نقدینگی راه نجات بورس
سارا فلاح
یکی از مهمترین اتفاقات هفته گذشته در بورس ورود بعضی از محصولات خودروییها به بورس کالا بود. اتفاقی که هم برای خودروسازان مثبت و خوب است و از سوی دیگر کلیت اقتصاد کشور را به سمت شفافسازی و حذف رانتها میبرد. این خبر تا حدود زیادی فشار فروش را در بازار گرفت. دومین موضوع مهم در این هفته صورت مالی صندوق تثبیت بازار بود. این صورت مالی نشان داد که صندوق توانسته در سالهای 99 و 1400 سود خوبی بسازد. این سودسازی دو نکته را مشخص میکند نخست، سود کردن یعنی در پایین خریدن و در بالا فروختن. در نتیجه انتظاری که از صندوق تثبیت میرفت به خوبی اجرا شده است. یعنی صندوق در روزهای منفی خریده و در روزهای مثبت فروخته است. اما نکتهای که ذهن را درگیر میکند این است که در کجای این افتها خرید انجام شده است؟
از صندوق تثبیت بازار انتظار میرود که روزهای اول سقوط خرید کند تا حدودی جلوی ریزش را بگیرد. حداقل زهر فروشندگان و ترس غالب بر بازار را از بین ببرد تا پشت آن دست حقوقیهای بزرگ خرید کنند و کمکم جو مثبت برگردد تا حقیقیها هم تصمیم به خرید بگیرند. اما برای این سود ساخته شده این شبهه به وجود آمده که صندوق در روزهای انتهایی و در کف بازار خرید را انجام داده است. نه روزهای ابتدایی که جلوی این حد از ریزش را بگیرد. البته برای فهمیدن این مساله نیاز به دسترسی به اطلاعات بیشتر است. اما چیزی که درحال حاضر هم دیده میشود این است که صندوق تثبیت بازار هنوز دست به عمل نشده و حمایتی برای تعادل بازار انجام نمیدهد. در حالی که اساسا یکی از اهداف تشکیل این صندوق حمایت از بازار در روزهای منفی و نزولی است.
راهحل خروج از این بحران فقط نقدینگی است. چون اکثر سهمها در بازار به نقاط ارزنده رسیدهاند و P/E بازار در محدوده جذابی برای خرید است. در نتیجه مشکل در قیمتها نیست بلکه عدم نقدینگی بزرگترین چالشهای بورس است. در این هفته شاهد بودیم که ارزش معاملات خرد سهام به زیر دو همت رسید که نشان از بحرانزدگی بازار دارد. یکی از مهمترین اخبار هفته آینده دور جدید مذاکرات است که به بعد از تاسوعا و عاشورا موکول شده است. بر همین اساس صنایع برجامی میتوانند تحت تاثیر این خبر قرار بگیرند. در روزهای پایانی این هفته نیز فشار فروش کاهش یافت و این موضوع را میتوان در روند معاملات و ارزش صفهای خرید دید که فروشندهها عقبنشینی کردهاند. هفته آینده هم به واسطه تعطیلی تنها ۳ روز کاری داریم و احتمالا هفته کم حجم و متعادلی را پیش رو خواهیم داشت.
کلا در شاخص کل نزولی است. اما همانطور که هفته پیش گفتیم نشانهایی از اصلاح روبه بالا در روند نزولی دیده میشود. قیمت به کف کانال نزولی کوتاهمدت برخورد کرد و به آن واکنش نشان داده است. آراسای موفق شد خودش را به بالای سطح ۳۰ برساند که این نشان از کم شدن فشار فروشندگان دارد. از نظر ایچیموکو هم ابر آینده قرمز رنگ است. قیمت زیر تنکانسن و تنکانسن هم زیر کیجونسن قرار دارد که همگی اینها نشان از روند غالب نزولی دارند. اما در حال حاضر یک مقدار فاصله بین قیمت و کیجونسن بیشتر شده است. انتظار داریم که قیمت یه اصلاح جزیی رو به بالا تا محدوده 1450 هزار تا 1470 هزار واحد داشته باشد. در شاخص هموزن هم وضعیت به همین ترتیب است. روند غالب نزولی بوده ولی نشانههایی از اصلاح کوتاهمدت دیده میشود. هم امافای و هم آراسای توانستند خودشان را به بالای محدوده اشباع فروش برسانند. اگر از سیستم معاملاتی ایچیموکو کمک بگیریم میبینیم که قیمت فاصله زیادی با تنکانسن دارد. بنابراین اصلاح جزیی در این شاخص هم دور از انتظار نیست و احتمالا تا محدوده 400 هزار واحد رشد کوتاهی را خواهد داشت.