سیاست کلی جانسون، تلاش برای کاهش تنش با ایران است

۱۳۹۸/۰۹/۲۸ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۹۵۵۸
سیاست کلی جانسون، تلاش برای کاهش تنش با ایران است

سفیر جمهوری اسلامی ایران در لندن درباره سیاست خارجی بوریس جانسون درقبال تهران معتقد است که سیاست کلی وی، تلاش برای کاهش تنش در روابط دو کشور است ضمن اینکه انگلیس به ایران به عنوان بازار بزرگی نگاه می‌کند و خواستار گسترش روابط اقتصادی دوجانبه است.

حمید بعیدی‌نژاد روز چهارشنبه در گفت‌وگوی تفصیلی با خبرنگاران ایرنا و صدا و سیما در لندن درخصوص سیاست خارجی بوریس جانسون به ویژه در قبال ایران گفت: تجربه نشان داده از زمانی که جانسون وزیر خارجه بود تا اکنون که نخست‌وزیر شده است سیاست کلی او مبنی بر این بوده که برای کاهش تنش در روابط دو کشور تلاش کند و این تفاوت نگرش وی با وزیر خارجه بعد از وی یعنی جرمی هانت بود که در آن دوره باعث شد تنش بین دوکشور افزایش یابد.

  انگلیس به ایران به عنوان بازار بزرگی نگاه می‌کند

نماینده ارشد دولت جمهوری اسلامی ایران در انگلیس درباره روابط دو کشور در دولت جانسون، گفت: انگلیس قرار است به زودی از اتحادیه اروپا خارج شود و قصد دارد حوزه روابط تجاری و اقتصادی خود را به عنوان یک اولویت با کشورهای بزرگ مثل امریکا و دیگر کشورها مثل هند، چین و کشورهای دیگر وارد تعاملات گسترده شود.

وی افزود: بر اساس اطلاعاتی که ما داریم و تماس‌هایی که طرف‌های انگلیسی با ایران طی دو، سه سال گذشته داشته‌اند، نشان می‌دهد که آنها به ایران به عنوان بازار بزرگی برای توسعه روابط اقتصادی و تجاری نگاه می‌کنند.

بعیدی نژاد با اشاره به برخی معاملات اقتصادی میان ایران و انگلیس در دوره پسا برجام یادآور شد: لیام فاکس وزیر تجارت بین‌الملل انگلیس به صراحت این موضع را اعلام کرد که ایران بزرگ‌ترین بازاری است که بعد از پایان دوره اتحاد شوروی وارد حوزه بازار جهانی شده است. این در حالی است که لیام فاکس از افرادی است که خیلی موافق سیاست انگلیس در حوزه برجام هم نبود ولی به عنوان وزیر تجارت بین‌الملل این موضوع را به عنوان واقعیت مطرح کرد.

وی در ادامه این گفت‌وگو، به سفر اخیر عالی‌ترین نماینده تجارت بین‌الملل انگلیس در منطقه غرب و جنوب آسیا به ایران اشاره کرد و گفت: وی در سفر به ایران، گزارش مبسوطی را در حوزه ظرفیت‌های اقتصادی میان دو کشور تهیه کرد که در آن آمده است انگلیس اعتقاد دارد به دلیل ساختارهای اصلی اقتصادی ایران با توجه به منابع، جمعیت، منابع انسانی، هوش و نبوغ دانشمندان خود، دو کشور این ظرفیت را دارند که روابط اقتصادی خود را توسعه بدهند. مضاف بر اینکه بازار همسایگان ایران که اگر با جمعیت ایران محاسبه شود چیزی بالغ بر بازار ۳۵۰ میلیون نفری خواهد بود که می‌تواند در روابط اقتصادی با انگلیس بسیار مورد توجه قرار گیرد و هر دوطرف از چنین روابطی منتفع شوند.

  انگلیس پسابرگزیت مایل به گسترش روابط اقتصادی با ایران است

بعیدی‌نژاد افزود: بنابراین پیش‌بینی ما این است که اگر عوامل تحریم‌ها را کنار بگذاریم، انگلیس مایل به گسترش روابط اقتصادی خود با ایران است. البته آنها هم توجه دارند که ایران مثل قبل کشور وارد‌کننده نیست. ما کشوری هستیم که در حوزه‌های تکنولوژی بسیار صاحب موقعیت در دنیا هستیم در زمینه‌های بسیاری دو طرف می‌توانند همکاری مشترکی را شکل دهند.

«لذا در دوره پسابرگزیت ظرفیت‌های اقتصادی و تجاری ایران بیشتر مورد توجه انگلیسی‌ها قرار خواهد گرفت و روابطی که بتواند ضامن منفعت هر دو کشور باشد می‌تواند توسعه پیدا کند. اینها به برجام به عنوان موضوعی در قالب مسائل امنیت بین‌المللی و فراتر از روابط اقتصادی اروپا نگاه می‌کنند.»

  اروپایی‌ها باید شرایط تجارت با ایران

را اصلاح کنند

وی ادامه داد: بنابراین برای اینکه اروپایی‌ها این دستاورد مهم امنیت بین‌الملل را حفظ کنند، و از طرف دیگر برای اینکه بتوانند قدمی برای راه‌اندازی جدی اینستکس بردارند، نیاز است شرایطی که الان وجود دارد اصلاح شود و اگر آنها نتوانند در این زمینه قدمی بردارند به‌طور اصولی جمهوری اسلامی ایران همانطور که اعلام کرده است سیاست کاهش تعهدات خود در برجام را ادامه خواهد داد و تغییر این سیاست فقط منوط به این است که آنها این شرایط را عوض کنند.

وی افزود: ما معتقدیم که شرایط بسیار حساس است و خود آنها به این حساسیت واقف هستند؛ اما طبیعتا باید قدم‌های عملی برداشته شود و ما انتظار داریم با توجه به اینکه سه کشور اروپایی به اهمیت برجام واقف هستند و خودشان بخشی از این مذاکرات بوده‌اند، نقشی را ایفا کنند که یک تغییر مهمی در سیاست‌های جاری به وجود‌آید و برجام بتواند از این بحران خارج شود.

بعیدی‌نژاد گفت: به هر حال انتظار ما از دولت انگلیس اجرای تعهدات خود در برجام است. مواضعی که از سوی مقامات انگلیسی در ترغیب ایران به عدم اتخاذ اقدامات کاهشی ایران در برجام که برای توازن وضعیت موجود صورت می‌گیرد، راهگشا نیست و واقعیت در صحنه را تغییر نمی‌دهد. در شرایطی که دیگر اعضا به تعهدات خود اجرا نمی‌کنند، تنها اقدام موثر از سوی ایران برای حفظ برجام، کاهش اقدامات برجامی است.

  ایران و انگلیس اختلاف نظرهای اصولی درباره منطقه دارند

وی با بیان اینکه ایران و انگلیس اختلاف نظرهای اصولی در منطقه دارند، گفت: آنها در منطقه ما حضور دارند و ما اصولا حضور کشورهای خارجی را برای امنیت منطقه مفید و موثر نمی‌دانیم.

بعیدی‌نژاد تصریح کرد که امنیت منطقه بایستی توسط کشورهای خود منطقه حفظ شود و طرحی که ایران در قالب طرح صلح هرمز ارایه کرده ناظر بر این است که شرایطی را ایجاد کنیم که امنیت و صلح در منطقه توسط کشورهای منطقه تامین شود.

«طبیعی است که حضور انگلیس در منطقه حضوری است که مبتنی بر حمایت از کشورهای منطقه صورت می‌گیرد. ولی ما این امید را داریم که کشورهای منطقه و کسان دیگری که علاقه‌مند هستند امنیت در خلیج فارس با ثبات باشد کمک کنند که این نقش امنیت ثبات و صلح در منطقه به خود کشورهای منطقه واگذار شود؛ تا اینکه نیاز به حضور کشورهای خارجی باشد.»

وی تصریح کرد حضور کشورهای خارجی می‌تواند منطقه را وارد التهاب‌هایی کند که برای صلح و امنیت منطقه کمک‌کننده نیست.

بعیدی‌نژاد در پاسخ به سوالی مبنی بر نقش و حضور نظامی انگلیس در غرب آسیا در دوره برگزیت گفت: به‌طور کلی بحثی در خود دولت انگلیس و بین نهادهای دفاعی انگلیس مطرح است که چقدر این کشور می‌تواند برای گسترش حضور نظامی خود در این منطقه می‌تواند ظرفیت‌سازی کند.

وی گفت: انگلیس با محدودیت‌هایی مواجه است و این حضور بودجه‌های سنگینی می‌خواهد و طبیعتا اگر انگلیس بخواهد تصمیم بگیرد که در منطقه ما حضور نظامی ثابت، پایدار و گسترده‌ داشته باشد باید ناوگان دریایی نظامی خودش را در سطح ملی توسعه دهد و این مساله به بودجه‌های سنگینی نیاز خواهد داشت. بنابر این تامین امنیت منطقه خلیج فارس توسط کشورهای منطقه و خروج نیروهای خارجی به‌نفع کشورهای خارج از منطقه هم‌است که می‌توانند از هزینه‌های غیرضرور نظامی در منطقه صرف نظر کنند.

بعیدی‌نژاد افزود: ظرفیت نظامی که انگلیس در حال حاضر دارد به این صورت نیست که بتواند جایگزین حضور نظامی امریکا شود. انگلیس در پایگاه‌های نظامی که در منطقه دارد یک تعریف مشخصی دارد و نیروهای مشخصی در آنجا حضور دارند. اما برای حضور ثابت و مداوم در خلیج فارس نیاز به ناوگان‌های گسترده‌تری دارند تا در تمامی طول سال بتوانند حضور مداوم داشته باشد و زمانی که آن ناوگان را به خلیج فارس اعزام می‌کنند نیازی به آن ناوگان در نقاط دیگر دنیا نداشته باشد. اما این وضعیت وجود ندارد بنابراین انگلیسی‌ها در تعریفی که فعلا دارند خلیج فارس را هم در حوزه گشت زنی نظامی خود قرار داده‌اند.

سفیر کشورمان گفت: اطلاعاتی که ما تا این لحظه داریم این است که چنین برنامه‌ای در انگلیس وجود ندارد که بخواهند حضور نظامی خود را در سطح راهبردی در منطقه گسترش بدهند.

وی یادآور شد که در سطح محدود و شرایط خاص، ماموریت‌های خاصی را مطرح می‌کنند که مثلا کشتی‌های نفتی یا تجاری در شرایطی با اسکورت‌هایی همراه شوند. اما اینکه این یک حضور نظامی ثابت پایدار و راهبردی باشد نیاز به تصمیمات کلان‌تری دارد که هنوز شاهد آن نیستیم. به همین دلیل طبیعتا انگلیس تلاش خواهد کرد که بتواند با شبکه‌سازی‌های امنیتی، ائتلاف‌ها و همکاری‌های بین‌المللی با کشورهای اروپایی و امریکا از توان محدودی که دارد ساختاری نظامی را برای شرایط خاص طراحی کند. بعیدی‌نژاد ادامه داد: به همین دلیل هم سیاستی که فعلا دولت انگلیس اعلام کرده تهاجمی نخواهد بود بلکه یک سیاست کماکان تدافعی خواهد بود که در شرایط خاص با یک افزایش محدود حضوری نظامی، اهداف امنیتی خود را تامین کند. مقامات سیاسی و فرماندهان ارشد نظامی انگلیسی همواره تاکید می‌کنند که حضور محدود آنها در منطقه خلیج فارس برای همراهی با سیاست فشار حداکثری واشنگتن تعریف نشده است.

«توصیه ما این است که دولت جدید انگلیس به‌جای برنامه‌ریزی برای حضور نظامی هر چند محدود در منطقه، کشورهای منطقه را ترغیب نماید که با پیوستن به ابتکار منطقه‌ای در خلیج فارس، راهی را بروند که امنیت منطقه توسط کشورهای منطقه تامین شود و نیازی به حضور نظامی خارجی وجود نداشته باشد.»

  پیروزی جانسون در انتخابات قابل پیش بینی بود

وی در ارزیابی خود از نتیجه انتخابات اخیر انگلستان گفت: نظرسنجی‌هایی که موسسات انگلیسی و بین‌المللی پیش از انتخابات انجام دادند گویای همین نتیجه‌ای بود که ما شاهدیم. بعیدی‌نژاد افزود: آن نظرسنجی‌ها به صورت قطعی نشان می‌داد که حزب محافظه‌کار، برنده این انتخابات خواهد بود. نتیجه انتخابات هم درستی همان نظرسنجی‌ها را نشان داد. وی درباره علت موفقیت چشمگیری حزب محافظه‌کار در کسب اکثریت کرسی‌های پارلمان افزود: آنچه که به نظر می‌رسد مورد اتفاق نظر تحلیل گران انگلیسی و بین‌المللی و حتی رهبران احزاب اصلی این کشور است، آن است که علت کسب این اکثریت قاطع را باید در روشن بودن سیاست این حزب درباره خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا دانست.

سفیر ایران گفت: پس از همه‌پرسی از مردم انگلیس درباره خروج از اتحادیه اروپا که اکثریت مردم به آن رای مثبت دادند، فراز و نشیب فراوانی را در میان احزاب سیاسی و در مجلس شاهد بودیم. با اینکه حزب محافظه‌کار در دوران خانم ترزا می، اکثریت را در مجلس در دست داشت، نتوانست با اتحادیه اروپا به توافقی دست یابد که مورد تایید اکثریت نمایندگان مجلس هم قرار گیرد. آخرین توافقی که ایشان پس از حدود دو سال و نیم گفت‌وگو به دست آورد، با مخالفت پارلمان روبه‌رو شد و در نتیجه به ایجاد یک بحران سیاسی در کشور انجامید به گونه‌ای که کارشناسان و صاحب‌نظران، آن را بزرگ‌ترین بحران سیاسی چند دهه اخیر انگلیس بعد از جنگ جهانی دوم نامیدند.

وی افزود: آن شرایط نوعی بن‌بست و بحران سیاسی را در انگلیس به وجود آورد که نه دولت می‌توانست توافقش با اتحادیه اروپا را به تصویب مجلس برساند و نه راه ساده‌ای برای برگزاری همه پرسی دوم وجود داشت.

بعیدی‌نژاد علل اصلی ناکامی خانم می‌را جریانی در درون حزب محافظه‌کار، به رهبری بوریس جانسون دانست و گفت: این جریان با آن توافق مخالف بودند و همین مخالفت درون حزب محافظه‌کار، موجب شد با اینکه حزب محافظه‌کار دارای اکثریت در مجلس بود، توافق دولت محافظه‌کار خانم ترزا می‌با اتحادیه اروپا، به تصویب مجلس نرسد. وی افزود: در این میان با توجه به مخالفت اعضای حزب کارگر با توافق خانم ترزا می، شماری از اعضای ارشد حزب محافظه‌کار که مناصب مهمی هم در دولت‌های این کشور داشته‌اند، در همراهی با جانسون، با توافق خانم ترزا می، مخالف بودند و به همین علت، بن بستی در نظام سیاسی پدید آمده بود. این در شرایطی بود که جانسون در مخالفت با سیاست خانم ترزا می ‌به عنوان نخست‌وزیر در خصوص نحوه خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا از مقام وزارت خارجه استعفا داده بود در حالی که آن زمان، هنوز توافق خانم می‌با اتحادیه نهایی نشده بود. بنابر این واقعیت این بود که

در خصوص برگزیت یک بن بست و انسداد سیاسی در نظام سیاسی بریتانیا حاصل شده بود.

  ترزا می ‌راه را برای جانسون هموار کرد

بعیدی‌نژاد افزود: پس از اینکه خانم «ترزا می» دید توافق دولت وی با اتحادیه اروپا سه بار توسط پارلمان رد شد چاره‌ای جز این ندید که استعفا بدهد و کنار برود تا راه برای رهبری جدید حزب محافظه‌کار فراهم گردد. در این شرایط جانسون توانست با استفاده از سازوکار موجود و در انتخابات درون حزبی، اکثریت را در حزب محافظه‌کار به سود خود به دست آورد و رهبر حزب شد.

وی گفت: جانسون با سیاست‌هایش توانست حزب را متفق و متحد سازد و به توافقی نیز با اتحادیه اروپا دست یابد و چون جریان مخالفی در حزب محافظه‌کار وجود نداشت، به آن معنی که در زمان وزارت خودجانسون شکل گرفته بود، توانست به صورت اصولی و کلی، توافق خود با اتحادیه اروپا رابه تصویب پارلمان برساند که حتی قبلا از انتخابات اخیر مجلس، به این هدف دست یافت.

بعیدی‌نژاد افزود: این موضوع، واقعیت در صحنه را تغییر داد یعنی حزب محافظه‌کار به صورت متحد، توافقش با اتحادیه اروپا را نهایی کرد و قبل از انتخابات اخیر مجلس در مجلس هم اصول و کلیات را به تصویب رساند که خود موفقیت مهمی محسوب می‌شود.

  برگزیت، موضوع حزبی نیست

وی با بیان اینکه در این جا، دو موضوع مهم است گفت: باید به یاد داشت که موضوع خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا یک موضوع حزبی نبوده است که بتوان گفت اعضای حزب محافظه‌کار، هوادار خروج یا باقی ماندن در اتحادیه اروپا هستند یا اعضای حزب کارگر، طرفدار خروج یا باقی ماندن در این اتحادیه‌اند .

سفیر کشورمان افزود: هواداران خروج یا باقی ماندن در اتحادیه اروپا، در هر دو حزب حضور دارند و در واقع خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، اساسا یک موضوع فرا حزبی است و اعضای هر دو حزب نسبت به هر دو گزینه هواداران خود را دارد، هر چند ممکن است در هر حزب، شمار هواداران گزینه خروج از اتحادیه یا گزینه ماندن در اتحادیه، از دیگری کمتر یا بیشتر باشد.

وی افزود: در این انتخابات آن بخش از طرفداران حزب کارگر که هوادار خروج کشور از اتحادیه اروپا بودند، ملاحظه کردند که این‌بار، جانسون توانسته است فرمول خروج از اتحادیه را به دست آورد، یعنی به توافقی دست یابد که به تایید پارلمان هم رسیده باشد. بنابراین، مسیر آینده کشور، روشن است. اما در برابر، موضع حزب کارگر، مبهم بود و همین موضوع تا حد زیادی به سود حزب محافظه‌کار شد.

بعیدی‌نژاد گفت: موضع حزب کارگر در خصوص برگزیت این بود که اگر به قدرت برسیم، در چند ماه بعد، به گفت‌وگو با اتحادیه اروپا مشغول خواهیم شد تا توافق جدیدی به دست آید و آن گاه آن توافق را به مجلس ارایه خواهیم داد و پس از تصویب، توافق پیشنهادی به همه پرسی مردم گذاشته خواهد شد.

از نظر مردم، در مقابل این موضع مبهم حزب کارگر، موضع روشن حزب محافظه‌کار بود که توافقی را برای اجرای برگزیت ارایه می‌کرد و مهم‌تر از همه اینکه با کسب این توافق نگرانی احتمال خروج انگلیس از اتحادیه اروپا بدون توافق نیز منتفی شده بود زیرا شماری در انگلیس نگران بودند که انگلیس ناچار شود بدون توافق، از اتحادیه اروپا خارج شود که به گفته کارشناسان خسارت بار‌ترین گزینه برای این کشور ارزیابی می‌شد .

وی افزود: خروج بدون توافق، براساس گزارش‌های اقتصادی، ممکن بود برای انگلیس، مشکلات فراوان پدید آورد اما مردم ملاحظه کردند توافقی به دست آمده که همه آسیب‌های محدود کوتاه‌مدت احتمالی ناشی از خروج نیز در آن، محاسبه شده است. مردم فکر می‌کردند که چنین توافقی کمترین آسیب را به اقتصاد انگلیس وارد می‌کند و امید هم وجود دارد که در آینده‌ای کوتاه، آن آسیب‌های اقتصادی نیز رفع خواهد شد. بنابراین، رای‌دهندگان ملاحظه می‌کردند که در حزب محافظه‌کار سیاست روشنی درباره خروج کشورشان از اتحادیه وجود دارد که با توافق، هزینه‌های خروج به حداقل می‌رسد و ضمنا مهم‌تر اینکه بحث‌های روند خروج نیز پایان می‌یابد. بسیاری از مردم، علاوه بر این، مایل بودند که از شرایط بحران خسته‌کننده‌ای که نظام سیاسی بریتانیا در سه و نیم سال پس از همه پرسی برگزیت با آن دست به گریبان بود رها شوند.

سفیر ایران در انگلستان با بیان اینکه با همه پرسی برگزیت جامعه انگلیس دچار انشقاق شده و بحران اجتماعی و سیاسی در انگلیس پدید آمده بود گفت: ادامه این روال، خیلی‌ها را در انگلیس نگران کرده بود که ممکن است تداوم وضعیت بلاتکلیفی خسارات را بیشتر کند. لذا از آن طرف رای‌دهنده خود را در برابر موضع حزب کارگر می‌دید که روشن نیست و چون اولویت مردم انگلیس در حال حاضر، تعیین تکلیف برگزیت بود، حتی هواداران خروج در حزب کارگر، از موضع حزب محافظه‌کار در این مورد، حمایت کردند.

  اکثریت حزب کارگر طرفدار خروج

از اتحادیه اروپا

وی افزود: آمار هم نشان می‌دهد که اکثریت هواداران حزب کارگر که طرفدار خروج از اتحادیه اروپا بودند به نامزدهای حزب محافظه‌کار رای دادند. این افراد با اینکه به صورت سنتی، هوادار حزب کارگر بودند، اما چون اولویت‌شان حل شدن مساله برگزیت بود، به حزب محافظه‌کار رای دادند.

بعیدی‌نژاد گفت: رای به حزب محافظه‌کار با شعار اجرای برگزیت را می‌توان نوعی تایید برگزیت نیز دانست، یعنی اکثریت مردم، دوباره خروج انگلیس از اتحادیه اروپا را تایید کردند که البته اگر جانسون نمی‌توانست به توافقی با اتحادیه اروپا دست پیدا کند که درمجلس به تصویب برسد شرایط این حزب و نتیجه انتخابات به گونه‌ای دیگر رقم می‌خورد، اما هنگامی که مردم دیدند توافقی به دست آمده و کلیات آن به تایید مجلس نیز رسیده است آن را در حل بحران سیاسی کشور موثر دانستند .

نماینده ارشد دولت جمهوری اسلامی ایران در انگلستان با بیان اینکه جمع‌بندی ما و واقعیات سیاسی این جامعه و نیز نمونه‌گیری‌هایی که در کشور شده است، این موضوع را نشان می‌دهد گفت: حصول توافق با اتحادیه اروپا موجب شد حتی کسانی که همیشه به حزب کارگر رای می‌داده‌اند، بخشی از آنان این‌بار به حزب محافظه‌کار رای دهند تا مساله برگزیت حل شود.

وی افزود: درصدی نیز که هوادار خروج این کشور از اتحادیه اروپا نبودند، به علت خستگی از ادامه روند خروج، به محافظه‌کاران رای دادند زیرا بحران سیاسی، بسیاری را مستهلک کرده بود. از نظر آنان، تعیین تکلیف این موضوع، در اولویت بود و نمی‌خواستند دو حزب بزرگ، دوباره وارد مناقشه سیاسی شوند و برگزیت بدون راه‌حل بماند. حتی درصدی از آنانی که در گذشته، گزینه خروج را انتخاب نکرده بودند، برای خروج از بحران سیاسی و با توسل به راه‌حل نسبی که جانسون به دست آورده بود، به محافظه‌کاران رای دادند.

  خروج کامل انگلیس از اتحادیه اروپا  به زودی انجام می‌شود

بعیدی نژاد ادامه داد: روند جاری نشان می‌دهد با توافقی که میان دولت انگلیس و اتحادیه اروپا به دست آمده است، این کشور به زودی روند خروج کامل از اتحادیه را آغاز خواهد کرد و چون براساس مصوبه مجلس این کشور، تا پایان ماه ژانویه برای این کار مهلت دارد، به نظر می‌رسد با اکثریت قاطع کرسی‌های مجلس که در دست دارد، دولت این کشور از اتحادیه اروپا خارج خواهد شد.

وی گفت: نکته مهم این است که این خروج، به صورت برنامه‌ریزی شده و از طریق توافق با اتحادیه اروپا صورت خواهد گرفت. یعنی توافق‌های اقتصادی و تجاری انگلیس و اتحادیه اروپا، در زمینه‌های گوناگون دچار اختلال کلی و اساسی نخواهد شد. در اجرای توافق انگلیس با اتحادیه اروپا، یک دوره انتقالی و گذار طراحی شده است از جمله درباره نظام گمرکی در مرز ایرلند شمالی و ساختاری که باید پدیدآید و در این مدت انتقالی دو طرف در خصوص نحوه اجرای کامل ترتیبات گمرکی به توافق کامل دست خواهند یافت.

بعیدی‌نژاد افزود: لذا می‌توان گفت که براساس نظر صاحبان صنایع و کارشناسان اقتصادی اروپایی و بین‌المللی، اولویت روابط اقتصادی انگلیس، کماکان با اتحادیه اروپا خواهد بود و خروج انگلیس با توافق، زمینه‌های توافقی جامع تجاری این دو طرف را فراهم کرده است. بنابراین، اولویت دولت انگلیس این است که هر چه زودتر، در آینده‌ای نزدیک، توافق جامع اقتصادی و تجاری با اتحادیه اروپا را به دست آورد.

سفیر کشورمان با بیان اینکه اتحادیه اروپا نیز خواهان چنین توافقی است عنوان کرد: بنابراین، در آن توافق جامع، شکل روابط آینده بازرگانی دو طرف روشن خواهد شد. در کنار این موضوع، عامل اصلی که موجب خروج انگلیس از اتحادیه اروپا می‌شود، باز شدن دستش در ایجاد روابط جدید اقتصادی و بازرگانی با دیگر کشورهای جهان است. انگلیس می‌خواهد خودش درباره این روابط جدید تصمیم بگیرد چون از زمان عضویت در اتحادیه اروپا، هر گونه روابط کشورهای عضو با دیگر کشورهای غیر عضو، از طریق کمیسیون اروپایی صورت می‌گیرد و کشورها به صورت انفرادی نمی‌توانند در پی اینگونه روابط باشند بلکه این اتحادیه اروپاست که با دیگر کشورها مثلا چین، هند و امریکا قرارداد می‌بندد.