اقدامی به موقع

۱۴۰۲/۰۵/۰۹ - ۰۱:۰۲:۳۴
کد خبر: ۲۱۱۸۲۰
اقدامی به موقع

به نظر می‌رسدمناقشه واردات برنج که طی روزها و هفته‌های اخیر، منشأ بروز انتقادات جدی بود با اعلام نظربه موقع و مناسب  معاون اول رییس‌جمهور در این خصوص که از سال آینده تنها در صورت بروز کمبود، مجوز واردات برنج صادر می‌شود، فروکش کند.

پیش از این اما طی روزهای گذشته، صدای فریاد نمایندگان شهرهای شمالی و جنوبی که برنج در آنها کشت می‌شود، به آسمان بلند شده و نسبت به عدم توجه به منافع کشاورزان ایرانی نقدهای جدی مطرح می‌کردند. دامنه نقدها به اندازه‌ای زیاد شد که قالیباف هم از واردات برنج انتقاد کرد و تبعات این واردات را برای کشاورزان وسیع ارزیابی کرد.

اما این برای نخستین‌بار نیست که نامه‌نگاری در خصوص برنج در فضای رسانه‌ای بازتاب پیدا می‌کند. انجمن واردکنندگان برنج 19 تیر امسال در نامه‌ای به وزیر تازه بر صدر نشسته جهاد کشاورزی درخواست لغو ممنوعیت واردات برنج را مطرح کرد.

دفتر معاون اول رییس‌جمهور در پاسخ این نامه به وزیر جهاد کشاورزی نوشت: نامه انجمن وارد‌کنندگان در خصوص«پیشنهاد لغو ممنوعیت واردات برنج یا حداقل کاهش زمان ممنوعیت از 4 ماه به 2 ماه؛ با توجه به تقارن ماه محرم و صفر و برگشت حجاج و افزایش تقاضای فصلی» به استحضار جناب آقای دکتر مخبر، معاون اول محترم رییس‌جمهور رسید ایشان نوشتند: «جهت اقدام لازم». پس از این نامه‌نگاری‌ها، برخی رسانه‌ها از دستور دولت برای لغو واردات برنج خبر دادند. اما در نقطه مقابل کشاورزان و اتحادیه‌های مرتبط با کشاورزان اعلام کردند یک چنین معنایی از دستور معاون اول مستفاد نمی‌شود.

در ادامه موضوع واردات به صحن بهارستان رسید و نمایندگان شهرهای شمالی و حوزه‌های انتخابیه جنوب کشور یکی یکی پشت تریبون قرار گرفتند و نسبت به بی‌توجهی دولت و وزارت جهادکشاورزی به منافع کشاورزان ایرانی گلایه کردند. نمایندگان با نظیرسازی موضوع برنج با خودرو اعلام کردند چطور است که سال‌های موضوع واردات خودرو به بهانه حمایت از تولید داخلی به تاخیر می‌افتد اما در خصوص برنج که کالایی به مراتب استراتژیک‌تر محسوب می‌شود، نگاه راهبردی و حمایتی به تولید داخل وجود ندارد؟ مخبر اما با نامه اخیر خود نشان داد که صدای انتقادات کشاورزان را شنیده و اگر برای سال جاری به دلیل واردات قبلی کاری از دستش ساخته نیست، حداقل تلاش می‌کند برای سال آینده جلوی واردات بی‌رویه را بگیرد.

باید دید وعده مخبر در خصوص عدم صدور مجوز واردات برنج در سال آینده آبی بر آتش انتقادات کشاورزان و نمایندگان‌شان خواهد پاشید و رونقی در کشت برنج تولید داخل ایجاد می‌کند؟

معاون اول رییس‌جمهور گفته: برای تولید برنج و کشت سال آینده به صورت دقیق و بر مبنای نیاز کشور پیش بینی لازم انجام شود چرا که مجوز واردات فقط در صورت کمبود برنج صادر خواهد شد.

ارگان رسمی دولت در گزارشی می‌نویسد؛ در جلسه‌ای با حضور معاون اول رییس‌جمهور مسائل و مشکلات مرتبط با تولید برنج و کشاورزان در استان‌های شمالی مورد بررسی قرار گرفت و مقرر شد ظرف یک ماه آینده تمامی برنج‌های تولیدی سال گذشته از کشاورزان خریداری شود. محمد مخبر در این جلسه با تاکید بر نگاه ویژه دولت مبنی بر حمایت از کشاورزان و مصرف‌کنندگان گفت: وزیر جهاد کشاورزی و استانداران شمالی کشور باید در تولید و قیمت‌گذاری برنج به نحوی عمل کنند که رضایت کشاورزان و خریداران را با هم به همراه داشته باشد.

معاون اول رییس‌جمهور همچنین وزیر جهاد کشاورزی و استانداران مازندران، گیلان و گلستان را مکلف کرد ظرف ۴۸ ساعت برنامه اجرایی و زمانبندی شده خود را برای خرید برنج از شالیکاران تدوین و ارایه کنند. مخبر ادامه داد: لازم است پیش‌بینی لازم برای تولید برنج و کشت سال آینده نیز به صورت دقیق و بر مبنای نیاز کشور انجام شود چرا که مجوز واردات فقط در صورت کمبود برنج صادر خواهد شد.

در این جلسه که وزرای جهاد کشاورزی، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، علوم، تحقیقات و فناوری، آموزش و پرورش و دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح نیز حضور داشتند، استانداران مازندران، گیلان و گلستان هر کدام گزارشی از برآورد موجودی انواع برنج و مسائل و مشکلات مربوطه ارایه کردند.

در این نشست همچنین پس از بحث و تبادل نظر در خصوص مسائل مرتبط با تولید برنج و مشکلات شالیکاران، مقرر شد ظرف یک ماه تمام موجودی انواع برنج پرمحصول از شالیکاران سه استان شمالی کشور به صورت تضمینی خریداری شده و برنامه اجرایی این کار را نیز وزارت جهاد کشاورزی ظرف ۴۸ ساعت به دولت ارایه بدهد. همچنین مقرر شد وزارت جهاد کشاورزی به نحوی سیاستگذاری کند که وارد‌کنندگان برنج تنها در صورت خرید کل ظرفیت برنج تجاری (طارم و هاشمی) از کشاورزان، بتوانند مجوز واردات برنج دریافت کنند.