چرا شاخص بورس چسبندگی دارد؟
بسیاری از تحلیلگران در هفتههای اخیر اذعان کردهاند که شاخص کل بورس در کف حمایتی قرار دارد و برخی از نمادها هم در موقعیت ارزندهای قرار دارند، به همین دلیل در معاملات هفته اخیر فروشنده حقیقی چندانی وجود نداشت هرچند در گزارشها اعلام میشود که خروج پول حقیقی از بازار اتفاق افتاده اما در واقع این پولها در پرتفوی افراد باقی میماند یا وارد صندوقهای درآمد ثابت میشود تا در موقعیتایدهآل وارد موقعیت خرید شوند.
بسیاری از تحلیلگران در هفتههای اخیر اذعان کردهاند که شاخص کل بورس در کف حمایتی قرار دارد و برخی از نمادها هم در موقعیت ارزندهای قرار دارند، به همین دلیل در معاملات هفته اخیر فروشنده حقیقی چندانی وجود نداشت هرچند در گزارشها اعلام میشود که خروج پول حقیقی از بازار اتفاق افتاده اما در واقع این پولها در پرتفوی افراد باقی میماند یا وارد صندوقهای درآمد ثابت میشود تا در موقعیتایدهآل وارد موقعیت خرید شوند.
بسیاری این روزهای بازار را دقیقاً شبیه سال پیش ارزیابی میکنند زمانی که یک آیتم سیاسی بازار را بیش از اندازه تحت تأثیر قرار داد و مانع از حرکت بازار میشد و شوکهای عجیب فروش را در برخی روزهای پایانی مهر سال قبل رقم میزد البته بحران سیاسی آن مقطع قابل مقایسه با مقطع فعلی نیست اما در هر صورت آن مقطع ریسکهای داخلی و در مقطع فعلی ریسکهای بیرونی روی سر بازار قرار دارد. در همان مقطع نیز گزارشها رسید که پی بهای بازار به رقم بیسابقهای سقوط کرد و پس از آن فروکش کردن رویدادهای سیاسی و دخالتهای حقوقیها بازار آرام آرام جمع شد و به مسیر رشد قوی و محکمی برگشت.
الناز جمالی معتقد است که این روزها معامله گران و سهامداران کماکان نگاه جدی به تحولات غزه و اخبار پیرامونی آن دارند و میتوان گفت سایه جنگ بر سر بازار بوده، گرچه در چند روز اخیر شاهد کمتر شدن تنش در خاورمیانه بودهایم و تاکنون آرامش تا حدودی به لطف گزارشات به بازار بازگشته است، با این حال دیدگاه فعلی موجب شده تا سهامداران توجه ویژهای به سهمهای کوچک داشته باشند
کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه بورس با توجه به عملکرد شرکتها در گزارشات میان دورهای روز یکشنبه کار خود را پرقدرت شروع کرد اما در نیمه دوم از قدرت خریداران کاسته شد، گفت: بازار با چالش جدی و عرضه سنگین روبرو شود؛ بهطور کلی شرایط بازار متعادل بود و رو به مثبت سپری شد.
وی در ادامه افزود: به نظر میرسید مهمترین اتفاقی که بازار را تحت تأثیر قرار خواهد داد، گزارشهای میان دورهای شرکتها در کدال است که باعث افزایش تقاضا در برخی نمادها و گروهها در صنعت شده است.
این کارشناس بازار سرمایه با تأکید بر اینکه سطح پایین ارزش معاملات و خروج نقدینگی از جانب حقیقیها نشان میدهد که موج تقاضایی که سبب تغییر روند بازار شده باشد، وجود ندارد، تصریح کرد: این روزها معامله گران و سهامداران کماکان نگاه جدی به تحولات غزه و اخبار پیرامونی آن دارند و میتوان گفت سایه جنگ بر سر بازار بوده، گرچه در چند روز اخیر شاهد کمتر شدن تنش در خاورمیانه بودهایم و تاکنون آرامش تا حدودی به لطف گزارشات به بازار بازگشته است، با این حال دیدگاه فعلی موجب شده تا سهامداران توجه ویژهای به سهمهای کوچک داشته باشند که تا به امروز عملکرد شاخص هموزن به نسبت شاخص کل قابل توجهتر بوده است.
این فعال بازار سرمایه در نهایت گفت: باتوجه به اتفاقات هفته گذشته، اگر تحولات سیاسی به سمت کاهش تنشها گام بردارند و فضا کمی آرام شود، حجم و ارزش معاملات با توجه به اصلاح عمیق شرکتها با افزایش همراه خواهد شد و روند بازار میتواند به سمت بالا تغییر داشته باشد.
شاخص بورس به نحوی چسبندگی رو به بالا دارد
کماکان بسیاری از شرکتها عملکرد شش ماهه اول خودشان را منتشر نکردهاند و تا آخرین مهلت انتشار گزارش را به عقب میاندازند. در روزهای آینده شاهد انتشار انبوهی از گزارشهای عملکرد خواهیم بود. در بین شرکتهای بزرگ انتظار چند گزارش خوب دیگر در گروه بانکی میرود. در شرکتهای کوچک نیز به نظر میرسد باید منتظر گزارشهای خوبی از گروههایی مثل زراعت و دامپروری، قطعهسازی و بیمه بود.
علی عباسیان کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه بورس روزهای خوبی را سپری نمیکند و هر روز شکنندهتر از روز قبل و تأثیرپذیر از هر اتفاق مربوط و غیر مربوطی شده است به بازار گفت: شاخص بورس به نحوی چسبندگی رو به بالا دارد و با اتفاقهای بد شاخص منفی میشود، اما با اتفاقهای خوب شاخص رشدی نمیکند. او با تأکید بر اینکه شاخص کل هم معیار خوبی برای سنجش بازار سرمایه نیست، اظهار کرد: شاخص کل با نوسان چند شرکت بزرگ تحت تأثیر قرار میگیرد، از آنجایی که ۷۵ درصد بازار را ۵۰ شرکت بزرگ تشکیل میدهند؛ نوسانات این ۵۰ شرکت بهطور محسوسی در وضعیت کلی بازار سرمایه تأثیر دارند.
عباسیان با بیان اینکه علت چسبندگی بالای بازار سرمایه وجود ریسکهای سیستماتیک بازار است، گفت: در هفتههای اخیر ریسکهای سیستماتیک سهامداران را ترسانده و خریداران در خرید سهم عجلهای نمیکنند؛ اما فروشندگان بهطور محسوسی میفروشند، حتی با خبر جنگ دو کشوری که عدم دخالت ایران در آن جنگ تأیید شده بازهم معاملات بسیار منفی دنبال میشود. او با اشاره به اینکه بازار سرمایه از جهات مختلفی مستعد رشد است، گفت: جاماندگی از بازارهای موازی، جاماندگی از تورم، رشد سودآوری شرکتها، افزایش قیمتهای جهانی از جمله نفت، شکر و... افزایش فروش برخی شرکتها؛ از جمله پالایشیها مهمترین دلایل ارزندگی بورس است. این کارشناس بازار سرمایه افزود: فاکتورها حکایت از این دارد که اگر ریسکهای سیستماتیک بازار کاهش پیدا کند، بازار سرمایه رشدی قابل توجه خواهد داشت.
وی اظهار کرد: در اهمیت بازار سرمایه و پایدار بودن آن، شفافیت و کارایی آنکه هیچ جای بحثی نیست. از دید تکنیکال هم در ناحیه دو میلیون واحد حمایت مهمی داریم که به نظر نمیآید به پایینتر از آن برسد؛ مگر در صورتی که خبر بسیار بدی باشد. شوک جنگ غزه به بازار دلار نشان داد آنقدرها هم که تحلیلگران فکر میکنند، ثبات بر بازار دلار حاکم نیست و میتوان گفت بسیاری منتظر نشانه یا سیگنالی هستند تا سریع سراغ خرید دلار و طلا بروند.
بسیاری از متقضیان ارز اذعان میکنند که فرایند تخصیص ارز در سامانه نیما بهشدت دشوار شده و اصلاً به این راحتی ارز به واردکننده تخصیص نمیدهند. اما رکود داخلی باعث شده واردکننده نیز تمایلی به خرید سریع نداشته باشد و ترجیح میدهد برای دریافت ارز صبر کند. هر اتفاقی که پول را در اقتصاد به چرخش درآورد و باعث خالی شدن انبارها شود، میتواند تقاضای ارز برای واردات را تسریع ببخشد و آن موقع است که باید ببینیم دولت و بانک مرکزی چقدر دستشان برای تخصیص ارز باز است. فعلا اوضاع تحت کنترل به نظر میرسد به همین دلیل فعلا بازار سرمایه از هر بازار دیگری ارزندهتر و کم ریسکتر است.