«تعادل» علت سرخ‌پوشی تالار شیشه‌ای معاملات را بررسی می‌کند

شلیک به شاخص کل

۱۴۰۳/۰۱/۲۶ - ۰۰:۱۲:۴۹
کد خبر: ۳۱۰۲۲۴
شلیک به شاخص کل

طی چند ماه اخیر سایه سنگین جنگ و تنش روی بورس تهران سنگینی می‌کند و همین سایه باعث شده که بازار بهانه‌ای قدرتمند برای عقب‌نشینی و ریزش داشته باشد. چند روزی می‌شود که سایه اقدامات تلافی جویانه احتمالی ایران به اسرايیل بر روی بازار سرمایه ایران سنگینی می‌کند و حتی به نظر می‌رسید که جمعه شب شاهد حمله‌ای هرچند خفیف باشیم اما آسمان کشور در آرامش بود.

رقیه ندایی|

طی چند ماه اخیر سایه سنگین جنگ و تنش روی بورس تهران سنگینی می‌کند و همین سایه باعث شده که بازار بهانه‌ای قدرتمند برای عقب‌نشینی و ریزش داشته باشد. چند روزی می‌شود که سایه اقدامات تلافی جویانه احتمالی ایران به اسرايیل بر روی بازار سرمایه ایران سنگینی می‌کند و حتی به نظر می‌رسید که جمعه شب شاهد حمله‌ای هرچند خفیف باشیم اما آسمان کشور در آرامش بود.

داستان از این قرار است که اسرايیل در روز ۱۳ فروردین با شلیک شش موشک، کنسولگری ایران در دمشق پایتخت سوریه را هدف قرار داد و چندین فرد مهم و سرتیپ پاسدار شهید شدند. پس از این حمله اغلب مقامات سیاسی و امنیتی کشور در جمله‌ای مشترک اعلام کردند که «حمله اسرايیل به کنسولگری ایران، بی‌پاسخ نخواهد ماند».

بر همین اساس بسیاری از تحلیلگران و رسانه‌های آن سوی کشور بر عقیده بودند که ایران واکنش شدید نسبت به اسرايیل نشان خواهد داد و بنابر احتمالا شاهد یک جنگ سنگین میان ایران و اسرايیل باشیم. روزنامه اسرايیلی «یدیعوت آحارانوت» روز پنجشنبه ۲۳ فروردین، در مقاله‌ای با اشاره به این موضوع نوشت: «انتقام در راه است. چه بسا، فرض بر این است که خیلی زود و در همین چند روز آینده باشد.» راز زیمت، محقق ارشد موسسه مطالعات امنیت ملی اسرايیل نیز در اظهارنظری گفته است: «برای ایران خیلی سخت خواهد بود که تلافی نکند.»

بلومبرگ نیز روز چهارشنبه ۲۲ فروردین گزارش داد: «امریکا و متحدانش بر این باورند که جمهوری اسلامی یا گروه‌های نیابتی آن، به زودی حملات موشکی یا پهپادی عمده‌ای را به اهداف نظامی و دولتی اسرايیل انجام خواهند داد. در همین حال، گزارش شده که سه فرزند اسماعیل هنیه در حمله هوایی اسرايیل در غزه کشته شده‌اند.» شاید به همین دلیل باشد که برخی از کشور‌ها از جمله فرانسه، لهستان و بریتانیا روز جمعه ۲۴ فروردین، به شهروندان خود نسبت به سفر به اسرايیل، سرزمین‌های فلسطینی و در برخی موارد منطقه وسیع‌تر خاورمیانه هشدار داده‌اند.

 

تیر خلاص به بورس تهران

این شرایط باعث شد که بورس تهران نیز در شرایط خاص قرار بگیرد و روز گذشته یکپارچه سرخ پوش شود. به جای جنگ میان ایران و اسرايیل شاهد یک جنگ سنگین در بورس بودیم و به نوعی سیاست و جنگ آخرین تیر خلاص را به بورس زد.

برخی از کارشناسان انتظار نداشتند که بورس تهران واکنش به این سنگینی را نشان دهد اما این واکنش بورس خبر از بی اعتمادی از عدم حمایت مسيولان از بورس را می دهد که نتیجه آن خسارت و زیان سنگین به سهامداران است. برای نمونه روز گذشته خروج سرمایه از بازار سرمایه چهار برابر شد و به نوعی سرمایه سنگینی از دایره معاملات خارج شد.

در این شرایط انتظار می رفت که در زمان معاملات ريیس سازمان بورس اظهارنظری داشته باشد؛ اما خبری از مرد یخی نیست و شاید هم خبری از
سرخ پوشی بازار ندارد. به علت بی اعتمادی و نبود نقدینگی در بازار، بورس نیاز به حمایت دارد و این حمایت باید بدون دخالت انجام شود.

البته فرابورس واکنش نشان داد و عدم دستور فروش بازارگردان‌ها در بورس و فرابورس را ابلاغ کرد و در اطلاعیه آمده بود که «به اطلاع كليه بازارگردان‌ها مي‌رساند؛ در روز جاري ارسال سفارش فروش و فروش سهام در كليه نماد‌هاي موضوع بازارگرداني در بازار‌های اول، دوم و پايه فرابورس ايران ممنوع می‌باشد. لازم به ذكر است فروش سهام به صورت خرده‌فروشی (بلوک) و عمده شامل ممنوعيت‌های فوق نمی‌باشد.»

این اطلاعیه درحالی است که بسیاری از فعالان بازار سرمایه انتظار داشتند که ريیس سازمان بورس یا مسيولان مدیران بورسی واکنش نشان دهند؛ چراکه از نظر منطقی تالار شیشه‌ای معاملات دلیلی برای سرخ پوشی ندارد و تنها با تکیه به اخبار روندهای نزولی یا به نوعی سقوط را تجربه می‌کند.

این سقوط دوباره اعتماد و شرایط بازار را تیره و تاریک می کند و احتمالا طی روزهای آتی بورس تهران
سرخ پوش باشد (البته ممکن است شاخص با دستکاری کمی صعود کند؛ اما ورود نقدینگی یا افزایش قیمت تک سهم‌هایی که روز شنبه سرخ پوش شدند را نخواهیم داشت.)

خروج 373 درصدی سرمایه از بورس

سایه ترس از جنگ احتمالی میان ایران و اسرايیل باعث شده که بورس تهران در اولین روز کاری هفته یعنی شنبه واکنش نشان دهد و شاهد سرخ پوش شدن یکپارچه بازار بودیم. روز اخیر شاخص کل بورس تهران 53 هزار و 919 واحد نسبت به روز کاری گذشته پایین‌تر ایستاد و به سطح 2 میلیون و 207 هزار و 979 واحد رسید. شاخص کل هم‌وزن بورس نیز با ریزش 25 هزار و 99 واحدی در رقم 726 هزار و 218 واحدی ایستاد. شاخص کل فرابورس با افت 620 واحدی به رقم 24 هزار و 775 واحد رسید. همچنین شاخص هم وزن فرابورس با کاهش 5 هزار و 900 واحد به سطح 132 هزار و 2 واحد رسید. روز شنبه خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار منفی شد و هزار و 790 میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد که نسبت به روز معاملاتی قبل بیش از 4 برابر -معادل 373 درصد- بیشتر شده است. نماد خودرو بیشترین خروج پول حقیقی را داشت که ارزش آن 99 میلیارد تومان بود. پس از خودرو، نمادهای وبملت، فولاد، خساپا و فملی بیشترین خروج پول حقیقی را داشتند. در سوی دیگر، بیشترین ورود پول حقیقی به نمادهای فزر، غبهار، کازرو و ثپردیس تعلق داشت.

در اولین روز کاری هفته فولاد، فملی و شپنا نمادهای قرمز پوش بورس بودند که بیشترین اثر را در سقوط شاخص کل بورس داشتند. در سوی دیگر نمادهای حپترو، شپارس و پاسا از انگشت شمار نمادهای سبز بودند که اثر مثبت بر شاخص داشتند. در فرابورس نیز نمادهای وسپهر، خاور و زاگرس بیشترین اثر کاهنده را بر شاخص داشتند و نمادهای فزر، غفارس و زماهان معدود سبزپوشان بازار هستند که اثر افزایشی بر شاخص کل فرابورس داشتنددر بین نمادهای پرتراکنش بورس نماد ذوب بیشترین تراکنش را داشت و شپنا و شستا در رتبه‌های بعدی قرار گرفتند. در فرابورس نیز فزر، خاور و کرمان بیشترین تراکنش را داشتند. بر اساس آمار اکوایران؛ روز شنبه ارزش معاملات کل بازار سهام به 13 هزار و 548 میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه 3 هزار و 529 میلیارد تومان بود که 26 درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز تشکیل می‌دهد. ارزش معاملات خرد نیز با افزایش 29 درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم 5 هزار و 766 میلیارد تومان رسید. در معاملات نماد فزر بیشترین ارزش معاملات بازار سهام را به خود اختصاص داد که ارزش معاملات آن 156 میلیارد تومان بود. پس از فزر، خودرو بیشترین ارزش معاملات را داشت و وبملت رتبه سوم بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص داد و پس از آن، دو نماد شپنا و ثفارس در رتبه‌های بعدی بیشترین ارزش معاملات قرار گرفتند.

در معاملات شنبه، 23 نماد صف خرید داشتند و 359 نماد با صف‌ فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صف‌های خرید با افت 70 درصدی نسبت به روز کاری قبل به 45 میلیارد تومان کاهش یافت و مجموع ارزش صف‌های فروش نیز با افزایش 852 درصدی به 914 میلیارد تومان رسید.