هماهنگی راهبردی با تهران برای دوران پس از داعش

۱۳۹۵/۱۰/۱۵ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۸۳۲۳

نوری‌المالکی، معاون رییس‌جمهوری و دبیرکل حزب الدعوه عراق که روز یک‌شنبه برای دیدار با مقامات کشورمان به ایران سفر کرده است، علت سفر به تهران را بررسی شرایط منطقه‌یی و مناسبات دوجانبه با ایران اعلام و در پاسخ به این سوال که آیا حضورش در تهران برای میانجی‌گری میان ائتلاف امریکایی و مستشاران نظامی ایران است؟ صریحا تاکید کرد، این موضوع ارتباطی با سفرش ندارد.

مالکی همچنین با تاکید بر اینکه تنها کشوری که در مبارزه با تروریسم به ما کمک کرد ایران بود، خبر دیدارش با مقام معظم رهبری را در روز یک‌شنبه تایید کرد و اظهار داشت که در این دیدار گزارشی از وضعیت عراق اعلام کردم و درخصوص نامزد شدن یا نشدن خود در انتخابات آتی عراق صحبتی به میان نیامد. معاون رییس‌جمهوری عراق در ادامه سفر خود به تهران روز گذشته با علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی، علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی و علی‌اکبر ولایتی رییس مرکز تحقیقات استراتژیک نیز دیدار و گفت‌وگو داشت.


نقشه شوم برای عراق و سوریه

در همین راستا، علی لاریجانی در دیدار با مالکی با اشاره به ظرفیت‌های سیاسی و اقتصادی 2 کشور تصریح کرد که باید با برنامه‌ریزی دقیق در راستای منافع 2 ملت شاهد توسعه و گسترش ارتباطات فی‌ما‌بین باشیم. وی با تاکید بر این نکته که از هرگونه اقدامی در راستای برقراری ثبات و امنیت در عراق حمایت می‌کنیم، اظهار داشت: دشمنان ملت عراق نمی‌خواهند پیروزی‌های اخیر مردم و دولت عراق تثبیت شود.

نوری‌المالکی نیز در این دیدار با انتقاد از مواضع برخی کشورها در قبال تحولات منطقه‌یی و بیان اینکه نقشه‌های شوم کشورهایی مانند ترکیه و

عربستان سعودی در راستای تجزیه عراق و سوریه با شکست رو‌به‌رو شده است، تصریح کرد: تحکیم و تقویت همکاری اقتصادی، سیاسی و امنیتی میان عراق و جمهوری اسلامی ایران می‌تواند به حل مشکلات مبتلا به منطقه منجر شود.


اراده ایران برای حمایت مستمر از عراق

در همین رابطه علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان نیز در دیدار با معاون رییس‌جمهوری عراق با اشاره به اراده ایران برای حمایت مستمر از دولت و مردم عراق برای دفع فتنه تروریسم اظهار داشت: برخی کارشکنی‌های صورت‌گرفته از سوی امریکا برای فرسایشی کردن روند آزادسازی موصل، ناشی از عدم خواست آنان برای پایان یافتن بحران امنیتی در غرب آسیاست. وی یادآور شد: با شروع عملیات موصل، داعش در سیر قهقرایی خود قرار گرفته است، به‌طور قطع این عملیات با عزم ارتش و نیروهای مردمی عراق تا انتها پیگیری شده و امکان بازسازی توان تروریست‌های تکفیری و طراحی توطئه‌های جدید از آنان گرفته می‌شود.

شمخانی در این دیدار خاطرنشان کرد: برای تامین امنیت پایدار، رشد و پیشرفت 2 کشور ایران و عراق و تبدیل شدن به الگویی از رابطه راهبردی در منطقه، فعال‌سازی ظرفیت‌های جدید در همکاری‌های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی اجتناب‌ناپذیر است. شمخانی با اشاره به تجربه موفق اجرای مشترک پروژه‌های متعدد از سوی 2 کشور که منافع محسوسی برای ایران و عراق به‌دنبال داشته است، افزود: تسریع در اجرای توافقات فی‌مابین در موضوعات مختلف به‌ویژه موضوعات مرزی می‌تواند افق‌های جدیدی برای ارتقای سطح همکاری‌های مشترک پیش‌روی 2 کشور قرار دهد.

نوری‌المالکی نیز در این دیدار ضمن ارائه گزارشی از آخرین تحولات عراق و روندهای سیاسی و اقدامات میدانی، هدف از سفر به ایران و دیدار با مسوولان کشورمان را توسعه مناسبات همه‌جانبه میان 2 کشور و تبادل‌نظر برای افزایش هم‌افزایی در چارچوب تعامل جبهه مقاومت عنوان کرد.


عمر داعش رو به پایان است

در ادامه رایزنی‌های دیپلماتیک میان مقامات کشورمان با معاون رییس‌جمهوری عراق در تهران، علی‌اکبر ولایتی رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در محل این مرکز با نوری‌المالکی ملاقات و با تبریک پیروزی حلب به وی، خاطرنشان کرد: آزاد‌سازی حلب نه‌تنها پیروزی برادران ما در سوریه به حساب می‌آید، بلکه پیروزی عراق، ایران و خط مقاومت محسوب می‌شود و به زودی شاهد این خواهیم بود که موصل نیز به آغوش ملت باز می‌گردد و دست متجاوزان از این شهر مهم و استراتژیک توسط نیروهای عراق، حشدالشعبی و ارتش قطع خواهد شد.

به گزارش ایرنا، وی همچنین در حاشیه این دیدار در جمع خبرنگاران در پاسخ به این سوال که آیا ایران از مواضع خود نسبت به مساله سوریه عقب‌نشینی کرده است؟ گفت: مواضع ایران ثابت است و آن هم حمایت کامل و مستمر از خط مقاومت است که از ایران شروع می‌شود، از عراق عبور می‌کند و به سوریه، لبنان و فلسطین می‌رسد.

ولایتی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه چه تضمینی وجود دارد که روسیه منافع ما را در نشست آستانه مدنظر قرار دهد و تا پایان مسیر هماهنگی میان این 2 کشور ادامه داشته باشد؟ گفت: رابطه ایران و روسیه یک رابطه دوستانه است و براساس حسن همجواری است که در کل یک رابطه راهبردی محسوب می‌شود. هر کشوری که بخواهد خارج از اراده دولت و ملت سوریه در برقراری صلح دخالت کند، جایی نخواهد داشت اما هماهنگی میان ایران و روسیه در رابطه با سوریه همچنان برقرار است.

مالکی نیز در دیدار خود با ولایتی با بیان اینکه، با وجود پیروزی‌های به دست آمده مطمئن نیستیم که با خاموش کردن این فتنه، فتنه دیگری در آینده رخ ندهد، گفت: آماده‌ایم جبهه‌یی مستحکم برای مقابله با فتنه‌های احتمالی بعدی علیه دشمنان ایجاد کنیم و ما برای مقابله با خطرات احتمالی بعد از داعش به تهران آمدیم.

معاون رییس‌جمهوری عراق همچنین در نشستی که با حضور اندیشمندان و برخی مسوولان که در مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزار شد، عمر داعش را رو به پایان دانسته و تصریح کرد: با همکاری‌های برجسته روسیه و ایران با سوریه، نقش امریکا، غرب و حامیان مرتجع آن در منطقه رو به افول رفته است.

مشاهده صفحات روزنامه