کادر درمان خستهاند، اکسیژن نیست و کرونا میتازد
مراجعه کودکان به بیمارستان با درگیریهای قلبی
گلی ماندگار|
وضعیت کرونا در کشور هر روز بحرانیتر میشود، در واقع همان بحرانی را که هند چند ماه پیش تجربه کرد، حالا ما در ایران در حال تجربه کردن همان روزهای تلخ و سیاه هستیم. هر روز بر تعداد شهرهایی که دچار وضعیت بحرانی میشوند، افزایش مییابد و در این بین انگار تمام مسوولان به فکر مسائل مهم دیگری هستند که هیچ ارتباطی با جان و سلامتی مردم ندارد. حالا انگار قرار است در میزان مرگ و میر کودکان هم رکورد بزنیم. در مشهد و برخی از شهرها آمار ابتلا کودکان و حتی نوزادان رو به افزایش است و این یعنی فاجعه. موجهای کرونا در ایران به هم پیوستهاند. هنوز موج پنجم به قله نرسیده متخصصان از فرا رسیدن موج ششم کرونا در کشور خبر میدهند. هیچ کس پاسخگوی این سطح از بیتوجهی به سلامت مردم نیست و حالا دیگر صدای کادر درمان خسته هم در آمده است. حالا دیگر مساله خالی نبودن تختهای بیمارستانی نیست، مساله توان جسمی و روحی کادر درمانی است که نزدیک به دو سال شبانه روز با این ویروس جنگیدهاند. با هر زبانی از مردم و مسوولان خواستهاند که با رعایت پروتکلها، اجرای تعطیلیهای به موقع و... مانع از افزایش آمار ابتلا بشوند. اما هیچ کس صدای آنها را نشنیده و حالا دیگر آنها توان و تحمل خود را از دست دادهاند.
مرگ بر اثر فشار کار
همین چند روز پیش بود که یک رزیدنت فعال در بخش بیماران کرونایی به دلیل فشار کاری سکته قلبی کرد و جان خود را از دست داد. این رزیدنت جوان شاید روزی که در کنکور پزشکی قبول شده بود و با شور و اشتیاق درس خوانده و وارد حرفهای شده بود که به آن علاقه داشت هیچوقت فکر نمیکرد پایان تمام امیدها و آرزوهایش مرگ به علت فشار کار باشد. کاش مسوولانی که این روزها سعی دارند خود را در زمره بهترینها قرار دهند و از مردم نمره قبولی میخواهند، به این مشکلات و مسائل هم رسیدگی میکردند. وزیر بهداشتی که آوردن واکسن را وظیفه خودش نمیداند، اما ممانعت از ورود واکسن توسط بخش خصوصی را وظیفه شرعی و قانونی خود قلمداد میکند، کجای این ماجرا ایستاده و قرار است در برابر چه کسانی پاسخگو باشد؟
نبود اکسیژن معضل دیگری است
حالا دیگر نبود اکسیژن تنها معضل سیستان و بلوچستان نیست و در قلب تهران هم برخی بیمارستانها با کمبود اکسیژن مواجهاند. الان مساله فقط راهاندازی بیمارستان صحرایی و خستگی کادر درمان نیست. حالا کمبود اکسیژن هم به معضل دیگری تبدیل شده که معلوم نیست مسوولان امر چطور میخواهند آن را بر طرف کنند؟
مشهد از سیاه هم سیاهتر است
در حال حاضر رنگبندی مشهد از نظر وضعیت کرونا از سیاه هم سیاهتر شده است، آنقدر وضعیت شهر بحرانی است که باید واکسیناسیون در سنین پایینتر هم انجام دهند و به زیر ۴۰ سال برسد. رییس بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان کودکان اکبر مشهد با اشاره به افزایش چشمگیر تعداد بیماران مبتلا به کرونا در این شهر، بیان کرد: اگرچه موج بیماری در حال پیشروی است، اما اگر مسوولان به صورت جدی واکسیناسیون را برای افراد ۴۰ الی ۴۵ سال انجام دهند، تاثیرگذاری بسیار خوبی خواهد داشت، بهطور مثال در سیستان و بلوچستان با توجه به واکسیناسیون، تعداد فوتی کرونا کمتر شد. غلامرضا خادمی ادامه داد: در حال حاضر رنگبندی مشهد از سیاه هم سیاهتر شده است، آنقدر وضعیت شهر بحرانی است که باید واکسیناسیون در سنین پایینتر هم انجام دهند و به زیر ۴۰ سال برسد تا در این موج سنگین، ایمنی خوبی ایجاد شود. خادمی افزود: سن ابتلای ویروس پایین آمده و حتی به شیرخوارها هم رسیده است، بین افراد کم سن هم فوتی داریم، اما فوتی بین کودکان نسبت به بزرگسالان خیلی کمتر است، اما چون جمعیت زیادی مبتلا میشوند، بین آن جمعیت بسیاری از کودکان هم درگیر میشوند.
اکسیژن به ما برسانند، بیمارستان صحرایی راهاندازی میکنیم
او گفت: قبلا یک خانواده مبتلا میشد، اما کودک خانواده درگیری نداشت، ولی الان کودک خانواده هم با بقیه اعضا درگیر میشود، میبینیم بچه شیرخوار هم همچون دیگر اعضای خانواده تب دارد. خادمی در مورد راهاندازی بیمارستان صحرایی، ادامه داد: در مشهد فضاهای خوب و بزرگ مثل مدارس و ورزشگاه زیاد است و خوب است که بیرون از بیمارستان چنین فضایی ایجاد شود تا از فضای عفونی بیمارستان دور باشد، در بیمارستان صحرایی دارویی که بیمار دریافت میکند رمدسیور، دگزا و سرم است که در کنارش باید به بیمار اکسیژن هم رساند.اگر دستگاه اکسیژن به ما برسانند، ما بیمارستان صحرایی را مستقر میکنیم. خادمی در پاسخ به سوالی در مورد کلیپ منتشر شده از بیماران و همراهان بیمار که جلوی در بیمارستانی در مشهد منتظرند، گفت: شرایط در شهر خیلی فاجعه است و شدت ابتلا نیز بین همکاران من بالا است، اگرچه همکارانم واکسن هم تزریق کرده بودند، اما مبتلا شدند. خوشبختانه خوبی واکسن این است که شدت علائم بعد از ابتلای مجدد زیاد نخواهد بود و مرگ و میر آن پایین میآید.
مراجعه کودکان به بیمارستان با درگیریهای قلبی
خادمی با اشاره به نزدیک شدن ماه محرم و مراسمهای عزاداری افزود: منطقی این است که مراسمها برگزار نشود، باید این موج بگذرد تا ببینیم که با ما چه میکند. اگر واکسیناسیون انجام شود ایمنی خوبی هم برقرار خواهد شد، اگر واکسیناسیون به حد قابل قبول برسد و تا زیر ۴۰ سال هم واکسینه شوند، آن وقت میشود مراسم برگزار کرد. او ادامه داد: بعد از اینکه موج فروکش کند، موج ابتلا در کودکان شروع میشود، چون کودکان معمولا بعد از موج کرونا با درگیریهای قلبی به ما مراجعه میکنند، البته الان هم ما مراجعه کودکان داریم، چندین بستری داریم، آیسییو مخصوص کودکان هم داریم و بخشهای کرونای بیمارستان کامل پر است ولی باز ما انتظار داریم زمانی که این موج بخوابد، تازه کار بخش اطفال شروع میشود.
ما همیشه در موج بیماری هستیم
خادمی در پاسخ به این سوال که آیا با وجود شرایط حال حاضر فکر میکنید، موج ششمی هم در پیش داشته باشیم یا خیر؟ گفت: با توجه سیاستهای نامشخص وزیر بهداشت برای کنترل کرونا باید بگویم که بله موج دیگر در پیش خواهیم داشت، چرا که سیاستها اصلا شفاف نیست و معلوم نیست از کدام مدل در حال تبعیت هستیم، الان در آمار بستری و فوتیهای کرونا ما جزو اولینهای رنکینگ هستیم. اوادامه داد: ما بیماری داریم با درگیر بالا و پیسیآر منفی، البته ویروس دلتا هم در خیلی مواقع جواب مثبت را نشان نمیدهد که امیدوارم کیتهای دقیقتری استفاده کنیم. خادمی در پایان گفت: نمیشود ۱۸ ماه مردم را در خانه نگه داشت، از روز اول که ماسک زدیم، درنیاوردیم، ما همیشه در موج بودیم، دیگر موج پنچم و ششم معنی ندارد، ما همیشه در موج هستیم، مردم، مسوولان و کادر درمان همه از این شرایط خسته شدند و وقتی نمیتوانیم جلوی موج بایستیم باید به سراغ واکسیناسیون برویم.
شرایط بسیار خطرناک است
رییس بخش عفونی بیمارستان لقمان با اشاره به تاخت و تاز شدید کرونا در کشور، گفت: به هیچوجه آینده روشنی از یک ماه آینده ویروس نداریم، تمام امید ما مثل پیکهای قبلی این است که خود ویروس فروکش کند و این در حالی است که سیستم درمانی کشور شرایط بسیار سختی دارد. دکتر شروین شکوهی با اشاره به اینکه با افزایش تعداد کلی بیماران درصد تعداد بیماران بدحال هم به همان نسبت افزایش مییابد، گفت: متاسفانه انگار مردم فراموش کردند که کرونا وجود دارد.
تعطیلی ۶ روزه چه فایدهای داشت؟
شکوهی افزود: از طرف دیگر دولت هم اقدامات مطلوبی انجام نمیدهد، این تعطیلی ۶ روزه تهران چه فایدهای داشت؟ اینگونه تعطیلیها کمک نمیکند، آمار وحشتناک زیاد است و شرایط بسیار خطرناک است و با توجه به خستگی زیاد کادر درمان نمیتوان با این شیوه کرونا را جمع کرد.
مردم رعایت نمیکنند و کسی هم جلودارشان نیست
او افزود: چند روز قبل مرا به عروسی دعوت کردند، آنهم در چنین اوضاعی؛ مردم رعایت نمیکنند و انگار کسی هم جلودارشان نیست. بیش از یک سال است که کار ما اطلاعرسانی به مردم است؛ در حالی که عدهای هیچگونه رعایتی نمیکنند و در مورد این عدم رعایت دیگر نمیتوان گفت فقط تقصیر دولت است.
تخت خالی نداریم
شکوهی با بیان اینکه میانگین سنی مبتلایان با پیکهای قبلی تفاوت چندانی نداشته است، اظهار کرد: در بیمارستان ما اصلا تخت خالی نیست. برای پذیرش بیمار از اورژانس به بخش یا باید یک نفر مرخص شود یا اینکه خدای ناکرده یک نفر جان خود را از دست بدهد، که تخت خالی شود.
مشکلات اکسیژن در اغلب بیمارستانها
او افزود: دستگاهها و تجهیزات بیمارستانی بهطور مداوم کار میکنند و مستهلک میشوند و مشکلات اکسیژن در اکثر بیمارستانها وجود دارد. آیا آینده روشنی از شرایط یک ماه آتی ویروس داریم؟ به هیچوجه. تمام امید ما مثل پیکهای قبلی این است که خود ویروس فروکش کند؛ در حالی که سیستم درمانی کشور شرایط سختی دارد و در حال نابود شدن است. شکوهی درباره مراجعه روزانه مبتلایان به بیمارستان برای تزریق داروی رمدسیویر، بیان کرد: برای این موضوع متاسف هستم. یک فرد کرونایی را باید روزانه از خانه بیرون بیاوریم تا با اتوبوس، تاکسی، مترو و... به بیمارستان بیاید و چندین نفر را در راه یا در بیمارستان آلوده کند که دارو دریافت کند؛ درحالی که فرد کرونایی باید در قرنطینه باشد. مگر همه این افراد با ماشین شخصی به بیمارستان میآیند که رمدسیویر دریافت کنند تا احتمال انتقال بیماری کاهش یابد؟