اخبار
بانک مرکزی اعتبارسنجی مشتریان بانکها را سختتر کرد
در راستای اثبات سلامت مالی و اطمینان خاطر از عمل به تعهدات مالی به بانکها، بانک مرکزی مولفههای جدیدی برای اعتبارسنجی مشتریان اضافه کرده که حاکی از سخت شدن دریافت چک و وام برای افراد است. بانک مرکزی برای نظمبخشی به روند تسهیلات دهی بانکها سامانهای برای اعتبارسنجی مشتریان بانکها طراحی کرد که در این سامانه جزییات سابقه چک برگشتی، بدهی معوق بانکی، ضمانت افراد برای تسهیلات، وضعیت درآمدی، تعداد و میزان تسهیلات دریافتی سررسید نشده، مورد بررسی قرار میگیرد.
اما در روزهای اخیر گفتههایی مطرح شد مبنی براینکه بانک مرکزی قصد دارد تا تعداد مولفههای تاثیرگذار بر اعتبارسنجی و در نتیجه دامنه اعتبارسنجی برای دریافت چک و وام را افزایش دهد که این مولفهها شامل موارد زیر است:
1- محکومیتهای مالی قضایی: بر این اساس عدد محکومیت مالی در سامانه درج و محاسبه میشود.
۲- بدهیهای مالیاتی: به معنای پرداخت مالیات و میزان درآمد ابرازی برای مالیات.
۳- جرایم رانندگی: به این صورت که تعداد تخلفات و میزان جرایم و پرداخت جرایم در اعتبارسنجی لحاظ میشود. این مولفه با هدف ارزیابی ریسک مشتری در نظر گرفته خواهد شد.
۴- بدهی پرداخت عوارض گمرکی.
۵- ثبت سفارشهای وارداتی که منجر به واردات نشده است.
بدین منظور، پیگیریها از بانک مرکزی در این زمینه حاکی از آن است که افزایش مولفهها برای اعتبارسنجی حتمی است و این امر در جهت اثبات سلامت مالی و اطمینان از عمل به تعهدات مالی افراد انجام میشود که سایر کشورها نیز تجربه آن را داشتهاند.
تداوم جذب نقدینگی با اجرای عملیات بازار باز
بانک مرکزی به اجرای عملیات بازار باز در قالب توافق بازخرید معکوس به مبلغ ۳۸ هزار میلیارد ریال اقدام کرد. با توجه به پیشبینی بانک مرکزی از وضعیت نقدینگی در بازار بینبانکی، موضع عملیاتی بانک مرکزی در این هفته استمرار جذب نقدینگی بود. از این رو، بانک مرکزی به اجرای عملیات بازار باز در قالب توافق بازخرید معکوس به مبلغ ۳۸ هزار میلیارد ریال اقدام کرد.
بانک مرکزی در چارچوب مدیریت نقدینگی مورد نیاز بازار بینبانکی ریالی، عملیات بازار باز را به صورت هفتگی اجرا میکند. موضع عملیاتی این بانک (خرید یا فروش از طریق ابزارهای موجود) بر اساس پیشبینی وضعیت نقدینگی در بازار بینبانکی و با هدف کاهش نوسانات نرخ بازار بینبانکی حول نرخ هدف، از طریق انتشار اطلاعیه در سامانه بازار بینبانکی اعلام میشود. متعاقب اطلاعیه مزبور، بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی میتوانند در راستای مدیریت نقدینگی خود در بازار بینبانکی، نسبت به ارسال سفارشها تا مهلت تعیین شده از طریق سامانه بازار بینبانکی اقدام کنند. بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی میتوانند در روزهای شنبه تا چهارشنبه از اعتبارگیری قاعدهمند (دریافت اعتبار با وثیقه از بانک مرکزی) مشروط به در اختیار داشتن اوراق مالی اسلامی دولتی و در قالب توافق بازخرید با نرخ سود سقف دالان (۲۲ درصد) استفاده کنند.
انجام ۹۰ درصد تراکنشهای شاپرکی از طریق کارتخوانها
بیش از ۹.۵ میلیون کارتخوان فروشگاهی، ۱.۴ میلیون ابزار موبایلی و ۱.۶ میلیون ابزار پذیرش اینترنتی در خردادماه مورد استفاده قرار گرفته و حدود ۹۰ درصد تراکنشهای شاپرکی از طریق کارتخوانها انجام شده است. در شرایطی که طبق اعلام شرکت شاپرک، در خردادماه سال جاری بیش از ۳ میلیارد و ۳۰۸ میلیون تراکنش انجام شده که حدود ۹۰ درصد از کل این تراکنشها از طریق کارتخوانهای فروشگاهی بوده است، بررسی جدیدترین گزارش شاپرک از سهم ابزارهای پذیرش از تعداد تراکنشها در خردادماه ۱۴۰۰ نشان میدهد، کارتخوان فروشگاهی با ۹۰.۲۴ درصد بیشترین سهم را داشته و پس از آن ابزار پذیرش اینترنتی با ۶.۳۲ درصد و در نهایت ابزار پذیرش موبایلی با ۳.۴۴ درصد، در رتبههای بعدی قرار دارند. همچنین مقایسه تعداد هر یک از ابزارهای پذیرش فعال سیستمی در خرداد ۱۴۰۰ نسبت به ماه گذشته، نشان میدهد تعداد ابزارهای فعال سیستمی پذیرش اینترنتی، موبایلی و کارتخوان فروشگاهی نسبت به اردیبهشت ماه با کاهش همراه بوده است؛ به گونهای که تعداد کارتخوان فروشگاهی در خردادماه با افت ۱.۲۸ درصدی نسبت به اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ به رقم ۹,۵۴۳,۰۸۵ رسیده است. بنابراین مجموع تعداد این ابزارها (اینترنتی، موبایلی و فروشگاهی) در سومین ماه سال به رقم ۱۲,۵۸۲,۸۱۶ رسیده است که نسبت به ماه قبل، ۱.۲۵ درصد کمتر شده است.
همچنین مقایسه سهم تعداد هر یک از این ابزارهای پذیرش فعال سیستمی از کل ابزارهای بازار در خردادماه ۱۴۰۰، نشان میدهد سهم کارتخوانهای فروشگاهی از بازار در خردادماه ۷۵.۸۴ درصد بوده است که این میزان در اردیبهشت ماه امسال، ۷۵.۸۶ درصد تعیین شده بود و سهم ابزار پذیرش موبایلی از بازار در سومین ماه سال، به ۱۱.۴۳ درصد رسیده است که نسبت به اردیبهشت ماه، اندکی کاهش یافته است.