کشوری با کمبود نیروی دولتی

۱۳۹۷/۰۴/۲۵ - ۰۰:۰۶:۲۰
کد خبر: ۱۲۵۶۲۰
کشوری با کمبود نیروی دولتی

 الهه باقری|

دو سال از کودتای نافرجام ترکیه می‌گذرد و همچنان، این کشور رنگ آرامش به خود ندیده است. در 15 جولای 2016، ارتش ترکیه در اقدامی ناگهانی دست به کودتا علیه دولت وقت این کشور به ریاست‌جمهوری رجب طیب اردوغان زد. به‌دنبال این کودتا فرودگاه استانبول و آنکارا دراختیار نیروهای ارتش قرار گرفت و راه‌های ارتباطی به این پایتخت مسدود شد. هر چند که به گفته برخی سیاستمداران، این کودتا مشکوک بوده و احتمال اینکه این کودتا توسط خود اردوغان کلید خورده باشد، وجود دارد. دلیل این کودتا هر چه که بود، ناآرامی‌های وسیعی در سراسر ترکیه ایجاد کرد. طبق گزارش‌های منتشر شده، پس از این کودتا ۱۹۰ نفر کشته، بیش از یک‌هزار و 400 نفر زخمی و حدود 3هزار نفر از نیروهای مسلح این کشور بازداشت شدند. همچنین در روزهای پس از این کودتا، دولت ترکیه اعلام کرد که قدرت را دوباره دراختیار گرفته است. رجب طیب اردوغان رییس‌جمهور نیز اعلام کرد کودتاگران به‌شدت مجازات خواهند شد و قول داد که نیروهای ارتش را تصفیه خواهد کرد. همچنین گفته شده که گذرنامه بسیاری افراد را به جرم ارتباط با کودتا، لغو کرد. بر این اساس، بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که این کودتا، اقدامی از سوی اردوغان بوده که بتواند اختیار عمل گسترده‌یی در خصوص اخراج و پاکسازی نیروهای دولتی داشته باشد. آن‌طور که گفته شده، مجموع اخراج‌ نیروهای دولتی در

 2 سال گذشته به 110 هزار نفر رسیده است. هر چند باید یادآور شده که این اخراج‌ها، تنها مخصوص روزهای پس از کودتا نبوده است. آنطور که در بسیاری از گزارش‌ها گفته شده، تسویه‌حساب اردوغان هنوز تمام نشده و در هشتم جولای 2016، کمتر از 2 هفته گذشته، حدود 19 هزار نیروی دولت را اخراج و پاکسازی کرد. آنطور که گفته شده، این اخراج‌ها، پس از تغییرات اعمال شده در قانون اساسی درباره اختیارات تازه رییس‌جمهوری ترکیه، افزایش قابل‌توجهی پیدا کرده است. طبق تازه‌ترین آمار منتشر شده، نیروهای پلیس ترکیه، مهم‌ترین مظنونینی بودند که اردوغان، وعده مجازات آنها را داده بود. براساس گزارش‌ها، در آستانه سالگرد کودتا، حدود 9 هزار نیروی پلیس در ترکیه از کار خود اخراج شدند. این آمار در حالی اعلام شد، که در هفتم جولای 2018، اردوغان اعلام کرد که نیروهای بیشتری از پلیس و ارتش این کشور اخراج خواهند شد. پس از گسترش اختیارات ریاست‌جمهوری در قانون اساسی ترکیه، در هشتم جولای 2018 نیز، نیروهای ارتش که شغل خود را به جرم دست‌داشتن در کودتا علیه دولت اردوغان از دست داده‌اند، بیش از 3 هزار نفر اعلام شده است. آن‌طور که پیش از این در بسیاری از گزارش‌ها گفته شده بود، مقامات ترکیه پس از کودتایی که در شب پانزدهم و شانزدهم جولای ۲۰۱۶ توسط تعدادی از نظامیان این کشور صورت گرفت، پرونده وسیعی را در ادارات دولتی این کشور برای شناسایی افرادی که در این کودتا دست داشته‌اند، آغاز کرد.

در تازه‌ترین آمار منتشر شده، در هفته گذشته، حدود 2 هزار خلبان و پرسنل نیروی هوایی، همچنین بیش از یک‌هزار نیروی دریایی ترکیه نیز اخراج شدند. وسعت این اخراج‌های کینه‌جویانه اردوغان به حدی است که بر اساس گزارش‌های منتشر شده، پاکسازی‌های گسترده در نیروی هوایی ترکیه به اتهام دست داشت در کودتای نافرجام 2016، نیروی هوایی این کشور را با کمبود خلبان روبه‌رو ساخته است.

براساس آمار اعلام شده، بیش از هزار نفر از کارکنان دادگستری، صدها نفر از کارمندان دیگر وزارتخانه‌ها، کارمندان دانشگاه‌ و دانشسراهای عالی و همچنین  اعضای شورای دولت، در ادامه اخراج‌های دولت ترکیه، پست‌های خود را از دست داده‌اند.

تصمیمات و اختیارات جدید رجب طیب اردوغان در ترکیه، نه‌تنها منجر به افزایش ناآرامی‌های داخلی شده، در بسیاری ازگزارش‌ها نیز گفته شده که دستگیری‌ها و اخراج‌های گسترده پس از این کودتای نافرجام، سبب شده شمار پناهجویان ترکیه به آلمان و سایر کشورهای اروپایی افزایش یابد؛ موضوعی که نگرانی‌های بسیاری برای دولت آلمان ایجاد کرده است؛ چراکه ممکن است بحران داخلی ترکیه از طریق میلیون‌ها شهروند ترک ساکن آلمان، به این کشور سرایت کند.