانهای کشور اینگونه تجهیزات را خریده و در اختیارشان قرار دهند.
حضور 3 هزار پزشک در مناطق محروم و مرزی
وی در خصوص طرح ماندگاری پزشکان در مناطق محروم نیز خاطرنشان کرد: یکی از موضوعاتی که موجب ترغیب پزشکان به ماندگاری در مناطق محروم میشود، موضوع زیست و محل زندگیشان است. نکته قابل توجه آن است که امسال نیز برای تامین پزشکان در مناطق محروم تلاشهای زیادی کردیم و هدف ما اینگونه مناطق بودهاند. در توزیع نیروی انسانی با محاسبه پزشکان بخش خصوصی در شهرستانها اکنون ۴ هزار پزشک متخصص و عمومی داریم که ۳هزار پزشک در مناطق محروم و مرزی خدمت میکنند. همچنین تقویت حضور پزشکان مقیم در مراکز خدمات قلب و عروق و زنان در دستور کارمان است. جان بابایی در ادامه سخنان خود به خدمات ارایه شده در دو کد ۲۴۷ و ۷۲۴ برای بیماران مزمن قلب و عروق و بیماران سکته قلبی اشاره کرد و گفت: این دو طرح نیز از اقدامات شایسته طرح تحول سلامت است. خدمات مربوط به درمان و مداوای بیماران سکته مغزی در بیش از ۱۰۰ بیمارستان کشور در قالب کد ۷۲۴ در حال اجرا است که منجر به کاهش ماندگاری بیمار در بیمارستان خواهد شد. وی همچنین در خصوص تامین داروی بیماران خاص خاطرنشان کرد: یکی از اقدامات مناسبی که برای تامین داروی بیماران خاص صورت گرفت، تقویت حواله الکترونیک داروها بود. امسال علیرغم اینکه در زمینه تولیدات دارویی سال خوبی را سپری کردیم، اما در برخی از موارد دسترسی بیماران خاص به داروهایشان با مشکلاتی مواجه بود که در این حوزه با کمک سازمان غذا و دارو موضوع حواله الکترونیک برای بیماران خاص در تهران اجرا شد که پس از آن نیز به تدریج ۱۱ استان دیگر این طرح را اجرایی خواهند کرد تا سرانجام به کل کشور برسد. در مدت کوتاه اجرای حواله الکترونیک در تهران، ۱۵ درصد میزان مصرف داروهای خاص کنترل و صرفهجویی شد که به بیماران نیز کمک کرد.
جزییات اعتباربخشی جدید بیمارستانها
جان بابایی در خصوص اعتبار بخشی بیمارستانها نیز اظهار کرد: امسال اعتبار بخشیها بازنگری شد و تعداد سنجهها نیز کاهش یافت. اکنون ۱۳۰ سنجه ضروری وجود دارد؛ به شکلی که بیش از ۵۰ درصد سنجهها بیمار محور و در جهت ایمنی بیمار در بیمارستانها است. یکی دیگر از موضوعات ثبت وقایع ناخواسته در بیمارستانها است که دارای ۲۸ سنجه است و پرستاران، سرپرستاران و سایر کادر بیمارستانی در این خصوص آموزش دیدهاند تا در صورت بروز هر واقعه ناخواستهای آن را در سیستم ثبت کنند و اگر متوجه شویم بیمارستانی در این زمینه تخلف کرده است، با کسر درجه اعتبار بخشی رو بهرو خواهد شد. وی با اشاره به وجود تحریمها و اثرات آن در حوزه دارو و درمان کشور گفت: اقدامات مناسبی صورت گرفت تا مشکل حادی برای تامین دارو و تجهیزات نداشته باشیم. اما محصولاتی که به شکل مستقیم تولید کشور امریکا هستند ما را دچار مشکل کردند. به عنوان مثال تامین داروی بیماران امپیاس یکی از این مشکلات بود اما در حال حاضر با چالش جدی در زمینه تامین دارو و تجهیزات روبرو نیستیم. وی درخصوص سرنوشت مراکز درمان بستر که در دولت نهم و دهم به آن اشاره شده بود، گفت: محلی برای بودجه این مراکز در سازمان برنامه و بودجه تعریف نشده است. تنها مراکزی که طبق تعریف این سازمان به مردم ارایه خدمت میدهد، مراکز جامعه خدمات سلامت شهری روستایی، بیمارستانها و غیره است و البته طی تفاهم نامهای که با بنیاد مستضعفان به امضاء رساندهایم این بنیاد مراکزی را برای ما میسازد که درمان بستر نیست و شبانهروزی ارایه خدمت میدهد که برخی از این مراکز جایگزین مراکز قدیمی بهداشت و درمان میشود. جان بابایی در حوزه درمان معتادان اظهارکرد: چند سازمان مختلف در این زمینه نقش دارند، اما هر چه که از کمیته درمان مصوب شود مبنای اجرا است که ریاست این کمیته با وزارت بهداشت است. در حال حاضر قرار نیست داروی متادون را به داروخانهها بدهیم. بلکه رویه به شکل قبلی اجرا میشود. توزیع دارو نیز توسط دانشگاهها میتواند در دو یا سه داروخانه منتخب اجرا شود.
هنوز موردی از کرونا و یروس در ایران نداریم
وی در خاتمه سخنان خود با تاکید بر اینکه همچنان هیچ موردی از کرونا ویروس در کشور شناسایی نشده است، بیان کرد: نگرانیهایی که برای استفاده از ماسکهای آلوده وجود دارد طبیعی نیست. تمام ماسکهایی که ممکن است از سایر کشورها به ایران وارد شود، کنترل میشود و در هر استان یک بیمارستان آماده مقابله بروز احتمالی کرونا ویروس است.