نتایج اجرای آزمایشی معاملات گندم در بورس کالا
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اجرای آزمایشی طرح قیمت تضمینی گندم گفت: قیمت تضمینی کارایی بالاتری نسبت به خرید تضمینی دارد.
به گزارش«تعادل» عباس پاپیزاده در گفتوگو با مهر گفت: اجرای طرح جایگزینی قیمت تضمینی با خرید تضمینی گندم از زمانی آغاز شد که در گذشته دولت برای خرید ذرت و جو کشاورزان از طریق خرید تضمینی اقدام میکرد که این روش به دلیل تاخیر در پرداخت مطالبات کشاورزان با نارضایتیهایی همراه بود؛ اما با اجرای طرح قیمت تضمینی در بورس کالا همه به این نتیجه رسیدند که قیمت تضمینی به مراتب کارایی بالاتری نسبت به خرید تضمینی دارد و با اجرای آن هم منافع دولت تامین میشود و هم از کشاورزان حمایت به عمل میآید.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی، در ارتباط با اجرای این طرح به صورت پایلوت در چهار استان در سطح کشور، افزود: اجرای آزمایشی قیمت تضمینی گندم در حالی آغاز شده که طی سالهای مختلف در بحث منابع لازم جهت تامین نیاز مصرفی کالاهای اساسی مشکلاتی وجود داشت و در راستای حل این مشکلات، نهاد قانونگذار و مجلس شورای اسلامی، قانونی را به تصویب رساند که در ایجاد یک ابزار جدید تحت عنوان قیمت تضمینی به جای خرید تضمینی نقش داشت.
وی تصریح کرد: درج قیمتهای تضمینی در بورس کالا و پرداخت مابهالتفاوت قیمت کشف شده در بورس با نرخ خرید تضمینی، هزینههای دولت را به یکسوم کاهش میدهد. پاپیزاده، به عدم اجرای قانون افزایش بهرهوری حوزه کشاورزی مصوب سال ۱۳۸۹ مجلس اشاره و تصریح کرد: این قانون درحالی طی سالهای اول تصویب آن اجرایی نشد که در دو سال اخیر در دو محصول ذرت و جو در بورس کالا اجرایی شد و با توجه به موفقیتآمیز بودن آن، این نتیجه به دست آمد که ظرفیتهای موجود در بورس کالا برای سایر محصولات نیز در دسترس است و نتایج به دست آمده از اجرای طرح مذکور تاکنون حاکی از آن است که بورس کالای ایران به خوبی پای کار آمده است. این عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در بیان مزایای حاصل از اجرای این طرح اظهار کرد: نخستین مزیت اجرای طرح قیمت تضمینی، دستیابی کشاورزان به پول خود در سریعترین زمان است و مورد بعدی کاهش هزینههای مالی دولت است که به موجب آن دیگر نیازی نیست دولت در طول سال به دنبال تامین مالی منابع مورد نیاز برای اجرای طرح خرید تضمینی و پرداخت پول به کشاورزان باشد زیرا بخش زیادی از پول کشاورزان در بورس و به صورت نقدی آن هم توسط بخش خصوصی پرداخت میشود.
وی ضمن اشاره به همکاری شرکت پشتیبانی امور دام و سازمان تعاونی روستایی ایران با شرکت بورس کالای ایران جهت اجرای طرح قیمت تضمینی کالاهای اساسی گفت: بخشی از فرآیند اجرای این طرح که به بورس کالا مربوط میشود، به خوبی انجام شده و دوسوم پول کشاورزان ظرف مدت چند روز پس از انجام معاملات به حساب آنها واریز شده است. پاپیزاده، مسائلی همچون مدیریت تولید، انبارداری و حملونقل را از جمله مواردی برشمرد که پیرامون آن اختلافنظرهایی بین مسوولان وجود دارد که باید با اجرای طرح قیمت تضمینی برای حل آنها اقدام کرد. وی تاکید کرد: نکته اساسی این است که در اجرای هر طرحی به صورت پایلوت، باید بهگونهیی عمل کرد که در ذینفعان و فعالان آن حوزه امیدواری ایجاد شود که در رابطه با طرح قیمت تضمینی گندم نیز باتوجه به اینکه دوره اجرای آزمایشی و تجربه اول را سپری میکنیم، نتایج آن در ذهن فعالان بخش کشاورزی میماند. پاپیزاده درخصوص امکان توان دولت برای برنامهریزی بهتر و مدیریت کارای بازار بهویژه درخصوص کالاهای اساسی موردنیاز مردم با استفاده از این طرح گفت: یکی از مشکلات دیرینه در بخش کشاورزی و البته کل اقتصاد، نبود اطلاعات دقیق و شفاف از تعداد کشاورزان، سطح زیر کشت و همچنین تناژ تولید است و در این موارد به دلیل عدم ثبت اطلاعات در یک سامانه جامع و یکپارچه همواره بین آمار کشاورزان و جهاد کشاورزی اختلاف وجود دارد.
وی اضافه کرد: اما در طرح قیمت تضمینی که به کمک بورس کالای ایران به اجرا درآمده است، کلیه اطلاعات به صورت شفاف و دقیق ثبت میشود که این امر در پایش و فعالیت بهتر بخش کشاورزی اثر دارد؛ بهطوری که دستیابی به این اطلاعات که چه میزان تولید و تقاضای مصرف وجود داشته و برای رسیدن به خودکفایی باید به چه سطحی از تولید برسیم، تسهیل میشود. همچنین اینکه آیا به واردات هم نیاز داریم یا خیر، از طریق اجرای این طرح در بورس کالا قابل تشخیص و برنامهریزی است.