آموزش بورس
سه حالت اختیار معامله از لحاظ بازدهی چیست؟
یک قرارداد اختیار معامله در بازار سهام از نظر بازدهی میتواند در یکی از سه حالت زیر باشد:
اختیار معامله در سود
یک اختیار معامله را در سود مینامیم اگر فرد خریدار با اعمال آن به سود برسد. به عنوانمثال اگر در قرارداد اختیار خرید، قیمت نقدی کالا بیشتر از قیمت اعمال قرارداد اختیار باشد، بدین معنی است که خریدار با اعمال اختیار، کالای مورد نظر را با قیمتی کمتر از قیمت نقدی، از فروشنده اختیار خواهد خرید و درنتیجه سود خواهد برد. در این حالت گفته میشود که اختیار معامله در سود است. یک اختیار معامله را بیتفاوت مینامیم، اگر فرد خریدار با اعمال آن نه به سودی برسد و نه زیان کند.
اختیار معامله بیتفاوت
یک اختیار معامله را بیتفاوت مینامیم اگر فرد خریدار با اعمال آن نه به سودی برسد و نه زیان کند. برای مثال اگر در قرارداد اختیار خرید، قیمت اعمال قرارداد اختیار برابر با قیمت نقدی کالا باشد، برای خریدار اختیار فرقی ندارد که کالا را از بازار نقدی تهیه کند یا قرارداد را اعمال کند. در نتیجه در این حالت گفته میشود که اختیار معامله بیتفاوت نسبت به سود یا زیان است.
اختیار معامله در زیان
یک اختیار معامله را در زیان مینامیم چنانچه خریدار آن با اعمال اختیار معامله زیان کند. طبیعی است که اختیار معاملههای در زیان هیچگاه اعمال نمیشوند. به عنوانمثال اگر در قرارداد اختیار خرید، قیمت نقدی کمتر از قیمت اعمال قرارداد باشد، خریدار با اعمال آن زیان میکند. در نتیجه منطقی نیست که از اختیار خود استفاده کند، چراکه میتواند کالای مورد نظر را با قیمتی کمتر، از بازار نقدی تهیه کند. در این حالت گفته میشود اختیار معامله در زیان است. وضعیت بازدهی یک اختیار در هر زمانی قبل از سررسید تا سررسید قرارداد قابلبررسی است. اگرچه در قراردادهای اختیار معامله اروپایی قبل از سررسید امکان اعمال وجود ندارد، ولی با در نظر گرفتن فرض اعمال میتوان وضعیت بازدهی آن را تعیین کرد.
موافقت با عرضه محصولات زنجیره فولاد در بورس کالا
پس از ارایه طرح پیشنهادی کمیسیون صنایع و معادن مجلس برای مدیریت بازار فولاد در روز دوشنبه هفته گذشته و بعد از جلسات متعدد این کمیسیون درباره مفاد مطرحشده در این طرح، رسانههای مختلف گمانهزنیهای متعددی را درباره طرح مجلس بیان کردهاند و خبرها از اختلافات میان اعضای کمیسیون صنایع بر سر جزییاتی مانند تعیین سقف و کف قیمتی برای محصولات فولادی عرضهشده در بورس کالا حکایت دارد. نایبرییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس با اشاره به توافقات صورتگرفته این کمیسیون درباره طرح پیشنهادی مجلس برای مدیریت بازار فولاد تاکید کرد: طرح نهایی توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد تا ۱۰ روز آینده به صحن علنی مجلس ارایه میشود و تمام نمایندگان با عرضه همه محصولات زنجیره فولاد از سنگ آهن تا انتهای زنجیره تولید، به جز چند قلم محدود در بورس کالا موافقت کردند. علی جدی گفت: در آخرین نشست این کمیسیون مصوب شد معافیت مالیاتی کل زنجیره فولاد حذف شود. اما بنا به تشخیص نمایندگان کمیسیون صنایع، موضوع صادرات محصولات انتهایی زنجیره فولاد به بررسی بیشتری نیاز دارد. وی افزود: در خصوص کف و سقف قیمتی محصولات فولادی همچنان اختلاف نظرهایی میان نمایندگان وجود دارد و به همین دلیل، این مساله یکشنبه دو هفته بعد در کمیسیون مجلس بررسی خواهد شد. جدی در این باره تاکید کرد: در نشست قبلی برخی نمایندگان موافق تعیین کف وسقف قیمتی برای محصولات بودند و نظرات برخی دیگر از نمایندگان بر قراردادی بودن قیمتها بود، اما کمیسیون هنوز به نتیجه قطعی در خصوص این مساله نرسیده است. نایبرییس کمیسیون صنایع مجلس درباره موضوع عرضه تمام محصولات زنجیره فولاد در بورس کالا نیز تصریح کرد: تمام نمایندگان با عرضه همه محصولات زنجیره فولاد از سنگ آهن تا انتهای زنجیره تولید، به جز چند قلم محدود در بورس کالا موافقت کردند. جدی در پایان تصریح کرد: طرح نهاییشده توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد تا ۱۰ روز آینده پس از تصویب در کمیسیون صنایع و معادن به صحن مجلس ارایه خواهد شد و پس از آن در صورت تصویب در صحن علنی به شورای نگهبان ارسال میشود.