پرواز قیمت مسکن با سوخت دلار/ نرخ دلار قیمت هر متر مسکن را تا ۲۰ میلیون تومان بالا برد
گروه راه و شهرسازی| در حالی که بر اساس آمارهای رسمی، متوسط قیمت اسمی هر متر مربع مسکن در شهر تهران طی ماههای آبان و آذر سال جاری حدود 4 میلیون تومان افزایش یافته است، عبدالله اوتادی، عضو هیاتمدیره اتحادیه مشاوران املاک تهران اعلام کرده با افزایش قیمت دلار در دو ماه اخیر قیمت مسکن در هر متر تا 20 میلیون تومان هم افزایش پیدا کرد.
به گزارش «تعادل»، طی ماههای آبان و آذر سال جاری، نرخ دلار از حدود 32 هزار تومان به بالای 40 هزار تومان رسید. همزمان متوسط قیمت اسمی هر متر مربع مسکن در شهر تهران از 43 میلیون و 700 هزار تومان در پایان مهرماه به بالای 48 میلیون تومان در پایان آذر ماه جهش کرد. اگر چه بر اساس آمارهای رسمی، حدود 60 درصد از معاملات ملک طی دو ماهه یاد شده در معامله آپارتمانهای کوچک، قدیمی و ارزان قیمت واقع در مناطق مرکزی و جنوبی شهر تهران متمرکز شد، اما قیمت املاک مناطق شمالی تهران از جمله متوسط قیمت هر متر مسکن در منطقه یک پایتخت به 100 میلیون تومان رسید.
در این حال، اگر چه در آمارهای کلی و میانگینها ردی از اظهارات تازه عضو هیاتمدیره اتحادیه املاک نمیتوان یافت، اما بیگمان، جهشهای 20 میلیون تومانی، دستکم در قیمتهای پیشنهادی از سوی مالکان آپارتمانهای واقع در مناطق شمالی پایتخت بروز و ظهور یافته است.
به گفته اوتادی، وقتی بانکها با بدهی قابل توجهی مواجه هستند و عمده دارایی آنها در بازار ملک انباشت شده؛ افزایش قیمت مسکن میتواند تراز بانکها را بالا ببرد و جلوی ورشکستگی آنها را بگیرد.
او در گفتوگو با ایلنا درباره وضعیت بازار مسکن و میزان افزایش قیمت مسکن با افزایش قیمت دلار در دو ماه گذشته اظهار کرد: معاملات خرید و فروش مسکن بسیار ضعیف بوده و اغلب همین معاملات اندک متعلق به تبدیل به احسن است، یعنی افراد برای خرید مسکن جدید باید نسبت به فروش ملک خود اقدام کند.
وی با بیان اینکه معاملات خرید مسکن اولی به ندرت انجام میشود، گفت: میزان معاملات خرید اولی مسکن کمتر از 10 درصد است و محدود به برخی از مناطق تهران میشود.
عضو هیاتمدیره اتحادیه مشاوران املاک تهران تاکید کرد: با کوچکترین تکانی در بازار ارز فروشندگان معاملات را لغو میکنند و در همان روز قیمت را افزایش میدهند بهطوری که دلار بالای 40 هزار تومان در همین یک ماه گذشته قیمت مسکن در هر متر مربع در مناطق مختلف تهران را از 5 میلیون تا 20 میلیون تومان افزایش داد اما وقتی قیمت دلار عقبنشینی کرد قیمت ملک پایین نیامد.
اوتادی درباره مبنای افزایش قیمت سریع مسکن و اعلام مرکز آمار مبنی بر عبور قیمت متوسط مسکن از 50 میلیون تومان در هر متر مربع ادامه داد: همین موضوع بازار ارز در قیمت مسکن بسیار اثرگذار است اما باید توجه داشت که عمده املاک در تهران و در کشور متعلق به بانکها و بخشهای مختلف دولت است. وقتی بانکها با بدهی قابل توجهی مواجه هستند و عمده دارایی آنها در بازار ملک انباشت شده؛ افزایش قیمت مسکن میتواند تراز بانکها را بالا ببرد و جلوی ورشکستگی آنها را بگیرد از این رو بانک مرکزی به افزایش قیمت مسکن و ملک دامن میزند.
وی افزود: از دیگر عوامل موثر در افزایش قیمت مسکن و ملک کاهش عرضه است و دولت هم عرضه را نتوانست افزایش دهد و همچنین در این مدت هزینه تمام شده ساخت مسکن هم افزایش پیدا کرد و همین باعث شد سازندگان هم قیمتها را بالا ببرند.
عضو هیاتمدیره اتحادیه مشاوران املاک تهران با اشاره به افزایش تسهیلات مسکن تا 500 میلیون تومان اظهار داشت: این میزان تسهیلات دردی را دوا نمیکند و اگر مبنای همان گزارش دولت از قیمت متوسط مسکن را در نظر بگیریم، در واقع این مبلغ در تهران هزینه خرید 10 متر خانه در تهران است. در حالی که در سایر کشورها دولت تا 80 درصد هزینه مسکن را به مردم وام میدهد.
وی گفت: از سوی دیگر در حال حاضر مردم با توجه به هزینههای بالای زندگی توان بازپرداخت اقساط همین وام 500 میلیون تومانی را هم ندارند.
اوتادی از افزایش استقبال مردم از خرید واحدهای بدون سند خبر داد و گفت: در حال حاضر واحدهای بدون سند کمی ارزانتر هستند و مردم ریسک خرید واحدهای بدون سند را میپذیرند و استقبال ازخرید این واحدها افزایش یافته است. از سوی دیگر خریدار میتواند در این معاملات 10 الی 20 درصد هزینه خرید را بعد از تحویل سند بپردازد و این خود مزیتی برای خرید این واحدها محسوب میشود.