راهاندازی سامانه مظنههای خرید و فروش ارز توافقی
گروه بانک و بیمه | محسن شمشیری |
روز چهارشنبه، ۲۳ شهریورماه 1401 قیمت دلار در بازار آزاد به 31150 تومان رسید و با اعلام هر اونس طلا به نرخ 1706 دلار، قیمت سکه کاهش یافت و 14 میلیون و 270 هزار تومان معامله شد. قیمت طلای 18عیار هر گرم یک میلیون و 335 هزار تومان، قیمت سکه تمامبهار آزادی طرح قدیم 13 میلیون و 800 هزار تومان و قیمت سکه تمامبهار آزادی طرح جدید نیز 14 میلیون و 270 هزار تومان است.قیمت نیمسکه بهار آزادی 8 میلیون و 200 هزار تومان، ربع سکه بهار آزادی 5 میلیون و 250 هزار تومان و سکه یکگرمی 3 میلیون و 100 هزار تومان تعیین شده است و به فروش میرسد.هر مثقال طلا در بازار داخلی، 5 میلیون و 785 هزار تومان ارزشگذاری شده است؛ ضمن اینکه قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی 1706 دلار است.هر دلار در صرافیهای بانکی با ۱۰۱ تومان افزایش قیمت نسبت به روز گذشته با نرخ ۲۸ هزار و ۷۴۳ تومان به فروش رسید.هر یورو نیز در صرافیهای بانکی بدون تغییر قیمت نسبت به روز گذشته با نرخ ۲۸ هزار و۷۴۳ تومان معامله شد.قیمت خرید هر دلار توسط صرافیهای بانکی ۲۸ هزار و ۴۵۷ تومان و نرخ خرید هر یورو نیز ۲۸ هزار و ۴۵۷ تومان اعلام شد.علاوه بر این، قیمت خرید دلار در بازار متشکل ارزی ۲۸ هزار و ۲۱۴ تومان و نرخ فروش آن ۲۸ هزار و ۴۷۰ تومان بود، این در حالی است که نرخ خرید یورو در این بازار ۲۸ هزار و ۲۱۶ تومان و نرخ فروش آن نیز ۲۸ هزار و ۴۷۳ تومان اعلام شد.همچنین در سامانه نیما در معاملات، حواله یورو به قیمت ۲۷ هزار و ۷۲ تومان فروخته و حواله دلار به بهای ۲۷ هزار و ۶۹ تومان معامله شد.بازار متشکل معاملات ارز ایران با افزودن سامانه مربوط به جدول عمق بازار به وب سایت و سامانه معاملات این شرکت علاوه بر افزایش شفافیت بازار، امکان تحلیل بیشتر را برای عموم مردم، فعالان و معامله گران بازار ارز فراهم کرد.عموم مردم و فعالان بازار ارز میتوانند از این پس علاوه بر حجم معاملات، میانگین موزون نرخها، نرخ پایانی روز قبل و درصد تغییر نسبت به نرخ پایانی روز قبل، ۱۰ مظنه خرید و فروش ارز توافقی دلار و یورو را از طریق وب سایت این مجموعه به آدرس WWW.ICE.IR مشاهده کنند.طبق اطلاعیه بازار متشکل معاملات ارز ایران، از تاریخ ۲۴ شهریور ۱۴۰۱ مظنههای قیمتی ۱۰ سفارش خرید و فروش ارزهای دلار و یورو توافقی به نمایش عموم در آمده است.
مشاهده واقعیت بازار ارز در لحظه
مردم از این پس با مشاهده واقعیت بازار در لحظه، میتوانند به جای کانالهای غیررسمی جهت کسب اطلاعات قیمت دلار و یورو، با مراجعه به وب سایت بازار متشکل ارزی از وضعیت قیمت دلار و یورو توافقی آگاه شوند و تصمیمهای واقعیتر و صحیحتری بگیرند.نرخ اعلامی بازار متشکل معاملات ارز ایران، نرخ بین بانکی و بین صرافی است و توسط اعضای این بازار کشف نرخ انجام میشود. عموم مردم در کشف نرخ و معاملات ارز بازار متشکل ارزی حضور ندارند؛ اما در زمان مراجعه به صرافی میتوانند ارز مورد نیاز خود را با حداکثر یک درصد بالاتر از نرخ کشف شده روی تابلوی معاملات بازار متشکل معاملات ارز ایران دریافت کنند.
اعطای API به مجموعههای مجوزدار
مجموعههای پردازش اطلاعات مالی مجوزدار از بانک مرکزی و سازمان بورس و اوراق بهادار میتوانند با ارایه درخواست رسمی، اطلاعات تابلوی بازار متشکل معاملات ارز ایران را در قالب API یا وب سرویس دریافت کنند.بانکها، شرکتهای ارایهدهنده خدمات پرداخت (PSP) و ... نیز میتوانند این دسترسی را جهت دریافت اطلاعات تابلوی معاملات بازار داشته باشند.
مزیتهای مشاهده عمق بازار
عمق بازار و مظنههای خرید و فروش، ابزاری حرفهای برای رصد دقیق بازارهای مالی به شمار میرود. معامله گران بازار متشکل ارز ایران با مشاهده عمق مظنهها با آگاهی بیشتری از میزان عرضه و تقاضا سفارشگذاری خواهند کرد. با این ابزار، قیمتها تحلیل پذیرتر و دستکاری قیمتها سختتر میشود. همچنین، عمق مظنههای بازار، میتواند به سرمایهگذاران و معاملهگران برای اطلاع از بهترین قیمتهای خرید و فروش و بیشترین حجم سفارشات و در نتیجه تصمیمگیری بهتر برای معاملات روزانه در بازار ارز توافقی دلار و یورو کمک کند.
فعالیت شبکه صرافیهای مجاز و شعب ارزی کشیک بانکها در روزهای تعطیل
فعالیت شبکه صرافیهای مجاز در روزهای جمعه و شنبه 25 و 26 شهریورماه با اولویت ارایه خدمات ارز اربعین به زوار حسینی استمرار دارد. همچنین شعب ارزی کشیک بانکهای ارایهدهنده ارز اربعین در ایام تعطیل و غیرتعطیل تا ساعت 18 روز شنبه 26 شهریورماه نسبت به فروش ارز به زائرین حسینی اقدام میکنند. بانک مرکزی در بخشنامهای به کلیه شعب ارزی کشیک بانکهای ارایهدهنده ارز اربعین اعلام کرد در ایام تعطیل و غیرتعطیل تا ساعت 18 روز شنبه 26 شهریورماه نسبت به فروش ارز به زائرین حسینی اقدام کنند. همچنین تمامی شرکتهای صرافی مجاز با توجه به فعال بودن بازار متشکل معاملات ارز ایران در روزهای تعطیل جمعه و شنبه (25 و 26 شهریورماه 1401) جهت تسهیل امر خدمات به ویژه زائرین اربعین حسینی نسبت به ارایه خدمات ارزی با اولویت فروش ارز اربعین فعال خواهند بود.بر این اساس بانکهای عامل موظف شدهاند فهرست شعب ارزی کشیک خود را از طریق پایگاه اطلاعرسانی خود اعلام کنند.
26 میلیارد دلار تأمین ارز برای واردات از ابتدای سال تا پایان مرداد
رییس کل بانک مرکزی درخصوص تأمین ارز برای واردات کشور به صورت حواله گفت: از ابتدای سال 1401 تا پایان مرداد ماه، حدود ۲۶ میلیارد دلار تأمین ارز برای واردات رسمی کشور به شکل حواله انجام شده است که این میزان نسبت به مدت دوره مشابه سال گذشته که حدود 19 میلیارد دلار بوده است؛ تقریباً هفت میلیارد دلار بیشتر شده است.صالحآبادی در خصوص شرایط حوالههای ارزی عنوان کرد: در حال حاضر و در زمینه حواله ارزی شرایط ما به گونهای است که حجم عرضه ارز به مراتب بیش از تقاضای آن است و ما در روزهای مختلفی شاهد این نکته هستیم که در بازار عرضههای زیادی اتفاق میافتد و در همان حال تقاضایی در بخش حواله ارزی نداریم. رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه از روزهای آینده به صورت شفاف میزان عرضه و تقاضای ارز در بازار نیما به صورت رسمی اعلام میشود، عنوان کرد: با اعلام این مهم به صورت روزانه همه فعالان اقتصادی در جریان عرضه و تقاضای حواله رسمی ارز کشور قرار خواهند گرفت.علاوه بر این در حوزه اسکناس نیز وضعیت عرضهها بسیار خوب است وخوشبختانه از ابتدای سال تاکنون حدود یک میلیارد دلار به شکل اسکناس ارزی در بازار متشکل ارزی و بازار توافقی معامله ارز صورت گرفته و صادرکنندگان ارز خود را در قالب حواله و اسکناس ارزی به سامانهها ارایه میکنند و در این زمینه نیز وضعیت عرضهها بسیار مطلوب است.رییس شورای پول و اعتبار در پایان در خصوص انتشار میزان معاملات و عرضه و تقاضا در بازار متشکل ارزی و معاملات ارزی توافقی گفت: در زمینه معاملات توافقی ارز که از ماههای گذشته میان صرافیها آغاز شده است؛ خوشبختانه حجم معاملات توافقی بازار ارز بهطور قابل توجهی افزایش پیدا کرده و عمق این بازار افزایش قابل توجهی یافته است و نیازهای اسکناسی خدماتی مورد نیاز مردم بهطور کامل تأمین میشود. لذا مقرر شده است میزان معاملات و عرضه و تقاضا و قیمتها به صورت شفاف در سایت بازار متشکل ارز ایران از ۲۳ شهریور ماه اعلام شود.
از افزایش انگیزه عرضه تا کاهش نگهداری دلارهای خانگی
دبیر کانون صرافان گفت: با راهاندازی ارز توافقی شاهد حجم بسیار بالای ورود ارز به سامانه سنا و صرافیها توسط فروشندگان ارز و صادرکنندگان بودیم و ممنوعیت خرید و فروش ارز و سکه خارج از شبکه بانکی سبب شد تا نگرانیها برای نگهداری ارز توسط مردم و تبدیل ریال به ارز از بین برود.کامران سلطانیزاده، دبیر کانون صرافان اظهار کرد: یکی از تصمیمات خوبی که بانک مرکزی در نتیجه برگزاری جلسات تخصصی و کارشناسی با نمایندگان بخش خصوصی صرافیها و کانون صرافان، کارشناسان اقتصادی و فعالان بازار گرفت، ارایه مجوز برای عرضه و فروش ارز توافقی در صرافیهای سراسر کشور و با قیمت توافقی بود.به گفته سلطانیزاده تا پیش از این برای صادرکنندگان جذابیتی در عرضه ارز در بازار رسمی وجود نداشت و صادرکنندگان به دلیل اختلاف قیمت زیاد ارز بین بازار رسمی و غیررسمی در عرضه ارز حاصل از صادرات خود در سامانههای رسمی با مشکلاتی مواجه بودند. همچنین هموطنانی که برای فروش ارز خود به صرافیها مراجعه میکردند به دلیل قیمت نامناسب ابلاغ شده به صرافیها به سمت فروش ارز خود به صرافیها ترغیب نمیشدند که این مسائل مشکلات زیادی را در مدیریت بازار ارز و عرضه و تقاضای ارز به وجود آورده بود.با این تصمیم و تعدیل قیمت اعلام شده در ارز توافقی حجم بسیار بالای ورود ارز به سامانه سنا و صرافیها را توسط فروشندگان ارز و صادرکنندگان داشتیم و همچنین شرایط برای فروش ارز با قیمت توافقی به کسانی که ارز نیاز داشتند با سقف ۲۰۰۰ دلار برای هر کد ملی مهیا شد.سلطانیزاده همچنین به این نکته تاکید کرد که هموطنان طبق جدول ابلاغی بانک مرکزی و در ۲۳ مورد اعلام شده با ارایه مدارک و مستندات علاوه بر دریافت ارز توافقی با کارت ملی در مواردی مثل دانشجویی، خدمات درمانی، ترانزیت، حقوق کارمندان خارج از کشور و بقیه موارد میتوانند نسبت به دریافت ارز توافقی بیشتر از سقف تعیین شده اقدام کنند.
چرا انگیزه نگهداری ارزهای خانگی کاهش یافت؟
به گفته سلطانیزاده ممنوعیت خرید و فروش ارز و سکه خارج از شبکه بانکی سبب شد تا نگرانیها برای نگهداری ارز توسط مردم و تبدیل ریال به ارز از بین برود. با اجرای قانون ممنوعیت معاملات سکه و ارز خارج از شبکه بانکی و صرافیها فرد دارنده ارز و سکه باید اسناد نحوه مالکیت ارز و سکه را ارایه کندکه این امر فقط با مراجعه به بازار رسمی امکان دارد. دبیر کانون صرافان با اشاره به اینکه نگهداری ارز باعث خارج شدن ارز از چرخه فعالیتهای تولیدی و نیاز کشور میشود، افزود: وجود قانون برای مدیریت فضای ارز و جلوگیری از تبدیل ریال به ارز برای کنز و نگهداری ارز مساله بسیار درستی است زیرا نگهداری ارز بهطور گسترده و قاچاق آن موجب بینظمی و نوسانات در سیستم اقتصادی میشود. وی با تاکید بر اینکه دولت برای اینکه بتواند به راحتی قیمتهای رسمی را کنترل کند تلاش به حمایت از فضای رسمی کشور میکند ادامه داد: با اجرای این قانون مردم برای خرید و فروش ارز باید به بازار رسمی مراجعه کنند و این کار موجب تقویت بازار رسمی میشود که در نهایت امکان ایجاد ثبات و مدیریت بازار برای دولت فراهم میشود.
راهکار مقابله با معاملات فردایی در بازار ارز
سلطانیزاده در رابطه با معاملات فردایی در بازار ارز اظهار کرد: بخش عمدهای از معاملات فردایی به صورت کاذب و در فضای مجازی اتفاق میافتد و در این معاملات، ارز به صورت کاغذی و با حجم کاذب و صوری مبادله میشود که در نهایت مابهالتفاوت معامله به صورت تهاتری تسویه میشود اما اثر روانی این معاملات اثرات منفی را برای بازار به همراه دارد که نیازمند کنترل و جلوگیری از این معاملات توسط دولت هستیم تا احتمال سوءاستفاده از این فضا در بر هم زدن فعالیت بازار از بین برود. وی با اشاره به اینکه معاملات فردایی بیشتر در فاصله بین تعطیلی بازار رسمی و در ساعاتی که معاملات رسمی صورت نمیگیرد تا شروع به کار آن در روز بعد صورت میگیرد یکی از راهکارهای حذف معاملات فردایی را افزایش زمان فعالیت معاملات رسمی و صرافیهای مجاز دانست و افزود: این اقدام با فعالسازی معاملات رسمی به صورت آنلاین و در تمام ساعات شبانه روز عملی میشود و با این راهکار میتوانیم معاملات فردایی را تا حد زیادی از بین ببریم.