با ترامپ مذاکره نمیکنیم
«برنامه موشکهای بالستیک محور مذاکرات نیست» این عبارات را شاید بتوان مهمترین بخش از گفتوگویی دانست که رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان با نشنال اینترست یکی از رسانههای بینالمللی انجام داده است. گفتوگویی که در جریان آن ظریف با بازخوانی مسیری که دولت امریکا از زمان خروج از برجام آغاز و در ادامه با وضع شدیدترین زنجیره تحریمهای اقتصادی تداوم بخشیده، تلاش کرد تا افکار عمومی بینالمللی را متوجه این واقعیت مشخص کند که رفتارهای خصمانه امریکا هیچ نشانهای از حسننیت را برای گفتوگو و مذاکره در خود ندارد و نه تنها ایران بلکه هیچ عقل سلیمی حاضر نیست در شرایط جنگ اقتصادی چنین تصمیمسازیهای خصمانهای اقدام به مذاکره کند.وزیر امور خارجه کشورمان در گفتوگویی با نشنال اینترست اظهار کرد که امریکا نمیتواند امنیت منطقه را تامین کند و تنها کاری که کرده، مسلح کردن گروهکهای تروریستی همچون داعش بوده است.
به گزارش ایسنا، محمدجواد ظریف درباره ادعای امریکا مبنی بر ساقط کردن پهپاد ایرانی گفت: افزایش حضور امریکا در خلیج فارس کمکی به امنیت و ثبات این ناحیه نمیکند.ظریف در پاسخ به سوالی در خصوص ناپدید شدن یک نفتکش در خلیج فارس گفت: تمام اطلاعی که من دارم این است که ما یک شناور کوچک حامل یک میلیون لیتر سوخت قاچاق شده که نفت نبوده را توقیف کردهایم. از مرزهای زمینی و دریایی قاچاق زیادی رخ میدهد و ما همواره در تلاشیم تا جلوی این مساله را بگیریم. اگر منظورتان همین بود، این یک شناور قاچاقی بوده است.وی در پاسخ به پرسش مجری در خصوص ارسال ۵۰۰ نیروی نظامی امریکایی به عربستان سعودی اظهار کرد: این تنها یک حرکت نمادین است و به امنیت هیچجا کمکی نمیکند. قطعا نمیتوان امنیت منطقهمان را از خارج خریداری کنیم. ما باور داریم که کشورهای منطقه باید خود امنیتشان را از طریق همکاری و اتحاد منطقهای تامین کنند.
انباشت منطقه از سلاح
وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به پرسشی در خصوص احتمال ارسال مجدد تسلیحات امریکایی به سوریه گفت: ما خودمان تسلیحات سوریه را تامین کردهایم. امریکا به جز النصره، داعش را نیز مسلح کرده است. رسانههای غربی در گزارشاتی نشان دادهاند که تسلیحات امریکایی از طریق عربستان به دست داعش رسیده است. شما نمیتوانید گروهکهای تروریستی را مسلح کنید و انتظار داشته باشید که بر مقاومتهای مردمی غلبه کنند. چنین چیزی غیرممکن است.وی در خصوص ادعای میانجیگری رند پائول تصریح کرد: دونالد ترامپ همین امروز اعلام کرد که پائول فرستاده ویژه وی نیست. ما نیز حرف او را قبول میکنیم.ظریف در خصوص مذاکرات احتمالی ایران و امریکا گفت: من با اعضای کنگره دیدار کردم اما آنها طرفین مذاکره نیستند. آنها نماینده مردم هستند اما مذاکره باید با دولت وقت انجام بگیرد.وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به اینکه «آیا ایران به حملهای که نزدیک بود در ماه ژوئن رخ دهد، پاسخ میداد؟» گفت: همینطور است. ما پاسخ میدادیم و امریکا نیز کاملا به این مساله واقف بود. به آنها بلافاصله پس از ساقط شدن پهپادشان هشدار دادیم. ما از خودمان دفاع میکنیم. هر حملهای به ما با واکنشی بزرگ مواجه خواهد شد.وی در ادامه افزود: به گمانم ترامپ به دنبال جنگ نیست. او فکر میکند که از طریق اعمال فشار به توافقی بهتر دست مییابد. اطلاعات اشتباهی به او دادهاند.ظریف همچنین در خصوص «مشاور امنیت ملی شدن جان بولتون» بیان کرد: به گمانم حضور جان بولتون در کاخ سفید برای هیچ کسی در جهان خبر خوبی محسوب نمیشد.وی در پاسخ به اینکه «آیا ترامپ میخواهد کاری که با کره شمالی انجام داد را روی ایران تکرار کند؟» گفت: فکر کنم که ترامپ چنین چیزی گفته بود اما با اعمال فشار حداکثری نمیتواند به چنین خواستهای دست یابد.
مذاکره با ترامپ؟
وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به اینکه «چرا شما شخصا با ترامپ مذاکره نمیکنید؟» تصریح کرد: اینکار را نمیکنیم چراکه هماکنون یک توافق با دولت امریکا داریم. اگر در نظر بگیریم که توافق با دولت قبلی تنها تا زمان روی کار آمدن ترامپ حفظ شد، پس باید تصور کنیم که توافق بعدی نیز تا پایان ریاستجمهوری ترامپ باقی خواهد ماند. همین باعث میشود که او به خواسته خود نرسد.ظریف همچنین در خصوص احیای برجام گفت: بیاعتمادیهای زیادی در ایران در خصوص تعامل با دیگران وجود دارد اما ایران نشان داده که به تعهدات بینالمللیاش پایبند است. پس اگر ما شاهد تعهد متقابل باشیم، قطعا برجام ارزش احیا شدن را دارد. ما تمام تلاشمان را میکنیم که این توافق پابرجا باقی بماند.وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به این سوال که «آیا حمایت وی از برجام، به جایگاهش خدشه وارد کرده است؟» گفت: مردم چندان از نتایج حاصل شده از برجام خوشحال نیستند چراکه دیدهاند امریکا از آنچه که میپنداشتند نیز غیرقابل اعتمادتر است.
ظریف با اشاره به اینکه اروپا از مواضع امریکا پیروی نمیکند، گفت: اروپا اگر به دنبال منافع خودش باشد، باید راه دیگری را اتخاذ کند. البته گمان نمیکنم که آنها عزم لازم برای استقلال را داشته باشند. این مساله برایشان هزینه خواهد داشت.وی در خصوص احتمال وقوع جنگ گفت: جنگ چیزی است که همه باید از آن اجتناب کنند اما ما نمیتوانیم از آن فرار کنیم. ما نمیتوانیم از منطقه فرار کنیم. ما همینجا هستیم. نمیتوانیم جای دیگری برویم. هرکس که جنگ را آغاز کند، به آن پایان نخواهد داد و قطعا ما آغازکننده جنگ نخواهیم بود.
نقش سایر طرفهای برجام
محمدجواد ظریف در خصوص نقش مسکو در جنگ احتمالی گفت: همهچیز غیرقابل پیشبینی است. روسیه شریک و همسایهای مهم است. ما اتحاد نظامی با روسیه نداریم اما روابطمان خوب است. ما سیاست خارجهمان را بر پایه حدس و گمان بنا نکردهایم. ما یاد گرفتهایم که به منابع خودمان متکی باشیم.وی درباره نقش چین نیز گفت: آن هم به همین منوال است. ما به چین و روسیه بسیار نزدیک هستیم اما آنها تصمیماتشان را بر پایه منافع امنیت ملیشان اتخاذ میکنند. ما نیز بر پایه امنیت ملی خودمان تصمیم میگیریم. ظریف با اشاره به اینکه امریکا نمیتواند باعث تغییر نظام در ایران شود، گفت: آنها انتظار داشتند که ما مدتها قبل سقوط کنیم. جان بولتون این را در سخنرانیاش مشخص کرده است. او پیشبینی کرده بود که ما در عرض یک سال سقوط خواهیم کرد. تاکنون که 9 ماه نیز بیشتر از آن یک سال گذشته است. سالهای بیشتری نیز همینگونه سپری خواهد شد.وزیر خارجه ایران همچنین با اصلاح برخی شایعههای پخش شده در خصوص آمادگی ایران برای مذاکره بر سر برنامههای موشکیاش گفت: برنامه موشکهای بالستیک ایران موضوع مذاکرات نخواهد بود. وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد که وضعیت سوریه از طریق مذاکرات آستانه در حال پیشرفت است و حضور یا عدم حضور امریکا در سوریه تاثیری در این روند نخواهد گذاشت.وی همچنین در خصوص وضعیت یمن گفت: برخی از همسایگانمان باید از این جاهطلبی یا توهم که رسیدن پیرزوی نظامی در یمن ممکن است، دست بکشند. آنها باید تاکنون به این نتیجه رسیده باشند که پیروزی نظامی غیرممکن است و باید به دنبال راهی برای جلوگیری از شکست خوردن نظامی باشند. ظریف در پاسخ به این سوال که «چه چیزی نشاندهنده جدیت امریکاییها برای مذاکره با ایرانیان خواهد بود؟» پاسخ داد: متوقف کردن تحریمها! ظریف در خصوص مذاکره با ترامپ تصریح کرد: برای ما فرقی ندارد که چه کسی ریاست کاخ سفید را در دست دارد. ما محاسباتمان را بر اساس منافع و آینده خودمان انجام میدهیم. امریکا باید آینده خود را مشخص کند.