افت میانه سرعت اینترنت در ایران
جدیدترین بررسی سرعت اینترنت در جهان و ایران
سایت اسپیدتست در بهروزترین آماری که در خصوص سرعت اینترنت در جهان ارایه کرده، نشان میدهد میانگین سرعت اینترنت ثابت ایران در ماه «ژوئن» کاهش داشته است. میانه سرعت دانلود اینترنت موبایل در ایران در ماه ژوئن سال جاری، ۲۷.۱۷ مگابیتبرثانیه و میانه سرعت آپلود ۹.۶۵ مگابیتبرثانیه است که رتبه ایران را به ۷۲ از میان ۱۳۹ کشور رسانده است، در حالی که در ماه مه، اینترنت موبایل ایران در جایگاه 71 قرار داشت. همچنین در حوزه اینترنت ثابت نیز میانه سرعت دانلود در ایران، ۱۰.۲۳ مگابیتبرثانیه و میانه سرعت آپلود ۱.۶۱ مگابیتبرثانیه است که رتبه ایران را به ۱۴۵ از میان ۱۸۲ کشور میرساند، این درحالی است که در مه۲۰۲۲، میانه سرعت دانلود اینترنت ثارت در ایران، ۱۰.۳۴ مگابیتبرثانیه و میانه سرعت آپلود ۱.۶۵ مگابیتبرثانیه بود و ایران در رتبه ۱۴۱ قرار داشت. سرعت اینترنت یکی از فاکتورهای کیفی خدمات اینترنتی محسوب میشود و البته این روزها به یکی از مهمترین دغدغههای کاربران اینترنتی تبدیل شده است. وبسایت Speedtest شاخصهای جهانی اینترنت را در کشورها بررسی میکند و مشاهده آمار این وبسایت میتواند نشان دهد که اینترنت در یک ماه گذشته در ایران به چه صورت بوده است. طبق آخرین آمار منتشرشده در اسپیدتست، تا ماه ژوئن سال ۲۰۲۲، میانه جهانی سرعت دانلود اینترنت موبایل، ۳۱.۰۱ مگابیتبرثانیه و میانه جهانی سرعت آپلود اینترنت موبایل، ۸.۶۶ مگابیتبرثانیه و تاخیر ۲۹ میلیثانیه است. در حوزه اینترنت ثابت نیز میانه جهانی سرعت دانلود، ۲۸.۵۶ مگابیتبرثانیه و میانه جهانی سرعت آپلود ۲۸.۵۶ مگابیتبرثانیه و تاخیر ۱۰ میلیثانیه است. این در حالی است که در ماه مه سال ۲۰۲۲ میانه جهانی سرعت دانلود اینترنت موبایل ۳۰.۳۷ مگابیتبرثانیه و میانه جهانی سرعت آپلود اینترنت موبایل ۸.۶۰ مگابیتبرثانیه بود. در حوزه اینترنت ثابت نیز میانه جهانی سرعت دانلود، ۶۴.۷۰ مگابیتبرثانیه و میانه جهانی سرعت آپلود ۲۷.۷۴ مگابیتبرثانیه و تاخیر ۱۰ میلیثانیه بود. رتبه یک تا پنج اینترنت موبایل در جهان در ماه ژوئن ۲۰۲۲، به ترتیب به نروژ (۱۲۶.۹۶ مگابیتبرثانیه)، امارات متحده عربی (۱۲۰.۳۷ مگابیتبرثانیه)، بلغارستان (۱۱۰.۶۱ مگابیتبرثانیه)، کره جنوبی (۱۰۷.۴۳ مگابیتبرثانیه) و قطر (۱۰۴.۸۲ مگابیتبرثانیه) تعلق دارد. همچنین رتبه یک تا پنج اینترنت پهنباند ثابت در جهان، به ترتیب به شیلی (۲۱۳.۷۳ مگابیتبرثانیه)، سنگاپور (۲۰۳.۶۱ مگابیتبرثانیه)، چین (۱۸۸.۰۳ مگابیتبرثانیه)، تایلند (۱۸۷.۸۲ مگابیتبرثانیه) و هنگکنگ (۱۷۵.۹۳ مگابیتبرثانیه) تعلق دارد.
جایگاه سرعت اینترنت در ایران
در حال حاضر میانه سرعت دانلود اینترنت موبایل در ایران ۲۷.۱۷ مگابیتبرثانیه و میانه سرعت آپلود اینترنت موبایل، ۹.۶۵ مگابیتبرثانیه و تاخیر ۳۰ میلیثانیه است که رتبه ایران را به ۷۲ از میان ۱۳۹ کشور رسانده است. این در حالی است که در ماه مهسال جاری، میانه سرعت دانلود اینترنت موبایل در ایران ۲۶.۱۰ مگابیتبرثانیه و میانه سرعت آپلود اینترنت موبایل، ۹.۵۹ مگابیتبرثانیه و تاخیر ۳۱ میلیثانیه بود که رتبه ایران را به ۷۱ از میان ۱۴۱ کشور رسانده بود. طبق این آمار، اینترنت موبایل ایران در حال حاضر از لائوس و بوسنی هرزگوین سریعتر و از پاپوا گینه نو و کوزوو کندتر است.
در حوزه اینترنت ثابت نیز میانه سرعت دانلود در ایران، ۱۰.۲۳ مگابیتبرثانیه و میانه سرعت آپلود ۱.۶۱ مگابیتبرثانیه و تاخیر، ۲۹ میلیثانیه است که رتبه ایران را به ۱۴۵ از میان ۱۸۲ کشور میرساند. این درحالی است که در می۲۰۲۲، در حوزه اینترنت ثابت، میانه سرعت دانلود در ایران، ۱۰.۳۴ مگابیتبرثانیه و میانه سرعت آپلود ۱.۶۵ مگابیتبرثانیه و تاخیر ۲۹ میلیثانیه بود و ایران در رتبه ۱۴۱ از میان ۱۸۲ کشور قرار داشت. همچنین طبق این آمار، اینترنت ثابت ایران در حال حاضر از اوگاندا و پاپوا گینه نو سریعتر و از نیجریه و تانزانیا کندتر است.
مقایسه سرعت اینترنت ایران نسبت به سال گذشته
این وبسایت، برای سنجش رتبه و کیفیت اینترنت در کشورهای جهان، از ۲ شاخص میانه Median و میانگین Mean استفاده میکند. شاخص «میانگین» همان حد متوسطی است که از یک گروه درنظر میگیرند، اما «میانه» نقطه وسط دادههای آماری است. البته تا پیش از این، میانگین سرعت در این وبسایت مورد استفاده قرار میگرفت، اما از این پس رتبهبندیها بر اساس میانه سرعت است تا سرعتهایی را که کاربر احتمالاً تجربه میکند، به بهترین شکل منعکس کند. البته وبسایت اسپیدتست اعلام کرده تا فوریه ۲۰۲۳، همچنان سرعت اینترنت کشورها بر اساس میانگین را هم نشان میدهد. طبق این آمار، بر اساس شاخص «میانگین»، در ماه ژوئن ۲۰۲۲، سرعت اینترنت ثابت با ۸ پله افت به رتبه ۱۴۷ و اینترنت سیار با ۲ پله ارتقا به جایگاه ۷۴ رسیده است. یانگین» سرعت دانلود اینترنت ثابت اکنون ۲۲.۹۱ مگابیت بر ثانیه، سرعت آپلود ۱۴.۲۲مگابیت بر ثانیه و میزان تأخیر (latency) ۴۱ میلیثانیه است. همچنین میانگین سرعت اینترنت سیار ایران در زمان مشابه سال گذشته، ۷۸ بوده و اکنون به ۷۴ و سرعت دانلود نیز از ۳۱٫۶ به ۳۹٫۵۱ رسیده است. میانگین سرعت اینترنت ثابت نیز از ۱۳۳ در تیرماه گذشته اکنون به جایگاه ۱۴۷ و سرعت دانلود از ۲۲٫۲ به ۲۲٫۹۱ رسیده است. همچنین «میانه» سرعت اینترنت سیار ایران نسبت به زمان مشابه در سال ۱۴۰۰ از جایگاه ۷۷ با پنج پله ارتقا به ۷۲ و سرعت دانلود از ۲۱٫۴۴ به ۲۷٫۱۷ رسیده است. البته وضعیت اینترنت ثابت، پیشرفتی نداشته و از رتبه ۱۳۷ اکنون به رتبه ۱۴۵ رسیده است. سرعت دانلود اینترنت ثابت، تیر سال گذشته ۹٫۷۹ و اکنون ۱۰٫۲۳ است. در ماههای گذشته، تجربه کاربری استفاده از اینترنت، کندی و کیفیت پایین را به همراه داشته، هرچند عیسی زارعپور -وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- بارها عنوان کرده که علت این مشکلات اینترنتی، ناشی از عدم توسعه اینترنت ثابت کشور در سالهای گذشته است، حال آنکه به گفته او طبق آخرین رتبهبندی جهانی سایت اسپیدتست، بر اساس شاخص میانه، سرعت اینترنت ثابت ۱۰ درصد و اینترنت سیار ۲۰ درصد نسبت به شهریور سال گذشته افزایش پیدا کرده است. در عین حال، زارعپور به تازگی درباره افت کیفیت و سرعت اینترنت اظهار کرد: سرعت اینترنت به عوامل مختلفی مربوط است. از تلفن همراه کاربر و مودم مصرفی وی گرفته تا سایتهای BTS، شبکه انتقال مخابرات و شبکه زیرساخت، همگی روی سرعت اینترنت تاثیرگذار هستند. بخشی از این مجموعه عوامل مانند تامین ارتباطات بینالملل و افزایش کیفیت شبکه در اختیار ما قرار دارد. عدهای شبهه وارد میکنند که دولت سیزدهم در واردات پهنای باند محدودیت ایجاد کرده است، اما باید بگویم در حال حاضر ما مشکلی در تامین اینترنت مورد نیاز کشور نداریم. وی همچنین با بیان اینکه در یک سال گذشته کیفیت اینترنت کاهش پیدا نکرده است، گفت: دولت سیزدهم فناوری اطلاعات را یک فرصت میبیند. شاهراههای جدید فیبرنوری هستند. زیرساخت توسعه در همه بخشها، ایجاد یک شبکه ارتباطی پرسرعت و با کیفیت است، کسی که برنامه دارد تا فیبرنوری را در خانه مردم ببرد هیچوقت به دنبال این نیست که سرعت اینترنت را کم کند.