بورس فعال عامل توسعه اقتصادی
مدیرعامل کارگزاری بانک سپه در خصوص ریسکهای سال ۹۷ بازار سرمایه و چشمانداز آتی آن گفت: بازار سرمایه همواره متاثر از سیاستهای داخلی و خارجی، سیاستهای کلان اقتصادی، سیاستهای دولت و وضعیت اقتصادی حاکم بر جهان است و روند شاخص برآیندی از این عوامل است.
سیدابراهیم عنایت، به سنا گفت: در کنار فاکتورهای کلان سال ۹۷ مباحث مربوط به خروج امریکا از برجام، مسائل و مشکلاتی برای اقتصاد کشور و بازار سرمایه ایجاد کرد. با برجام، این امید میرفت که مراودات خارجی افزایش یافته و صادرات رونق گیرد. اما با خروج امریکا، تجارت خارجی و ورود و خروج ارز با مشکلاتی همراه شد.
وی ادامه داد: البته دولت با اتخاذ برخی سیاستها، توانست اثر این اقدامات سوء را کمرنگ کند با این حال شرایط به افزایش تورم دامن زد و پس انداز اقشار مختلف جامعه کاهش داشت.
مدیرعامل کارگزاری بانک سپه با تاکید بر اینکه موارد یاد شده بازار سرمایه در سال ۹۷ را تحت تاثیر قرار داد، افزود: مردم زمانی اقدام به سرمایهگذاری میکنند که درآمدی مازاد بر هزینههای جاری داشته باشند. اما تورم و هزینههای بالا موجب میشود که سرمایهگذاریهای خرد کاهش یافته و پول جدیدی وارد بازار سرمایه نشود. فرصتطلبی در کسب سود از طریق بازارهای غیر مولدی همچون سکه و طلا در سال گذشته نیز بخشی از نقدینگی را به سمت این بازارها حرکت داد. از سوی دیگر زمانی که رشد اقتصادی نیز کاهش داشته باشد فرصت درآمدزایی شرکتها کم میشود. این موضوعات، از مشکلات جدید بازار سرمایه بود.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: اقتصاد کلان، وضعیت صنایع و عملکرد بنگاههای تولیدی سه ضلعی محسوب میشوند که بر روی هم اثر متقابل دارند. تا زمانی که اقتصاد پویا نباشد، شرکتها نمیتوانند اثرگذار باشند. البته همیشه و در همه حال، صنایعی وجود دارند که منتفع باشند. برای مثال زمانی که شرایط اقتصادی مناسب باشد، صنایع لوکس با اقبال مواجه میشوند. اما زمانی که شرایط اقتصادی مناسب نباشد، صنایعی با رشد و اقبال مواجه میشوند که نیاز روزمره جامعه را تامین میکنند. از همین رو سرمایهگذاران باید با توجه به شرایط کلان اقتصادی سهام مورد نظر خود را انتخاب کنند.
عنایت ادامه داد: امیدوارم در سطح کلان، مسوولان با اتخاذ سیاستهای مناسب بخشی از آثار اقدامات منفی را خنثی کنند. سازمان بورس هم با اتخاذ سیاستهای مناسب، پس اندازهای موجود در کشور را جذب بازار سرمایه کند. باید این فرهنگ در میان مردم نهادینه شود که پس اندازهای خود را از طریق بازار سرمایه وارد چرخه تولید کنند و به سمت سوداگری نروند.
مدیرعامل کارگزاری بانک سپه در پاسخ به این سوال که اگر سازوکار مالی اروپا روند خوبی را طی کند و تکانه اقتصادی دور از انتظاری نداشته باشیم، چشمانداز آتی بازار سرمایه چیست، گفت: طی ۴۰ سال گذشته فعالیتهای زیادی انجام شده و صنایع زیادی شکل گرفتهاند و رشدهای خیرهکنندهای هم در بخشهای بینالمللی داشتیم اما اکنون باید اقتصاد مقاومتی را جدی بگیریم تا حرکت اقتصادی ما شرطی نباشد.
وی ادامه داد: با توجه به شرایط اقتصادی کشورهای همسایه باید مسیر صادرات کالاها به این کشورها را هموار کنیم. برای مثال، صنایع ساختمانی و پتروشیمی در این کشورها مورد نیاز است. چنانچه صنایع ساختمانی و محصولات پتروشیمی بازاریابی مناسبی در این کشورها داشته باشند و حمایتهای لازم هم از سوی دولت انجام بگیرد، این صنایع میتوانند رشد خوبی را تجربه کنند. در واقع کلید رشد اقتصادی و به دنبال آن حرکت صعودی شاخص صادرات کالا به کشورهای همسایه است.