بحران بیکاری با سرمایهگذاری حل میشود
در شرایطی که این روزها افکار عمومی ایرانیان متوجه بازیهای جام جهانی فوتبال و درخشش ستارههای ایرانی در این جام است؛ تصمیمسازیهای مهمی در سطح دولت دوازدهم در حوزههای مختلف در جریان است که اخبار آن معمولا در میان حاشیههای فوتبال پنهان میماند. اینبار معاون اول رییسجمهوری در جمع کارشناسان و تحلیلگران به ابعاد و زوایای پنهان موضوع امیدواری یا ناامیدی و تبعات هر یک از آنها پرداخت و زوایای گوناگون آن را بررسی کرد.
جهانگیری گفت: مردمی که نسبت به آینده مایوس باشند، به هیچ کاری دست نمیزنند و ممکن است به اقدامات پرخاشگرانه روی آورند پس وظیفه نخبگان این است که از سرمایه اجتماعی حفاظت کنند و امید به آینده را افزایش دهند.
اسحاق جهانگیری طی سخنانی در افتتاحیه سیزدهمین کنگره انجمن جغرافیایی ایران که در محل سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح برگزار شد، با بیان اینکه «منتقدان و معترضان به نظام نباید سوژه امنیت کشور باشند»، اظهار کرد: دولت مردمسالار از این موضوع آسیب نمیبیند و امروز نیز همه پذیرفتهاند که توسعه پایدار و همهجانبه برای کشور به دلایل متعدد، ضرورتی جدی دارد.
او افزود: در گذشته ما توسعه را صرفا توسعه فیزیکی میدانستیم که مثلا چند واحد صنعتی ایجاد شود؛ به صورتی که مثلا صنعت فولاد در اصفهان راهاندازی شد اما امروز گفته میشود آب شرب مردم را قطع میکنند تا به فولاد بدهند یا فولاد را به منطقهیی آوردهاند که آب نداشته است. در تهران نیز به این نتیجه میرسیم که دهها و صدها موضوع با سلامت مردم درگیر است که نشان میدهد زمانی که به توسعه فکر میکردیم به ابعاد آن توجه نشده است.
توسعه بعد از پیروزی انقلاب
جهانگیری تاکید کرد: البته بعد از پیروزی انقلاب برای رسیدگی به روستاها و مناطق محروم کارهای بزرگی انجام شده است، اما هنوز خیل مهاجرت جمعیت از روستاها به شهرها را مشاهده میکنیم و این در حالی است که در چهل سال گذشته هیچ دولتی نبوده که به مناطق محروم توجه نداشته باشد اما آیا یکی از مناطق محروم ما از این وضعیت خارج شده است؟ معاون اول رییسجمهور با بیان اینکه «ضعف جدی این است که بخش وسیعی از علومی که در توسعه موثر بودهاند یا حضور پررنگی نداشتهاند یا دولتها و تصمیمگیران از آنها خوب استفاده نکردند»، گفت: امروز مساله کم آبی و بحران آب کشور را تهدید میکند و وقتی بحث مسائل زیست محیطی مطرح میشود، میگویند بحث توسعه اولویت است.
او افزود: موضوع بیکاری نیز از دیگر مسائلی است که جز با افزایش سرمایهگذاری نمیشود از آن عبور کرد و امروز به مساله جدی کشور تبدیل شده است.
جهانگیری با بیان اینکه «آنچه کشور را تهدید میکند، کسانی یا گروههایی هستند که اعتماد و امید مردم را به عنوان بزرگترین سرمایههای اجتماعی کشور نشانه گرفتهاند»، گفت: مردمی که نسبت به آینده مایوس باشند، به هیچ کاری دست نمیزنند و ممکن است به اقدامات پرخاشگرانه روی آورند پس وظیفه نخبگان این است که از سرمایه اجتماعی حفاظت کنند و امید به آینده را افزایش دهند، چرا که قطعا با این روش میتوانیم مشکلات را پشت سرگذاریم و موفق شویم.
تلاش برای دور کردن ایران از توسعه
معاون اول رییسجمهوری با بیان اینکه «دشمنان با همین شرایطی که داریم تلاش میکنند ایران را از دستیابی به توسعه بازدارند»، گفت: دشمن همواره تلاش میکند که چوب لای چرخ توسعه کشور بگذارد و با برگرداندن تحریمها و ایجاد تهدید مانع توسعه کشور شود؛ چرا که آنان هدفشان این است که نگذارند ایران با داشتن قدرت فراوان در منطقه عمل کند اما کارهای آنها بینتیجه خواهد ماند. جهانگیری با اشاره به اینکه «امروز با تحریم جدی روبهرو هستیم و شرایط جدیدی پیش روی کشور قرار گرفته است»، گفت: باید متناسب با شرایط به توسعه پرداخته شود و آنچه میتواند توسعه ایران را به پیش ببرد، ظرفیت نیروی انسانی است که نیاز است همه دستگاههای حاکمیتی، سیاستگذار و برنامهریزان کشور و نهادهای رسمی و مدنی و شهروندان به آن توجه کنند. او در پایان با اشاره به ضرورت همبستگی اجتماعی در همه سطوح برای جلوگیری از گسست و تقویت سرمایه اجتماعی و اعتماد به آینده گفت: این موضوع پیش نیاز توسعه کشور است و با انسجام و همبستگی است که میتوانیم از همه توطئهها عبور کرده و بر مشکلات غلبه کنیم.