کاهش ۱۸درصدی حریمخواری و تغییر کاربری در تهران
سید امیر فتاحیان، مدیرعامل شرکت حریم بان و شهربان شهرداری تهران گفت: وسعت حریم پایتخت نزدیک به 5 هزار و ۹۱۸ کیلومتر مربع است و حدود یکهزار و ۳۲۰ کیلومتر آن در اختیار شهرداری است و از دو سال گذشته تاکنون حریم خواری و تغییر کاربری در شهر تهران نزدیک به ۱۸ درصد کاهش داشته است. به گفته فتاحیان، در سالهای اخیر اشکالاتی در حریم اتفاق افتاده، از جمله تداخل تصمیمات و اعمال سیاستهای غیر هماهنگ در مدیریت سرزمین است که لطمههای شدیدی به حوزه حریم وارد میکند. تخریبهای زیست محیطی، تغییر کاربریها و ساخت و سازهایی که بیضابطه در اراضی کشاورزی اتفاق میافتد و گسترش خیلی بیشتر از قبل، اسکانهای غیر رسمی افراد کم در آمد حریم را درگیر خود کرده است. تهران به عنوان یک کلانشهر با چالشهای جدی در حریم مواجه است که ریشه آنها در قوانین مربوط و نحوه اجرای آن دارد. او در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: بر اساس قانون، حریم شهر قسمتی از اراضی بلافصل پیرامون شهر است که نظارت و کنترل شهرداری در آن ضرورت دارد و نباید از مرز تقسیمات کشوری شهرستان و بخش مربوط تجاور کند. تبصره ذیل قانون نظارت بر گسترش شهر تهران که مصوب سال ۱۳۵۲ است، شهرداری تهران را مکلف میکند که تاسیساتی که بدون پروانه ساخت و رعایت مفاد این ماده در خارج از محدوده خدمات شهری فعلی تهران احداث میشود تخریب کند. فتاحیان گفت: وسعت حریم پایتخت نزدیک 5 هزار و ۹۱۸ کیلومتر مربع است و حدود یکهزار و ۳۲۰ کیلومتر آن در اختیار شهرداری است. تقریبا ۱۱ منطقه و حدود ۲۸ ناحیه در تهران درگیر حریم هستند که در این محدوده نزدیک به ۲۹۰ حریم بان وجود دارد که با نزدیک به ۴۰ دستگاه خودرو در حریم شهر تهران تردد و مراقبت میکنند و اقدامات قانونی را انجام میدهند. از دو سال گذشته تاکنون نزدیک به ۱۸ درصد کاهش
حریم خواری و تغییر کاربری غیرمجاز در حریم داشتهایم.
اقتصاد مردم و حریم
وی با اشاره به شرایط اقتصادی مردم و رفتاری که در پهنههای انتقالی توسط آنها انجام میشود گفت: گاهی رفتار متأثر از اقتصاد در حریم نیز تأثیر میگذارد. بهطور مثال، بالا رفتن اجاره منازل در قلب و مرکز شهر و در ناحیههای مرکزی یا مسکونی طبقه متوسط یا در پهنههای رفت و آمدی باعث میشود گسیل حرکت مردم برای سکونت به سمت حریم باشد. با تدابیری که مدیریت شهری در این مدت داشته است نه تنها با رشد این موضوع مواجه نبودهایم بلکه با کاهش تغییر کاربری غیرمجاز در حریم مواجه بودهایم که باید به این نکته اهمیت بیشتری داده شود و تا جایی که امکان دارد از حریم که ریه تنفسی شهر را برای آیندگان تضمین میکند حفاظت کنیم. فتاحیان با توضیح نقشه راه مشترک برای آینده بیان کرد: بر اساس این سیاستگذاری اجازه نداریم آن چیزی را که آیندگان میتوانند از آن استفاده کنند را نابود کنیم بلکه باید حق آنها را رعایت کنیم لذا در این دوره، مدیریت شهری با همکاری شهروندان که نقش نظارتی جدی با ارسال پیامها و گزارشهای به موقع در مواجهه با حریم خواری و تغییر کاربری غیرمجاز دارند، توانسته است جلوی خیلی از وقایع را بگیرد. مردم حریم شهر را حریم خود میدانند و جای قدردانی دارد. نکته دیگر کارکنان حریم بان مناطق شهرداری تهران هستند که در سطح مناطق باعث کاهش چشمگیر تخلفات شدهاند. او ادامه داد: باید کاهش تخلفات را به جد در دستور کار قرار دهیم و هم خود را موظف و هم مردم را نسبت به حفاظت از حریم آگاه کنیم. باید نقش نظارتی مردم در این حوزه تقویت شود.
تداخلات مرزی حریم
فتاحیان با اشاره به تداخلات مرزی و مدیریتی در حریم شهر افزود: در منطقه ۱۵، بخشداری خاوران و شهرداری قیام دشت با حریم نواحی ۷ و ۸ منطقه ۱۵ تداخل مرزی دارند، در منطقه ۱۸ شهرداری اسلامشهر، چهاردانگه و شهر قدس با حریم نواحی ۶ و ۷ منطقه ۱۸، در منطقه ۱۹ بخشداری چهاردانگه، کهریزک و آفتاب با نواحی ۴ و ۵ منطقه ۱۹ و در منطقه ۲۰ بخشداری کله نو و مرکزی با حریم نواحی ۶ و ۷ منطقه ۲۰ تداخل مرزی دارند. باید در این موارد به توافقهایی مبنی بر دفاع همهجانبه از حریم شهر رسید که هم شهرداری تهران و هم فرمانداریهایی که حریم آنها با حریم شهر تهران مرز مشترک دارد تلاش کنند که به همان میزانی که آیندگان حق دارند، از حریم حفاظت شود.
رصد حریم با کوآدکوپتر
فتاحیان اقدامات شرکت حریم بان و شهربان را برای کاهش تخلفات نیز تشریح کرد و گفت: انتظار این بوده که با توجه به افزایش اجاره منازل مسکونی سیر صعودی جدی در تغییر کاربریها در حریم داشته باشیم که در این مورد شهرداری تهران اقدامات شاخصی انجام داده است. طرح سامانه هوشمند رصد هوایی شهر تهران و رصد با کوآدکوپتر از جمله این اقدامات بوده است که حریم به صورت آنلاین رصد شده و در صورت کوچکترین تحرک برخورد میشود. این اقدام با هماهنگی اداره کل حریم شهر تهران و مناطق انجام میشود و کار جالبی است که توانسته در افزایش تخلفات نقش جدی داشته است.
باید حریم نا امن شود
به گزارش شهر، او در پاسخ به این سوال که مردم چگونه باید شرکت حریم بان را از تخلفات مطلع کنند، گفت: مردم میتوانند با سامانه ۱۳۷ تماس بگیرند و به محض گزارش هرگونه تخلف و تغییر کاربری و موضوعی در حریم، همکاران در مناطق به همراه شرکت شهربان و حریم بان وارد عمل میشوند و سعی میکنند جلوی تخلف را بگیرند.
فتاحیان درباره بازدید اخیر رییس قوه قضاییه از منطقه لواسانات و اقدامات غیرقانونی در این منطقه و همچنین موضوع کمیسیون ماده ۱۰۰ ضمن قدردانی از حساسیت قوه قضاییه در بحث حریم گفت: انتظار رییس قوه قضاییه این بود که باید راه برای متخلفان در حریم سد شود و هیچ کمیسیون و مادهای نمیتواند اجازه دهد که حریم مورد تعرض قرار گیرد. باید در این باره چند اقدام انجام شود اول اینکه تلاش شود در این فرهنگسازی، مردم نسبت به حق و حقوق خود آگاهتر باشند و بدانند حریم جزو حقوق عامه آنها است. دوم اینکه باید مردم را در کنار خود همراه کنیم. قرار نیست کسی به صورت فیزیکی دفاع کند بلکه مردم باید با اطلاعرسانی نظارت داشته باشند و تخلفات آسیبشناسی و منتقل شود و به این ترتیب حریم برای سوءاستفادهکنندگان نا امن میشود. این امر امنیت برای حریم را به همراه میآورد.