جزییات پیشنهاد حناچی به روحانی برای ساخت مسکن استیجاری

۱۳۹۹/۰۸/۰۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۷۲۳۷۲

گروه راه و شهرسازی|

در شرایطی که در تابستان سال جاری، پیشنهاد وزارت کشور برای اجاره‌داری حرفه‌ای روی میز دولت قرار گرفت، معاون معماری و شهرسازی شهرداری تهران نیز از پیشنهاد پیروز حناچی به دولت مبنی بر احداث ۵ هزار واحد مسکونی در نقاط مختلف تهران خبر داده است. پیشنهادی که شباهت‌های زیادی با طرح وزارت کشور دارد. عبدالرضا گلپایگانی، معاون معماری و شهرسازی شهرداری تهران در گفت‌وگو با ایلنا درباره جزییات اظهارات اخیر شهردار تهران مبنی بر کمک به تامین مسکن استیجاری گفت: شهردار تهران در موضوع تامین مسکن، پیشنهادی به رییس‌جمهور محترم ارایه داد، مبنی بر اینکه از ظرفیت مدیریت شهری هم برای تامین مسکن مورد نیاز مردم استفاده شود. برهمین اساس از شهرداری تهران در این زمینه پیشنهاد خواسته شد.  او با بیان اینکه بدین منظور در سازمان نوسازی بررسی کارشناسی شد تا مشخص شود در کجاها نیاز به تامین مسکن است، افزود: همچنین بررسی به منظور اینکه مشخص شود، شهرداری چه کمکی می‌تواند در این زمینه کند. اگرچه که شهرداری از نظر قانونی مسوولیتی در ساخت خانه ندارد، اما به واسطه تکلیفی که حاکمیت در قبال مردم دارد و صراحت قانون اساسی و نیاز مردم، شهرداری‌ها هم در این زمینه دست همکاری به سمت دولت دراز کردند.   گلپایگانی با بیان اینکه الگوی فضای زندگی و خانه‌های کوچک به گونه‌ای که منجر به کاهش رفت و آمد در شهر شود، در این زمینه مطرح شد، افزود: البته در پیشنهاد شهرداری ساخت مسکن توسط بخش خصوصی انجام می‌شود و دولت نیز باید کمک کند تا در گستره شهر واحدهایی تولید شود که امکان انتخاب را برای مردم فراهم کند. اگر کسی تمایل داشت می‌تواند، واحد 35 متری در درون شهر و نزدیک محل کار خود داشته باشد یا به عنوان یک گزینه دیگر در صورت تمایل یک واحد 90 متری در مسکن مهر پرند داشته باشد و در نهایت این فرد است که می‌تواند، انتخاب کند که در کدام مسکن سکونت داشته باشد. 

     اجاره‌داری مسکن سودآور نیست

معاون شهردار تهران با تاکید بر اینکه مسکن و محل زندگی دو مقوله به هم پیوسته هستند، گفت: نمی‌شود مردم تنها در یک خوابگاه زندگی کنند، بلکه محل زندگی جایی است که باید سرانه‌های خدماتی مناسب داشته باشد، تنها معیار مساحت و اندازه مهم نیست، بلکه امنیت، نزدیکی به محل کار و فضای مناسب برای تربیت فرزند هم ممکن است معیار مناسب‌تری برای انتخاب محل زندگی باشد، برای کسی که توان مالی کمتر و تمایلات اجتماعی متفاوت‌تری دارد، باید امکان انتخاب آزادانه فراهم باشد. در نتیجه این امکان انتخاب یا توسط نهاد دولتی یا بخش خصوصی تامین می‌شود و شهرداری به عنوان تسهیلگر میانداری خواهد کرد. گلپایگانی با اشاره به اینکه این املاک صرفا برای اجاره خواهند بود، افزود: شهرداری تهران پیشنهاد داده است که نهادهای دولتی بهتر است در موضوع اجاره‌داری و مسکن استیجاری پیشقدم شوند، چرا که اجاره‌داری به تنهایی فعالیت اقتصادی سودآوری نیست. در نتیجه نهاد حاکمیتی باید اجاره‌داری کند تا واحدهای متعلق به نهادهای دولتی به عنوان یک وزنه تعادل در قیمت اجاره عمل کند.  معاون شهرداری تهران تاکید کرد، مسکن استیجاری یک موضوع اقتصادی برای نهادهای حاکمیتی نیست، بلکه یک تکلیف اجتماعی است که باید در راستای کمک به اقشار آسیب پذیر انجام شود. 

     شرط استفاده از خانه‌های اجاره‌ای 

او در پاسخ به این سوال که در طرح پیشنهادی شهرداری این خانه‌ها به چه کسانی اجاره داده می‌شود؟ گفت: ما پیشنهاداتی دادیم مبنی بر اینکه افراد حداقل 10 سال سابقه سکونت در تهران داشته باشند، حتما متاهل باشند و همچنین در سال‌های اول زندگی متاهلی باشند. البته پیشنهاد اولیه شهرداری سکونت حداقل 5 سال در تهران بود که در نهایت با ده سال سکونت موافقت شد.  گلپایگانی درباره اقداماتی که خود شهرداری در زمینه مسکن انجام داده است، گفت: در سازمان نوسازی یکی از اقدامات حداقلی که در اختیارمان بود را طراحی کردیم و با مشارکت چند پروژه پیش بردیم و چیزی که اکنون در مرحله اجرا است، ایجاد پنج هزار واحد در نقاط مختلف تهران است که عمدتا در مناطق جنوب شهر قرار دارد و کلید اجرای برخی از آنها هم زده شده است.

  ۳۰۰  هزار مسکن خالی در شمال تهران

معاون شهردار تهران با بیان اینکه این اقدام هم به تنهایی حلال مشکلات مسکن شهر تهران نیست، افزود: مساله بسیار پیچیده است؛ مسکن در تهران نیاز به سرمایه‌گذاری کلان‌تر و توجه ویژه دولت و هدایت سرمایه‌های مردم دارد. منظور از اقدام دولت هم الزاما به این معنی نیست که دولت حتما خودش پول بیاورد.  او ادامه داد: دست‌کم 300 هزار واحد مسکن خالی در مناطق شمالی تهران وجود دارد. در واقع این تعداد مسکنی که برای آن سرمایه‌گذاری کردند، نتوانستند از آن دارایی ثروت سودآور ایجاد کنند، در حالی که اگر در جا و مکان درست ساخته می‌شد، این دارایی به سرمایه تبدیل می‌شد، یعنی به صورت پیوسته به صاحب آن سود می‌رساند.

     دارایی مردم معطل مانده است

گلپایگانی با بیان اینکه دارایی راکد، نمایندگان مجلس را به این سمت برد که از واحدهای خالی مالیات بگیرند، افزود: این واقعیت تلخ اقتصاد ماست که در جاهایی دارایی مردم معطل مانده است، چرا که نهادهای حاکمیتی که مسوولیت هدایت سرمایه را دارند، نتوانستند آن را درست هدایت کنند و باید یک تلاش همه‌جانبه صورت گیرد. معاون شهردار تهران درباره انتقادها به ساخت واحدهای 25 متری گفت: برای روشن شدن پیشنهاد من وسیله نقلیه را مثال می‌زنم، در مورد وسایل نقلیه انواع گوناگونی وجود دارد؛ مانند دوچرخه، موتورسیکلت، پراید، ماشین‌های مدل بالا، ماشین‌های بسیار گران قیمت، اتوبوس و مترو و در واقع سبدی از انواع وسیله نقلیه وجود دارد که هر کس با توجه به شرایط و توان و سلیقه‌اش یکی از آنها را انتخاب می‌کند، اما در مسکن چنین دامنه‌ای برای انتخاب نیست و سخن ما این است که باید این گوناگونی فراهم شود. او تاکید کرد: تبدیل شدن شهر به محله داراها و محله ندارها فاجعه است و اصلا با رویکردهای کلان اعتقادی در این زمینه و شرایط اجتماعی ما جور در نمی‌آید، افزود: با این منطق می‌گوییم محله بالای شهر واحد 20 و 40 متری داشته باشد و نمی‌شود همه واحدها 150، 200، 300 و 500 متری باشند تا اگر کسی خواست کوچ کند از یک واحد 200 متری به یک واحد 150 یا 100 متری و در نهایت به 60 متری برود و به همین ترتیب در همان محله با توجه به نیاز و توان به خانه دیگری کوچ کند نه اینکه به خارج از شهر تهران برود.