طرح مجلس برای مالیات سکه و ارز
گروه بانک و بیمه | جزییات طرح نمایندگان مجلس برای مالیات بر عایدی سرمایه نشان میدهد که دریافت مالیات از سکه، ارز و سهام در دستور کار است.یکی از اقدامات نمایندگان مجلس یازدهم توجه به توسعه پایههای مالیاتی و تنظیمگر در عرصه اقتصادی است. معمولا پایههای مالیاتی اهداف گوناگونی از جمله عدالت اجتماعی، افزایش منابع عمومی بودجه، کاهش سوداگری و تنظیمکننده بخشهای اقتصادی را دنبال میکند. اخیرا در مجلس شورای اسلامی، طرح مالیات بر عایدی سرمایه از سوی هیات رییسه مجلس اعلام وصول شد که میتواند آبی بر آتش بازارهای مختلف و کاهش دلالی و سوداگری باشد. در مقدمه این طرح آمده است: در همین راستا طرح قانون مالیات بر عایدی سرمایه با هدف حمایت از تولید و سرمایهگذاری مولد، کاهش نوسانات بازارهای دارایی از جمله خودرو، مسکن، طلا و ارز همچنین جلوگیری از افزایش قیمت ناگهانی این بازارها، پیشنهاد میشود. اعمال این مالیات موجب خواهد شد انگیزه سوداگری در بازارهای دارایی کاهش یافته و در نتیجه منجر به جلوگیری از افزایش قیمت نامتعارف در این بازارها خواهد شد. با خروج سوداگران از این بازارها، متقاضیان واقعی این داراییها، از جمله اقشار با درآمدهای متوسط و پایین، راحتتر خواهند توانست خودرو و مسکن که از جمله داراییهای ضروری خانوار محسوب میشود را خریداری کنند. همچنین افرادی که در اثر سوداگری در این بازارها، از افزایش قیمت این داراییها منتفع شدهاند، مکلف خواهند شد بخشی از سود خود را به عنوان مالیات به دولت پرداخت کنند تا به نفع عموم مردم هزینه شود. به گزارش فارس، یکی از مفاد این طرح مربوط به داراییها و اموالی میشود که مشمول مالیات بر عایدی سرمایه هستند. یکی از مهمترین بازارهای هدف این مالیات سکه، ارز و سهام است که پیشبینی شده است. در جزییات این طرح اشخاص مشمول در ماده 2 ذکر شده است: ماده ۲- کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی و غیرایرانی اعم از مقیم و غیر مقیم، نسبت به مجموع عایدی حاصل از واگذاری اموال و داراییهای موضوع ماده 3 این قانون که در ایران واقع است، مشمول پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه میباشند.
اموال و داراییهای مشمول: ماده ۳- اموال و داراییهای مشمول مالیات بر عایدی سرمایه به شرح ذیل هستند:
الف - اموال و داراییهای غیرمنقول: ۱- املاک ۲- حق واگذاری محل، موضوع قانون مالیاتهای مستقیم؛ ب - اموال و داراییهای منقول: ۱- خودرو و وسایل نقلیه موتوری جادهای، ریلی، دریایی و هوایی ۲- سکه ۳- ارز ۴- سهام، سهمالشرکه، حق تقدم و سایر اوراق بهادار موارد معاف و غیر مشمول.
نرخهای مالیاتی: ماده ۵- نرخ مالیاتی عایدی سرمایه موضوع این قانون به شرح ذیل است: ۱- نرخ مالیات موضوع قانون برای داراییهای بند الف- ماده ۳-، بر اساس مدت تملک، مطابق نرخهای زیر اعمال میشود و کمتر از یک سال، ۲۸ درصد؛ پس از یک سال، سالانه ۲ واحد درصد نرخ کاهش مییابد. 12 سال و بیشتر، ۶ درصد،۲- اموال و داراییهای موضوع بند «ب» ماده ۳ به استثنای سهام، سهمالشرکه، حق تقدم و سایر اوراق بهادار به نرخ ۲۰درصد، ۳- نرخ مالیات موضوع قانون برای داراییهای جز ۴- بند ب- ماده ۳-، بر اساس مدت تملک، مطابق نرخهای زیر اعمال میشود: سهام، سهم الشرکه، حق تقدم و سایر اوراق بهادار: برای دوره تملک کمتر از 6 ماه به نرخ ۲۰درصد دوره تملک بیش از 6 ماه تا سقف دو سال به نرخ ۱۰ درصد برای دوره تملک بیشتر از دو سال سال به نرخ ۵درصدتبصره- در موارد خرید و فروش متعدد یک یا چند نوع سهام، سهم الشرکه و حق تقدم، محاسبه عایدی سرمایه و تعیین دوره تملک آن بر اساس ترتیب تاریخ خریدهای انجام شده از اولین خریدهای همان سهم صورت میگیرد.
نرخها در بازار
در روزهای اخیر، سکه از نه ملیون وپانصد هزار تومان عبور کرد و دلار نزدیک به ۲۱ هزار تومان شد. به عقیده کارشناسان بازار، این افزایش قیمتها اگرچه ممکن است مقطعی باشد ولی اثر خود را بر بازار میگذارد و قیمتها به روال سابق برنمی گردد. عدهای از مسوولان دولت، معتقدند که با واردات کالاها، ته لنجیها و بدون انتقال ارزها و توصیه به واردات بدون انتقال ارز، کنترل بازار سخت شده است و در مقابل عدهای از فعالان بازار معتقدند که به دلیل نیاز بازار و مردم به واردات، نمیتوان تقاضای ارز را محدود کرد و تنها به واردات کالاهای اساسی و دارو اکتفا کرد. به گزارش «تعادل»، روز پنجشنبه صرافیهای بانکی هر دلار امریکا را به قیمت ۱۸ هزار و ۹۰۰ تومان خریداری و معادل ۱۸ هزار و ۹۵۰ تومان فروختند که در مقایسه با روز چهارشنبه تغییری نکرده است. همچنین، این صرافیها هر یورو را معادل ۲۱ هزار تومان خریداری و به قیمت ۲۱ هزار و ۱۰۰ تومان فروختند که نرخ خرید و فروش این نوع ارز نیز ثابت مانده و تغییری نکرده است. علاوه براین، بانکها نیز هر دلار امریکا را به قیمت ۱۸ هزار و ۴۰۰ تومان و هر یورو را معادل ۲۰ هزار و ۷۰۰ تومان میخرند. سامانه سنا نیز نرخ میانگین ارز معامله شده در تاریخ 11 تیرماه 99 را برای دلار 19016، درهم 5132، یورو 21240، پوند 23795، یوآن 2775، دلار کانادا 14892 و لیر ترکیه 2924 تومان اعلام کرد. در بازار طلا نیز با اعلام نرخ دلار در بازار آزاد به قیمت 20700 تا 21 هزار تومان، و اونس جهانی به قیمت 1771 دلار، قیمت طلا و سکه افزایش یافت. هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید در بازار آزاد تهران به قیمت ۹ میلیون و ۴۶۳ هزار تومان فروخته شد. هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم با نرخ هشت میلیون و ۸۰۰ هزار تومان قیمتگذاری شد.
همچنین نیم سکه چهار میلیون و ۷۵۰ هزار تومان، ربع سکه دو میلیون و ۷۰۰ هزار تومان و هر قطعه سکه گرمی یک میلیون و ۴۵۰ هزار تومان تعیین قیمت شد.هر گرم طلای خام ۱۸ عیار ۸۸۹ هزار و ۱۰۰ تومان و هر مثقال طلا نیز سه میلیون و ۸۵۱ هزار تومان به فروش رسید.این در حالی است که بهای اونس جهانی به یک هزار و ۷۷۱ دلار کاهش یافت.
روز جمعه نیز قیمت دلار 20920 تومان دادو ستد شد. و با اعلام نرخ اونس جهانی به قیمت 1776 دلار، سکه جدید 9میلیون و 720 هزار، طرح قدیم 8 میلیون و 850 هزار، نیم سکه 4 میلیون و 850 هزار، ربع سکه 2 میلیون و 700 هزار، سکه گرمی 1 میلیون و 370 هزار تومان معامله شد. هر گرم طلای 18 عیار به 902 هزار تومان و مظنه مثقال 17 عیار به 3 میلیون و 910 هزار تومان رسید.
طرح مجلس برای اخذ مالیات از سکه، ارز و سهام
طرح مجلس برای اخذ مالیات از سکه، ارز و سهام کلید خورد. براساس این طرح، تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی، نسبت به مجموع عایدی حاصل از واگذاری آن بخش از اموالشان که در ایران واقع است، مشمول پرداخت مالیات خواهند شد.در مقدمه این طرح آمده: در همین راستا طرح قانون مالیات بر عایدی سرمایه باهدف حمایت از تولید و سرمایهگذاری مولد، کاهش نوسانات بازارهای دارایی ازجمله خودرو، مسکن، طلا و ارز و همچنین جلوگیری از افزایش قیمت ناگهانی این بازارها، پیشنهاد میشود.اعمال این مالیات موجب خواهد شد انگیزه سوداگری در بازارهای دارایی کاهشیافته و درنتیجه منجر به جلوگیری از افزایش قیمت نامتعارف در این بازارها خواهد شد. با خروج سوداگران از این بازارها، متقاضیان واقعی این داراییها، ازجمله اقشار با درآمدهای متوسط و پایین، راحتتر خواهند توانست خودرو و مسکن که ازجمله داراییهای ضروری خانوار محسوب میشود را خریداری کنند، همچنین افرادی که در اثر سوداگری در این بازارها، از افزایش قیمت این داراییها منتفع شدهاند، مکلف خواهند شد بخشی از سود خود را به عنوان مالیات به دولت پرداخت کنند تا به نفع عموم هزینه شود
طلا پا به پای سهام پیش میرود
بازارهای سهام جهان در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۰ قویترین عملکرد را از سال ۱۹۹۸ داشتند؛ با این حال درخشش آنها مانع از روند صعودی قیمت طلا نشد و این فلز بزرگترین رشد سه ماهه خود در چهار سال اخیر را به ثبت رساند.
به گزارش ایسنا، قیمت طلا در سه ماه گذشته بیش از ۱۲ درصد رشد داشت و در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۰ بزرگترین رشد قیمت سه ماهه از مارس سال ۲۰۱۶ تاکنون را به ثبت رساند. همچنین برای سومین ماه متوالی رشد قیمت ماهانه داشت. بانکهای مرکزی جهان در بحبوحه تبعات اقتصادی منفی شیوع ویروس کرونا، تدابیر محرک مالی گستردهای را به اجرا گذاشته و نرخهای بهره را پایین نگه داشتهاند و این اقدام به رشد بیش از ۱۶ درصدی قیمت طلا در سال میلادی جاری کمک کرده است. طلا در شرایط ابهامات اقتصادی و سیاسی با افزایش تقاضای خرید روبهرو میشود. نرخهای بهره پایین هم هزینه نگهداری طلا که بازدهی ندارد را کاهش داده و جذابیت سرمایهگذاری در این فلز ارزشمند را تقویت میکند. جوناتان باتلر، تحلیلگر فلزات ارزشمند و مدیر توسعه کسب و کار در شرکت میتسوبیشی در گزارشی اعلام کرد که تنوعسازی سرمایهگذاری همچنان به نفع طلا خواهد بود زیرا ابهامات بر بازارهای مالی حکمفرماست.
وی گفت: سرمایهگذاران با وجود ورود سرمایه به بازارهای سهام، همچنان به دنبال پوشش ریسک از طریق طلا هستند. طلا با توفانی از ابهامات عظیم روبهروست زیرا احیای اقتصادی با افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا به خطر افتاده است و از سوی دیگر نرخهای بهره واقعی منفی ماندهاند. وی در ادامه افزود: طولی نخواهد کشید که طلا صعود پایداری به بالای مرز ۱۸۰۰ دلار در هر اونس پیدا خواهد کرد.طلا سهشنبه هفته جاری به بالای ۱۸۰۰ دلار صعود کرد اما نتوانست بالای این مرز بماند و با موج فروش فنی روبهرو شد. بهای معاملات هر اونس طلا آخرین بار حدود ۱۷۶۶ دلار بود. باتلر با اشاره به تدابیر محرک مالی که نرخهای بهره واقعی را برای مدتی اندک تا منفی نگه خواهد داشت، نسبت به روند صعودی قیمت طلا ابراز خوشبینی کرد و گفت: بانک مرکزی امریکا روشن کرده که نرخهای بهره حداقل تا پایان سال ۲۰۲۲ در پایینترین رکورد خود خواهند ماند و به این ترتیب هزینه نگهداری طلا فوقالعاده کاهش پیدا میکند. با نرخهای بهره اندک، ممکن است نرخ تورم بالاتر رفته و به عامل دیگری برای افزایش قیمت طلا در میان مدت تا بلندمدت تبدیل شود.
بر اساس گزارش کیتکونیوز، این تحلیلگر فلزات ارزشمند همچنین به بررسی تقاضای سرمایهگذاری در بازار طلا پرداخت و خاطرنشان کرد موجودی طلای صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله در بورس (ETF- که تحت پشتوانه طلا قرار دارند، از ابتدای امسال تاکنون ۲۴ درصد رشد کرده است. در وال استریت، شاخص داو جونز ۷۰۸.۷۲ واحد یا ۲.۷۱ درصد ریزش کرد و اساندپی نیز با افت ۸۰.۸۲ واحدی یا ۲.۵۸ درصدی به ۳۰۵۰.۴۷ واحد رسید و نزدک کامپوزیت نیز ۲۲۲.۲۰ واحد از دست داد و به ۹۹۰۹.۱۷ واحد رسید.
صندوق بینالمللی پول اعلام کرد که حالا انتظار دارد رشد اقتصادی جهان با کاهش ۴.۹ درصدی در سال جاری مواجهه شود؛ رقمی که در مقایسه با پیش بینی ۳ درصدی در ماه آوریل بهشدت افزایش یافته است؛ این نهاد علاوه بر این، پیش بینی خود را از احیای اقتصادی در سال ۲۰۲۱ کاهش و آن را از ۵.۸ در آوریل به ۵.۴ تنزل داد. شاخص دلار ۰.۵۲ دلار افزایش یافت و هر یورو با ریزش ۰.۳۴ درصدی به ۱.۱۲۶۸ دلار رسید. در جایی دیگر، قیمت لحظهای هر اونس طلا با افت ۰.۲ درصدی به ۱۷۶۲.۸۱ دلار رسید؛ این در حالی است که پیشتر با ۱۷۷۳ دلار بالاترین رشد خود را از اکتبر ۲۰۱۲ تاکنون تجربه کرد؛ در بازار آسیا، معاملات آتی طلا ۰.۲۳ درصد رشد کرد و هر اونس به قیمت ۱۷۷۶.۱۰ دلار معامله شد. قیمت اوراق قرضه ۱۰ ساله خزانهداری امریکا نیز افزایش یافت. نگرانیها در خصوص افزایش موجوی انبارهای نفت، بهای جهانی طلای سیاه را کاهش داد. براین اساس، نفت خام امریکا (وست تگزاس اینترمیدیت- با افت ۵.۸۵ درصدی هر بشکه ۳۸.۰۱ دلار معامله شد و برنت دریای شمال نیز پس از ریزش ۵.۹۱ دلاری بشکهای ۴۰.۱۱ دلار دست به دست شد.
ترامپ بالاخره از رییس بانک مرکزی امریکا تعریف کرد!
رییسجمهور امریکا گفت از عملکرد جروم پاول بسیار خوشحال است. به گزارش فاکس بیزینس، رییسجمهور امریکا که تا پیش از بحران کرونا بارها و بارها به تندی از جروم پاول- رییس فدرال رزرو - انتقاد کرده بود، اینبار در یک عقبنشینی آشکار از عملکرد وی ابراز خوشحالی کرد. ترامپ با بیان اینکه ابتدا چندان از عملکرد پاول راضی نبوده است افزود: در حال حاضر از عملکردش خیلی خوشحال هستم.
ترامپ همچنین افزود: در طول 6 ماه اخیر واقعا به خودش آمده است.پاول در سال ۲۰۱۸ به ریاست بانک مرکزی امریکا رسید اما بارها و بارها به دلیل مخالفتش با کاهش سریع نرخ بهره هنگام جنگ تجاری امریکا و چین توسط ترامپ و برخی از مقامات دولت وی مورد انتقاد قرار گرفت.در حال حاضر نرخ بهره در محدوده صفر درصدی قرار دارد که یکی از کمترین نرخهای بهره ثبت شده در طول تاریخ پولی معاصر این کشور است. بانک مرکزی امریکا بزرگترین بسته حمایتی مقابله با کرونا را در بین بانکهای مرکزی جهان داشته است و نرخ بهره را نیز به نزدیکی صفر کاهش داده است. این بانک وعده داده است کماکان به حضور قدرتمند در بازارها ادامه خواهد داد. پیش از این جروم پاول چشمانداز اقتصاد امریکا را کاملا نامطمئن دانسته و افزوده بود: همهچیز به این بستگی دارد که سرعت شیوع کرونا تا چه حد مهار شود و تلاشهای دولت برای حمایت از بخشهای مختلف اقتصادی تا چه حد موفق باشد.
صعود جهانی دلار
شاخص دلار در معاملات سبز شد. به گزارش رویترز، با وجود آنکه با بازگشایی تدریجی اقتصاد، شاخصهای کلان اقتصادی وضعیت بهتری پیدا کردهاند اما رییس بانک مرکزی امریکا گفته است چالشهای کاملا محسوسی بر سر راه اقتصاد وجود دارد. جروم پاول چشمانداز اقتصاد امریکا را کاملا نامطمئن دانست و افزود: همهچیز به این بستگی دارد که سرعت شیوع کرونا تا چه حد مهار شود و تلاشهای دولت برای حمایت از بخشهای مختلف اقتصادی تا چه حد موفق باشد. به نظر میرسد که روابط ترامپ و پاول روبه بهبود است و این مساله میتواند جایگاه دلار را تقویت کند: رییسجمهور امریکا که تا پیش از بحران کرونا بارها و بارها به تندی از جروم پاول انتقاد کرده بود، اینبار در یک عقبنشینی آشکار از عملکرد وی ابراز خوشحالی کرد. ترامپ با بیان اینکه ابتدا چندان از عملکرد پاول راضی نبوده است افزود: در حال حاضر از عملکردش خیلی خوشحال هستم. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد، در معاملات دیروز با ۰.۲۲ درصد افزایش نسبت به روز قبل و در سطح ۹۷.۲۴۳ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوییس معادل ۱.۰۵۷ دلار اعلام شد. از طرف دیگر اگر چه پیشنهاد انگلیس برای محدودیتهای زمانی معاملات بازارهای ارزی دو طرف کانال مانش با مخالفت برخی از طرفهای اروپایی مواجه شده است اما مقامات انگلیسی از توافق با سوییس بر سر تقویت همکاری در حوزه بازارهای مالی و ارزی خبر دادهاند. در تازهترین دور از معاملات، پوند با ۰.۲ درصد ریزش نسبت به روز قبل خود و به ازای ۱.۲۴۶ دلار مبادله شد. یورو ۰.۲۶ درصد پایین رفت و با باقی ماندن در کانال ۱.۱۲ به ۱.۱۲۳ دلار رسید. در آسیا نرخ برابری ارز کماکان تحت تاثیر سیاست بانکهای مرکزی قرار دارد. کره جنوبی اعلام کرده است سومین و احتمالا آخرین بسته محرک را رونمایی خواهد کرد که ارزش آن ۲۷۰ تریلیون وون (۲۲۵ میلیارد دلار) خواهد بود. این بسته محرک هم صرف حمایت از کسب و کارها و هم صرف پرداخت یارانههای نقدی مستقیم به خانوارها خواهد شد. از سوی دیگر بانک مرکزی چین نیز با صدور بیانیهای اعلام کرد ۱۰۰ میلیارد یوآن دیگر نقدینگی به بازارها تزریق خواهد کرد که بخش بزرگ این کار از طریق عملیات بازخرید (ریپو) صورت خواهد گرفت. پیش از این نیز این بانک ۱۲۰ میلیارد یوآن در قالب عملیات ریپو به بازار تزریق کرده بود. در معاملات بازارهای ارزی جهانی، همچنین هر دلار با ۰.۰۷ درصد افزایش به ۱۰۷.۵۱۷ ین رسید. در برابر همتای استرالیایی، هر دلار امریکا به ازای ۱.۴۴۳.دلار مبادله شد. همچنین نرخ برابری دلار معادل ۷.۰۶۵ یوآن چین اعلام شد.