نوسان نرخ ارز و سکه در بازار

۱۳۹۷/۰۷/۰۴ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۳۰۳۱۰
نوسان نرخ ارز و سکه در بازار

گروه بانک و بیمه      محسن شمشیری

قیمت ارز و طلا در روز سه‌شنبه 3 مهر 97 و ساعاتی قبل از سخنرانی حسن روحانی رییس‌جمهور و همچنین ترامپ رییس‌جمهور امریکا، با افزایش نسبی همراه شد و نرخ دلار با نوسان بین 16126 تا 16800 تومان قرار داشت و برای ساعاتی نیز تا ۱۵ هزار و ۷۵۰ تومان ریزش داشت این موضوع نشان می‌دهد که بازار نسبت به سخنان رییس‌جمهور واکنش مثبت نشان داده و احتمالا در بازار ارز نیز تحولات مثبتی در سمت عرضه رخ داده است.

به گزارش «تعادل»، از سوی دیگر، نرخ سکه نیز با نرخ 4 میلیون و 730 هزار تومان معامله شد. برخی کارشناسان این واکنش بازار را نشانه پیش خور کردن بازار نسبت به سخنان احتمالی روسای جمهور دو کشور ایران و امریکا ارزیابی کرده‌اند و معتقدند که در روزهای آینده نیز شاهد واکنش بازار به این سخنان خواهیم بود.

همچنین از آنجا که قرار است نشست شورای امنیت به ریاست ترامپ برگزار شود، این نشست نیز باعث واکنش بازار ارز و طلا شده است. بر اساس آمار سامانه سنا، هر یورو در این سامانه ۱۱ هزار و ۱۲۵ تومان و هر پوند ۱۸ هزار و ۸۲۰ تومان به فروش رسید، دلار امریکا ۱۴ هزار و ۶۹۵ تومان داد و ستد شد و هر یوان چین نیز یک هزار و ۴۰۰ تومان قیمت خورد.

از سوی دیگر، یکی از فعالان بازار برای ساعات عصر روز سه‌شنبه اعلام کرد که در بازار ارز، دلار 126 تومان، یورو 145 تومان و درهم 19 تومان افزایش یافت. دلار16126تومان، یورو18914 تومان ودرهم4378 تومان معامله شد. در حالی که اونس جهانی به 1201 دلار افزایش یافته و نرخ دلار نیز در بازار آزاد به 16800 تومان رسیده و به مرز 17 هزار تومان نزدیک می‌شود، قیمت سکه تمام بهار آزادی طرح جدید در بازار تهران تقریبا ثابت مانده و حدود 4 میلیون و 700 هزار تومان است.

به گزارش «تعادل»، هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید روز سه‌شنبه سوم مهرماه ۹۷ در بازار تهران با ۲۰ هزار تومان کاهش نسبت به روز گذشته ۴ میلیون و ۷۰۱ هزار تومان به فروش رسید. همچنین هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم با ۵۰ هزار تومان افزایش به ارزش ۴ میلیون و ۴۱۰ هزار تومان داد و ستد شد.

از سوی دیگر، در بازار آزاد هر قطعه نیم سکه بهار آزادی با ۳۰ هزار تومان رشد نسبت به روز گذشته ۲ میلیون و ۳۳۳ هزار تومان و هر قطعه ربع بهار آزادی نیز با ۲۰ هزار تومان رشد یک میلیون و ۲۵۲ هزار تومان معامله شد. بر اساس این گزارش، هر قطعه سکه گرمی بدون تغییر در مدت مشابه ۶۶۲ هزار تومان معامله شد و هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز با ۵ هزار و ۷۰۰ تومان رشد ۴۴۴ هزار و ۲۰۰ تومان فروخته شد.

قیمت سکه طرح جدید در معاملات امروز بازار تهران 50 هزار تومان کاهش داشت، اما طرح قدیم با 50 هزار تومان افزایش 4 میلیون و 410 هزارتومان و نیم سکه با رشد 20 هزار تومانی 2 میلیون و 333 هزار تومان فروخته شد. قیمت سکه طرح جدید 50 هزار تومان کاهش یافت، اما بهای سکه طرح قدیم 50 هزارتومان، نیم سکه 20 هزار تومان و ربع سکه 10 هزار تومان رشد کرد. سکه گرمی بدون تغییر نسبت به روز گذشته 662 هزار تومان و هر گرم طلای 18 عیار 4840 تومان رشد داشت. قیمت اونس طلا (هر اونس معادل ۳۱.۱۳۲گرم) در بازار جهانی طلا با یک دلار و 33 سنت افزایش 1200 دلار و 13 سنت شد.

   افت شدید مصرف طلا در کشور

رییس کمیسیون تخصصی طلا و جواهر از کاهش قدرت خرید طلا در کشور، گفت: به دلیل افت خرید طلا در کشور اخیرا تعداد واحدهای طلا فروشی تعطیل شده افزایش یافته است.

محمد کشتی آرای درباره تحلیل شرایط فعلی اقتصاد در کشور، اظهار داشت: قیمت سکه در شرایط فعلی بیش از هر عامل دیگری، متاثر از قیمت و نوسانات نرخ ارز است زیرا در شرایط فعلی با چند نرخ متفاوت ارز از جمله نرخ ارز دولتی، بازار آزاد، صرافی‌ها و... مواجه هستیم که هر کدام قیمتی متفاوت دارد. وی افزود: از طرفی با توجه به مباحث اقتصادی، تحریم‌ها و برخوردهای سیاسی بطور حتم در اقتصاد و کشور تاثیرگذار خواهد بود زیرا اقتصاد متاثر از سیاست است. رییس کمیسیون تخصصی طلا و جواهر درباره پیش‌بینی قیمت طلا و سکه، گفت: با وجود تحریم‌ها و کمبود ارز، عرضه و تقاضا تعیین کننده قیمت‌ها است و به نظر من بازار ارز و طلا به گونه‌ای است که برای بیش از یک الی دو ساعت امکان پیش بینی قیمت‌ها وجود ندارد.

کشتی‌آرای با تاکید بر اینکه هر روز حلقه تحریم‌ها تنگ‌تر می‌شود افزود: بطور حتم افزایش درآمدهای ارزی کشور به تثبیت نرخ ارز کمک می‌کند و امیدواریم سیاست‌های دولت به گونه‌ای باشد که ثبات به بازار تزریق شود.

به گفته وی، قیمت سکه به عنوان مبنایی برای تعیین قیمت همه کالا و خدمات است و افزایش قیمت سکه، گرانی را به جامعه تزریق کرده و قیمت‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. رییس کمیسیون تخصصی طلا و جواهر با تاکید بر اینکه در سال‌های اخیر با رکود حاکم بر کشور، قیمت طلا به‌شدت افزایش یافته و قدرت خرید مردم نیز کاهش یافته است، گفت: در سال ۸۹ و ۹۰ مصرف طلا در کشور حدود ۱۱۰ تن در سال بود، اما اکنون به ۳۰ تا ۴۰ تن کاهش یافته و طبیعتا با کاهش خرید و مصرف، تولید هم افت خواهد کرد و تعدادی از واحدهای تولیدی مجبور به تعطیلی شدند.

به گفته کشتی‌آرای، از سال ۹۳ تا پایان ۹۶ نزدیک ۵ هزار واحد در سطح کشور تعطیل شدند و تاکنون نیز حدود ۲۰درصد به این میزان افزوده شده که اگر این شرایط ادامه داشته باشد، به‌طور حتم تعداد بیشتری از واحدها مجبور به تعطیلی خواهند شد.

   صرافان: بازار ارز غیرقابل‌پیش‌بینی است

امروز بازار ارز آنقدر با وضعیت ناپایدار، غیرقابل پیش‌بینی و با نرخ‌های غیرمنطقی و فروش‌های فردایی پیش‌رفت که فعالان بازار می‌گویند این بازار روی شرط بندی می‌چرخد و قمارخانه شده است.

به گزارش ایسنا، بازار ارز بازهم یکی از روزهای عجیب خود را پیش برده است. دلار که از حدود ۱۴ هزار و ۹۰۰ تومان تا ۱۶ هزار و ۲۰۰ تومان تا اواخر روز یکشنبه فروش رفته بود، کار خود را با ۱۶ هزار و ۱۰۰ شروع کرد، اما این روند پایدار نبود و برای ساعتی تا ۱۵ هزار و ۷۵۰ تومان ریزش داشت.

این روند در فاصله‌ای کوتاه متوقف و بار دیگر با رشدی سریع به ۱۶ هزار و ۶۰۰ تومان رسید، این نرخ هم کمتر از یک ساعت دوام داشت و مجدد تا ۱۶ هزار و ۲۰۰ تومان کاهش یافت. یورو هم همین وضعیت را داشته است؛ به‌گونه‌ای که این ارز که روز گذشته از حدود ۱۶ هزار و ۸۰۰ تا ۱۹ هزار تومان قیمت خورده بود، امروز را با نرخی در حدود ۱۷ هزار و ۹۰۰ آغاز و تا ۱۹ هزار تومان نرخ‌گذاری و معامله شده است، البته در این بین ریزش قیمت و برگشت هم برای آن ثبت شد. نوسان به حدی بود که صرافان برای ساعتی حتی معاملات را متوقف کرده بودند. بررسی شرایط بازار از افزایش شدید تقاضا برای خرید حکایت دارد، این در حالی است که صرافان و دلالان می‌گویند «انتظار رشد قیمت در روزهای پیش‌رو و جو روانی که بر بازار حاکم است باعث شده تا مردم حتی بدون حضور برای دریافت ارز، پول آن را واریز کرده و فقط خرید کنند و در فرصتی دیگر بیایند و ارز خود را

تحویل بگیرند. » در این فضایی که تقاضا بالاست و از خانه‌دار تا سرمایه‌گذار برای خرید ارز به بازار آمده‌اند، فضایی برای سوء‌استفاده دلالان هم فراهم شده است. فعالان بازار در این باره می‌گویند:«متاسفانه در کنار تمامی عواملی که بازار ارز را تحت تاثیر قرار می‌دهد، در مواردی برخی دلالان گردش بازار را در دست می‌گیرند و به آن جهت می‌دهند، به خصوص اکنون که در شرایط خاص سیاسی قرار داریم با پراکنده کردن خبرهای منفی و مثبت و جودادن در گروه‌ها و کانال‌های ارزی در شبکه‌های اجتماعی، هیجان ایجاد کرده و مسیر معاملات را تغییر می‌دهند؛ بطوری که شاهدیم به یک‌باره بازار با هجوم برای خرید و گاهی برای فروش مواجه می‌شود که خود عامل نوسان تند قیمت خواهد بود. »

همچنین صرافان عنوان می‌کنند: «نباید از معاملات فردایی یا همان قماربازی این گروه‌ها غافل ماند، اینکه برای فردا بدون هیچ دریافت و پرداختی نرخ تعیین می‌کنند خود بازار را تحت الشعاع قرار داده و به ویژه افراد غیرحرفه‌ای را درگیر نوسان قیمت می‌کند در حالی که در این بین عمده آنچه می‌گذرد به نفع همین دلالان تمام می‌شود.»

این در شرایطی است که فعالان بازار ارز عدم کنترل و نظارت کافی بر بازار را یکی از مهم‌ترین دلایل به‌هم ریختگی آن و اوضاع نامناسب فعلی می‌دانند و تاکید دارند تا زمانی که سیاست‌های فعلی ارزی برای بازار آزاد در حال اجراست نباید انتظاری غیر از شرایط موجود داشت.

   صعود لیر در برابر دلار

پس از آنکه وزیر خارجه امریکا اعلام کرد احتمال از سر‌گیری مذاکرات بین ترکیه و امریکا برای حل اختلافات وجود دارد، ارزش لیر در برابر دلار ۳ درصد تقویت شد.

به گزارش ایسنا به نقل از وال استریت ژورنال، به دنبال این اظهارات مایک پمپئو و افزایش امیدواری‌ها نسبت به آزادی کشیش بازداشت شده امریکایی، لیر ترکیه در برابر دلار ۳.۵ درصد افزایش یافت و هر دلار به ۶.۱۲۷۹ لیر رسید. این کشیش امریکایی به اتهام جاسوسی و دست داشتن در کودتای نافرجام سال ۲۰۱۶ توسط دادگاه محکوم شده است.

پرونده بازداشت این کشیش یکی از اصلی‌ترین دلایل مناقشه سیاسی-اقتصادی بین ترکیه و امریکا عنوان می‌شود که باعث شد لیر ترکیه حدود ۴۰ درصد ارزش خود در برابر دلار را از دست بدهد. امریکا در واکنش به این بازداشت تعرفه کالاهای وارداتی ترکیه را افزایش داد و دو وزیر ترک را تحریم کرد.

تصمیم بانک مرکزی ترکیه به افزایش نرخ بهره نیز از دیگر علل تقویت لیر عنوان شده است. بانک مرکزی اوایل این ماه و با وجود مخالفت‌های گسترده رجب طیب اردوغان رییس‌جمهور ترکیه با افزایش نرخ بهره تصمیم گرفت نرخ بهره را به ۲۴ درصد افزایش دهد.

در برابر سایر ارزهای مهم، هر یورو به ۷.۲۴۹۲ لیر، هر پوند به ۸.۱۰۶۹ لیر، هر دلار استرالیا به ۴.۴۷ لیر و هر ریال سعودی به ۱.۶۴۶۵ لیر کاهش یافت.

   قیمت طلا در آستانه نشست بانک مرکزی امریکا

قیمت طلا در معاملات روز سه‌شنبه که دلار در آستانه نشست دو روزه بانک مرکزی امریکا افزایش داشت، با کاهش اندکی روبرو شد.

به گزارش ایسنا، هر اونس طلا برای تحویل فوری در معاملات روز جاری بازار سنگاپور بدون تغییر ماند و در ۱۱۹۸.۸۰ دلار ایستاد.

در بازار امریکا، هر اونس طلا برای تحویل در دسامبر ۰.۱ درصد کاهش یافت و به ۱۲۰۳.۱۰ دلار رسید.

به گفته استفن اینس، مدیرمعاملات آسیا – اقیانوسیه در شرکت OANDA، طلا به مرز ۱۲۰۰ دلار چسبیده است و هرگونه اظهارنظر منفی درباره نرخ‌های بهره ممکن است قیمت طلا را به بالای ۱۲۱۰ دلار برساند.

سرمایه‌گذاران منتظر جزییات نشست دو روزه بانک مرکزی امریکا هستند که از روز سه‌شنبه آغاز می‌شود. انتظار می‌رود در این نشست افزایش نرخ‌های بهره تصویب شود. طلا به افزایش نرخ‌های بهره امریکا فوق‌العاده حساس است، زیرا نرخ‌های بهره بالاتر، هزینه نگهداری طلا را که بازدهی ندارد افزایش می‌دهد و ارزش دلار را تقویت می‌کند.قیمت طلا در بحبوحه تشدید تنش‌های تجاری و دورنمای بالاتر رفتن نرخ‌های بهره امریکا، از بالاترین رکورد امسال که در آوریل به ثبت رسانده بود، ۱۲ درصد سقوط کرده است.

از سوی دیگر بازار با نگرانی به تنش‌های تجاری چین و امریکا که رشد اقتصاد جهانی را در معرض خطر قرار داده چشم دوخته است. چین و امریکا تعرفه‌های جدیدی را روی واردات کالاهای یکدیگر وضع کرده‌اند که از روز دوشنبه به اجرا درآمدند.

با وجود اینکه طلا عموما یک دارایی مطمئن به شمار می‌رود اما ماه‌ها جنگ تجاری میان واشنگتن و پکن، باعث شده سرمایه‌گذاران با این اعتقاد که امریکا در این جنگ زیان کمتری خواهد دید، دلار خریداری کنند.

شاخص دلار روز سه شنبه در برابر سبدی از شش ارز بزرگ ۰.۲ درصد رشد کرد و به ۹۴.۳۲۵ واحد رسید.

به گفته معامله‌گران و تحلیلگران، طلا در پنج هفته گذشته حدود ۳۰ دلار نوسان قیمت داشته، اما نشست بانک مرکزی امریکا کاتالیزوری خواهد بود تا قیمت‌ها محدوده معاملات اخیر را بشکنند.

به گفته وانگ تائو، تحلیلگر فنی رویترز، هر اونس طلا برای تحویل فوری ممکن است حمایت در مرز ۱۱۹۴ دلار را دوباره امتحان کند و در صورت شکسته شدن سطح مذکور، قیمت طلا تا مرز ۱۱۸۷ دلار عقب خواهد نشست.

در بازار سایر فلزات ارزشمند، هر اونس پالادیوم برای تحویل فوری ثابت بود و در ۱۰۵۹ دلار ایستاد. هر اونس پلاتین برای تحویل فوری ۰.۴ درصد افزایش یافت و به ۸۲۷.۳۰ دلار رسید. هر اونس نقره برای تحویل فوری با ۰.۲ درصد افزایش، ۱۴.۲۴ دلار معامله شد.

P-04