روزهای ناخوش بورس

۱۴۰۲/۰۴/۰۴ - ۰۲:۰۰:۲۱
کد خبر: ۲۰۹۰۹۴
روزهای ناخوش بورس

شاخص کل بورس اولین هفته تیر ماه را خوب شروع نکرد و در اولین روزکاری خود در تابستان شاخص بازدهی منفی برجای گذاشت. این منفی‌ها باعث می‌شود که خروج نقدینگی از بازار سرمایه رقم بخورد و از سوی دیگر اعتماد سهامداران نیز نسبت به بازار سرمایه کاهش یابد.

روز گذشته اخبار متنوعی در بازار سرمایه رخ داد که مهم‌ترین خبر را می‌توانستند شاخص کل را مثبت کنند اما بازار همچنان منفی باقی ماند و علت آن کمی عجیب است. بازار از نظر بنیادی و تکنیال شرایط نبستا خوبی دارد و ارزنده است و می‌تواند سوددهی خوبی داشته باشد؛ اما وضعیت شاخص‌ها به گونه‌ای دیگر است و هر روز زیان بیشتری به سهامداران تحمیل می‌شود.

به گفته کارشناسان در حال حاضر بازار دو سناریو پیش روی خود دارد؛ در سناریوی اول می‌تواند با یک خبر خاص از همین محدوده بدون اصلاح زمانی و قیمتی بیشتر حرکت به سمت بالا آغاز کند که البته باید روند‌گیری لازم هم در این حالت صورت بپذیرد که این مستلزم تثبیت بالای خطوط ایچیموکو و روی باندهای بولینگر است در سناریوی دوم شاخص باید اصلاح زمانی و قیمتی بیشتری داشته باشد تا محدوده سقف تعدیل شده قبلی را لمس کند که البته به آن نزدیک است ولی معاملات کم رمق و منفی و مثبت‌های جزیی باعث شده رسیدن به آن طولانی شود.

یک احتمال بسیار ضعیف در مقطع کنونی افت بیشتر از سقف قبلی است که احتمال خیلی کمی را به خود اختصاص داده و اگر این اتفاق بیفتد تا یک میلیون و هفتصد هزار واحد افت خواهد داشت که بعید به نظر می‌رسد چنین اتفاقی بیفتد.

به گفته فردین آقابزرگی وقتی بیشتر نمادهای بازار سرمایه عملکرد مثبتی داشته‌اند و از طرف دیگر رشد بازار سرمایه نسبت به سایر گروه‌ها از نظر رشد عقب مانده دلیلی ندارد که شاخص کل بورس اصلاح کند، مگر اینکه به صورت دستوری اتفاق بیفتد.

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه در حال حاضر بازار سرمایه در واکنش به اصلاح قیمت دلار و سیاست‌های دستوری وارد اصلاح شده است، گفت: وقتی بیشتر نمادهای بازار سرمایه عملکرد مثبتی داشته‌اند و از طرف دیگر رشد بازار سرمایه نسبت به سایر گروه‌ها از نظر رشد عقب مانده دلیلی ندارد که شاخص کل بورس اصلاح کند. هرچند در موقعیت کنونی واضح است که شاخص کل بورس را برای مهار تورم مجبور به اصلاح کرده‌‎اند.

آقا بزرگی با بیان اینکه برخی از گروه خودرویی نوسان‌گیری می‌کنند به همین دلیل از هر خبری از این گروه استفاده می‌کنند تا به بازار جهت بدهند، افزود: به‌طور قطع نمادها و گروه‌هایی که سودسازی خوبی کرده باشند به راه خود ادامه می‌دهند و آنقدر هم گرایی بین همه گروه‌ها نیست که زیان چند نماد منجر به اصلاح تمام بازار شود.

او با تاکید بر اینکه نمادهای بنیادی راه خود را از سایر نمادهای بازار جدا خواهند کرد، افزود: در مقطع کنونی بازار ارزنده است اما نباید تصور داشت که همه گروه‌ها و نمادهای بازار شرایط یکسانی را دارند و در ادامه عملکرد متفاوتی خواهند داشت به همین دلیل سهامداران از این فرصت باید برای اصلاح سبد خود باید استفاده کنند.

   عوامل اثر گذار بر ادامه رشد بورس

مهدی دلبری با بیان اینکه سیگنال مذاکرات برجام هم تاثیر منفی بر بورس ندارد، گفت: به‌طور قطع با کاهش ارزش دلار معاملات گروه‌های صادراتی تحت تاثیر قرار می‌گیرد اما به دلیل اینکه شرایط صادرات محصولات این شرکت‌ها تسهیل می‌شود و از طرف دیگر می‌توانند محصولات خود را به کشورهای مختلفی ارسال کنند.

از طرف دیگر افت قیمت دلار و همچنان اصلاح قیمت کامودیتی‌ها در بازار جهانی باعث می‌شود تا شرکت‌های صادراتی که عمدتا سقف قیمت خود را رد کرده‌اند در یک محدوده رنج قرار بگیرند، اما در مجموع و در عبور از نگرانی‌های سهامداران خرد، روند بازار صعودی است و گروه‌هایی هم که از سقف تاریخی خود عبور کرده‌اند به رشد خود ادامه می‌دهند.

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه بازار از نظر بنیادی موقعیت نسبتا خوبی دارد، به بازار گفت: اما در موقعیت کنونی شرایط تکنیکال شاخص حکایت از این دارد که فعلا بازار زمانی به حالت اصلاح ادامه خواهد داد و بعد از آن به رشد خود برمی‌گردد.

مهدی دلبری با بیان اینکه سیگنال مذاکرات برجام هم تاثیر منفی بر بورس ندارد، افزود: به‌طور قطع با کاهش ارزش دلار معاملات گروه‌های صادراتی تحت تاثیر قرار می‌گیرد اما به دلیل اینکه شرایط صادرات محصولات این شرکت‌ها تسهیل می‌شود و از طرف دیگر می‌توانند محصولات خود را به کشورهای مختلفی ارسال کنند قدرت چانه‌زنی بالاتری پیدا می‌کنند و از نظر قیمت و میزان صادرات رشد خواهند داشت و همین مساله اثر کاهش قیمت ارز بر درآمد آنها جبران خواهد شد.

او با تاکید بر اینکه در چند وقت اخیر جریان نقدینگی در جامعه به سمت خودروهای ثبت نامی منحرف شده بود، گفت: با توجه به افت قیمت خودرو و همچنین انصراف برخی از ثبت نام‌کنندگان جریان نقدینگی به سمت بازار سرمایه دوباره افزایش می‌یابد و همین مساله می‌تواند دوباره شاخص کل بورس را به سمت بالا حرکت دهد.

بازار سرمایه در حال حاضر گرچه بالای قله قبلی قرار گرفته اما برخی نمادها فاصله ۵۰ تا ۷۰ درصدی با سقف سال ۹۹ فاصله دارند به همین دلیل این نمادها به زودی به سمت سقف تاریخی حرکت خواهند کرد. در یک و ماه و نیم گذشته شاخص کل بورس بیش از ۱۶ درصد اصلاح قیمت داشته و در این بین برخی نمادها حدود ۴۰ درصد افت داشته‌اند و برخی دیگر از نمادها حدود ۳۰ درصد رشد قیمت داشته‌اند. این موضوع نشان می‌دهد که رفتار شاخص کل بورس تنها در چند روز نخست بر تمام بازار اثر یکسان داشت و دلیلش هم، اصلاح دستوری بازار بود و حالا فاکتورهای دیگری در رشد یا افت نمادهای بورس تاثیرگذار خواهد بود. یکی از مهم‌ترین عوامل افت قیمت ارز و سیگنال‌های برجامی بوده و عامل دیگر گزارش‌های دوازده ماهه و سه ماهه نمادها بوده که عمدتا مثبت هستند و حکایت از این دارند که رشد شاخص کل بورس ادامه دارد، هرچند وضعیت تکنیکال نمادها بیشتر اصلاح زمانی شاخص کل بورس را نشان می‌دهد.

   بازار از دریچه معاملات

در معاملات روز شنبه، 3 تیر 1402، شاخص بورس تهران 11 هزار و 297 واحد نسبت به روز کاری گذشته ریزش کرد و تا سطح 2 میلیون و 162 هزار و 595 واحد پایین آمد. شاخص کل هم وزن بورس نیز با کاهش 3 هزار و 171 واحدی در رقم 742 هزار و 963 واحدی ایستاد.شاخص کل فرابورس نیز با ریزش 179 واحدی به رقم 27 هزار و 818 واحد رسید. همچنین شاخص هم وزن فرابورس با افت 896 واحد به سطح 136 هزار و 316 واحد رسید.

روز شنبه خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار سهام برای پنجمین روز متوالی منفی شد و 537 میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد. در این روز نماد ثفارس بیشترین خروج را داشت که ارزش آن 23 میلیارد تومان بود. پس از ثفارس، نمادهای شستا، خزامیا، وسینا و حکشتی بیشترین خروج پول حقیقی را داشتند. در سوی دیگر، بیشترین ورود پول حقیقی به نمادهای سهرمز، سآبیک و فاراک اختصاص داشت. در این روز نمادهای وبملت، فولاد، فارس، فملی، کگل و خودرو نمادهای قرمزپوش بورس بودند که بیشترین اثر را در افت شاخص کل بورس داشتند. در مقابل کچاد، مبین و شیراز نمادهایی بودند که اثر افزایشی بر شاخص داشتند.

در فرابورس نیز نمادهای وسپهر، آریا و خاور بیشترین اثر کاهنده را بر شاخص داشتند و نمادهای شرانل، فغدیر و شپاس بیشترین اثر مثبت را بر شاخص کل فرابورس داشتند. در بین نمادهای پرتراکنش بورس روز گذشته نیز شهر بیشترین تراکنش را داشت و سصفها و خودرو در رتبه‌های بعدی قرار گرفتند. در فرابورس نیز عالیس، زفجر و فرود بیشترین تراکنش را داشتند.

دیروز ارزش معاملات کل بازار سهام به 13 هزار و 183 میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه 4 هزار و 282 میلیارد تومان بود که 32 درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز شامل می‌شود. ارزش معاملات خرد نیز با کاهش 5 درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم 6 هزار و 424 میلیارد تومان رسید. در معاملات روز شنبه نماد شهر بیشترین ارزش معاملات بازار سهام را به خود اختصاص داد که ارزش معاملات آن 545 میلیارد تومان بود. 

پس از شهر، عالیس بیشترین ارزش معاملات را داشت و خزامیا رتبه سوم بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص داد و پس از آن، دو نماد زفجر و ثفارس در رتبه‌های بعدی بیشترین ارزش معاملات قرار گرفتند. در حجم معاملات نیز سهام شهر با تعداد 2 میلیارد و 22 میلیون و 371 هزار و 821 سهم در صدر قرار گرفته است. دی در رتبه دوم بیشترین حجم معاملات بازار قرار گرفت و رتبه سوم به شستا تعلق داشت. دو نماد خودرو و کرمان نیز در رتبه‌های بعدی بیشترین حجم معاملات بازار قرار داشتند. 

در معاملات شنبه، 96 نماد صف خرید داشتند و 58 نماد با صف‌ فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صف‌های خرید با رشد 23 درصدی نسبت به روز کاری قبل به 912 میلیارد تومان افزایش یافت و مجموع ارزش صف‌های فروش نیز با رشد 62 درصدی به 177 میلیارد تومان رسید.

 

ارسال نظر