سایه سنگین تعرفه بر واردات خودروهای هیبریدی

۱۳۹۸/۰۹/۰۲ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۷۵۷۲

امروزه با توجه به روند کاهشی منابع انرژی و افزایش مصرف‌کنندگان، دغدغه تمام کشور‌های بزرگ صنعتی، به‌کارگیری تکنولوژی و علوم نوین در جهت کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی و آلودگی هوا برای کمک به محیط‌زیست است. شرکت‌های تولیدکننده خودرو، این نکات را در اولویت‌های خود قرار داده و اقدام به تولید خودرو‌هایی مدرن با طرح‌هایی نوین جهت پاک‌سازی محیط‌زیست و کاهش مصرف سوخت جهانی کرده‌اند. یکی از این اقدامات تولید خودرو‌های هیبریدی و برقی است.

مدت زمان زیادی ست که کمپانی‌های مختلف در دنیا به دلیل کاهش آلودگی هوا و سر و صدای کمتر، شروع به ساخت این نوع خودروها کرده‌اند. قابل ذکر است این خودروها به دلیل نوع سوخت مناسب می‌توانند برای محیط زیست و دوستداران آن مناسب باشد. خودروهای هیبریدی نوع دیگری از اتومبیل‌های کم‌سوخت هستند که جایگزین مناسبی برای نوع بنزینی آن به شمار می‌روند. این خودروها با استفاده از منابع مختلفی از جمله انرژی‌هایی همچون برق و انرژی خورشیدی، به جای سوخت بنزین برای حرکت تغذیه می‌کنند و آلودگی کمتری نسبت به خودروهای دیگر دارند.

دستیابی به تکنولوژی خودروهای برقی و هیبریدی کار سختی نیست چرا که دانشجوهای کشور این دسته از خودروها را ساخته‌اند و شرکت‌های زیادی می‌توانند آن را به‌طور انبوه تولید کنند. دانشگاه شریف، فنی و حرفه‌ای، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی و بسیاری دیگر از دانشگاه‌های کشور توانایی تولید این خودروها را دارند.

برای تولید این خودروها نیاز به زیرساخت، توجه دولت و بودجه است که اگر دولت به جای اینکه تعرفه واردات به این دسته از خودروها را افزایش دهد، روی توسعه این محصول کار کند به‌طور قطع موفق خواهد بود. راه دیگر استفاده از خودروهای برقی واردات آن است چرا که در دنیا برخی طرح‌های خودرو‌های برقی حتی به تولید انبوه رسیده‌اند و می‌توانند نیاز بشر را از این محصول رفع کنند. وزارت نیرو به دلیل عدم امکان تامین انرژی الکتریکی این نوع از خودرو‌ها و نبود زیرساخت خودرو تمام الکترونیک از ورود این خودرو‌ها جلوگیری کرده است.

  استفاده از خودرو‌های جایگزینی مناسب برای خودرو‌های بنزینی

احمد نعمت‌ بخش دبیر انجمن خودروسازان درباره استفاده از خودرو‌های برقی به جای خودرو‌های بنزینی گفت: استفاده از خودرو‌های برقی و هیبریدی نیاز به زیرساخت دارد. از طرف انجمن خودروسازان در جلسات شورای شهر پیشنهاد داده‌ایم که در صورت استفاده از خودروهای برقی باید ساختمان‌ها به این سیستم برق مجهز شوند بدین معنا که برق پارکینگ در هر ساختمان باید به واحد مالک وصل شود. دبیر انجمن خودروسازان ادامه داد: این‌گونه زمانی که فرد اتومبیل خود را در پارکینگ می‌گذارد برق به آن متصل شده و تا صبح شارژ می‌شود، اما اکنون چنین زیرساختی فراهم نیست. در دنیا تعداد خودرو‌های برقی و هیبریدی محدود و تولید اندکی دارد. مشکل دیگر استفاده از خودروهای برقی، شارژ شدن باتری این خودروهاست.

نعمت‌بخش تصریح کرد: خوشبختانه خودروسازان کشور نمونه‌سازی خودرو‌های هیبریدی و برقی را انجام داده‌اند و هم‌اکنون منتظر هستیم تا نظر دولت را در این باره بدانیم. اکنون دولت تعرفه این خودرو‌ها را کاهش داده، اما اصولاً ساخت این خودرو‌ها ۴۰ درصد گران‌تر از خودرو‌های بنزینی بوده و ممکن است استقبال مردم از این خودرو‌ها کم باشد.

دبیر انجمن خودروسازان گفت: ساخت خودرو‌های هیبریدی نیاز به حمایت دولت دارد چرا که با استفاده از این نوع خودروها در مصرف سوخت صرفه‌جویی خواهیم کرد.

مهدی دادفر دبیر انجمن واردکنندگان خودرو درباره گرانی خودروهای خارجی گفت: در شرایط کنونی بهترین راه برای کاهش مصرف بنزین استفاده از خودروهای هیبریدی و برقی است. اغلب خودرو‌هایی که وارد کشور شده‌اند اکونومیک بوده و مصرف آنها صدی ۹ یا صدی ۸ است که بازار کنونی رغبت زیادی به آن دارد. او با اشاره به عوامل گرانی خودروهای خارجی بیان کرد: افزایش نرخ ارز بر گرانی خودرو‌های خارجی موثر است. متاسفانه در ایران بازتاب حوادث و وقایع با تمام دنیا معکوس است، زمانی که قیمت بنزین افزایش می‌یابد، قیمت خودرو باید کم شود اما در ایران این‌گونه نیست. دبیر انجمن واردکنندگان خودرو ادامه داد: ۲ تا ۳ سال است که افزایش قیمت بنزین در حال بررسی است. اکنون که این طرح مصوب شد با آن موافق هستیم.

به گفته او، سوخت‌های فسیلی یا انرژی‌های جایگزین ناپذیر صرفا متعلق به نسل‌های دیگر هم هستند و آیندگان باید از این منابع زیر زمینی استفاده کنند. دادفر افزود: اینکه نرخ بنزین کم و روزانه میزان مصرف آن به ۸۰ میلیون لیتر می‌رسید، برای کشور فاجع بار بود. آزاد‌سازی واردات، کاهش نرخ تعرفه، اجازه ورود خودرو‌های اکونومیک با متوسط مصرف سوخت ترکیبی ۷ و ۶ لیتر و استفاده از خودرو‌های هیبرید کارهایی است که دولت باید همزمان با افزایش نرخ بنزین انجام دهد. او درباره استفاده از خودروهای برقی بیان کرد: امکان استفاده از خودرو‌های برقی در کشور وجود ندارد. چندین بار در هیات دولت موضوع استفاده از خودروهای برقی مطرح شد که با مخالفت‌های زیادی از جمله شخص وزیر نیرو همراه بود. وزارت نیرو به دلیل عدم امکان تامین انرژی الکتریکی این نوع خودرو‌ها و نبود زیرساخت خودرو تمام الکترونیک از ورود این خودرو‌ها جلوگیری کرد.

 دبیر انجمن واردکنندگان خودرو گفت: استفاده از خودرو‌های برقی به دلیل تامین نیرو و انرژی و نوع خاص بودنشان، وارد نخواهد شد، اما با توجه به شرایط کنونی دولت باید از خودرو‌های هیبریدی حمایت کند. حال که دولت تمام هزینه سوخت را از مردم می‌گیرد حداقل باید این اجازه را به آنها بدهد که خود نوع خودروی شخصی را انتخاب کنند.

همچنین امیرحسن کاکایی کارشناس صنعت خودرو گفت: قیمت کنونی بنزین نسبت به اقتصاد بین‌الملل کم است. استفاده از خودرو‌های برقی برای دولت هزینه‌بر است چرا که استفاده از آن نیاز به انرژی دارد و اگر قیمت آن را با نرخ بنزین مقایسه کنیم شاهد تفاوت زیادی خواهیم بود.

این کارشناس صنعت خودرو با تاکید بر اینکه دولت روی تمام حامل‌های انرژی به مردم یارانه می‌دهد، ادامه داد: اکنون دولت برای کل کشور سرمایه‌گذاری می‌کند که افزایش قیمت بنزین یکی از آنهاست. خودرو‌های برقی مصرف انرژی را کم نمی‌کنند چرا که نیازمند برق بوده و تولید این نوع انرژی توسط نیروگاه‌ها بسیار هزینه بر است.

کاکایی ادامه داد: خودرو‌های هیبریدی و برقی با داشتن تکنولوژی‌هایی خاص به‌شدت وابسته به کشور‌های معدودی هستند. با واردات این نوع خودروها به دلیل تکنولوژی خاص، وابستگی‌مان به کشورهای تولید‌کننده آن افزایش می‌یابد که در شرایط کنونی و تحریمی این کار بسیار خطرناک است.