شورای تامین دام از کاهش قیمت گوشت گرم طی ماههای آینده خبر داد
رئیس شورای تامین دام کشور: میزان ذخایر گوشت منجمد در سردخانهها بسیار بالاست. میزان زایشهای پاییزی بسیار مناسب بوده و در شرایط ذخیره دام سنگین و سبک مناسبی قرار داریم.
رئیس شورای تامین دام کشور با تاکید بر اینکه میزان ذخایر گوشت منجمد در سردخانهها بسیار بالا است، اظهار کرد: میزان زایشهای پاییزی بسیار مناسب بوده و در شرایط ذخیره دام سنگین و سبک مناسبی قرار داریم و طی ماههای آینده شاهد کاهش قیمت گوشت گرم خواهیم بود.
منصور پوریان - رئیس شورای تامین دام کشور- در گفتوگو با ایسنا، با توجه به اتمام فصل زایش پاییزی دام، از آمار بالای زایش دام سبک و سنگین در فصل جاری خبر داد و اظهار کرد: اغلب زایشها در جنوب و جنوب غرب کشور و در فصل زمستان رخ میدهد؛ اما با این حال بر اساس گزارشها زایشهای فصل پاییز به اتمام رسیده و با توجه به سالم بودن زایشها و دو قلوزایی دامها که از جمله محاسن دام ایرانی است، جمعیت خوبی به جمعیت دامی ما اضافه شده است.
وی افزود: این جمعیت مناسب حکایت از افزایش جمعیت دام سبک ما دارد و به دنبال آن جمعیت کشتاری ما نیز افزایشی خواهد بود. هنگامی که این جمعیت پای کشتار افزایش مییابد ما شاهد افزایش عرضه گسترده دام و گوشت به بازار خواهیم بود. یکی از موضوعات مهمی که مطرح میشود، قیمت بالای دام طی سال گذشته است که از ابتدای تابستان شاهد کاهش قیمت دام سبک تا ۲۶۰ هزار تومان نیز بودیم و این در حالیست که قیمت دام سبک حتی به ۳۵۰ هزار تومان نیز رسیده بود.
پوریان با بیان اینکه علت کاهش قیمت دام سبک به دلیل عرضه گسترده دام در داخل بود، مطرح کرد: در حال حاضر وضعیت زایشها به گونهای است که ما شاهد بهبود وضعیت دام خواهیم بود و جمعیت بالایی را جهت کشتار خواهیم داشت. پس از اضافه شدن به گلهها و بالا رفتن عدد و تعداد دامهابسیاری از دامداران باید گلههای خود را متاسبسازی کنند چرا که در بهار جمعیت گلهها به حدی میرسد که گلههای جدید باید جایگزین دامهای سابق شوند؛ بنابراین ما در بهار شاهد عرضه بالای دام در کشورمان خواهیم بود چرا که جمعیت دامها نسبت به سال گذشته در بازه زمانی مشابه افزایش ۴۰ درصدی داشته است. این مسئله یک نشانه مثبت برای صنعت دام کشور در بخش سبک است.
وی ادامه داد: با این افزایش حجم دام طبیعتا با حجم مناسبی در دام سبک نیز مواجه خواهیم بود و این درحالیست که در فصل بهار نیز زایشها در مناطق سردسیر صنعت تولید ادامه دارد و از کیفیت و کمیت مناسبی نیز برخوردار خواهد بود. علت این افزایش جمعیت دامی نیز واردات و تامین گوشت تنظیم بازاری بود. این تامین گوشت به ویژه در تهران و البرز موجب شد تا گلههای مولد در کشور دست نخورده باقی بمانند و همین دست نخورده باقی ماندن آن موجب شد تا جمعیت دامی چه در گوساله و چه در گوسفند افزایش پیدا کند. با وجود اینکه شرایط نگهداری گوساله با گوسفند متفاوت است و بهطور مثال گوساله در فضای بسته نگهداری میشود، ولی همچنان حجم دام سنگین نیز نسبت به سال گذشته افزایش ۳۵ درصدی داشته است. جمعیت گوساله پای کشتار بسیار مناسب است و این شرایط نیاز به یک مدیریت مناسب دارد تا دامدار و تولیدکننده حمایت شوند.
رئیس شورای تامین دام کشور با تاکید بر اینکه گوشتهای منجمد در کف بازار یا ذخیره شده در سردخانه بسیار بالا است، اظهار کرد: جمع آوری این میزان از گوشت قرمز منجمد از کف بازار بسیار کار دشواری است؛ اما این جابه جایی گوشت قرمز که روزانه رخ میدهد چیست؟ اینکه فراوانی گوشت در تمام نقاط بازار در سراسر کشور فراوانی است. این نکته که این گوشتها منجمد هستند قابل چشمپوشی نیست، اما گوشتهای برزیلی در بخش گوسفندی و... نکته مثبتی که دارد که موجب میشود بازار خالی از گوشت نباشد و بهگونهای بازار تامین باشد و در این صورت بازار دچار تنش قیمتی نمیشود. اما ممکن است در کنار این مسئله دولت تصمیماتی بگیرد که سبب التهاب بازار شود و نه کمکی به بازار و نه کمکی به تولید نمیکند به طور مثال چند وقت گذشته، دولت برای خرید حمایتی در بخش گوشت منجمد قیمت ۴۲۰ هزار تومان را مشخص کرد و این در حالی بود که از بهمن ماه سال گذشته هیچ افزایش قیمتی در گوشتهای منجمد نداشتیم و این تصمیم موجب التهاب بازار شد درحالی که این خرید جهت تنظیم بازار نیست و صرفا برای حمایت از تولید داخل است.
وی ادامه داد: به این معنا که تولیدکننده ۵ تکه را در اختیار شرکت پشتیبانی قرار میدهد و جهت حمایت از تولید داخلی این گوشتها ذخیره میشود، اما با چه قیمتی آن را به فروش خواهد رساند؟ حتما با قیمتی بسیار پایینتر به بازار عرضه خواهد کرد و این مسئله دچار تنش در بازار میشود. حال نکته مهم دیگر این است که حجم این گوشتها در سردخانه بسیار زیاد است و به مرور نیز به تاریخ انقضا نزدیک میشوند؛ بنابراین باید دوباره همچون سابق در بازار خرید و فروش شوند. طی ۸ ماه اول سال گذشته حدود ۱۲۶ هزار تن گوشت قرمز وارد کشور شده و ۹۰ درصد این گوشت وارداتی منجمد و بیشتر آن گوشت گوساله است. در حال حاضر حدود ۶۵ تا ۷۰ هزار تن گوشت منجمد در بازار ذخیره شده که حجم بسیار بالایی است.
پوریان افزود: با نزدیک شدن به ماههای آخر سال، حجم دامهای داخلی افزایش مییابد که باید وارد بازار شوند و این حجم از واردات دام به بازار موجب میشود که ما شاهد کاهش قیمت گوشت گرم در بازار باشیم. اگر قیمتگذاری دستوری یا سیاستگذاری خاصی وجود نداشته باشد شرایط بهتر میشود. اولویت ما باید با تولیدات داخلی باشد چرا که حجم دامهای کشتاری در بخش سبک و سنگین بسیار زیاد است و این مسئله میتواند در بازار تاثیرگذار باشد باید فاصله قیمتی بین گوشت وارداتی و داخلی کم باشد. اگر برای گوشت منجمد قیمتی تعیین شود که با بازار همراه نیست، قطعا دوباره با عدم تقاضا و یا کاهش تقاضا مواجه خواهد شد که باز هم شاهد حجم بالای گوشت در بازار خواهیم بود.
وی تاکید کرد: در حال حاضر ما در شرایط بسیار خوبی قرار داریم و در هیچ زمانی به این اندازه خوب نبوده که بازارمان تامین شود، سبد پروتئینی ما به این اندازه پر باشد و این شرایط موجب شده که ذخایر ما چه در بخش آماده و چه در بخش زنده و یا منجمد مناسب باشد و در نتیجه با امنیت خیلی مناسبی در حوزه گوشت و دام مواجه هستیم.
رئیس شورای تامین دام کشور در پایان با تاکید بر اینکه طی ماههای آینده با کاهش قیمت گوشت گرم مواجه خواهیم بود، تصریح کرد: هر چقدر بحثهای مالی روانتر و آسانتر شود، وضعیت تولید نیز بهتر میشود؛ اما در این میان چگونه میتوان تولید داخل را حمایت کرد؟ میتواند خرید حمایتی در حالی انجام شود که سود آن به دامدار برسد و یا میتوانیم وارد ساز و کار صادرات شویم که قطعا برای سال آینده نیاز است و اگر صادرات گوشت داشته باشیم خیلی بهتر از دام خواهد بود چرا که صادرات دام برای ما ارزش افزوده خاصی ندارد، صادرات هم ارزش افزوده خوبی دارد و هم میتواند به تولید گوشت در کشور کمک کند. راهکار دیگر نیز سرمایه در گردش دامداران است. سرمایه در گردش و نقدینگی برای دامداران بسیار مهم است.