افزایش بیش از ۵۰ درصدی قیمت ۶ محصول لبنی
گروه کلان |
روند افزایش قیمت لبنیات در مدت اخیر به صورتی بوده که ۶ قلم از این گروه نسبت به سال گذشته بیش از ۵۰ درصد و حتی تا ۱۲۰ درصد گران شده است. آنچه در رابطه با وضعیت تورم در مردادماه اتفاق افتاد نشان از افزایش نرخ تورم به ۴۵.۲ درصد داشته که در این بین تامین گروه خوراکیها برای خانوارها بهطور متوسط ۵۷.۱ درصد گرانتر از پارسال تمام شده بود. در بین کالاهای مصرفی مردم افزایش قیمت لبنیات قابل توجه بوده و این در حالی است که در مدت اخیر بارها قیمت لبنیات مورد بحث قرار داشت و با اما و اگرهای زیادی در رابطه با افزایش قیمت مواجه بود.بررسی قیمت محصولات لبنی در بین گزارش مرکز آمار ایران از قیمت اقلام خوراکی در مردادماه حاکی از آن است که افزایش قیمت آنها زیر ۵۰ درصد نبوده است.
شیر ۶۸ درصد گران شد
در رابطه با قیمت شیر پاستوریزه هر یک لیتر آن در مرداد سال قبل بهطور متوسط ۷۲۰۰ تومان قیمت داشته که در تیرماه امسال به حدود ۱۱ هزار و ۵۳۰ رسیده است.هر یک لیتر شیر در ماه گذشته حداقل ۱۰ هزار و حداکثر ۱۵ هزار تومان فروش رفته و متوسط قیمت آن ۱۲ هزار و ۱۵۰ تومان بوده است، بر این اساس قیمت شیر نسبت به پارسال ۶۸.۴ و در مقایسه با تیر ۵.۴ درصد گران شده است.
کره با ۱۲۱ درصد در صدر گرانی
اما قیمت کره که اخیرا با افزایش همراه بود در آمار هم روند افزایشی آن مشهود و بیشترین رشد را دارد.یک قالب کره صد گرمی کره نسبت به مرداد سال گذشته ۱۲۱.۵ درصد افزایش داشته؛ بهطوری که این کالا در مرداد پارسال بهطور متوسط ۴۸۶۶ تومان فروش رفته اما در تیر امسال به ۱۰ هزار و ۵۶۰ تومان و در ماه قبل تا ۱۰ هزار و ۷۷۰ تومان هم قیمت خورده است.کره در ماه گذشته تا ۱۲ هزار ۳۰۰ تومان فروش رفته است.
فروش خامه تا ۱۴ هزار و ۴۰۰ تومان
دیگر محصول لبنی خامه پاستوریزه است که نسبت به سال گذشته ۸۶.۳ گران شده است.هر بک بسته ۲۰۰ گرمی خامه از مرداد پارسال بهطور متوسط ۷۳۶۶ تومان قیمت داشته که در تیر امسال به حدود ۱۳ هزار و ۵۴۰ و مرداد به ۱۳ هزار ۷۰۰ تومان رسیده است، این محصول حتی تا ۱۴ هزار و ۴۰۰ تومان در ماه گذشته فروش رفته است.
هر کیلو ماست تا ۲۰ هزار تومان هم پیش رفت
افزایش قیمت ماست پاستوریزه نیز به نحوی بوده که این کالا در مرداد جاری تا هر یک کیلو ۱۹ هزار و ۲۳۰ تومان فروش رفته و متوسط قیمت آن ۱۴ هزار ۶۳۰ تومان بوده است. ماست نسبت به مرداد سال قبل ۵۳.۷ درصد گران شده؛ بهطوری که در این دوره هر یک کیلو ماست ۹۵۰۰ بوده است.
دوغ هم ۵۹ درصد گران شد
دوغ پاستوریزه اما در ماه گذشته تا بیش از ۵۹ درصد نسبت به سال قبل افزایش قیمت داشته؛ به گونهای در مرداد پارسال هر ۱.۵ لیتر آن بهطور متوسط ۷۹۰۰ عرضه شده ولی در مرداد امسال به ۱۲ هزار و ۶۰۰ رسیده است.فروش دوغ در مرداد تابیش از ۱۳ هزار و ۸۰۰ تومان هم گزارش شده است. دیگر محصول لبنی که این روزها افزایش قیمت آن مورد توجه فعالان بازار بوده پنیر است که این کالا برای مرداد سال جاری هر بسته نیم کیلویی بهطور متوسط ۲۰ هزار و ۵۰۰ و حداکثر تا ۲۷ هزار تومان فروش رفته است.متوسط قیمت هر نیم کیلو پنیر در ماه قبل، ۱۳ هزار و ۴۰۰ ثبت شده که نسبت به پارسال ۵۳.۱ گران شده است.در رابطه با افزایش قیمت محصولات لبنی دلایل مختلفی از جمله افزایش قیمت نهادههای تولید و خوراک دام، رشد قیمت شیر خام یا حتی نحوه نظارت مطرح میشود.
تولید بهطور متوسط ۷۳ درصد گران شد
در بهار امسال تولیدکنندگان بابت ارایه محصول و خدماتشان بهطور میانگین ۷۳ درصد افزایش قیمت دادهاند.مرکز آمار ایران گزارشی از وضعیت تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده کل کشور در بهار امسال منتشر کرد. بر اساس این گزارش تورم نقطه به نقطه تولیدکننده (تغییر شاخص نسبت به فصل مشابه سال قبل) در بهار ١٤٠٠ به ۷۳ درصد رسید که در مقایسه با فصل قبل (٦٧.٥) ٥.٥ درصد افزایش داشته است. بر این اساس، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان به ازای تولید کالاها و خدماتشان در داخل کشور، در فصل بهار امسال نسبت به فصل بهار پارسال ٧٣ درصد افزایش دارد. در میان بخشهای مختلف تولیدی کمترین نرخ تورم مربوط به بخش تولید، انتقال و توزیع برق با ٣٢.١ درصد و بیشترین مربوط به بخش معدن ١٥٤.١ درصد است.
وضعیت تورم فصلی تولیدکننده
اما تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده کل کشور نسبت به فصل قبل (تورم فصلی) در فصل بهار امسال به ۱۰.۱ درصد رسید که در مقایسه با همین اطلاع در فصـل قبل (٩.٨) سه درصـد افزایش داشته است. در این فصل کمترین تورم فصلی تولیدکننده مربوط به بخش تولید، انتقال و توزیع برق با ١.٣ درصد و بیشترین مربـوط به بخش معدن با ٣٨.٧ درصد بوده است.
معدن در صدر تورم سالانه
همچنین تغییرات میانگین شاخص کل قیمت تولیدکننده در چهار فصل منتهی به فصل بهار ١٤٠٠ نسبت به دوره مشابه در سال قبل به ۶۰.۴ درصد رسید که نسبت به فصل قبل (٤٦.٧) ١٣.٧ درصد افزایش داشته است. در فصل مورد بررسی، در میان بخشهای اصلی تولیدی در کشـور، کمترین تورم سالانه مربوط به بخش خدمات ۴۲ درصد و بیشترین آن مربوط به بخش معـدن با ١١٢.٣ درصد است.
مرکز آمار ایران اعلام کرد: نرخ تورم تولیدکننده در فصل بهار ١٤٠٠ نسبت به دوره مشابه سال قبل به ۶۰.۴ درصد رسید که نسبت به همین اطلاع در فصل قبل (٤٦.٧)، ١٣.٧ واحد درصد افزایش داشته است. گزارش شاخص قیمت تولیدکننده در ایران در فصل بهار منتشر شد که در آن بخش کمترین و بیشترین تورم فصلی مشخص شد. در فصل بهار کمترین تورم فصلی تولیدکننده مربوط به بخش تولید، انتقال و توزیع برق (١,٣ درصد) و بیشترین تورم فصلی مربـوط به بخش معدن (٣٨,٧ درصد) بوده است. براساس گزارش فوق، تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده کل کشور نسبت به فصل قبل (تورم فصلی) در فصل بهار ١٤٠٠ به ١٠,١ درصد رسید که در مقایسه با همین اطلاع در فصـل قبل (٩.٨) ٠.٣ واحد درصـد افزایش داشته است. در این فصل کمترین تورم فصلی تولیدکننده مربوط به بخش تولید، انتقال و توزیع برق (١.٣ درصد) و بیشترین تورم فصلی همچنین تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده کل کشور نسبت به فصل مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) در فصل بهار ١٤٠٠ به ٧٣,٠ درصد رسید که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (٦٧.٥) ٥.٥ واحد درصد افزایش داشته است. به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان به ازای تولید کالاها و خدماتشان در داخل کشور، در فصل بهار ١٤٠٠ نسبت به فصل بهار سال ١٣٩٩، ٧٣.٠ درصد افزایش دارد. در میان بخشهای مختلف تولیدی کمترین نرخ تورم مربوط به بخش تولید، انتقال و توزیع برق (٣٢.١ درصد) و بیشترین نرخ تورم مربوط به بخش معدن (١٥٤.١ درصد) می باشد.تغییرات میانگین شاخص کل قیمت تولیدکننده در چهار فصل منتهی به فصل بهار ١٤٠٠ نسبت به دوره مشابه در سال قبل به ٦٠,٤ درصد رسید که نسبت به همین اطلاع در فصل قبل (٤٦.٧) ١٣.٧ واحد درصد افزایش داشته است. در فصل مورد بررسی، در میان بخشهای اصلی تولیدی در کشـور، کمترین تورم سالانه مربوط به بخش خدمات (٤٢.٠ درصد) و بیشترین آن مربوط به بخش معـدن (١١٢.٣ درصد) است.