برق جان بورس را گرفت!
بورس به توقف مصوبه نرخ خوراک پتروشیمی بیتوجه بود زیرا چشمانداز بازار کاهش حاشیه سود نمادهای کامودیتی محور است، به همین دلیل به گفته کارشناسان عامل پنهان ادامه افت بورس سیاستهای وزارت نیرو است.بازار سرمایه در حالی آخر هفته هم نوسانی و منفی بود که خبرها حکایت از این داشت که مصوبه دولت برای نرخ خوراک پتروشیمیها باطل شده و حتی روز چهارشنبه بسیاری از نمادهای پالایشی مثبت بودند.
به همین دلیل در شرایط کنونی نمیتوان نرخ خوراک پتروشیمیها را عامل منفی بودن بازار دانست، بلکه عامل قویتری همچون سهمیهبندی برق منجر شده تا فعلا سرمایهگذاران وارد بازار نشوند، زیرا چشمانداز کنونی بورس کاهش حاشیه سود نمادهای کامودیتی محور است، به همین دلیل عامل پنهان ادامه افت بورس سیاستهای وزارت نیرو است.
به گفته عزیز آرمن نمیشود انتظار داشته باشیم که واحدهای تولیدی به دلیل سهمیهبندی برق تولید کمتری داشته باشند، اما بازدهی آنها در بورس افزایشی باشد سرمایهگذاران برای خرید سهام به وضعیت بنیادی و همچنین سیاستهای وزارتخانهها توجه میکنند
در حال حاضر وزارت نیرو مدعی شده که مصرف برق واحدهای صنعتی بزرگ حدود یازده درصد افزایش یافته در حالی که از ابتدای خرداد ماه تعداد روزهای تعطیلی واحدهای صنعتی به دو روز رسیده است و آنها موظف هستند در زمانی که اداره برق به آنها هشدار میدهد باز هم به تعطیلی برق خود اضافه کنند.
یک استاد دانشگاه با اشاره به اینکه وزارت نیرو برای جبران ناترازی برق سیاست سهمیهبندی برق را برای صنایع اجرا کرده است، گفت: نمیشود انتظار داشته باشیم که واحدهای تولیدی به دلیل سهمیهبندی برق تولید کمتری داشته باشند، اما بازدهی آنها در بورس افزایشی باشد.
عزیز آرمن با بیان اینکه سرمایهگذاران برای خرید سهام به وضعیت بنیادی و همچنین سیاستهای وزارتخانهها توجه میکنند، افزود: در شرایط کنونی وزارت نیرو باید در تامین برق بیشتر برنامهریزی میکرد تا اینکه تلاش کند از طریق سهمیهبندی برق کسری را جبران کند.
او افزود: زیرا در شرایط کنونی کشور بیش از گذشته به تولید نیاز دارد و ادامه فشار قطعی برق منجر میشود میزان صادرات کشور هم افت داشته باشد در حالی که به درآمد ارزی بیشتری نیاز داریم و همین مساله هم روی کاهش درآمد ارزی شرکتها تاثیر میگذارد، به همین دلیل نماد آنها در بورس هم با افزایش عرضه مواجه میشود.
عدم تمایل بخش خصوصی برای سرمایهگذاری در صنعت برق
در سالهای اخیر با وجود اینکه فشار رعایت الگوی مصرف بیشتر برق بیشتر شده، با این حال ناترازی برق همچنان ادامه دارد و این مساله ناشی از عدم تمایل بخش خصوصی برای سرمایهگذاری در صنعت برق است. عضو سندیکای صنعت برق با انتقاد از اینکه در حال حاضر نیروگاهها مطالبات زیادی از وزارت نیرو دارد گفت: آقای وزیر هیچ واکنشی نسبت به نامهنگاری مدیران نیروگاهها در پرداخت مطالبات معوق ندارد اگر وزارت نیرو مطالبات معوق نیروگاهها را پرداخت میکرد، بهطور قطع آنها میتوانستند نوسازی و بهسازی تجهیزات فرسوده را به موقع انجام دهندمحمد کبیری عضو سندیکای صنعت برق در این باره گفت: دولت در حالی با سیاستهای خود مانع از سرمایهگذاری سرمایهگذاران در صنعت برق شده که خودش هم اعتبار چندانی برای سرمایهگذاری جدید در ساخت نیروگاه ندارد، به همین دلیل سهمیهبندی برق برای صنایع هم ادامه پیدا کرده است. محمد کبیری با بیان اینکه وزارت نیرو حتی به منافع سهامداران نیروگاهها هم توجهی ندارد، افزود: در حال حاضر نیروگاهها مطالبات زیادی از وزارت نیرو دارد و آقای وزیر هیچ واکنشی نسبت به نامهنگاری مدیران نیروگاهها در پرداخت مطالبات معوق ندارد.
او افزود: از طرف دیگر وزارت نیرو مانع از اجرای سیاست صادرات برق توسط بخش خصوصی شده است، این موضوع اگر اتفاق میافتد برق داخل کشور بهطور کامل تامین میشد و مازاد آن صادرات و تا حدودی به نقدینگی نیروگاهها کمک میکرد. او با تاکید بر اینکه بخشی از راندمان پایین نیروگاهها تحت تاثیر کمبود سرمایه در گردش است، اظهار کرد: اگر وزارت نیرو مطالبات معوق نیروگاهها را پرداخت میکرد، بهطور قطع آنها میتوانستند نوسازی و بهسازی تجهیزات فرسوده را به موقع انجام دهند و همین مساله باعث میشود تولید نیروگاهها هم افزایش یابد.
گروه برق در بورس تحت تاثیر سیاستهای دستوری وزارت نیرو
یک کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه در حال حاضر گروه برق در بورس تحت تاثیر سیاستهای دستوری وزارت نیرو کمترین بازدهی را دارند، اظهار کرد: تا زمانی که سیاستگذاری دستوری وزارت نیرو برای قیمتگذاری برق وجود دارد نه تنها گروه برقی بورس رشد چندانی نخواهند داشت، بلکه موضوع ناترازی برق هم ادامه مییابد.
رضا روحی با نگاهی به عملگرد گروه برقی در بورس تاکید کرد که کمترین بازدهی بلندمدت بورس مربوط به گروه برق است و حتی برخی از آنها زیان ساز هستند و تنها دلیلی که معاملات نمادهای برقی در بورس انجام میشود به دلیل دارایی این شرکت هاس رضا روحی با بیان اینکه تقریبا میتوان ادعا کرد کمترین بازدهی بلندمدت بورس مربوط به گروه برق است، افزود: در حاشیه سود این شرکتها بسیار کم بوده و حتی برخی از آنها زیان ساز هستند و تنها دلیلی که معاملات نمادهای برقی در بورس انجام میشود به دلیل دارایی این شرکتهاست.
او با تاکید بر اینکه ادامه ناترازی و سهمیهبندی برق روی درآمد صنایع انرژی بر هم تاثیر منفی میگذارد، تصریح کرد: در فصل گرم سال به دلیل اینکه صنایع تولید و صادرات کمتری دارند سودسازی کمتری هم میکنند، از این رو گزارش اکثر شرکتها ضعیف است.به گزارش بازار، در سال ۱۴۰۲ با وجود اینکه وزارت نیرو از همان ابتدا وعده داده بود که امسال ناترازی برق چندانی نخواهیم داشت، اما عملا اینگونه نبود و از همان ابتدای خرداد فشار خود را با سهمیهبندی برق برای صنایع افزایش داد و این موضوع باعث شد بسیاری از آنها گزارشهای ضعیفی را روانه کدال کنند و در نهایت بسیاری از کارشناسان اذعان دارند که عامل پنهان ادامه افت بورس سیاستهای وزارت نیرو است و تا زمانی که شفافیت لازم درباره سیاستهای این وزارتخانه وجود نداشته باشد تبعات آن دامن صنایع بورسی را هم خواهد گرفت.