ایرانشهر

۱۳۹۷/۰۹/۱۳ - ۰۰:۱۵:۳۰
کد خبر: ۱۳۴۸۵۰

کالبدشکافی زلزله در 75 کیلومتری تهران

مدیر بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با بیان اینکه زلزله بامداد روزگذشته جوادآباد ورامین با بزرگای ۳.۱ در ۷۵ کیلومتری جنوب تهران رخ داده است، گفت: گسل شناخته شده در رومرکز این زمین‌لرزه گسل سیاه کوه است که با گسل رباط‌کریم مجاورت دارد و گسل رباط‌کریم تا جوار شهر پرند گسترش یافته است. به گزارش ایسنا، علی بیت‌اللهی با بیان اینکه زمین لرزه با بزرگای ۳.۱ جوادآباد ورامین در ساعت ۳ و ۲۵ دقیقه و ۱۲ ثانیه بامداد دوشنبه ۱۲ آذرماه رخ داده است، افزود: این زلزله در مختصات کانونی ۵۱.۵۰۵ طول و ۳۵.۰۳۳ عرض جغرافیایی در عمق ۲۴ کیلومتری زمین به ثبت رسید. وی رومرکز این زلزله را در ۷۵ کیلومتری جنوب تهران و ۲۵ کیلومتر جنوب غرب جوادآباد ورامین (بزرگ‌ترین مرکز جمعیتی نزدیک به کانون زلزله) دانست و اظهار کرد: رومرکز اعلام شده از سوی موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران برای این زمین لرزه، در پهنه استان قم است. به جز جوادآباد ورامین در شمال شرق رومرکز، آبادی‌های نزدیک به آن هم در موقعیت شمال شرق رومرکز واقع شده‌اند که به ترتیب تعداد جمعیت شامل روستاهای جعفرآباد جنگل با ۶۷۵ نفر جمعیت،  طغان با ۶۶۲ نفر جمعیت، حصارقاضی با  ۵۷۸ نفر جمعیت، نجف آباد با ۳۴۴ نفر جمعیت، ظهیرآباد با ۲۷۰ نفر جمعیت و چرمشهر قلعه سالاریه با ۱۳۰ نفر جمعیت می‌شود.

بیت‌اللهی، چرمشهر قلعه سالاریه، قلعه قاسم آباد و جهان آباد را نزدیک‌ترین مراکز جمعیتی به رومرکز زلزله بامداد جوادآباد ورامین دانست و یادآور شد: رومرکز زلزله در شمال غرب دریاچه نمک قم و شمال شرق حوض سلطان قرار دارد. این محدوده طی ماه‌های اخیر لرزه خیزی خود را با رخداد تعدادی قابل توجه از خرد لرزه‌ها نشان داده است.

مدیر بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تاکید کرد: بر اساس نقشه گسل‌های موجود، گسل بزرگ و کاری سیاه کوه به طول تقریبی ۱۵۰ کیلومتر با راستای خوابیده شمال غرب – جنوب شرق که از شمال دریاچه نمک قم عبور می‌کند، می‌تواند گسل مسبب زلزله ۳.۱ جوادآباد تلقی شود.

وی گسل سیاه کوه را بارزترین ساختار شناخته شده در این منطقه دانست و یادآور شد: نکته مهمی که در پهنه اطراف رومرکز زلزله ۳.۱ می‌توان به آن اشاره کرد، مجاورت گسل کاری و لرزه‌زای رباط‌کریم با طول تقریبی ۸۰ کیلومتر و در راستای شمال‌غرب – جنوب شرق در همین نقطه کانونی زلزله جوادآباد با بزرگی ۳.۱ به گسل سیاه کوه است. گسل رباط‌کریم از حوالی شمال دریاچه نمک قم در سوی جنوب شرقی خود شروع و تا جوار شهر پرند در سوی شمال‌غربی گستردگی دارد. عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی به بیان سابقه لرزه‌خیزی این منطقه پرداخت و یادآور شد: بعد از زلزله روز جمعه ۹ آذرماه در ملارد، در روز ۱۱ آذرماه زمین لرزه‌ای با بزرگی ۲.۶ در ساعت ۹ و ۴۰ دقیقه و ۱۹ ثانیه در مجاورت راس شمالی دریاچه نمک قم رخ داد. وی اضافه کرد: زلزله ۳.۱ جوادآباد که ۱۲ آذرماه رخ داد در ادامه این زمین‌لرزه و احتمالا با جنبایی گسل سیاه کوه است. این گسل می‌تواند گسل مسبب زلزله کوچک ۲.۶ شمال دریاچه نمک قم نیز محسوب شود. بیت‌اللهی با بیان اینکه سازوکار و راستای گسل سیاه کوه در فاصله قابل توجهی از تهران قرار دارد و ارتباطی با گسل‌های اطراف و نزدیک کلانشهرهای تهران و کرج ندارد، اظهار کرد: علاوه بر آن در مسیر و امتداد گسل سیاه کوه مراکز جمعیتی قابل توجهی متمرکز نشده‌اند. ولی در مقابل گسل رباط‌کریم گسل فعالی است که در انتهای شمال شرقی خود در مجاورت مراکز جمعیتی بزرگی مانند رباط‌کریم، پرند و حسن‌آباد  قرار دارد که لازم است فعالیت‌های آتی این ساختار تکتونیکی مورد پایش قرار گیرد. به گفته این محقق، به نظر می‌رسد زمین‌لرزه‌های رخ داده در این منطقه با جنبایی گسل سیاه کوه مرتبط هستند، اما به دلیل مجاورت این دو گسل در نزدیکی نقطه رومرکز خردلرزه ۳.۱، لازم است که جنبایی آن مورد توجه قرار گیرد. رییس کارگروه زلزله و مخاطرات با بیان اینکه رخداد زمین لرزه‌های  ملارد ،  جوادآباد  و خرد لرزه‌های اطراف دریاچه نمک قم معرف تکتونیسم پویای گستره شمالی ایران مرکزی و جنوب البرز است، ادامه داد: در این منطقه تمرکز بالای جمعیتی به‌ویژه کلانشهرهای  تهران،  کرج  و  قم  قرار دارد که اهمیت پایش جدی لرزه‌ای منطقه را چندین برابر می‌کند. بی توجهی به امر استقرار تجهیزات پایش خرد لرزه‌ها و جنبایی گسل‌ها موجب شده است که بر اساس حدس و گمان حرف زده شود و  لازم است مسئولین به این امر توجه جدی داشته باشند.

خط ۷ مترو به علوم و تحقیقات نمی‌رود

مدیرعامل شرکت راه آهن شهری تهران و حومه با اشاره به اینکه خط ۷ مترو به میدان کتاب ختم می‌شود، گفت: خط ۷ مترو شاخه شرقی یا غربی نخواهد داشت.

به گزارش مهر، علی امام اظهار کرد: ادامه خط ۷ به سمت دانشگاه علوم و تحقیقات، به دنبال توافق شهرداری و مسئولان این دانشگاه در سال ۹۳ مطرح شده بود. براساس بازنگری طرح جامع حمل و نقل شهر تهران، خط ۱۰ تعریف شد که مسیر شمال شرق به شمال غرب تهران را پوشش می‌دهد، بنابراین نیازی به ادامه خط ۷ به شاخه شرقی و غربی نیست.

مدیرعامل شرکت راه‌آهن شهری تهران و حومه با اشاره به مسیر خط ۱۰، عنوان کرد: این خط از مسیر بزرگراه شهید بابایی شروع و با عبور از  بزرگراه صدر، نمایشگاه بین المللی، میدان کاج، خیابان سرو، دانشگاه علوم و تحقیقات و بزرگراه همت به سمت وردآورد ادامه پیدا می‌کند.