چالش‌های نقدینگی صنعت دارو و وعده مسوولان

۱۴۰۲/۰۴/۰۱ - ۰۱:۵۴:۵۶
کد خبر: ۲۰۸۸۷۶
چالش‌های نقدینگی صنعت دارو و وعده مسوولان

مساله کمبود دارو خبر تازه‌ای نیست، از داروهای معمولی مانند مسکن‌ها و آرامبخش‌ها گرفته تا انواع داروهای بیماران خاص یا با کمبود و نبود مواجه است یا با افزایش قیمت‌های نجومی در این بین اما هر از گاهی مسوولان حوزه بهداشت و درمان با وعده‌هایی سعی دارند تا این کمبودها و نبودها را جبران کنند، وعده‌هایی که عملی کردن آنها نه تنها به همت عالی که به اعتبارات زیادی هم نیاز دارد، در این شرایط وقتی پیش بینی صادرات 2 میلیارد یورویی دارو در برنامه توسعه هفتم از سوی رییس سازمان غذا و دارو مطرح می‌شود این سوال پیش می‌آید که آیا مسوولان برنامه‌ای برای رفع کمبودهایی دارویی در کشور دارند که حالا وعده صادرات میلیارد دلاری دارو را به مردم می‌دهند. 

   حذف ارز ترجیحی  و مشکلات دارویی کشور

مساله اینجاست که از وقتی ارز ترجیحی دارو توسط دولت حذف شد و البته در این بین نباید اشتباه نمایندگان مجلس را نادیده گرفت و در نهایت هم دولت به وعده‌هایی که در تامین هزینه‌های دارویی و... داده بود نتوانست به درستی عمل کند کشور با کمبود دارویی قابل توجهی مواجه شد، حتی داروهای تولید داخل نیز با افزایش قیمت و کمبود مواجه شدند، چرا که شرکت‌های وارد‌کننده مواد اولیه ساخت و تولید دارو مجبور بودند با قیمت ارزآزاد این مواد را وارد کنند، و شرکت‌های تولید‌کننده هم مجبور بودند برای خرید این مواد پول‌های هنگفتی بپردازند اما از سوی دیگر وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو می‌خواستند افزایش قیمت داروهای تولید داخل را کنترل کنند که این مساله باعث شد بسیاری از شرکت‌های داروسازی دست از کار بکشند، چرا که نمی‌توانستند محصول خود را زیر قیمت تمام شده به بازار ارایه دهند.

اینکه مسوولان حوزه بهداشت و درمان سعی می‌کنند تا با انتشار اخبار امیدوار‌کننده واقعیتی تلخ را که در زیر پوست این صنعت جریان دارد، به نوعی نادیده گرفته یا آن را پنهان کنند، مساله‌ای است که بارها و بارها به آن پرداخته شده است. چطور می‌شود در شرایطی که بسیاری از بیماران خاص برای تامین داروهای خود با مشکل مواجه‌اند، در حالی که بسیاری از بیماران به دلیل گران شدن بی‌رویه دارو از چرخه درمان خارج شده‌اند و از سوی دیگر بیمارانی به دنبال پیدا کردن داروی مورد نیاز خود در داروخانه‌های کشور سرگردانند، از صادرات 2 میلیارد یورویی دارو در برنامه هفتم خبر دارد. واقعیت این است که اولویت مردم میزان صادرات دارو نیست، آنها میزان تولید و واردات دارو به میزان مورد نیاز جامعه را از مسوولان توقع دارند و نباید این توقع زیر وعده‌هایی که ضمانت اجرایی ندارند مدفون شود.

   پیش‌بینی صادرات ۲ میلیارد یورویی  در برنامه هفتم

رییس سازمان غذا و دارو گفت: چالش‌های نقدینگی صنعت دارو از طریق سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی در حال پیگیری است و سعی داریم با ارتقای صنعت داروسازی به سمت توسعه صادرات بیشتر در منطقه و کشورهای اروپایی پیش رویم. 

سید حیدر محمدی افزود: تلاش می‌کنیم فرآیندهای شرکت‌های دانش بنیان را تسهیل کنیم تا به زودی بتوانند با خودکفایی در تولید محصولات فناورانه به صنایع داروسازی خدمت کنند. اکنون پتانسیل‌های صادراتی خوبی در کشورمان وجود دارد و تلاش داریم با رایزنی با سایر کشورها بتوانیم این زمینه را برای صنایع داروسازی مهیا کنیم تا صادرات محصولات خود را توسعه دهند.

رییس سازمان غذا و دارو با اشاره به صادرات ۱۲۰ میلیون دلاری دارو و تجهیزات پزشکی ادامه داد: پیش بینی صادرات سالانه ۲ میلیارد یورویی دارو در لایحه برنامه هفتم توسعه، نسبت به وضعیت فعلی، زیاد است و امیدواریم که با همکاری صنایع، به این هدف برسیم.

او خاطرنشان کرد: در سال جاری باتوجه به حذف ارز ترجیحی در حوزه دارو، میزان صادرات دارو رشد قابل توجهی خواهد داشت که نیاز به پیگیری‌های مستمر صنایع، همکاری وزارت امور خارجه و دفاتر نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور دارد که بازارها برای داروهای ایرانی، ایجاد و تقویت شود.

محمدی با اشاره به قیمت‌گذاری داروها، اظهار داشت: در کشورهای مختلف از صنعت بایوتک دارو حمایت مالی می‌شود، اگر سازمان‌های بیمه‌گر نقش حمایتی خود را به خوبی ایفا کنند، مصرف‌کننده دچار مشکل نمی‌شود و دستمان برای قیمت‌گذاری این محصولات که بسیاری از آنها برای اولین‌بار در کشور تولید می‌شوند و ما به اهمیت آن اشراف داریم، بازتر خواهد بود.

در تلاش هستیم عمق بدهی سازمان‌های بیمه‌گر هم کمتر شود و بانک مرکزی نیز تسهیلاتی را برای صنایع داروسازی در جهت ارتقای کیفیت مواد اولیه و تولیدات در نظر گرفته است. محمدی بر لزوم تامین سرمایه در گردش برای شرکت‌های بیوتکنولوژی پزشکی تاکید و تصریح کرد: بسیاری از این شرکت‌ها کوچک هستند و معاونت علمی ریاست‌جمهوری هم لازم است همراهی بیشتری داشته باشد.

 

ارسال نظر