ضرورت شناسایی موانع برای مقاومسازی اقتصاد
گروه بنگاهها
مقاومسازی اقتصاد در برابر تکانههای بیرونی یکی از مهمترین اولویتهایی است که اقتصاد ایران برای رونق و توسعه پایدار به آن نیازمند است؛ این در حالی است که موانعی بر سر راه این هدف بنیادین در ساختار اقتصادی کشورمان وجود دارند که بدون اصلاح و بهبود آنها رسیدن به اهداف از پیش تعیین شده مقدور نیست.
بنابراین شناسایی این موانع تاثیرگذار یکی از قدمهایی است که اقتصاد ایران برای بهبود شرایط به آن نیاز دارد. بررسی ابعاد و زوایای گوناگون این موانع اقتصادی مهمترین موضوعی بود که در جلسه روز گذشته ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی به آنها پرداخته شد.
معاون اول رییسجمهور با اشاره به همین اولویتهای اقتصادی گفت: ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی باید با تشکیل کارگروههای تخصصی به بررسی وضعیت کشور در قالب سیاستهای اقتصاد مقاومتی بپردازد و راهکارهای لازم برای تحقق پنج رویکرد اصلی این سیاستها را ارائه کند.
به گزارش «تعادل» و به نقل از پاد، جهانگیری دیروز در جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی اظهار داشت: اگر ما دنبال ایجاد اشتغال و تولید و مقاومسازی اقتصاد در برابر تکانههای خارجی هستیم، باید به دنبال شرایطی باشیم که در صورت هر اتفاقی نظیر تحریمهای مجدد، وضعیت اقتصاد کشور نسبت به دوره قبل از تحریمها بهتر باشد و مقاومت اقتصاد افزایش یافته باشد.
وی با اشاره به اینکه نظام بانکی و بخش نفت اصلیترین گرانیگاه دشمنی برای ضربه زدن به اقتصاد کشور بود، گفت: باید با رصد دقیق ببینیم در این حوزهها چقدر در برابر تحریمها مقاوم شدهایم.
معاون اول رییسجمهور افزایش بهرهوری، حفظ امنیت سرمایهگذاری، رقابتی کردن اقتصاد در جهت حفظ توان داخلی را از اولویتهای سیاستهای اقتصاد مقاومتی دانست و گفت: دبیرخانه باید با شناسایی گرههای موجود در قوانین، موانع و گرهها را به پشتوانه ظرفیت اقتصاد مقاومتی بیاثر کند.
وی تصریح کرد: بخش خصوصی باید احساس کند سرمایهگذاری در ایران امنیت دارد. خوشبختانه بانی و حامی اقتصاد مقاومتی رهبر معظم انقلاب است و باید با اتکا به این پشتوانه بدون رودربایستی مشکلات را برطرف کنیم تا اقتصاد کشور مقاومتر از پیش شود و نباید اقتصاد کشور با یک فشار آسیب ببیند.
موانع و دلایل عدم پیشرفت طرحها
جهانگیری با تاکید بر اینکه باید گزارشی درباره موانع و دلایل عدم پیشرفت یا پیشرفت طرحها در اقتصاد مقاومتی تهیه شود، گفت: باید دغدغههای موجود برای تامین و دستیابی به اهدافی نظیر امنیت سرمایهگذاری، حمایت از تولید داخلی و صادرات احصای دقیق شود و در قالب یک گزارش با ذکر موانع و وظایف قوای مختلف تهیه شود و به استحضار رهبر معظم انقلاب برسد تا از حمایتها و رهنمودهای ایشان برخوردار شویم.
وی با اشاره به تاکید رهبر معظم انقلاب مبنی بر ضرورت نافذالکلمه بودن ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی تصریح کرد: باید بررسی شود که با اختیارات موجود میزان این نافذالکلمه بودن تا چه حد است.
جهانگیری با بیان اینکه دولت معتقد به اجرای سیاستهای 24گانه اقتصاد مقاومتی است، گفت: روند پیشرفت اجرای طرحهای اولویتدار اقتصاد مقاومتی مثبت بوده است اما ما باید نگاه کلانتر و جامعتری به مسائل اقتصادی داشته باشیم.
معاون اول رییسجمهور با انتقاد از کم کاری که در باب گفتمانسازی اقتصاد مقاومتی صورت گرفته است، افزود: گفتمانسازی اقتصاد مقاومتی بسیار با اهمیت است و همه نخبگان کشور، دانشگاهها، دستگاههای مختلف به خصوص وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و صدا و سیما که مسوولیت اصلی گفتمانسازی را داشتهاند، باید در این زمینه فعالانهتر برخورد کنند.
جهانگیری در ادامه با اشاره به گزارش عملکرد پروژههای اقتصاد مقاومتی در زمینه توسعه شبکه ریلی کشور گفت: توسعه راهآهن جزو اولویتهای دولت است و باید برای توسعه راهآهن کشور و مسیرهای اولویتدار حمل و نقل ریلی کشور تلاش شود. وی بر رفع گلوگاهها و محدودیتها در این زمینه تاکید کرد و گفت: باید در یکی از جلسات ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی این موضوع طرح شود تا برای آن در طول برنامه ششم توسعه تصمیمات لازم اتخاذ شود.
گزارش پیشرفت طرحها
در این جلسه نایبرییس مجلس و وزرای تعاون، کار و رفاه اجتماعی، جهاد کشاورزی، دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، صنعت، معدن و تجارت، فرهنگ و ارشاد اسلامی، نفت، رییس کل بانک مرکزی، معاون علمی و فناوری رییسجمهور، رییس سازمان امور اداری و استخدامی کشور، رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، معاون امور زنان و خانواده و رییس صندوق توسعه ملی کشور حضور داشتند، هر یک از اعضا دیدگاههای خود را درباره تاثیر سیاستهای اقتصاد مقاومتی در پیشبرد پروژههای بزرگ دستگاهها و تحقق رویکردهای کلان این سیاستها تبیین کردند.
همچنین در این جلسه و در ادامه گزارشهای پیشرفت طرحهای اولویتدار وزارتخانهها در چارچوب اقتصاد مقاومتی، وزارت راه و شهرسازی گزارشی از پروژهها و برنامههای مرتبط با توسعه شبکه ریلی کشور ارائه کرد.
در این گزارش با اشاره به روند پیوستن پنج استان کشور به شبکه ریلی و اجرای دهها طرح ریلی برای استفاده از ترانزیت و زیرساختهای آن برای تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی عنوان شد که با اجرای این طرحها رکورد جدیدی در تاریخ راهآهن کشور به دست آمد و بیش از 77 درصد طرحهای ابلاغ شده عملیاتی شده است.
وزیر راه و شهرسازی در این خصوص از برنامهریزی برای اتصال همه مراکز استانها به راهآهن و بهرهگیری از فناوریهای نوین نظیر برقی کردن قطارها خبر داد و تمرکز بر موضوع ریل را یکی از بسترهای تحقق اقتصاد مقاومتی ارزیابی کرد.
افتتاح کارخانه فولاد کاوه خرمشهر
با حضور معاون اول رییسجمهور و وزیر صنعت، معدن و تجارت، کارخانه فولاد اروند (کاوه) در خرمشهر افتتاح شد. اسحاق جهانگیری با حضور در شهرستان خرمشهر کارخانه فولاد اروند (کاوه) را در این شهرستان افتتاح کرد. با افتتاح فاز اول این کارخانه که به تولید آهن اسفنجی میپردازد برای 350 نفر به صورت مستقیم اشتغالزایی میشود. برای احداث کارخانه فولاد اروند (کاوه) حدود 1233 میلیارد ریال سرمایهگذاری انجام شده است و این کارخانه سالانه ظرفیت تولید 600هزار تن میله و میلگرد از جنس فولاد آلیاژی جز فولاد زنگ نزن را دارد. اسحاق جهانگیری و محمد شریعتمداری پس از افتتاح کارخانه فولاد اروند (کاوه) از این کارخانه بازدید کردند و در جریان روند تولید این کارخانه قرار گرفتند.