دلایل کندی فرآیند احیای مناطق آسیبدیده
گروه بنگاه ها|
«چرا فرآیند احیای خرابیهای بر آمده از سیل در استانهای آسیبدیده به سرعت و بر اساس مطالبات مردم پیش نمیرود؟» این پرسشی است که این روزها مردم کوچه و بازار در مناطق سیلزده و فعالان حوزههای مدنی و اجتماعی به تناوب درباره آن صحبت میکنند. پرسشی که با پاسخگویی به آن میتوان قطعات پنهان پازل بازسازی در مناطق آسیبدیده را تکمیل کرد و از دل آن ایدههای تازهای برای آینده به دست آورد.
اگر «امداد رسانی» به آسیبدیدگان، «اسکان»مردم و«احیا» خرابیها را 3 بخش اصلی در مواجهه با حوادث غیر مترقبهای از جنس سیل و زلزله در نظر بگیریم؛ باید به این واقعیت اشاره کنیم که دولت توانسته در حوزههایی چون امداد و اسکان آسیبدیدگان کارنامه قبولی را به نام خود به ثبت برساند اما در حوزه احیا و بازسازی خرابیها که شاید مهمترین بخش از پروسه بازآوری نیز باشد، هنوز تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله زیادی باقی مانده است.
در شرایطی که مردم و فعالان مسائل اجتماعی در مناطق سیلزده از کندی روند رسیدگی و احیای این منطق گلایه مند هستند، وزیر کشور ضمن تاکید بر ضرورت تسریع در ساخت مسکن برای سیلزدگان به تشریح چرایی و علت عقبماندگی از برنامه زمانبندی شده پرداخت. اظهاراتی که باکنار هم قرار دادن آن میتوان نوری به بخشی از ابهاماتی که در این زمینه وجود دارد، تاباند. مشکلاتی که از منظر رحمانی فضلی بخش قابل توجهی از آن مربوط به کمبود نقدینگی و بودجه است آنگونه که وزیر کشور اعلام میکند تنها حدود 50درصد از مبالغ مصوب شده برای فرآیند بازسازی در اختیار مجریان قرار گرفته است.
عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور دیروز در چهارمین جلسه قرارگاه بازسازی و نوسازی مناطق سیلزده که با حضور نمایندگان دستگاههای اجرایی و استانداران مناطق سیلزده برگزار شد، گفت: رییسجمهور در موضوع نوسازی مناطق سیلزده تا آخر سال فرصت دادند که این کار انجام شود تا شب عید سیلزدگان در خانههای خودشان باشند.
او ادامه داد: البته اکنون به دلیل عدم تأمین مالی به موقع از طریق بانکها و خزانه از برنامه زمانبندی عقب هستیم، اما باید باقی مانده سال را با سرعت کار جبران شود. رحمانی فضلی با بیان اینکه بانکها از کار خود عقب هستند، گفت: متاسفانه با وجود جلساتی که با بانکها گذاشته شده، قرار بوده تا آخر خردادماه قراردادها منعقد شود، اما در گزارش امروز هم دیده شد که بانکها عقب هستند. وزیر کشور تصریح کرد: بانک مرکزی اعلام کرده بود که در تخصیص تسهیلات هیچ محدودیتی ندارد و ما امروز میگوییم برای ما عقب ماندن بانکها از فعالیتخود قابل پذیرش نیست و فرصت را تا آخر خرداد نگه میداریم و حداکثر تا دوهفته دیگر به این زمان اضافه میکنیم.
او با تاکید بر اینکه اولویت دولت ساخت مسکن برای سیلزدگان است، تاکید کرد: رییسجمهور برای ساخت مسکن موقت فرصت ۲ ماههای را داده بودند که از این دو ماه ۲۵ روز باقی مانده است و پس از این دو ماه باید همه در خانههای خود باشند.
فرمانده قرارگاه بازسازی و نوسازی مناطق سیلزده گفت: ما بطور قطع از شما شب نوروز خانههای ساخته شده را میخواهیم، دستگاههای متولی و دستگاههای مشارکتی هم باید وظایفشان را انجام دهند چرا که زمانبندی ما تغییر نخواهد کرد.
رحمانی فضلی در ادامه افزود: در موضوع جبران خسارتها، پرداخت خسارتهای کشاورزی در اولویت است که البته منابع خوب تأمین شده است و وزارت جهاد کشاورزی هم از تأمین منابع اولیه ابراز رضایت داشتند، ولی در مسیر پرداختها از طریق خزانه یا بانک و محل تسهیلات دچار مشکل شدیم که انتظار است سریع دوستان انجام دهند.
کارنامه قابل قبول دستگاهها در بحث امداد رسانی
وزیر کشور با اشاره به تلاش همگانی برای کاهش خسارات مالی و جانی در استانهای سیلزده کشورمان تصریح کرد: در بحث امدادرسانی با کمک مردم و دستگاههای اجرایی اقدامات خوبی انجام شد و دستگاهها کارنامه قابل قبولی در این خصوص داشتند که البته بار اصلی روی دوش مردم بود.
وی با تشریح مراحل مختلف امدادرسانی در کشور خاطرنشان کرد: مرحله اول امدادرسانی به مصوبات دولت اختصاص داشت تا بتوانیم به مردم سیلزده کشورمان کمک کنیم.
وزیر کشور تصریح کرد: مرحله دوم انجام مقدمات و ارزیابی خسارتهای دستگاهها بود که دستگاهها گزارشی را ذیل این موضوع به بانکها ارسال کردند تا اعتبارات لازمه تامین شود.
رحمانی فضلی با بیان اینکه خوشبختانه در بحث اجرای عملیات و در تامین وسایل زندگی اولیه سیلزدگان اقدامات خوبی انجام شد، تصریح کرد: مشکلی که اکنون با آن روبرو هستیم به این مساله اختصاص دارد که خسارت بسیار بیشتر از برآورد ما هستند.
وزیر کشور ادامه داد: در حوزه بهداشت و درمان همه نگرانی ما این بود که با بیماریهای واگیردار وسیع روبرو شویم، اما دستگاههای متولی کار خود را به خوبی انجام دادند و برخی از دستگاهها هم مانند بنیاد مسکن جلوتر از گام تعیین شده عمل کردند. خوشبختانه اکنون ۹۵ درصد اسکان سیلزدهها حل و خرید برخی اقلام ساختمانی انجام شده، همچنین قرارداد با دستگاهای مختلف منعقد شده است. وی تصریح کرد: از مبلغ ۵ هزار میلیاردی که قرار بود از خزانه به سیلزدگان تخصیص داده شود، تنها ۳ هزار میلیارد تومان سازمان برنامه و بودجه ابلاغ شد، که از آن هم تنها نصف این مبلغ را خزانه محقق کرده و انتظار ما از خزانه این است که با سرعت این پرداختها را انجام دهد.
وزیر کشور خاطرنشان کرد: اکنون در خوزستان بحث کشت تابستانه و در لرستان سرمای زود رس را داریم، بنابراین باید سرعت کارها را بالا ببریم.
وزیر کشور با بیان اینکه دستگاهها باید به سرعت مسوولیت خود را انجام دهند، تاکید کرد: استانداران به عنوان نیروهای عملیاتی در صحنه هستند و باید به صورت مکتوب یا شفاهی مسائل را ارایه بدهند. دستگاههای بخشی مانند وزارت جهاد کشاورزی و راه و شهرسازی باید پیگیر مسائل باشند.
پاسخ به مطالبات کشاورزان
رحمانی فضلی تصریح کرد: خسارتهای کشاورزی از اولویت دیگر کشور است که منابع در این زمینه به خوبی تامین شده، اما در مسیر پرداخت از طریق خزانه یا بانک دچار مشکل شدیم که انتظار است به سرعت انجام شود. وی ادامه داد: در بحث زیرساختها باید دستگاههای اجرایی اقدامات لازم را انجام دهند و سازمان برنامه باید تلاش کند که این کار انجام شود.
رحمانی فضلی گقت: بیش از ۸۹درصد مزارع کشاورزی از سیل بیرون آمدند و آمادهسازی زمینهای کشاورزی جزو اولویتهایی است که باید انجام شود. تمامی این برآوردها برای ۲۴ استان حادثه دیده است، اما این موارد خاص جزو موارد اولویتداری است که استانداران باید با جدیت به آن عمل کنند.
او با بیان اینکه برای پرداخت تسهیلات در کشور لزومی به تایید ۱۷ دستگاهها اجرایی کشور نیست، خاطرنشان کرد: از طریق عکسهای ماهوارهای به دقت میتوانیم میزان خسارتها را برآورد کنیم. برای خسارت واحدهای صنفی و تولیدی کمک بلاعوض نخواهیم داشت و فقط میتوانیم به آنها تسهیلات بدهیم.
وزیر کشور ادامه داد: خوشبختانه با وجود اینکه ۲۴استان با سیل مواجه بودند، رسانهها و مردم همراهی خوبی با ما داشتند که باید از آنها تشکر کنیم.
رحمانی فضلی تصریح کرد: مردم درک میکنند و میدانند که ما همه تلاشمان را انجام میدهیم، اما این باعث نمیشود که بگوییم مردم راضی هستند، خوشبختانه با همراهی مردم در روزهای اول توطئههای دشمن خنثی شد.
اولویت بازسازی مدارس
او در پایان تاکید کرد: موضوع مدارس جزو اولویتها است که دستگاههای مختلف در طول وقوع سیل فعالیتهای مختلفی در این زمینه انجام دادند، در ۳ماه باقی مانده باید مدارس آسیبدیده برای تحصیل دانشآموزان تعمیر و بازسازی شوند.
فرمانده قرارگاه بازسازی و نوسازی مناطق سیلزده درخصوص اسکان موقت در استان گلستان هم تصریح کرد: بیش از ۱۰۰ تخته چادر اسکان موقت در این مناطق باید جمعآوری شود. در این راستا با کسانی که غیراز سیلزدگان هستند باید شناسایی و با آنها برخورد و بلافاصله جمعآوری شود و فقط به آنهایی که واقعاً سیلزده هستند کمک شود.
در این نشست همچنین استانداران مناطق سیلزده و نمایندگان دستگاههای اجرایی عضو قرارگاه بازسازی و نوسازی مناطق سیلزده، گزارشی از اقدامات انجام شده و برنامههای تدوین شده تا پایان سال جاری درباره تعمیر و بازسازی منازل آسیبدیده از سیل، ساخت مسکن، تسهیلات ارایه شده و تامین وسایل و لوازم خانگی در استانهای سیلزده، بازسازی دیوارهها و امنسازی رودخانهها و آمادهسازی اراضی کشاورزی خسارت دیده در سیل فروردین ماه ٩٨ ارایه کردند.