فرجام مبهم طرح فروش مسکن در بازار سهام
گروه راه و شهرسازی| شهلا روشنی|
چند روز پیش مدیرعامل بورس کالا از طراحی برنامهیی در حوزه مسکن خبر داد که برمبنای آن، هر فرد متراژ مشخصی از مسکن را در بورس کالا خریداری کرده و مابهالتفاوت کیفیت آن از جمله طبقه و نور و... در زمان تحویل واحد مسکونی پرداخت میکند. حامد سلطانینژاد، مدیرعامل بورس کالا در این خصوص گفته برای فروش مسکن ابزاری در بورس کالا تهیه شده است که بتواند سبدی از مسکن تعریف و روی آن شاخص تعریف شود.
به گفته بسیاری از کارشناسان این طرح در ادامه روند ناموفق اجرای طرحی مشابه در دهه 80 است. به گفته بسیاری از کارشناسان این طرح در آن سالها با نادیده گرفتن موانع مرئی و نامرئی اجرایی و در نهایت نهتنها این طرح به حذف تورم کاذب قیمت مسکن منجر نشد، بلکه در عمل باعث افزایش تورم در قیمت مسکن و رکود شد که دامنه این معضل تاکنون نیز ادامهدار شد. حال باید دید این طرح با ورژن جدید تا چه میزانی موفق عمل خواهد کرد؟ آیا میتواند منجر به تحرک در بازار مسکن شود؟ آیا متقاضیان مصرفی مسکن که اغلب قدرت خرید کمی دارند، میتوانند با تکیهبر این ابزار جدید، خانهدار شوند؟
طرحی برای سرمایهداران
یک کارشناس اقتصاد مسکن بابیان اینکه این طرح در دهه 80 ایجاد و پرونده آن به دلیل شعب متعدد بسته شد، گفت: این طرح بعد از اصلاح مبدل به صندوق زمین و ساختمان شد.
علیاصغر بدری گفت: درمجموع واگذاری متری مسکن در بورس کار بسیار سخت و مناسب پروژههای بزرگ و بیشتر املاک تجاری است. به نظر میرسد، این طرح حتی با تغییر وتعدیل اشتباهات متعدد گذشته، مناسب بازار مسکن نباشد. این کارشناس مطالعات شهرسازی و اقتصاد شهری بابیان اینکه این طرح نمیتواند منجر به تحرک در بازار مسکن شود، گفت: ابتدا باید برای روشن شدن رابطه تحریک بازار مسکن و فروش متری زمین روشنگریهایی انجام شود، فروش متری زمین یعنی جذب سرمایههای خرد و انباشت آن در صندوق زمین و ساختمان است. یعنی هر متقاضی میتواند بهاندازه توانایی خود سهام یک متر تا چندین متر از یک ملک را خریداری کرده و با انباشت سرمایههای خرد و انتقال آن به ساختوساز میتوانند سود مطلوبی به دست بیاورند. بنابراین تحرک بازار و فروش متری زمین در بورس دو مقوله جدا از هم بوده و ارتباط منطقی باهم ندارد.
منبع خوبی برای متقاضیان مصرفی نیست
بدری در پاسخ به اینکه آیا متقاضیان مصرفی مسکن که اغلب قدرت خرید کمی دارند، میتوانند با تکیهبر این ابزار جدید، خانهدار شوند؟ گفت: بطورکلی بازار مسکن به دو گروه سرمایهگذار و مصرفی واگذار میشود و ازآنجاییکه اولویت واگذاری واحدهای این طرح مربوط به سرمایهداران است، این طرح نمیتواند منبع خوبی برای متقاضیان مصرفی لحاظ شود.
این کارشناس مطالعات شهرسازی و اقتصاد شهری بابیان اینکه گذشته ناموفق این طرح بیانگر ناکارآمدی آن است، گفت: اگر ایرادهای جدی آن برطرف نشود نهتنها ما شاهد شکست دیگری در این طرح خواهیم بود، بلکه بخش اعظمی از اعتماد سرمایهگذاران را نیز از دست خواهیم داد. وی گفت: این طرح در صورت اجرای مطلوب میتواند طرح موفقی لحاظ شود، اما باید بازبینی خوبی در طرح اولیه ارائه شود.
فراموشی اصلیترین نهاد تامین سرمایه
در همین زمینه فرشید پور حاجت، دبیر کانون سراسری انبوهسازان با انتقاد از ارائه یکطرفه این طرح از سوی مدیران سهام بورس گفت: متاسفانه انبوهسازان به عنوان اصلیترین نهاد تامین سرمایههای این طرح در جریان جزییات نبوده و نظرخواهی از این کانون اتخاذ نشده است.
پور حاجت افزود: بالطبع اخذ مشورت از این کانون میتواند ایرادها و اشتباههای گذشته این طرح را موفقتر اصلاح کند.
وی بابیان اینکه به هر صورت جمعآوری سرمایهها برای توسعه و ساخت پروژههای ساختمانی امر پسندیده است، گفت: این طرح در صورت بازنگری میتواند منبع مطلوبی برای جذب سرمایهها باشد.
دبیر کانون سراسری انبوهسازان گفت: مسکن کالای غیر همگن است و ورود این طرح به این بازار نمیتواند به عنوان امتیازی برای تحریک بازار لحاظ شود. پور حاجت اظهار کرد: ارائه این طرح در شرایط کنونی با اما و اگرهایی همراه است که نیازمند مطالعات دقیق و بازار سنجی مناسب است.
وی گفت: اعمال این طرح در تمام مناطق قابلاجرا نیست و تا حدودی میتواند در کسب منابع مالی برای ساختوساز موثر واقع شود.
مُسکنی برای درد مسکن
در همین زمینه محمد عدالتخواه، کارشناس اقتصاد مسکن بابیان اینکه طرح عرضه مسکن متری در بورس نیاز به پختگی بیشتر دارد، گفت: به نظر میرسد، مطالعات دقیقی در این طرح انجامنشده است. بههرحال نباید با ارائه طرحهای خام خانهدار کردن اقشار کمدرآمد را به چالش کشید و با ارائه طرحهای ناپخته مشکلات بیشتری را برای آنها ایجاد کرد.
وی افزود: وزارت راه و شهرسازی باید در این زمینه وارد عمل شود و آگاهی ایجاد کند. به نظر میرسد این هدف با خانهدار شدن اقشار کمدرآمد همخوانی ندارد. با واردکردن این طرح به بورس بیشتر رونق در بازار مسکن اتفاق میافتد و خانهدار شدن اقشار کمدرآمد با این نحوه عرضه مغایرت دارد. این کارشناس اقتصاد مسکن گفت: با بردن این طرح به بورس مشکل بیخانهها حل نخواهد شد. در این رابطه، باید مسکن در طرح موردنظر دقیقتر تعریف شود. کالاهایی که در بورس ارائه میشوند مشخص هستند، اما چون مسکن دارای تنوع بالایی است بردن آن به بورس امکان دارد مشکلاتی را برای این طرح ایجاد کند.
عدالتخواه بابیان اینکه به علت ناهمگنی مسکن ارائه این طرح در بورس با دغدغههای جدی روبرو است، تاکید کرد: دو آپارتمان در فاصله دو متر از یکدیگر یا حتی طبقه بالاتر یا پایینتر از واحد مزبور میتواند قیمتهای متفاوتی داشته باشد، بنابراین نیازمند یک برنامه و طرح مختص به خود است. وی افزود: نزدیک به 40 سال است که در ماده 31 قانون اساسی کشور پیشبینیشده است که دولت باید کمک کند و تسهیلات لازم را در برای خانهدار کردن بیخانهها ارائه دهد، اما تاکنون اقدامات مفیدی انجامنشده است. وی گفت: با وجود ادعاها و هزینههای زیادی که انجامشده متاسفانه اصل مساله نادیده گرفته میشود. باید در این راستا حتی به ضوابط خانههایی که ساخته میشود، دقت کرد تا استاندارد لازم را داشته باشند.
ترس سرمایهگذاران از ریسمان سیاهوسفید
اما در همین زمینه ایمان رفیعی، کارشناس ساختوساز بابیان اینکه اصولاً یکی از مهمترین اهداف تشکیل بازارهای بورسی، تامین نقدینگی برای پروژههای بزرگ است، گفت: ورود به این بازارها علاوه بر شرایط خاص، نیازمند سواد، مطالعه و افزایش آگاهی بورسی افراد و سرمایهگذاران است.
رفیعی افزود: ورود افراد باهدف کسب سودهای یکشبه و بادآورده منجر به هدر رفتن سرمایههای بسیاری شده است.
وی همچنین اظهار کرد: حجم بالای نقدینگی در گردش بازارهای بورسی بانکها را وسوسه کرده تا با تاسیس شرکتهای سرمایهگذاری، صندوقهای سرمایهگذاری و شرکتهای کارگزاری عملاً بخش وسیعی از سرمایه را هم در این بازارها وارد کنند و هم به مدد سودهای بالای 20 درصد صندوقهای سرمایهگذاری بخش وسیعی از نقدینگی سایر بازارها را جذب کنند.
وی بابیان اینکه جذابیت این بازار دوسر سود برای بانکها منجر به ارائه سودهای بالاتر و تجمیع سرسامآور نقدینگی در این صندوقها شده است، تاکید کرد: بطوریکه با تکمیل سرمایه قابلپذیرش توسط صندوقها شاهد تشکیل شعب موازی آنها توسط بانکها هستیم. رفیعی گفت: وارد شدن بانکها به این بازارها قطعاً باهدف اولیه تاسیس آنها و فلسفه وجودیشان متضاد است.
مردم اعتماد ندارند
این کارشناس ساختوساز گفت: بازار مسکن کشور که این روزها رکود عمیقی را تجربه میکند از یکسو با عطش خرید از طرف خانوادههایی روبروست که ماحصل یکعمر خود را در بازار فرابورس سرمایهگذاری میکنند تا با خرید اوراق بتوانند موفق به دریافت وام خرید ملک شوند و از طرف دیگر با سازندگانی که به جهت دریافت وام ساخت خانه هرروز در ستون قیمت فرابورس به دنبال قیمت خرید اوراق تسه هستند. حال به نظر میرسد مردم اعتماد کافی به سرمایهگذاری در بازار متری نداشته باشند.
رفیعی بابیان اینکه بازار خریدوفروش متری برای خیلی از سرمایهگذاران دارای گرههای کور حقوقی است گفت: این عدم شناخت و تعریف درست از مباحث حقوقی باعث شده مردم نگاه مطلوبی به مقوله بورس متری مسکن نداشته باشند.
وی همچنین گفت: به نظر میرسد این طرح مناسب املاک تجاری گرانقیمت باشد زیرا سرمایهگذاری چند متری در این املاک معادل خرید یک مسکن 40 تا 50 متری در مناطق متوسط تهران است. این کارشناس ساختوساز بابیان اینکه مدیران بورس کالا مسیر مطلوب و پختهیی برای جذب سرمایه انتخاب نکردند، گفت: در حال حاضر بانکها با وجود مشکلات متعدد موسسات مالی و اعتباری همچنان هدف اول سرمایهگذاری محسوب میشود، زیرا بازارهای بورسی به دلایلی مانند پتانسیل ریسک بالا، نیاز به تخصص، ناشناخته بودن شرایط آتی، نیاز به سرمایهگذاری با مدت نامعلوم، درصد سوددهی نامعین و... در رقابت با بانکها در جذب نقدینگی توانایی بالایی ندارند. در این شرایط بانکها با بازی در نقش یک واسطه مطمئن از یکسو نقدینگی را جذب میکنند و از سمت دیگر بازیگران اصلی بازار بورس شدهاند.
این فعال ساختمانی بابیان اینکه خطر حضور پررنگ بانکها باعث شکست این طرح میشود، گفت: این واسطهگریها باعث تعدیل و نقش مطلوب این طرح در بازار میشود. حضور املاک دربورس یکی از موفقترین طرحهای کشورهای توسعهیافته است، اما متاسفانه این طرح با ورود دلالان و بازیگران مکارهیی مانند بانکها از مسیر اصلی خود منحرف و پیامد مطلوبی در بازار مسکن نخواهد داشت. زیرا بانکها با دخالت در امر سرمایهگذاری و واگذاری با گرانتر کردن کالا باعث میشوند برنده نهایی این طرح باشند.
عضو هیاتمدیره مسکن مهر سمنان یکی از بهترین قسمتهای طرح جدید فروش متری مسکن در بورس را انتشار اوراق سلف موازی مسکن و اوراق مشارکت مسکن دانست و در این خصوص گفت: اوراق سلف موازی استاندارد یکی از ابزارهای تامین مالی است که میتواند به عنوان راهکاری برای تامین مالی شرکتها مورداستفاده قرار گیرد. با توجه به وجود بازار ثانویه فعال (بورس کالا/ بورس انرژی) برای اینگونه اوراق میتوان از طریق انتشار این اوراق بهادار سرمایههای کلان موردنیاز برای تکمیل پروژهها یا تامین مالی بنگاههای تولیدی را جذب کرد.
رفیعی با اشاره به اینکه به نظر میرسد این اوراق از وجاهت قانونی و ریز فاکتورهای تشویقی برای حضور سرمایهگذاران برخوردار باشد، گفت: ازآنجاییکه در قرارداد سلف، مقدار معینی از دارایی پایه بر اساس مشخصات قرارداد به فروش میرسد و وجه قرارداد مذکور باید در هنگام معامله و طبق زمانبندی تعیینشده در مشخصات قرارداد پرداخت و دارایی پایه در سررسید تحویل شود.
این کارشناس گفت: بههرحال این طرح نیازمند اعتمادسازی از سوی بازار بورس است، زیرا سرمایهگذاران مارگزیده از ریسمان سیاهوسفید میترسند.
عامل شکست طرح فروش متری مسکن
در ادامه همین مبحث حسن محتشم، عضو هیاتمدیره انجمن انبوهسازان بابیان اینکه طرح مسکن نوسازان یا همان طرح فروش متری در دهه 80 دارای ضعف و چالشهای متعدد بود، گفت: در ابتدای امر مقرر شد به ازای سرمایهگذاری هر شخص، سودی از ارزشافزوده فروش قیمت مسکن دریافت کند، اما این مورد به دلیل لحاظ سود ثابت از سوی شرکت سازنده به چالش کشیده شد.
وی افزود: متاسفانه این طرح در آن زمان از دو بخش اجرا و عمل دچار صدماتی شد که سرمایهگذاران از آن استقبال نکردند.
محتشم با اشاره به اینکه در دهه 80 چند شرکت در حوزه بورس مسکن ورود پیدا کردند، گفت: یکی از این شرکتها تامین مسکن جوانان بود که به لحاظ ارائه کف تضمینی سود با حضور سرد سرمایهگذاران مواجه شد. بههرحال لحاظ سود ثابت باعث شد بسیاری از سرمایهگذاران این عرصه را برای سرمایهگذاری خرد خود انتخاب نکنند.
وی گفت: حال اگر ضعفهای طرح گذشته مورد اصلاح قرار نگیرد، این طرح نیز با شکست روبرو خواهد شد اجرای این طرح نیازمند مشوقهای متعدد، کاهش بروکراسیهای اداری و پیچیدگیهای قراردادی است. عضو هیاتمدیره انجمن انبوهسازان بابیان اینکه حضور پررنگ اوراق سلف موازی در این قراردادها میتواند رویکرد جدید در این حوزه باشد، گفت: این اوراق همواره حضورداشته اما به نظر میرسد در این طرح مقررشده این اوراق به شکل پررنگتری در معاملات حضورداشته باشد.
وی گفت: بههرحال با توجه به پایین بودن گردش نقدینگی در حوزه مسکن و مواجه بودن ساختوساز با رکود نقدینگی، عرضه مسکن در بورس کالا اقدامی منطقی تلقی میشود که میتوان از سرمایههای کوچک در بخش تولید مسکن استفاده کرد، اما بدون رفع نواقص این طرح موفقیت چندانی کسب نخواهد کرد. بنابراین اگر در طرح مزبور روان کاریهای اداری و قراردادی صورت بگیرد روند جذب این نوع سرمایهگذاریهای خرد افزایش و طرح ناکارآمد دهه 80 موفقیت مطلوبی در ماههای آتی خواهد داشت.