اردوغان تقصیر اوضاع لیر را گردن خارجی‌ها انداخت

۱۴۰۰/۰۹/۰۳ - ۰۲:۲۳:۱۹
کد خبر: ۱۸۴۳۱۲

قیمت دلار 28 هزار و560 تومان

گروه بانک و بیمه | محسن شمشیری|

 روز سه‌شنبه 2 آذر 1400، قیمت ارز افزایش یافت و قیمت دلار 28 هزار و560 تومان، قیمت یورو 32 هزار و 73 تومان، پوند انگلیس 38هزار و 341تومان و درهم امارات 7 هزار و 760 تومان اعلام شده است.قیمت هر اونس طلا نیز به ۱۸۰۸ دلار و ۷۱ سنت رسید.هر دلار در صرافی‌های بانکی (سه‌شنبه، دوم آذرماه) بدون تغییر قیمت نسبت به روز گذشته برابر ۲۶ هزار و ۷۹۵ تومان بود. قیمت فروش یورو در مقایسه با روز گذشته تغییر قیمتی نداشت و با همان نرخ ۳۰ هزار و ۵۵۲ تومان بود. همچنین قیمت خرید هر دلار ۲۶ هزار و ۲۶۵ تومان و نرخ خرید هر یورو نیز ۲۹ هزار و ۹۴۷ تومان اعلام شد.علاوه بر این، بهای خرید دلار در بازار متشکل ارزی ۲۶ هزار و ۴۷۴ تومان و نرخ فروش آن ۲۶ هزار و ۷۱۴ تومان بود.این در حالی است که نرخ خرید یورو در این بازار ۲۹ هزار و ۸۱۱ تومان و نرخ فروش آن نیز ۳۰ هزار و ۸۲ تومان اعلام شد.همچنین در سامانه نیما در معاملات روز سه‌شنبه، حواله یورو به قیمت ۲۶ هزار و ۷۰۲ تومان فروخته و حواله دلار به بهای ۲۳ هزار و ۷۱۲ تومان معامله شد.قیمت دلار از خردادماه وارد کانال ۲۶ هزار تومان شد و در این محدوده نوسان داشت و در مقطعی به سمت رقم ۲۷ هزار تومان نیز حرکت کرد. در شهریورماه نرخ دلار نزولی یا ثابت بود، البته برای چند روزی نیز در محدوده قیمتی ۲۸ هزار تومان معامله می‌شد اما این شرایط دوامی نداشت.

قیمت دلار در هفته‌های گذشته در کانال ۲۷ هزار تومان نوسان داشت و از اواخر هفته به قیمت ۲۶ هزار تومان عقبگرد کرد و نرخ دلار و یورو در صرافی‌ها ثابت بود. 

    سکه ۸۰ هزار تومان ارزان شد 

قیمت سکه (سه‌شنبه، دوم آذرماه) در بازار تهران با ۸۰ هزار تومان کاهش نسبت به روز گذشته به رقم ۱۲ میلیون و ۳۸۰ هزار تومان رسید.سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم به قیمت ۱۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان معامله شد. همچنین نیم‌سکه بهار آزادی ۶ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان، ربع سکه سه‌میلیون و ۶۸۰ هزار تومان و سکه یک گرمی ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان قیمت خورد. علاوه بر این، در بازار طلا نیز نرخ هر گرم طلای ۱۸ عیار به یک میلیون و ۲۳۵ هزار تومان رسید و قیمت هر مثقال طلا نیز پنج‌میلیون و ۳۵۰ هزار تومان شد. همچنین اُنس جهانی طلا با ۴۸ دلار و ۶۰ سنت کاهش نسبت به روز گذشته برابر یک‌هزار و ۷۹۷ دلار و ۲۳ سنت ارزش‌گذاری شد. مهم‌ترین عوامل موثر در رشد قیمت طلا و سکه، بالا رفتن نرخ دلار و انس جهانی است. نرخ دلار در صرافی‌های بانکی در مقایسه با روز گذشته تغییری نداشت و به ۲۶ هزار و ۷۹۵ تومان رسید. همچنین انس جهانی طلا در بازار ۴۸ دلار و ۶۰ سنت کاهش داشت. دو عامل ثبات قیمت نرخ ارز و کاهش قابل توجه انس جهانی طلا موجب شد بهای انواع سکه و طلا در بازار کاهشی شود. 

به گزارش رویترز، در حالی که پس از پشتیبانی جو بایدن از تداوم ریاست جرومی پاول بر فدرال رزرو، گمانه زنی‌ها در مورد افزایش زودهنگام نرخ بهره تقویت شده و این مساله موجب رشد بیشتر ارزش دلار گشته است، قیمت طلا علیرغم افزایش جزئی در نزدیکی پایین‌ترین رقم بیش از 2 هفته اخیر باقی ماند.بر اساس این گزارش، قیمت هر اونس طلا با 0.2 درصد افزایش به 1808 دلار و 71 سنت رسید. قیمت فلز زرد روز دوشنبه با 2.1 درصد کاهش به پایین‌ترین رقم از 5 نوامبر رسیده بود. قیمت فلز زرد در معاملات آتی هم با 0.2 درصد افزایش به 1809 دلار و 10 سنت رسید.پس از آنکه جو بایدن رییس‌جمهوری امریکا روز دوشنبه جرومی پاول را برای دومین دوره متوالی نامزد ریاست فدرال رزرو کرد شاخص ارزش دلار در نزدیکی بالاترین رقم 16 ماه گذشته قرار گرفت. تقویت دلار سبب گرانتر شدن طلا برای خریدارانی می‌شود که از ارزهای غیردلاری استفاده می‌کنند.استفن اینز مدیر موسسه مدیریت دارایی اس پی‌ای در این باره گفت: «هرچند با نامزدی مجدد پاول قرار نیست تغییری ناگهانی در سیاست پولی رخ دهد، اما سیاست‌گذاران هفته گذشته موضوع حفظ رویکرد فعلی با سرعت بخشیدن به انقباضی شدن سیاست پولی را مطرح کردند.»

ریچارد کلاریدا و کریستوفر والر دو تن از مقام‌های ارشد بانک مرکزی امریکا روز جمعه پیشنهاد کردند که شتاب گرفتن روند انقباضی شدن سیاست پولی با توجه به سرعت گرفتن ترمیم اقتصادی و افزایش نرخ تورم می‌تواند اقدام مناسبی تلقی شود.افزایش نرخ بهره موجب بالا رفتن هزینه فرصت سرمایه‌گذاری در بازار طلا شده و جذابیت این بازار را برای سرمایه‌گذاران کاهش می‌دهد. سرمایه‌گذاران همچنین در حال رصد وضعیت شیوع کرونا در بخش‌هایی از اروپا هستند که سبب وضع مجدد محدودیت‌های تردد در برخی کشورها شده است. 

    اردوغان تقصیر اوضاع لیر را  گردن خارجی‌ها انداخت!

اردوغان بدون عقب‌نشینی از مواضع قبلی خود بار دیگر وعده داد اوضاع در آینده به سمت عادی شدن و شکوفایی اقتصادی پیش خواهد رفت.به گزارش دیلی صباح، رجب طیب اردوغان که این روزها انتقادات زیادی را در خصوص نحوه مدیریت اقتصاد ترکیه متحمل می‌شود در نشست اعضای کابینه وعده داد کشورش در چیزی که آن را جنگ اقتصادی علیه اقتصاد ترکیه دانست پیروز شود.

او با بیان اینکه نرخ ارز رقابتی را به دلیل افزایش سرمایه‌گذاری و اشتغال ترجیح می‌دهد گفت: من هر سیاستی را که باعث کوچک شدن اقتصاد کشور و افزایش نرخ بیکاری و فقر در بین مردم شود رد می‌کنم. دولت متعهد است آن چیزی را انجام دهد که به نفع کشور باشد و سیاست اقتصادی ما متمرکز بر سرمایه‌گذاری، تولید، اشتغال و صادرات است نه گیر افتادن در یک چرخه تناوبی نرخ بهره بالا و پایین.رییس‌جمهور ترکیه در بخش دیگری از سخنان خود تضعیف ارزش لیر را نتیجه بازی طرف‌های خارجی و شیطنت‌های صورت گرفته با نرخ بهره دانست و گفت: در نهایت با اقتدار و افتخار از این بحران سربلند بیرون خواهیم آمد. به کمک ‌الله و ملت، از این جنگ اقتصادی علیه اقتصاد کشورمان با پیروزی بیرون خواهیم آمد.پیش از این و در تصمیمی عجیب اعلام شده بود ۴۰ نفر از کارشناسان و روزنامه‌نگارانی که قبلا در خصوص پیامدهای سیاست‌های دولت اردوغان و ریزش ارزش لیر هشدار داده بودند به اتهام اخلال در نظام اقتصادی محاکمه خواهند شد!

سخنان اردوغان در حالی بود که بازار ارز این کشور بی‌اعتنا به آن، روز تلخ دیگری را بر لیر رقم زد: لیر که هفته پیش به پایین‌ترین سطح چند سال اخیر خود رسیده بود، بار دیگر روندی نزولی را تجربه کرد و به پایین‌ترین نرخ برابری خود مقابل دلار در طول تاریخ معاصر خود رسید؛ تا جایی که نرخ برابری دلار در کانال ۱۱.۴ تثبیت شد. در آخرین دور از معاملات ارزی استانبول، هر دلار با ۴.۷۲ درصد افزایش به ۱۱.۴۵۰ لیر رسید.در برابر دیگر ارزهای مهم، نرخ برابری هر یورو معادل ۱۲.۸۶۷ لیر و هر پوند معادل ۱۵.۳۳۰ لیر اعلام شد.

     واکنش بازار ارز به احتمال انتصاب مجدد  رییس بانک مرکزی امریکا

دلار صعود نیرومندی را پس از معرفی مجدد پاول برای ریاست بر فدرال رزرو تجربه کرد. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه می‌گیرد، در معاملات با ۰.۵۲ درصد افزایش نسبت به روز گذشته، در سطح ۹۶.۵۲۸ واحد بسته شد.شاخص دلار معمولا در برابر شش ارز مهم جهانی یا ۱۰ ارز برتر جهانی بیان می‌شود که در بردارنده تغییرات قیمتی دلار مقابل ارزهای یورو، پوند انگلیس، روپیه هند، دلار استرالیا، دلار کانادا، دلار سنگاپور، فرانک سوییس، رینگیت مالزی، ین ژاپن و یوان چین است.به گزارش رویترز، همانطور که پیش از این نیز انتظار می‌رفت، دولت بایدن که از عملکرد جروم پاول- رییس کنونی بانک مرکزی امریکا- رضایت داشت، وی را بار دیگر برای این سمت نامزد و برای اخذ رای اعتماد به مجلس سنا معرفی کرده است. پاول اگر چه در دوره ترامپ به این سمت منصوب شد اما با وی اختلافات زیادی داشت و ژانت یلن- وزیر خزانه داری- که خود نیز سابقه ریاست بر فدرال رزرو را در دوره زمامداری باراک اوباما در کارنامه دارد، بارها از تمدید ریاست پاول بر بانک مرکزی امریکا حمایت کرده بود.بانک‌های مرکزی بزرگ کماکان ترجیح می‌دهند به تزریق نقدینگی به بازارهای مالی ادامه دهند. بانک مرکزی چین تقریبا هر دو هفته یک بار معادل ۱۰۰ میلیارد دلار به بازار تزریق می‌کند و بانک مرکزی ژاپن نیز اعلام کرد حدود نیم تریلیون دلار برای کاستن از تبعات کرونا بر روی اقتصاد این کشور به بازارها تزریق خواهد کرد. این بسته محرک، سومین بسته محرک بزرگ از نوع خود در طول همه‌گیری کرونا و یکی از بزرگ‌ترین بسته‌های اعتباری در طول تاریخ معاصر ژاپن محسوب می‌شود. وخیم‌تر شدن وضعیت اقتصادی به ویژه در حوزه تورم و رشد اقتصادی در دیگر نقاط به کمک دلار آمده و تقاضا را برای خرید اسکناس سبز افزایش داده است. امریکا احتمالا به نخستین کشوری در بین اقتصادهای پیشرفته تبدیل خواهد شد که بانک مرکزی آن نرخ بهره را افزایش می‌دهد. در حالی که مدیران بانک‌های مرکزی اروپا و ژاپن کماکان سیگنال مثبتی از احتمال افزایش نرخ بهره مخابره نمی‌کنند این مساله ممکن است در امریکا تا پایان همین امسال (کمتر از دو ماه دیگر) رخ دهد. 

با وجود عبور متوسط تورم کشورهای عضو منطقه یورو از چهار درصد در ماه اکتبر، رییس بانک مرکزی اروپا تلویحا احتمال افزایش نرخ بهره در سطح منطقه یورو را رد کرده است. کریستین لاگارد با بیان اینکه چشم‌انداز تورمی کوتاه‌مدت و میان مدت در منطقه یورو در وضعیت نامناسبی قرار دارد، گفته است احتمال افزایش نرخ بهره در سال آینده اگر چه غیرممکن نیست اما بسیار بعید است. نرخ بهره منطقه یورو اکنون در قعر تاریخی منفی ۰.۲۵ تا منفی ۰.۵ درصدی قرار دارد.

پس از چندین ماه کشمکش، لایحه حمایتی عظیم یک تریلیون دلاری امریکا با هدف تقویت سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های این کشور با امضای جو بایدن- رییس‌جمهور این کشور- به قانون تبدیل شد. با این لایحه انتظار می‌رود رشد اقتصادی امریکا تقویت شود و این در حالی است که در اردوگاه رقیب دلار یعنی یورو، کریستین لاگارد- رییس بانک مرکزی اروپا- با رد درخواست‌ها برای افزایش نرخ بهره از قعر تاریخی فعلی گفته است که بازارهای مالی از نظر وی هنوز آمادگی چنین چیزی را ندارند.افزایش تورم در اقتصادهای بزرگ اروپایی خبر خوبی برای ارز واحد اروپایی نخواهد بود. نرخ تورم آلمان در ماه اکتبر باز هم بالای نرخ هدف‌گذاری شده دو درصدی باقی مانده و طبق اعلام مرکز آمار این کشور، متوسط بهای مصرف‌کننده مثبت ۴.۵ درصد بوده که ۰.۴ درصد بیشتر از رقم ثبت شده ماه قبل و ۰.۲ درصد بیشتر از انتظارات فعالان اقتصادی بوده است. این نرخ تورم، بالاترین تورم ثبت شده در ۲۸ سال اخیر در این کشور محسوب می‌شود.همزمان با افزایش درآمدهای مالیاتی و کاهش کمک‌های دولتی به کسب و کارها برای جبران خسارات ناشی از کرونا که میزان مخارج دولت امریکا را به‌شدت کاهش داده است، وزارت خزانه داری امریکا با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد کسری بودجه این کشور در ماه اکتبر به ۱۶۵ میلیارد دلار رسیده که این رقم، ۱۱۹ میلیارد دلار کمتر از رقم ثبت شده در مدت مشابه سال قبل بوده است. کاهش کسری بودجه به ویژه در شرایطی که تورم وضعیت مناسبی ندارد خبر خوبی محسوب می‌شود. 

مشکل کارفرمایان امریکایی در متقاعد کردن نیروهایشان برای بازگشت به سر کار، رفته رفته در حال جدی‌تر شدن است: تنها در ماه سپتامبر بیش از چهار میلیون و ۴۰۰ هزار امریکایی به‌طور داوطلبانه از سمت خود استعفا داده‌اند که این رقم رکورد جدیدی از زمان ثبت این آمار از سال ۲۰۰۰ میلادی تاکنون محسوب می‌شود. این استعفاها که بیشتر در بخش‌های تفریح و سرگرمی، تولید و مراقبت‌های درمانی بوده، هم به دلیل یافتن شغل بهتر و هم به دلیل دریافت مزایای بیکاری بوده است. وضعیت کرونا در اروپا نسبت به بیشتر کشورهای جهان وخیم‌تر است و همین مساله نیز باعث افزایش فشار روی یورو مقابل دلار شده است. طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، شمار مبتلایان روزانه در تمامی مناطق جهان به جز اروپا سیر نزولی خود را حفظ کرده است. میزان قربانیان کرونا به ویژه در بین اقتصادهای بزرگ نظیر انگلیس مجددا رو به افزایش است. از سوی دیگر کمیسیون اروپا اعلام کرد انتظار دارد متوسط رشد اقتصادی امسال کشورهای عضو اتحادیه اروپا معادل پنج درصد باشد. افزایش تورم تقاضا برای دلار را افزایش داده است. رییس‌جمهور امریکا در واکنش به رسیدن نرخ تورم به بالاترین سطح ۳۰ سال اخیر گفت: تورم دارد به قدرت خرید شهروندان ما آسیب می‌زند اما با یک تورم ساختاری مواجه نیستیم بلکه این قیمت‌های انرژی هستند که باعث چنین وضعی شده‌اند. وی با بیان اینکه مهار تورم را اولویت اصلی خود می‌داند، گفت: هم با شورای اقتصاددانان ملی و هم با بانک مرکزی صحبت کردم و از آنها خواستم جلوی روند افزایشی در این بخش را بگیرند. ماریو هدیجیاکاروس - استراتژیست ارشد ارزی در موسسه بروکریج ایکس‌ام - گفت: برای معامله‌گران بازار ارز رویکرد فعلی بانک مرکزی اروپا قابل درک نیست و این در بلندمدت به ضرر یورو تمام خواهد شد. انتظارات تورمی بازار با سرعت زیادی رو به افزایش است اما بانک مرکزی اروپا کماکان نه حاضر به توقف برنامه خرید اوراق قرضه شده و نه نرخ بهره را افزایش داده است. با این حال فکر می‌کنم به زودی مجبور به این کار شوند.