مشکلات اوپک پلاس و عربستان با افزایش تولید نفت آمریکا/ جنگ قیمت نفت در راه است؟
تصمیم اوپک پلاس در خصوص عرضه نفت که بازار آن را قانع کننده نیافت احتمالا مانع بروز مازاد عرضه میشود که برای اوایل سال آینده پیشبینی شده بود اما به گفته تحلیلگران، این سوال را بیپاسخ میگذارد که «بعد چه خواهد شد».
تولید نفت آمریکا در سپتامبر رکورد دیگری را شکست و به نظر میرسد گروه اوپک پلاس را تحت فشار قرار داده که با کنترل ثبات بازار قیمت نفت را بالای ۸۰ دلار در هر بشکه نگه داشته است.
به گزارش ایسنا، نشست اخیر و دشوار وزیران اوپک پلاس نشان داد که اعضای این گروه درباره کاهش عمیقتر و سهمیه بندی تولید، اختلاف نظر دارند. سعودیها کاهش داوطلبانه تولید به میزان یک میلیون بشکه در روز را تمدید کردند و روسیه که بزرگترین تولیدکننده غیراوپک در اوپک پلاس است، متعهد شد که کاهش تولید خود را از ۳۰۰ هزار بشکه در روز، به ۵۰۰ هزار بشکه در روز افزایش دهد.
اوپک اعلام کرد تعدادی از تولیدکنندگان اوپک پلاس، کاهش داوطلبانه بیشتری را اعلام کردند که مجموع کاهش عرضه اوپک پلاس را به ۲.۲ میلیون بشکه در روز در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ میرساند.
به گفته تحلیلگران، تصمیم اوپک پلاس در خصوص عرضه نفت که بازار آن را قانع کننده نیافت، احتمالا مانع بروز مازاد عرضه میشود که برای اوایل سال آینده پیش بینی شده بود اما به گفته تحلیلگران، این سوال را بیپاسخ میگذارد که «بعد چه خواهد شد».
عرضه غیراوپک پلاس با سرعتی سریعتر از پیشبینیهای قبلی، رشد میکند و در صدر آن، رشد تولید نفت آمریکا است که با وجود ثابت ماندن یا کاهش تعداد دکلهای حفاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، به افزایش خود ادامه میدهد.
اوپک پلاس و عربستان سعودی، با معضل نفتی مشابهی روبهرو هستند که چگونه با افزایش تولید آمریکا مقابله کنند و مانع از شکست تلاشهای این گروه برای حمایت از قیمتها شوند.
پل سانکی از شرکت تحقیقاتی سانکی ریسرچ پس از نشست هفته گذشته اوپک پلاس، به شبکه سیانبیسی گفت: تولید بالای نفت آمریکا، یک «مشکل بزرگ» برای اوپک پلاس است. یک راه حل برای عربستان سعودی، میتواند سرازیر کردن نفت به بازار و ریزش قیمتها به سطح غیرقابل سودآور برای تولیدکنندگان آمریکایی باشد تا مانع رشد فزاینده تولید غیراوپک پلاس شود.
گفته میشود که این کشور، ظرفیت تولید حدود ۱۱.۵ میلیون بشکه در روز دارد و در حال حاضر، حدود ۹ میلیون بشکه در روز تولید میکند.
به گفته سانکی، بنابراین، عربستان سعودی اگر تصمیم بگیرد، میتواند تولید نفت خود را ظرف مدت شش ماه، به میزان حدود ۲.۵ میلیون بشکه در روز افزایش دهد.
اگر سعودیها بازار نفت را از عرضه لبریز کنند، چندان تعجب آور نخواهد بود. آنها این کار را در سال ۲۰۱۴ و بار دیگر در جنگ قیمت در نخستین روزهای شیوع کووید در سال ۲۰۲۰ انجام دادند که باعث منفی شدن قیمت نفت وست تگزاس اینترمدیت شد.
سانکی به سیانبیسی گفت: افزایش تولید نفت آمریکا در حال تبدیل شدن به یک مشکل واقعی برای اوپک است.
طبق جدیدترین آمار اداره اطلاعات انرژی آمریکا، تولید نفت آمریکا در سپتامبر، به رکورد ماهانه جدید ۱۳.۲۳۶ میلیون بشکه در روز صعود کرد.
فرانسیسکو بلانچ، رئیس تحقیقات جهانی کالاها و مشتقات در بانک امریکا، درباره چشم انداز انرژی این بانک گفت: رشد تولید فقط مربوط به منطقه پرمیان نبوده است.
«بانک امریکا گلوبال ریسرچ» هفته گذشته در چشم انداز خود برای سال ۲۰۲۴ اعلام کرد که رکود اقتصادی، رشد سریعتر از حد انتظار شیل آمریکا و عدم انسجام اوپک پلاس، ریسکهای نزولی برای قیمت نفت هستند.
سایر تولیدکنندگان غیراوپک پلاس شامل گویان، کانادا و برزیل هم تولیدشان را افزایش داده اند. برزیل از ژانویه سال ۲۰۲۴، برای پیوستن به گروه اوپک پلاس دعوت شده است، اما بزرگترین تولیدکننده نفت در آمریکای جنوبی، هیچ سهمیهای نخواهد داشت و در کاهش تولید این گروه مشارکت نخواهد کرد.
تحلیلگران میگویند که فقدان یک توافق واحد در سطح گروهی با مشارکت همه اعضا، نگرانی اصلی در خصوص وحدت اوپک پلاس است.
بر اساس گزارش اویل پرایس، اوله هانسن، رئیس استراتژی کالا در ساکسو بانک، در یادداشتی نوشت: با توجه به اینکه کاهش تولید تنها توسط عده معدودی از تولیدکنندگان حمایت میشود و هیچ کاهش اضافی از سوی عربستان سعودی وجود ندارد، شکست در دستیابی به توافقی در سطح گروه، نوید خوبی برای اتحاد گروه در آینده نیست، به خصوص اگر تقاضا ضعیف بماند و اتخاذ تصمیماتی را الزامی کند که نامحبوب و از نظر اقتصادی چالش برانگیز هستند.