روی سرخ شاخص بورس پس از چند روز سبزپوشی

۱۳۹۹/۰۳/۲۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۶۸۰۵۹
روی سرخ شاخص بورس پس از چند روز سبزپوشی

گروه بورس|

روند صعودی بازار سهام همچنان تداوم دارد و این بازار در حالی معاملات خود را در روزهای گذشته پی گرفته که اگر افت ناچیز 0.38 درصدی روز گذشته را در نظر نگیریم، تقریبا می‌توان گفت که چیزی تا فتح مقاومت روانی یک میلیون و 200 واحدی روز گذشته نمانده است.

این روزها شاخص کل بورس تهران در حالی به روند صعودی دو ساله ادامه می‌دهد که از ابتدای امسال در مدت ۵۳ روز معاملاتی، با ثبت بیش از ۶۴۰ هزار واحد رشد، بازدهی ۱۲۴ درصدی را در این مدت نصیب سرمایه‌گذاران خود کرده است. در طول این مسیر بارها افزایش ریسک‌های سیاسی و قانونی توانسته موج افزایشی بازار را با اصلاح‌های موقتی همراه کند. از این رو اگرچه ممکن است تا قرمزپوش شدن نمادها روی تابلوی معاملات آن هم برای چند روز در طول مدت یاد شده بر هیجان بازارها افزوده باشد، با این حال چشم‌انداز تورمی و به تبع آن میزان اندک عرضه‌ها نگذاشته تا شاهد سقوط بازار و تغییر روند کلی آن باشیم.  این مهم تاکنون برای بسیاری از فعالان با تجربه بازار سرمایه به امری بدیهی بدل شده اما فضای کلی معاملات به دلیل افزایش قابل توجه بازیگران بازار سرمایه، بستری را پدید آورده که در روزهای منفی بازار شاهد تداوم آرامش و ثبات در معاملات نباشیم. این در حالی است که نه فقط در بازارهای مالی ایران بلکه در تمامی بازارذهای مالی جهان اصلاح قیمت‌ها در هر دو روند نزولی و صعودی جریی جدانشدنی از ماهیت معاملات است. بر این اساس روز گذشته و پس از چند روز رشد تند و تیز قیمت روی تلابلوهای بورس و فرابورس شاهد تغییر جریان معاملات بودیم. تغییری که به واسطه آن شاخص کل بورس به میزان 4 هزار و 481 واحد افت کرد. در این روز دماسنج اصلی بورس تهران در مواجهه با این کاهش به سطح یک میلیون و 185 هزار و 376 واحد رسید.

با این حال نماگر فرابورس به لطف تقاضای قابل قبول روی نمادهای همچون «کگهر»، «میدکو» و «مارون» افزایش 99 واحدی را به ثبت رساند. با این حال رشد یاد شده مانع از آن نشد که معاملات این بازار نیز همچون روزهای قبل رونقی تمام عیار را به نمایش بگذارد. البته توجه چشم‌انداز افزایش قیمت‌های داخلی و خارجی سبب آن شده که بسیاری از سرمایه‌گذاران به تداوم روند صعودی بازار همچنان خوشبین باشند. 

در این خصوص یک کارشناس بازار سرمایه، اصلاح و استراحت بازار را یک فرآیند طبیعی توصیف کرد و گفت: بازار در حال حاضر شاهد حضور پر تعداد معامله گران کوتاه‌مدت است. به گزارش سنا، همایون دارابی در پاسخ به سوالی درخصوص دلایل اصلاح بازار اظهار داشت: اصلاح بازار یک فرآیند طبیعی است؛ البته یک‌سری نگرانی هم به این مساله دامن زد؛ مثلا نگرانی در مورد سهام عدالت، جدی بود. همچنین شایعات مخربی درخصوص عرضه‌های سنگین در بازار رخ داد، اما کم کم این شایعات کم رنگ و مساله مدیریت شد. وی افزود: موضوع دیگری که مطرح بود بحث اوراق دولتی و احتمالا افزایش نرخ بهره بود؛ ولی با انجام اولین حراج مشخص شد که نرخ بهره به رقم ۱۵درصد محدود شده است و دولت در حال حاضر تمایلی به افزایش نرخ بهره ندارد. علاوه بر این، یک عامل انگیزشی دیگر بهبود وضعیت اقتصاد جهانی و بازگشت قیمت‌ها بود. دارابی خاطرنشان کرد: بازار هفته گذشته به سطح شاخص یک میلیون واحدی بازگشت؛ امری که نشان‌دهنده فعالیت مجدد معامله گران است. 

البته باید منتظر بمانیم و ببینیم شاخص می‌تواند سطح جدیدی بالاتر از سطح قبلی را ثبت و حفظ کند یا خیر. این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه بازار در حال حاضر شاهد حضور پر تعداد معامله گران کوتاه‌مدت است، گفت: هر چند به دلیل محدود‌سازی سطح اعتبارها تب و تاب کمتری را در معاملات کوتاه‌مدت شاهد هستیم اما همچنان این بخش نیز بسیار فعال است از این رو باید به دقت رفتار شاخص را در مرز یک میلیون و صد هزار واحد بررسی کرد . وی ادامه داد: بازار سرمایه با این واقعیت نیز در این چند هفته اصلاح مواجه شد که بازار مناسبی برای انتقال نقدینگی وجود ندارد. در بازار ارز عملا بازدهی وجود نداشته و همین مساله بازار طلا را نیز زمین گیر کرده است. در همین حال در بازار املاک و خودرو قیمت‌ها به حدی افزایش پیدا کرده که انتقال نقدینگی نمی‌تواند به بازدهی خاصی در کوتاه‌مدت منجر شود. از این رو نقدینگی در بازار مانده و عموما مترصد خرید در نرخ‌های کمتر باقی می‌مانند.

دارابی در پاسخ به سوالی درمورد نقش عرضه‌های اولیه بر رفتار معامله گران بزرگ هم گفت: عرضه‌های اولیه عموما جنس خریداران خودش را داردعرضه‌ها کوچک و عموما در حد چند ده هزار تومان هستند از این رو نقش چندانی در مورد رفتار معامله گران بزرگ و سرمایه‌های بالای بازار ندارند یعنی در برابر میزان دارایی این افراد این عرضه رقم خاصی نیست که بتواند تاثیرگذار باشد.

  این کارشناس بازار سرمایه همچنین در پاسخ به این سوال که در وضعیت فعلی، عوامل مهارکننده فروش کدامند، گفت: بخش عمده فروش‌های هفته قبل به ابهام بازار از وضعیت سهام عدالت باز می‌گشت؛ یک مقداری آشفتگی و ناهماهنگی وجود داشت که در عرضه روز شنبه گذشته نیز به بازار فشار آورد و نگرانی را تشدید کرد اما با اعلام مقررات حاکم بر داد و ستد این سهام و انتشار آمار متقاضیان فروش از فشارها کم شد . این کارشناس بازار سرمایه در پایان در خصوص وضعیت فعلی و آتی کامودیتی‌ها هم گفت: بازگشت نفت برنت به مرز ۴۰دلار و مس به نزدیک ۵هزار و ۶۰۰دلار در کنار افزایش قیمت ارز نیمایی خبر خوبی برای شرکت‌های صادراتی ما به شمار می‌رود و به نظر می‌رسد این شرکت‌ها از فشار بازار جهانی خارج شده و رفته رفته گزارش‌های فروش آنها بهتر شود.