حمایت از صنایع با واقعی ترشدن قیمتها
در هفتهای که گذشت بورس کالا شاهد اتفاقات و اخبار مهم بود که تاثیرگذارترین این موضوعات به راهاندازی «تالار حراج باز» از روز شنبه ۱۱ بهمن ماه و اظهارنظرها درباره این فرآیند و شیوهنامه فولاد اختصاص داشت.
۵۰ هزار تن سنگ آهن دانهبندی فلات مرکزی ایران در رقابت سه خریدار و با قیمت ۱۰ هزار و ۶۵۰ ریال به ازای هر کیلو و از سوی کارگزاری تدبیرگر سرمایه خریداری شد تا پای سنگ آهن به تالار داخلی بورس کالا باز شود.
امیر صباغ، مدیر اقتصادی و توسعه سرمایهگذاری ایمیدرو با ابراز رضایت از مکانیزم عرضه سنگ آهن دانهبندی مجتمع سنگ آهن فلات مرکزی ایران در بورس کالا گفت: در این عرضه ۳ متقاضی برای خرید اعلام آمادگی کردند و در نهایت بالاترین قیمت از سوی یکی از مشتریان مورد پذیرش قرار گرفت و برنده این حراج معرفی شد. صباغ مزایای این روش عرضه را برای عرضهکننده و خریدار چنین تشریح کرد: مزیت این عرضه برای فولادیها، برنامهریزی تولید با اطمینان خرید مواد اولیه از بورس کالاست. در واقع با توجه به حراج باز بودن مزایده برعکس مزایدههای سنتی، امکان خرید از تولیدکنندگان گرفته نشده و شرکتها با توجه به موجودی انبارها و چشمانداز تولید و برنامهریزی آتی خود میتوانند درمورد خرید و اعلام قیمت، تصمیمگیری و رقابت کنند. صباغ تاکید کرد: مزیت مهم این روش برای عرضهکننده نیز حاکم شدن مکانیزم عرضه و تقاضا بر معاملات سنگ آهن است. همچنین علاوه بر شفافیت در معاملات، مزیت دیگر حضور در بورس، حذف تاخیر در پرداخت مبلغ معاملات است به عبارت دیگر با عرضه در بورس تاخیر پرداخت خریداران حل شده و وجه مورد نظر در کوتاهترین زمان ممکن به خریدار پرداخت میشود.
محمد جعفر صالحی، معاون خرید ذوب آهن اصفهان که در مراسم افتتاح تالار حراج باز بورس کالا و عرضه سنگ آهن دانهبندی حاضر بود، این اتفاق را به معنای اطمینان و آرامش فولادیها در تامین مواد اولیه اعلام کرد و اظهار داشت: با استمرار عرضه سنگ آهن در بورس کالا، شاهد تولید محصول با کیفیتتر و رشد تولید در پی تامین پایدار مواد اولیه خواهیم بود.
جهرمی، معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس کالای ایران گفت: طبق مصوباتی که در ستاد اقتصادی دولت تحت عنوان شیوه نامه محصولات فولادی تصویب شده قرار بر این شد که تمام زنجیره محصولات فولادی در بورس عرضه شود. ایمیدرو برای اولینبار سنگ آهن معدن چاه گز را به تالار بورس کالا آورد که انتظار میرود پس از ورود سنگ آهن، تمام زنجیره فولاد از جمله گندله، کنستانتره و آهن اسفنجی نیز در بورس عرضه شوند.
سعدمحمدی معاون معدنی وزیر صمت در خصوص جلسه اخیر با کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: در جلسه اخیر در مجلس، شیوه نامه فولاد مورد بررسی قرار گرفت و از آنجا که باید دقت نظر کافی در مورد این شیوه نامه لحاظ میشد از کمیسیون صنایع و معادن مجلس درخواست کردیم یک فرصتی به وزارت صمت با همکاری فولادیها، انجمنها و تشکلهای مربوطه داده شود تا تدوین برنامهای داشته باشیم که همه ذی نفعان رضایت مندی از نحوه تدوین آن را داشته باشند. معاون معدنی وزیر صمت تاکید کرد که در حوزه بازار، اصول علمی و اقتصادی و شرایط بورس نیز لحاظ میشود.
وزیر امور اقتصادی و دارایی در خصوص قیمتگذاری فولاد و عملکرد بورس کالای ایران گفت: دولت تصمیمگیری در این زمینه را به شورای عالی بورس ارجاع داده است. همچنین این موضوع باید مدنظر قرار گیرد که تاکنون بورس کالا عملکرد بسیار خوبی را از خود نشان داده و متناسب با قواعد و مقررات در حال فعالیت است. به گفته فرهاد دژپسند، همیشه شاهد معاملاتی شفاف در بورس کالا بودهایم و این بازار توانسته است کمک بسیاری را به مصرفکنندگان و تولیدکنندگان داشته باشد.
رییس هیات عامل ایمیدرو میگوید برنامه ایمیدرو در مجموعههای سنگ آهنی که استخراج آنها را برعهده دارد، عرضه در بورس کالاست و این موضوع تداوم خواهد داشت. کیوان جعفری طهرانی، کارشناس ارشد بینالمللی بازارهای کالایی عرضه سنگ آهن در بورس کالا که برای نخستینبار در تالار حراجباز اتفاق افتاد را رویداد بسیار مثبتی برای این صنعت خواند و گفت: در این عرضهها که به صورت Open Auction انجام میشود، خریداران واقعیتر قابلیت رقابت با یکدیگر را پیدا میکنند. به گفته وی، باید از این اقدام ایمیدرو استقبال کرد و به عقیده بنده، روند عرضهها باید تداوم یابد به صورتی که طی چند ماه آینده قیمتها واقعیتر از گذشته شوند. وی تصریح کرد: البته نمیتوان انتظار داشت قیمتها به محدوده نرخهای جهانی نزدیک شود چون قیمتهای فروش داخلی هنوز براساس بخشنامههای موجود تعیین میشوند اما میتوان توقع داشت که نرخها درصدی بالاتر از قیمتهای مصوب در بخشنامهها باشد و به نرخ واقعی نزدیکتر شوند. برای مثال ضریب ۱۶ تا ۱۸ درصدی فعلی برای قیمت کنسانتره با در نظر گرفتن نوسان محدودی ارزیابی میشود که در بازار آزاد هم سنگ آهن عیار پایینتر بر این مبنای قیمتی مورد دادوستد قرار میگیرد. این کارشناس ارشد بینالمللی بازارهای کالایی ادامه داد: تا زمانی که شاهد قیمتگذاری دستوری باشیم و چنین شاخصها و ضرایبی در بازار وجود داشته باشد قطعا رسیدن به ضرایب واقعیتر براساس نرخهای جهانی، زمان بر خواهد بود؛ اما در شروع این دست اقدامات در راستای واقعیسازی قیمتها و کنار رفتن رویکرد دستوری از اقتصاد بسیار مطلوب ارزیابی میشود.